Codurile înscrise pe ouă. Cum le interpretezi ca să cumperi ce trebuie
Oul este unul dintre cele mai complexe alimente, cu un aport de vitamine și minerale impresionant pentru un produs atât de mic. Nu este doar sănătos, ci și ușor de procurat și relativ ieftin. Hai să aflăm împreună ce înseamnă codurile înscrise pe ouă.
Un român consumă lunar 20-30 de ouă, potrivit Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR). Marea majoritate sunt achiziționate din magazine, așa că este important să știi cum să cumperi ouăle. Un prim indiciu al calității acestora este codul inscripționat, care oferă date despe cum a fost crescută găina care l-a ouat, despre greutate și despre data până la care este recomandat să îl consumi.
Vânzarea de ouă este reglementată prin Regulamentul (CE) nr. 589/2008 – standarde de comercializare a ouălor. De aici aflăm ce înseamnă codurile înscrise pe ouă:
Ouăle pot fi clasificate ca fiind fie din categoria A, fie din categoria B.
Ouăle din categoria A trebuie să prezinte următoarele caracteristici:
- o coajă de formă normală care este curată și intactă;
- o cameră de aer în interiorul oului nu mai mare de 6 milimetri;
- un gălbenuș fără un contur clar, vizibil și care este ușor mobil la rotirea oului;
- albușul trebuie să fie clar și translucid;
- oul nu trebuie să conțină materii străine sau mirosuri.
Ouăle de categoria A nu trebuie să fie spălate sau curățate înainte sau după sortare și nu trebuie tratate pentru conservare sau răcite sub 5 °C.
Ouăle din categoria A trebuie clasate în funcție de greutate:
- XL – mai mult de 72 g,
- L – 63-72 g,
- M – 53-62 g,
- S – mai puțin de 53 g.
Ouăle din categoria B sunt cele care nu respectă pragurile de calitate ale ouălor din categoria A sau sunt ouă de categoria A care au fost declasate.
Numai centrele de ambalare pot clasifica și împacheta ouăle și pot eticheta ambalajele. Centrele de ambalare trebuie să dispună de echipamentul adecvat pentru clasificarea și marcarea ouălor. Ouăle trebuie să fie clasificate, marcate și ambalate în 10 zile de la data ouării. Te invităm să afli mai multe despre beneficiile consumului de ouă.
Ce trebuie înscris pe ambalaje de ouă?
Marcarea ouălor cu codul producătorului se va face la locul de producţie sau la primul centru de ambalare la care sunt livrate ouăle, cu respectarea condiţiilor legale, potrivit Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.
Ambalajele care conţin ouă de categoria A trebuie să poarte la exterior, pe lângă concordanţa între codul producătorului marcat pe ou şi cel de pe ambalaj, date înscrise vizibil şi perfect lizibile despre:
- codul centrului de ambalare ouă;
- categoria de calitate;
- categoria de greutate;
- data valabilităţii;
- metoda de creştere cu termenii: “ Ouă de găini crescute în aer liber”; “Ouă de găini crescute în hale la sol”,“ Ouă de găini crescute în baterii”.
Cum înțelegem codurile înscrise pe ouă
Pentru asigurarea trasabilităţii, ouăle destinate comercializarii trebuie marcate obligatoriu cu codul producatorului, format dintr-un cod care reprezinta ţara, judeţul, un număr de ordine in cadrul judeţului, data ouatului (ziua şi luna) şi o cifră în faţa codului ţării care va indica metoda de creştere, astfel:
- cifra 0 – pentru ouă de găină care se cresc ecologic, care nu au fost hrănite cu furaje care conțin conservați, coloranți sintetici, aditivi, iar iarba pe care o mănâncă nu a fost tratată.
- cifra 1 – pentru ouă de găină care se cresc în aer liber, pe un spațiu minim de 4 metri pătrați, toată ziua în aer liber, însă seara sunt ținute în hale.
- cifra 2 – pentru ouă de găină care se cresc în hale la sol. Păsările nu primesc lumină naturală.
- cifra 3 – pentru ouă de găină care se cresc în baterii (cuşti îmbunătăţite)
După cifra de la începutul codului urmează două litere care indică țara de origine (de exemplu RO pentru România), apoi alte două litere care ne arată din ce județ provin ouăle (de exemplu AR pentru Arad). La final vom observa un șir de trei cifre care este numărul de ordine sau identificare. Evident, nu lipsește data până la care pot fi consumate aceste alimente. Iar dacă îți plac rețetele cu ouă, te invităm să încerci să prepari ouă ochiuri la cuptor.