Alimente pe care nu e recomandat să le speli. Uite ce sfaturi îți oferă specialiștii în bucătărie
Suntem tentați să spălăm toate alimentele pe care le cumpărăm pentru că ne temem de bacterii și de virusuri care ne pot îmbolnăvi. Totuși, există produse care ar trebui folosite fără să treacă pe sub un jet de apă. Îți oferim o listă de alimente pe care nu e recomandat să le speli.
Sunt situații în care spălând anumite tipuri de fructe, legume sau de carne putem să facem mai mult rău decât bine. În unele cazuri de vină este contaminarea încrucișată, în altele, alimentele spălate pot să își piardă din prospețime sau să deterioreze mai rapid.
Alimente pe care nu e recomandat să le speli
Pandemia ne-a exacerbat și mai mult dorința de a curăța absolut orice. Totuși, specialiștii ne vin în ajutor și de această dată. Aceștia ne învață ce produse ar trebui să rămână nespălate. Uite la ce trebuie să fii atentă atunci când alegi să cureți alimentele pe care le cumperi. Te invităm să afli mai multe și despre singurul aliment pe care nu ar trebui să-l speli niciodată.
Carnea de pui
Este firesc să vrei să speli carnea de pui imediat ce o scoți din ambalaj. Conform USDA (Departamentul American pentru Agricultură), bacteriile se vor distruge mai ușor prin tratament termic.
Mai mult, un studiu a arătat că spălând carnea de pui poți contamina tot ce este în jur. De exemplu, dacă sar picături de apă în salată atunci când speli puiul, iar acesta este contaminat, poți să te îmbolnăvești foarte ușor, pentru că vei consuma salata crudă.
Salatele prespălate
Dacă pe pungă scrie că verdeața ta a fost pre-spălată, nu mai este nevoie să o speli în niciun fel. Majoritatea producătorilor trec salatele printr-un sistem triplu de spălare pentru a îndepărta resturile naturale.
Ouă
Chiar înainte ca găina să depună oul, coaja acestuia este acoperită cu un strat protector. Acesta ține bacteriile departe de porii săi minusculi. Producătorii curăță ouăle printr-o procedură care păstrează acel strat intact.
Spălarea ouălor acasă nu elimină microbii, dar le ajută să intre în interiorul oului. Cel mai important este să le păstrezi întotdeauna în frigider și să le gătești bine. Află mai multe și despre codurile înscrise pe ouă. Vezi ce spun despre modul în care acestea au fost obținute.
Carne roșie
Dacă speli carnea roșie nu vei reuși să elimini toate bacteriile. Unele dintre acestea sunt fixate adânc în fibra acesteia. În plus, bacteriile vor contamina chiuveta și tot ce se află în ea.
Cel mai sigur mod de a scăpa de bacterii este să gătești carnea roșie la o temperatură ce trebuie să ajungă în interior la 60°C.
Ciupercile
Ciupercile prin natura lor rețin apă, așa că își vor pierde din proprietăți dacă sunt spălate sub jet de apă. În schimb, le poți curăța cu o cârpă umedă.
Dacă culegi ciuperci din pădure, înmoaie-le în apă călduță cu sare timp de 30 de minute. Apoi clătește-le cu apă curată până când toată murdăria dispare.
Peşte
Peștele face parte din aceeași categorie cu carnea de pasăre și cea de carne roșie: dacă îl speli, vei răspândi bacterii în bucătărie.
Cea mai singură metodă este să îl gătești. Singurele excepții de la această regulă sunt scoicile, stridiile, midiile și produsele pe care le cumperi proaspete.
Paste
Nu există niciun motiv care să țină de siguranța alimentară, când vine vorba de spălarea pastelor. Unii oameni clătesc pastele după ce sunt gătite pentru a îndepărta o parte din amidon, însă acest lucru face ca sosul să adere mai greu de paste.
Cum să speli corect produsele alimentare
- Înainte de a spăla alimentele, spălă-te mai întâi pe mâini cu apă fierbinte și săpun.
- Folosește apă curată și rece pentru a spăla produsele și apoi tamponează-le cu un prosop de hârtie.
- Folosește o perie de legume pe produse cu coajă groasă, cum ar fi merele și pepenii.
- Înmoaie conopida, broccoli și salata verde timp de 2 minute în apă rece.
- Pune fructele delicate într-o strecurătoare și pulverizează-le cu apă chiar înainte de a le folosi.