Brânzoaice cu stafide și aluat pufos. Plăcințele cu brânză ca la bunica

timpul de preparare
Timp de gătire: 60 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Românească

Îți este poftă de preparatele cu care te răsfăța bunica și ești în căutarea acelor rețete? Îți oferim mai jos una dintre ele, și anume, rețeta de brânzoaice cu stafide și aluat pufos.

Brânzoaice cu stafide și aluat pufos, una secționată în jumătăți
Galerie foto

Galerie foto

Brânzoaicele sunt iubite pentru combinația echilibrată dintre aluatul pufos și brânza dulce-acrișoară / Shutterstock

Aceste delicatese sunt iubite pentru combinația echilibrată dintre aluatul pufos și brânza dulce-acrișoară. Sunt un adevărat deliciu atât pentru cei care preferă dulciurile simple, cât și pentru cei care apreciază gustul autentic românesc. Rețeta nu se prepară anevoios, iar ingredientele folosite sunt dintre cele mai simple.

Despre brânzoaice

Brânzoaicele nu sunt doar un desert, ci și o parte din tradiția românească, fiind servite adesea la evenimente festive, sărbători și reuniuni de familie. Ele simbolizează atât creativitatea culinară, cât și farmecul simplității bucatelor tradiționale. Sunt foarte apreciat datorită aluatului pufos și umpluturii cremoase din brânză de vaci. Aluatul folosit pentru brânzoaice este unul dospit, similar cu cel de cozonac sau de pâine dulce. Se obține din făină, lapte, ouă, zahăr și drojdie, fiind frământat până devine elastic și moale.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Umplutura tradițională este făcută din brânză de vaci proaspătă, la care se adaugă zahăr, ouă, vanilie și, uneori, coajă de lămâie sau stafide pentru un plus de savoare. Unele variante moderne pot conține și brânză sărată, pentru un contrast plăcut de arome.

Brânzoaicele au o formă ca un plic, modelat prin adunarea marginilor aluatului spre centru. Această tehnică de împachetare este motivul pentru care, în unele părți ale țării, ele sunt numite poale-n brâu. Tot din această categorie de deserturi descoperă și rețeta de  plăcinte împletite, cu brânză și fructe confiate. iar mai jos vom detalia rețeta completă pentru brânzoaice cu stafide și aluat pufos.

Ingrediente

Mod de preparare

Pregătește maiaua. Trece prin sită făina, creează o adâncitură la mijlocul ei și adaugă acolo drojdia amestecată cu o lingură de zahăr. Toarnă puțin lapte cald și amestecă pentru omogenizare. Lasă drojdia să se activeze timp de 12-15 minute.

Cum prepari aluatul pentru brânzoaice cu stafide și aluat pufos

Sparge ouăle într-un bol și amestecă-le cu puțină sare, zahărul clasic și cel vanilat. Adaugă esența și untul moale și omogenizează amestecul de ingrediente. Apoi adaugă compoziția obținută peste drojdia activată de la mijlocul făinii.  Încorporează treptat făina din bol în compoziția de la mijloc, turnând treptat și laptele călduț.

Frământă bine aluatul până când devine compact și nelipicios. Acoperă-l cu un ștergar și lasă-l la dospit timp de aproximativ o oră sau până când își dublează volumul.

În acest interval de timp, te vei ocupa de pregătirea umpluturii. Mai întâi hidratează stafidele în puțină apă caldă. Într-un bol, amestecă brânza cu zahărul, zahărul vanilat, esența, un praf de sare, oul întreg și un albuș. Păstrează gălbenușul pentru a-l folosi la uns aluatul. Adaugă grișul și stafidele hidratate și bine scurse.

Cum formezi și coci brânzoaicele

După expirarea timpului de dospire a aluatului, împarte-l în 10-12 părți aproximativ egale. Pe un blat presărat cu făină întinde fiecare parte de aluat în formă pătrată. Adaugă câte o lingură din compoziția de brânză la mijloc și presară stafide peste ea.

Apoi adună colțurile aluatului peste umplutură. Lipește-le bine prin presare. Așază delicioasele brânzoaice cu stafide și aluat pufos în tava tapetată cu hârtie de copt, la distanțe de cel puțin 2 cm unele față de altele.

Acoperă-le cu un ștergar și mai lasă-le să se dezvolte în tavă pentru 15-20 de minute. În acest interval de timp pornește cuptorul la 180 de grade Celsius, pentru a se încălzi. Înainte de a introduce tava în cuptor unge brânzoaicele pe deasupra cu gălbenuș de ou amestecat cu lapte. Apoi coace-le pentru 35-40 de minute, la 180 de grade Celsius sau până când se rumenesc frumos la suprafață. Le poți savura calde sau reci, simple sau presărate cu zahăr pudră.

Și tot din categoria plăcintelor tradiționale mai poți încerca și rețeta de plăcintă cu iaurt și urdă, îmbogățită cu stafide și aromată cu lămâie.

Citește și
Brânzoaice cu stafide și aluat pufos decorate cu zahăr pudră
Galerie foto

Galerie foto

Brânzoaice formate în tavă, înainte de coacere
Femeie adăugând stafide peste brânzoaice
Brânzoaice cu stafide și aluat pufos, una secționată în jumătăți
+1
CELE MAI CITITE
Gogoși înfuriate decorate cu puțin zahăr
Gogoși înfuriate, după rețeta bunicii. Desert tradițional, de post
Gogoși înfuriate, după rețeta bunicii. Desert tradițional, de post
Porții de negresă de post cu ulei de cocos
Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat
Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat
Chec de post zebrat porționat
Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos
Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos
Conopidă cu ciuperci și condimente la tigaie
Conopidă cu ciuperci și condimente la tigaie. O rețetă rapidă și surprinzător de gustoasă
Conopidă cu ciuperci și condimente la tigaie. O rețetă rapidă și surprinzător de gustoasă
Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie
Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie
Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Chifle pufoase cu susan într-un coș cu ștergar
Galerie foto
Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post
Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post
Gogoși înfuriate decorate cu puțin zahăr
Galerie foto
Gogoși înfuriate, după rețeta bunicii. Desert tradițional, de post
Gogoși înfuriate, după rețeta bunicii. Desert tradițional, de post
Chifle pufoase umplute cu cremă de ciocolată, decorate cu zahăr pudră
Galerie foto
Chifle pufoase umplute cu cremă de ciocolată (Buchty / Brioche umplute)
Chifle pufoase umplute cu cremă de ciocolată (Buchty / Brioche umplute)
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
maioneză de post de la mănăstire
06:31
Rețetă de maioneză de post de la mănăstirea Chiroiu. Cum o prepară măicuța Alexandra Rețetă de maioneză de post de la mănăstirea Chiroiu. Cum o prepară măicuța Alexandra
Prăjitură de post cu mere cuburi, porționată pe un platou
05:52
Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate
Tocană de pui cu vinete năut și roșii
05:06
Tocănița de pui cu vinete și roșii. Rețeta mediteraneană pe care trebuie să o încerci Tocănița de pui cu vinete și roșii. Rețeta mediteraneană pe care trebuie să o încerci
Gutui coapte cu nuci și miere pe o farfurie cu furculiță și într-un bol de sticlă
24 noiembrie, 13:39
Gutui coapte cu nuci și miere. Aromă de toamnă, simplitate și căldură în farfurie Gutui coapte cu nuci și miere. Aromă de toamnă, simplitate și căldură în farfurie
carne de curcan pe un tocător
24 noiembrie, 05:49
Cele mai bune condimente pentru carnea de curcan. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant Cele mai bune condimente pentru carnea de curcan. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant
cartofii țărănești cu ceapă
24 noiembrie, 05:47
Rețete de post: cartofi țărănești cu ceapă. Ingredientul secret care le da o aroma specială Rețete de post: cartofi țărănești cu ceapă. Ingredientul secret care le da o aroma specială
Paste cu carne tocată și sos cremos de roșii
23 noiembrie, 06:59
Paste cu carne tocată și sos cremos de roșii. O cină gata în 30 de minute Paste cu carne tocată și sos cremos de roșii. O cină gata în 30 de minute
Cum se curăță scoicile
23 noiembrie, 05:57
Cum se curăță scoicile. Metoda simplă prin care le poți pregăti acasă Cum se curăță scoicile. Metoda simplă prin care le poți pregăti acasă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Meserii potrivite pentru zodia Vărsător. Ce cariere ar trebui să urmeze acești nativi
Meserii potrivite pentru zodia Vărsător. Ce cariere ar trebui să urmeze acești nativi
Meserii potrivite pentru zodia Vărsător. Ce cariere ar trebui să urmeze acești nativi
Definiţia din DEX a cuvântului femeie, contestată public. Un ONG cere Academiei Române să ia măsuri
Definiţia din DEX a cuvântului "femeie", contestată public. Un ONG cere Academiei Române să ia măsuri
Definiţia din DEX a cuvântului "femeie", contestată public. Un ONG cere Academiei Române să ia măsuri
Andrei Rațiu are o nouă poreclă, după ce a amp;#8220;rupt norii” în Spania: amp;#8220;E pur și simplu o nebunie!”
Andrei Rațiu are o nouă poreclă, după ce a amp;#8220;rupt norii” în Spania: amp;#8220;E pur și simplu o nebunie!”
Andrei Rațiu are o nouă poreclă, după ce a amp;#8220;rupt norii” în Spania: amp;#8220;E pur și simplu o nebunie!”
Andreea Bălan și Victor Cornea au stabilit data nunții. Ce însemnătate are acea zi
Andreea Bălan și Victor Cornea au stabilit data nunții. Ce însemnătate are acea zi
Andreea Bălan și Victor Cornea au stabilit data nunții. Ce însemnătate are acea zi
Actrița Ahu Yagtu din Furtună pe Bosfor a suferit un anevrism cerebral. Care este starea vedetei în prezent
Actrița Ahu Yagtu din Furtună pe Bosfor a suferit un anevrism cerebral. Care este starea vedetei în prezent
Actrița Ahu Yagtu din Furtună pe Bosfor a suferit un anevrism cerebral. Care este starea vedetei în prezent
7 chatboți AI mai buni decât ChatGPT, potrivit utilizatorilor. Ce platformă a ieșit pe primul loc
7 chatboți AI mai buni decât ChatGPT, potrivit utilizatorilor. Ce platformă a ieșit pe primul loc
7 chatboți AI mai buni decât ChatGPT, potrivit utilizatorilor. Ce platformă a ieșit pe primul loc
Muffins cu cacao de post
Muffins cu cacao de post
Muffins cu cacao de post
Cele mai bune 5 vitamine pentru adolescenți
Cele mai bune 5 vitamine pentru adolescenți
Cele mai bune 5 vitamine pentru adolescenți
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Alimente congelate care te pot ajuta să reduci trigliceridele, conform nutriționiștilor
Alimente congelate care te pot ajuta să reduci trigliceridele, conform nutriționiștilor
Alimente congelate care te pot ajuta să reduci trigliceridele, conform nutriționiștilor
fresh
Castraveți murați crocanți în saramură. Trucuri ca să nu se înmoaie castraveții

Castraveți murați crocanți în saramură. Trucuri ca să nu se înmoaie castraveții

Castraveți murați crocanți în saramură. Trucuri ca să nu se înmoaie castraveții

Paste cu carne tocată și sos cremos de roșii. O cină gata în 30 de minute

Paste cu carne tocată și sos cremos de roșii. O cină gata în 30 de minute

Rețete de post: cartofi țărănești cu ceapă. Ingredientul secret care le da o aroma specială

Rețete de post: cartofi țărănești cu ceapă. Ingredientul secret care le da o aroma specială

Cum se curăță scoicile. Metoda simplă prin care le poți pregăti acasă

Cum se curăță scoicile. Metoda simplă prin care le poți pregăti acasă

Cele mai bune condimente pentru carnea de curcan. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant

Cele mai bune condimente pentru carnea de curcan. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant
închide