Plăcintă turnată cu dovleac. Cea mai bună rețetă de toamnă
Rețeta de plăcintă turnată cu dovleac este una dintre cele mai simple variante a acestui desert delicios. Blatul se face rapid, iar umplutura de dovleac este cremoasă și parfumată.
Plăcinta de dovleac este un desert care anunță venirea toamnei. Se prepară de sute de ani, motiv pentru care au apărut și o mulțime de variante. Fiecare cultura a adaptat-o la modul de viață, la condimentele preferate, la ingredientele care se găsesc în zonă. Este apreciată nu doar pentru că este gustoasă, ci și economică și rapidă.
Ingrediente
Mod de preparare
Se curăță dovleacul de coajă și de semințe și se dă pe răzătoarea mare. Apoi se pune la călit împreună cu zahărul.
Se amestecă din când în când, până când se înmoaie. Apoi se pune scorțișoara, se amestecă pentru a se încorpora și se ia de pe foc. Se lasă să ajungă la temperatura camerei.
Cum prepari blatul pentru rețeta de plăcintă turnată cu dovleac
Pentru blat se pun într-un bol ouăle și zahărul și se bat cu mixerul până își dublează volumul. Apoi se adaugă esența de vanilie și uleiul puțin câte puțin, mixând continuu.
Apoi, se pune laptele și se amestecă până se omogenizează. După aceea se pun făina, praful de sare și praful de copt și se încorporează cu o spatulă.
Aluatul se împarte în două. O parte se pune într-o tavă tapetată cu hârtie de copt de 25X35 cm. Se întinde compoziția cu o spatulă ca să fie întinsă uniform. Apoi se dă la cuptorul preîncălzit la 180°C timp de 10 minute.
Se scoate tava din cuptor și se întinde compoziția de dovleac, se întinde și se toarnă deasupra restul de aluat. Se mai dă tava la cuptor pentru 40 de minute. Se scoate din cuptor, se lasă să se răcească și se pudrează cu zahăr.
Cum se servește plăcinta cu dovleac turnată
Pentru a face plăcintă de dovleac turnată ai nevoie de un dovleac dintr-un soi mai dulce cum este cel plăcintar.
Partea cea mai complicată este să cureți dovleacul și să îl dai pe răzătoare, însă, uneori, îl poți găsi în piață gata prelucrat. În cazul în care alegi să îl pregătești tu și mai rămâne nefolosit îl poți pune la congelator pentru a-l utiliza altă dată.
De cele mai multe ori diferența între tipurile de plăcinte cu dovleac o face modul în care este aromată compoziția. Cel mai des se folosesc esența de vanilie și scorțișoara, însă mai poți pune și un praf de nucșoară, cuișoare, ghimbir sau cardamon. De asemenea, pentru mai mult gust poți să înlocuiești zahărul alb cu cel brun.
Plăcinta cu dovleac turnată se poate servi atât caldă, cât și rece. Este foarte bună simplă, dar dacă pui alături o cupă de înghețată de vanilie, cremă sau budincă de vanilie îi vei completa perfect gustul.