Brânzoaice cu stafide și aluat pufos. Plăcințele cu brânză ca la bunica

timpul de preparare
Timp de gătire: 60 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Românească

Îți este poftă de preparatele cu care te răsfăța bunica și ești în căutarea acelor rețete? Îți oferim mai jos una dintre ele, și anume, rețeta de brânzoaice cu stafide și aluat pufos.

Brânzoaice cu stafide și aluat pufos, una secționată în jumătăți
Galerie foto

Galerie foto

Brânzoaicele sunt iubite pentru combinația echilibrată dintre aluatul pufos și brânza dulce-acrișoară / Shutterstock

Aceste delicatese sunt iubite pentru combinația echilibrată dintre aluatul pufos și brânza dulce-acrișoară. Sunt un adevărat deliciu atât pentru cei care preferă dulciurile simple, cât și pentru cei care apreciază gustul autentic românesc. Rețeta nu se prepară anevoios, iar ingredientele folosite sunt dintre cele mai simple.

Despre brânzoaice

Brânzoaicele nu sunt doar un desert, ci și o parte din tradiția românească, fiind servite adesea la evenimente festive, sărbători și reuniuni de familie. Ele simbolizează atât creativitatea culinară, cât și farmecul simplității bucatelor tradiționale. Sunt foarte apreciat datorită aluatului pufos și umpluturii cremoase din brânză de vaci. Aluatul folosit pentru brânzoaice este unul dospit, similar cu cel de cozonac sau de pâine dulce. Se obține din făină, lapte, ouă, zahăr și drojdie, fiind frământat până devine elastic și moale.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Umplutura tradițională este făcută din brânză de vaci proaspătă, la care se adaugă zahăr, ouă, vanilie și, uneori, coajă de lămâie sau stafide pentru un plus de savoare. Unele variante moderne pot conține și brânză sărată, pentru un contrast plăcut de arome.

Brânzoaicele au o formă ca un plic, modelat prin adunarea marginilor aluatului spre centru. Această tehnică de împachetare este motivul pentru care, în unele părți ale țării, ele sunt numite poale-n brâu. Tot din această categorie de deserturi descoperă și rețeta de  plăcinte împletite, cu brânză și fructe confiate. iar mai jos vom detalia rețeta completă pentru brânzoaice cu stafide și aluat pufos.

Ingrediente

Mod de preparare

Pregătește maiaua. Trece prin sită făina, creează o adâncitură la mijlocul ei și adaugă acolo drojdia amestecată cu o lingură de zahăr. Toarnă puțin lapte cald și amestecă pentru omogenizare. Lasă drojdia să se activeze timp de 12-15 minute.

Cum prepari aluatul pentru brânzoaice cu stafide și aluat pufos

Sparge ouăle într-un bol și amestecă-le cu puțină sare, zahărul clasic și cel vanilat. Adaugă esența și untul moale și omogenizează amestecul de ingrediente. Apoi adaugă compoziția obținută peste drojdia activată de la mijlocul făinii.  Încorporează treptat făina din bol în compoziția de la mijloc, turnând treptat și laptele călduț.

Frământă bine aluatul până când devine compact și nelipicios. Acoperă-l cu un ștergar și lasă-l la dospit timp de aproximativ o oră sau până când își dublează volumul.

În acest interval de timp, te vei ocupa de pregătirea umpluturii. Mai întâi hidratează stafidele în puțină apă caldă. Într-un bol, amestecă brânza cu zahărul, zahărul vanilat, esența, un praf de sare, oul întreg și un albuș. Păstrează gălbenușul pentru a-l folosi la uns aluatul. Adaugă grișul și stafidele hidratate și bine scurse.

Cum formezi și coci brânzoaicele

După expirarea timpului de dospire a aluatului, împarte-l în 10-12 părți aproximativ egale. Pe un blat presărat cu făină întinde fiecare parte de aluat în formă pătrată. Adaugă câte o lingură din compoziția de brânză la mijloc și presară stafide peste ea.

Apoi adună colțurile aluatului peste umplutură. Lipește-le bine prin presare. Așază delicioasele brânzoaice cu stafide și aluat pufos în tava tapetată cu hârtie de copt, la distanțe de cel puțin 2 cm unele față de altele.

Acoperă-le cu un ștergar și mai lasă-le să se dezvolte în tavă pentru 15-20 de minute. În acest interval de timp pornește cuptorul la 180 de grade Celsius, pentru a se încălzi. Înainte de a introduce tava în cuptor unge brânzoaicele pe deasupra cu gălbenuș de ou amestecat cu lapte. Apoi coace-le pentru 35-40 de minute, la 180 de grade Celsius sau până când se rumenesc frumos la suprafață. Le poți savura calde sau reci, simple sau presărate cu zahăr pudră.

Și tot din categoria plăcintelor tradiționale mai poți încerca și rețeta de plăcintă cu iaurt și urdă, îmbogățită cu stafide și aromată cu lămâie.

Citește și
Brânzoaice cu stafide și aluat pufos decorate cu zahăr pudră
Galerie foto

Galerie foto

Brânzoaice formate în tavă, înainte de coacere
Femeie adăugând stafide peste brânzoaice
Brânzoaice cu stafide și aluat pufos, una secționată în jumătăți
+21
CELE MAI CITITE
Pastă de sardine în borcan și pe felii de pâine
Pastă de sardine. Rețetă simplă pentru o gustare delicioasă
Pastă de sardine. Rețetă simplă pentru o gustare delicioasă
Imam bayildi servite pe o farfurie albă
Imam bayildi. Cum poți prepara acasă celebra rețetă turcească
Imam bayildi. Cum poți prepara acasă celebra rețetă turcească
Salată de varză roșie cu morcovi, mere și nuci în bol
Salată de varză roșie cu morcovi, mere și nuci
Salată de varză roșie cu morcovi, mere și nuci
Un săculeț în care se află mai multe tipuri de nuci
Ce termen de valabilitate au nucile. Unde trebuie să le păstrezi ca să reziste mai mult
Ce termen de valabilitate au nucile. Unde trebuie să le păstrezi ca să reziste mai mult
Două boluri cu Supă de conopidă cu multe legume pe o tavă, alături de pâine, două linguri și un bol cu condimente
Supă de conopidă cu multe legume, pentru un prânz hrănitor
Supă de conopidă cu multe legume, pentru un prânz hrănitor
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Cornuri pufoase cu unt într-un coș de lemn
Galerie foto
Cornuri pufoase cu unt. Rețetă pentru micul dejun
Cornuri pufoase cu unt. Rețetă pentru micul dejun
Pariziene cu mere decorate cu zahăr pudră
Galerie foto
Pariziene cu mere. Rețetă de cornuri delicioase și aspectuoase
Pariziene cu mere. Rețetă de cornuri delicioase și aspectuoase
Foaie de aluat pentru pizza întinsă pe un platou de lemn, alături de o bucată de aluat, un bol cu ketchup, roșii, frunze de busuioc și un sucitor
Aluat pentru pizza. Rețetă inspirată din bucătăria lui Jamie Oliver
Aluat pentru pizza. Rețetă inspirată din bucătăria lui Jamie Oliver
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Două boluri cu budincă de dovleac cu brânză și semințe
06:36
Budincă de dovleac cu brânză și semințe. Rețetă de budincă sărată Budincă de dovleac cu brânză și semințe. Rețetă de budincă sărată
Sandwich hawaiian cu șuncă și mozzarella, secționat
12 octombrie, 06:46
Sandwich hawaiian cu șuncă și mozzarella, gratinat la cuptor Sandwich hawaiian cu șuncă și mozzarella, gratinat la cuptor
Supă cremă de dovleac cu smântână servită într-un bol gri
12 octombrie, 05:39
Supă cremă de dovleac cu smântână. Rețeta simplă și extrem de gustoasă Supă cremă de dovleac cu smântână. Rețeta simplă și extrem de gustoasă
O cutie plină cu ouă alături de un semn pe care scrie Ziua Mondială a Oului
11 octombrie, 10:33
Ziua Mondială a Oului. Cum este sărbătorită la nivel internațional Ziua Mondială a Oului. Cum este sărbătorită la nivel internațional
Tartă Tatin cu smochine caramelizate
11 octombrie, 07:23
Tartă Tatin cu smochine caramelizate. Desert simplu și savuros Tartă Tatin cu smochine caramelizate. Desert simplu și savuros
Varză călită cu cârnați afumați în tigaie, decorată cu flori de mărar
11 octombrie, 06:47
Varză călită cu cârnați afumați. Rețetă tradițională românească Varză călită cu cârnați afumați. Rețetă tradițională românească
Două boluri cu Supă de conopidă cu multe legume pe o tavă, alături de pâine, două linguri și un bol cu condimente
10 octombrie, 09:17
Supă de conopidă cu multe legume, pentru un prânz hrănitor Supă de conopidă cu multe legume, pentru un prânz hrănitor
Borcan cu Compot de dovleac plăcintar, batoane de scorțișoară și felii de dovleac
10 octombrie, 06:10
Compot de dovleac plăcintar. Un deliciu pentru sezonul rece Compot de dovleac plăcintar. Un deliciu pentru sezonul rece
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Cartofi franțuzești. Rețetă de cartofi cu ouă fierte la cuptor
1
Cartofi franțuzești. Rețetă de cartofi cu ouă fierte la cuptor
Cartofi franțuzești. Rețetă de cartofi cu ouă fierte la cuptor
Dacă adori preparatele pe bază de cartofi, îți propunem pentru o masă delicioasă rețeta de cartofi franțuzești. Nu este o rețetă complexă, iar ingredientele folosite sunt simple și foarte accesibile. Poți...
Biscuiți din fulgi de cereale cu ciocolată, pentru micul dejun
2
Biscuiți din fulgi de cereale cu ciocolată, pentru micul dejun
Biscuiți din fulgi de cereale cu ciocolată, pentru micul dejun
Dacă obișnuiești să servești biscuiți la micul dejun sau ca gustare de-a lungul zilei, îți recomandăm să încerci rețeta de biscuiți din fulgi de cereale cu ciocolată. Rețeta este rapidă și...
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
3
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
Dacă vrei să aduni toată savoarea legumelor de vară și de toamnă la un loc, prepară rețeta de ghiveci de legume pentru iarnă. Nu este o rețetă complexă, dar necesită mai...
Musaca de vinete, gratinată cu cașcaval și parmezan
4
Musaca de vinete, gratinată cu cașcaval și parmezan
Musaca de vinete, gratinată cu cașcaval și parmezan
Rețeta de musaca de vinete, gratinată cu cașcaval și parmezan, este ideală pentru un prânz delicios și consistent. Rețeta este inspirată din bucătăriile grecești și turcești și este perfectă pentru mesele...
Vinete marinate cu usturoi, ideale ca garnitură sau ca aperitiv
5
Vinete marinate cu usturoi, ideale ca garnitură sau ca aperitiv
Vinete marinate cu usturoi, ideale ca garnitură sau ca aperitiv
Rețeta de vinete marinate cu usturoi poate fi preparată ca și gustare savuroasă și sănătoasă, sau pentru a fi servită ca aperitiv sau garnitură. Preparate astfel vinete sunt fragede, aromate și...
Parteneri
3 zodii manifestă norocul în mod natural. Cine sunt nativii care au parte de reușite
3 zodii manifestă norocul în mod natural. Cine sunt nativii care au parte de reușite
3 zodii manifestă norocul în mod natural. Cine sunt nativii care au parte de reușite
Pelerinajul Sfintei Parascheva. Ce își dorește Gabriela, o tânără din Ucraina, care a așteptat 12 ore să se închine la moaștele Cuvioasei
Pelerinajul Sfintei Parascheva. Ce își dorește Gabriela, o tânără din Ucraina, care a așteptat 12 ore să se închine la moaștele Cuvioasei
Pelerinajul Sfintei Parascheva. Ce își dorește Gabriela, o tânără din Ucraina, care a așteptat 12 ore să se închine la moaștele Cuvioasei
„Viaţa lui e un dezastru” Informaţii tulburătoare despre milionarul român care şi-a pierdut întreaga avere, ca Irinel Columbeanu!
„Viaţa lui e un dezastru” Informaţii tulburătoare despre milionarul român care şi-a pierdut întreaga avere, ca Irinel Columbeanu!
„Viaţa lui e un dezastru” Informaţii tulburătoare despre milionarul român care şi-a pierdut întreaga avere, ca Irinel Columbeanu!
Zodiile norocoase în 2025. Cine are noroc de bani încă de la începutul anului. Acești nativi dau lovitura
Zodiile norocoase în 2025. Cine are noroc de bani încă de la începutul anului. Acești nativi dau lovitura
Zodiile norocoase în 2025. Cine are noroc de bani încă de la începutul anului. Acești nativi dau lovitura
Cum s-a pregătit Meryem Uzerli pentru rolul din Suleyman Magnificul. Ce a declarat vedeta într-un interviu
Cum s-a pregătit Meryem Uzerli pentru rolul din Suleyman Magnificul. Ce a declarat vedeta într-un interviu
Cum s-a pregătit Meryem Uzerli pentru rolul din Suleyman Magnificul. Ce a declarat vedeta într-un interviu
Muntele Everest e mai înalt decât ar trebui. Ce ar fi de vină, potrivit experților
Muntele Everest e mai înalt decât ar trebui. Ce ar fi de vină, potrivit experților
Muntele Everest e mai înalt decât ar trebui. Ce ar fi de vină, potrivit experților
Frittata cu spanac, brânză și legume
Frittata cu spanac, brânză și legume
Frittata cu spanac, brânză și legume
Ce este o mamă ursuleț gumat: vezi dacă ești una dintre ele
Ce este o” mamă ursuleț gumat”: vezi dacă ești una dintre ele
Ce este o” mamă ursuleț gumat”: vezi dacă ești una dintre ele
Jennifer Lopez a vorbit despre iubire, pe fondul divorțului ei de Ben Affleck: Nu caut pe nimeni. A fi într-o relație nu mă definește
Jennifer Lopez a vorbit despre iubire, pe fondul divorțului ei de Ben Affleck: „Nu caut pe nimeni. A fi într-o relație nu mă definește”
Jennifer Lopez a vorbit despre iubire, pe fondul divorțului ei de Ben Affleck: „Nu caut pe nimeni. A fi într-o relație nu mă definește”
Băutura care poate reduce colesterolul și riscul de atac de cord. Ce efecte pot avea polifenolii din compoziția sa
Băutura care poate reduce colesterolul și riscul de atac de cord. Ce efecte pot avea polifenolii din compoziția sa
Băutura care poate reduce colesterolul și riscul de atac de cord. Ce efecte pot avea polifenolii din compoziția sa
fresh
Varză călită cu cârnați afumați. Rețetă tradițională românească

Varză călită cu cârnați afumați. Rețetă tradițională românească

Varză călită cu cârnați afumați. Rețetă tradițională românească

Tartă Tatin cu smochine caramelizate. Desert simplu și savuros

Tartă Tatin cu smochine caramelizate. Desert simplu și savuros

Ziua Mondială a Oului. Cum este sărbătorită la nivel internațional

Ziua Mondială a Oului. Cum este sărbătorită la nivel internațional

Sandwich hawaiian cu șuncă și mozzarella, gratinat la cuptor

Sandwich hawaiian cu șuncă și mozzarella, gratinat la cuptor

Supă cremă de dovleac cu smântână. Rețeta simplă și extrem de gustoasă

Supă cremă de dovleac cu smântână. Rețeta simplă și extrem de gustoasă
închide