Berea la draft vs. berea îmbuteliată. Ce să alegi ca să bei cu plăcere
Ți s-a întâmplat ca același sortiment de bere să ți se pară diferit atunci când l-ai băut la draft față de varianta lui îmbuteliată? Parcă diferă prospețimea, tăria și puterea aromei în favoarea berii servită la draft. Descoperă mai multe despre berea la draft vs. berea îmbuteliată. Iată de ce le diferă gustul.
Pentru băutorii de bere cea mai bună dintre toate este cea pe care le-o pune barmanul în halbă direct din butoiul de bere. În mod normal nu ar trebui să existe diferențe pentru că procesul de producție și rețeta unui sortiment sunt neschimbate indiferent de tipul de îmbuteliere.
Totuși, acest ultim aspect este cel care schimbă percepția, mai ales asupra gustului și tăriei. Berea trebuie să poată rezista presiunii suplimentare care vine odată cu utilizarea dioxidului de carbon în procesul de îmbuteliere.
Berea la draft vs. berea îmbuteliată
În cazul în care țevile instalației de draft nu sunt întreținute în mod corespunzător pot apărea mucegaiul sau alte bacterii care pot influența atât aroma, cât și mirosul emanat de bere, potrivit EatThis.com. Nici nu mai contează calitatea ingredientelor sau atenția pe care producătorii au acordat-o întregului proces de fermentare.
Instalația trebuie curățată și dezinfectată în mod frecvent pentru ca berea să poată fi livrată la cea mai înaltă calitate. Dacă berea ta are gust acru este posibil ca aceasta să fi fost contaminată.
Dacă bei aceeași bere la sticlă de mai mult timp este posibil ca uneori să ți se pară că este ”trezită”. Acest lucru se întâmplă pentru că sticlele au fost depozitate în lumina directă a soarelui, iar calitatea berii s-a deteriorat.
Nu doar că nu mai este atât de acidulată, dar capătă și un gust foarte amar. Acest lucru se întâmplă în cazul berii la draft care este îmbuteliată în butoaie de metal.
Pentru a evita apariției problemelor cu berea la sticlă alege-le pe cele de culoare foarte închisă. Prin acestea razele UV nu pot trece.
Berea la draft are termen de valabilitate mai mare
Dintre toate formele de îmbuteliere a berii, cea la draft își păstrează pentru cel mai mult timp gustul, aroma și tăria. Butoiul din metal o protejează de razele soarelui, iar temperatura acestuia este constantă în majoritatea timpului.
Încearcă și rețeta de clătite cu bere.
Cea la cutie sau la sticlă suferă modificări indiferent cât de repede o bei. Contează foarte mult și modul în care este depozitată. Cel mai bine este să stea în locuri reci, uscate, separat de orice fel de aliment.
Berea îmbuteliată conține mai puțin hamei decât cea la draft
Chiar dacă berea la sticlă nu își pierde din proprietăți foarte repede, vei observa că nu va mai fi la de bună după un timp. Gustul de hamei se pierde. Acesta oxidează sau se perimează, iar berea devine mult mai amară decât și-a propus producătorul. De vină este lumina care trece prin sticlă.
Berea la draft are gust mai proaspăt
Cu cât este berea mai proaspătă cu atât este mai bună. Gustul berii care a fost produsă de curând sau care a fost păstrată în condiții bune va fi mult mai bun. Pentru că este îmbuteliată în butoaie de metal și rămâne proaspătă mai mult timp, berea la draft își va păstra aroma aproape de cea originală mai mult timp.
În plus, butoaiele de bere sunt golite mult mai repede din momentul în care au fost umplute, așa încât prospețimea este păstrată mai mult timp. Sticlele și cutiile stau la raft perioade lungi de mult, în temperaturi și niveluri de lumină necontrolate pot să nu mai păstreze berea la calitatea ei maximă.
Berea la draft este servită în cantități mai mari
Berea îmbuteliată se vinde de obicei în sticle de 330 ml. Cea vândută la draft vine în halbe de 500 ml sau mai mari. Acest lucru înseamnă că alegând varianta la draft vei ingera mai mult alcool decât în cazul în care bei bere la cutie sau la sticlă.
Află și cum poți să gătești corect cu alcool.
În plus, până ajunge din butoi în halbă berea mai pierde din dioxidul de carbon, ceea ce o face mai puțin acidulată și mai ușor de băut. Este mai simplu să consumi mai mult alcool decât ți-ai propus.
Efectele berii asupra sistemului digestiv
Dacă ai simțit dureri de stomac după ce ai băut bere la cutie sau la sticlă să știi că nu a fost o coincidență. Această formă de îmbuteliere păstrează toată cantitatea de dioxid de carbon ceea ce pune presiune pe intestinele tale.
Când este pusă din butoi dioxidul de carbon se transformă în spumă și nu mai afectează sistemul tău digestiv.