Cum poți face maia naturală și la ce o poți folosi
Pâinea cu maia este considerată de mulți mai sănătoasă, cu o textură mai bună, cu un gust mai savuros. Dacă vrei să înveți și tu să faci aluat dospit cu maia trebuie să îți iei inima în dinți și să încerci. Nu este atât de greu pe cât mare.
Pâinea de casă se poate face fie cu drojdie (proaspătă sau uscată) sau cu maia. Prima variantă este mai accesibilă, pentru că vei găsi în orice magazin drojdia. În schimb, pentru maia va trebui să muncești puțin, însă rezultatul va fi pe măsură.
Este nevoie de aproximativ o săptămână pentru a crește și apoi poate fi folosită pe termen nelimitat atâta timp cât este hrănită regulat cu făină. Acesta se numește ”aluat mamă”.
Ce este maia și cum se obține
Maiaua va ajuta la fermentarea aluatului pe care îl poți folosi apoi pentru pâine, cozonac, pizza, gogoși și multe altele. Încearcă și rețeta de cozonac cu cremă de nuci și rom.
Ea rezultă din amestecul de făină, apă și drojdii. Aceasta din urmă sunt niste microorganisme din regnul funghi care trăiesc în jurul nostru și pe care va trebui să le captezi din făină, apă și aer. Drojdia are nevoie de umiditate și de făină, care îi este hrană.
Dacă nu iese din prima nu te lăsa băută. Mai încearcă până când vei reuși, mai ales că ingredientele nu sunt deloc costisitoare. Ai nevoie de făină de secară sau de făină integrală pentru că acestea au mai multe șanse să conțină spori de drojdie decât făina albă.
Înainte de a începe asigură-te că toate ustensilele pe care le vei folosi sunt foarte curate. În ceea ce privește apa este bună și cea de la robinet doar să te asiguri că nu este foarte rece. Ar trebui să aibă în jur de 25°C. În ceea ce privește temperatura din camera în care ții borcanul de maia ar trebui să te asiguri că este în jur de 21-23°C.
Cum se face maia naturală
Într-un borcan suficient de mare amestecă 50 g de făină de secară cu 50 de ml de apă. Amestecă bine cu o spatulă până se omogenizează. Apoi acoperă vasul cu un prosop curat de bucătărie și lasă-l la temperatura camerei pentru 24 de ore.
Apoi mai pune aceeași cantitate de ingrediente, dar de data aceasta folosește făină albă de grâu. Se amestecă și se acoperă. Pentru a hrăni maiaua ai nevoie de făină de grâu albă cu un conținut ridicat de proteină. Ideal este să aibă peste 10 g la 100 g făină. Află mai multe despre efectele consumului de făină.
În ziua a treia se pun 100 g de făină și 100 g de apă, se amestecă până se omogenizează și se acoperă. În ziua a 4-a se scoate 20% din compoziție și se aruncă. Se acoperă vasul și se mai lasă 24 de ore la temperatura camerei.
În ziua a 5-a maiaua ar trebui să fie gata. Va fi aerată, spumoasă, pufoasă, cu miros de fermentație, dar fără să fie acidă. Dacă maia nu a ajuns chiar în acest punct, hrănește-o din nou în fiecare zi cu părți egale de făină și apă care este egală cu greutatea sa, până când este gata.
Apoi se poate folosi pentru diverse aluaturi.