Care este cea mai bună metodă de a prepara maioneză. Cum să o pregătești în funcție de modul de utilizare a acesteia
Maioneza este unul dintre cele mai comune sosuri folosite pentru diferite feluri de mâncare. O pui langa legume, în salate, în alte sosuri, lângă preparate cu carne. Dacă vrei să faci pregătești acest sos acasă iată care este cea mai bună metodă de a prepara maioneză
Pentru a face maioneză ai nevoie de ulei, gălbenuș de ou, zeama de o lămâie și sare. Maioneza poate fi făcută atât cu mixerul, dar și fără. Aceasta poate fi considerată o metodă greoaie, însă nu uita că la începuturi este singurul mod de preparare a maionezei.
Sunt persoane care preferă să facă maioneza cu ajutorul telului, în detrimentul mixerului sau a robotului de bucătărie.
Unul dintre motive este faptul că la final sunt mai puține ustensile de curățat și că necesită mai puțină pregătire.
Până la urmă e mai simplu să iei un castron și un tel, decât să asamblezi un aparat pe care îl folosești ocazional și îl ai depozitat într-un colț ascuns al dulapului.
Care este cea mai bună metodă de a prepara maioneză
Alegerea modului în care faci maioneza nu are legătură doar dorința ta de a folosi sau nu anumite ustensile. La final influențează și consistența pe care sosul o va avea.
Maioneza bătută cu telul va fi mai fluidă, pe când cea preparată cu mixerul va fi mai groasă și mult mai emulsifiată. În funcție de aceste aspecte maioneza are diverse întrebuințări.
Diferențele se văd și în ceea ce privește aroma. Cea realizată manual are un gust mai proaspăt, cu note de lămâie, chiar dacă se folosesc aceleași cantități de ingrediente pentru ambele tipuri de sos.
În plus, maioneza bătută cu telul nu are deloc note amare. Acest lucru este sesizabil mai ales dacă folosești ulei de măsline. La viteze foarte ridicate poate să devină amar.
Citește mai multe despre cea mai simplă rețetă de maioneză.
Cum se formează emulsia
Diferența între cele două moduri de preparare a maionezei are legătură cu felul în care este formată emulsia. Maioneza rezultă prin crearea unei suspensii din picăturile de ulei care intră în contact cu un mediu lichid, reprezentat de zeama de lămâie sau de oțet, cu ajutorul unui emulsifiant care este gălbenușul de ou.
Cu cât sunt mai mici picăturile de ulei cu atât sosul va fi mai gros și mai dens. Având în vedere că atunci când folosești telul nu folosești la fel de multă forță ca în cazul utilizării unui mixer, picăturile de ulei nu vor fi prea mici.
De aceea, maioneza rezultată va fi mult mai fluidă. Printre preparaele la care poți să folosești maioneza se numără și salata orientală. Încearcă o rețetă clasică și ușoară.
Modul în care prepari maioneza ar trebui să aibă mai multă legătură cu preparatele în care o vei folosi mai mult decât cu timpul pe care ești dispusă să îl petreci în bucătărie.
Dacă ai nevoie de un sos subțire pe care să îl pui alături de carne de pui prăjită, de pește legume atunci trebuie să folosești telul.
Dacă urmează să pui maioneza în sandviciuri, întinzând-o pe pâine, vei utiliza mixerul sau un robot de bucătărie. Cu cât este mai groasă cu atât va ajuta mai mult restul ingredientelor să stea unite între ele.