Budincă de chia cu iaurt. 5 rețete pline de savoare

Rețeta de budincă de chia cu iaurt este una dintre cele mai rapide, versatile, gustoase, sănătoase și economice preparate. Gândește-te că în doar 5 minute ai o masă plină de proteine, fibre și grăsimi sănătoase care îți va da senzația de sațietate până la ora prânzului.

budincă de chia cu iaurt pusă în două borcane
Budinca de chia cu iaurt este un mic dejun plin de nutrienți / Shutterstock

Pentru a face budincă de chia cu iaurt poți folosi orice fel de iaurt vrei, de la clasicul produs din lapte de vacă la cel vegetal. Pentru ca budinca să fie cât mai sănătoasă evită-le pe cele care zahăr sau aditivi alimentari adăugați.

Nu trebuie să te pricepi la gătit pentru a face budincă de chia cu iaurt. Procesul de preparare este unul foarte simplu. Doar trebuie să amesteci într-un vas iaurtul cu semințele de chia și să le dai la rece peste noapte.

Dacă vrei să ai un preparat mai sofisticat poți să adaugi toppinguri care nu doar să ajută la obținerea unui gust mai complex, dar îi dau și un aspect mai interesant.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Poți pune unt de arahide, de migdale sau de caju, ciocolată sau pudră de cacao, orice fel de fructe, nucă de cocos, dulcețuri fără zahăr sau condimente. Scorțișoara, nucșoara, ghimbirul, vanilia sau cardamonul sunt alegeri cu care nu vei da greș.

Citește și

Budincă simplă iaurt

Budinca simplă cu iaurt poate fi o bază ideală pentru un mic dejun sănătos. Se prepară simplu și nu ai nevoie de multe ingrediente. La final vei avea un preparat gustos și sănătos.

Budinca de chia într-un bol alb
Budinca simplă de chia cu iaurt este baza pentru orice mic dejun sănătos / Shutterstock

Ingrediente

  • 60 g semințe de chia
  • 120 ml apă fierbinte
  • 3 linguri sirop de arțar, miere sau zahăr de cocos
  • 2 lingurițe de extract de vanilie
  • 1 praf de sare de mare
  • 450 g iaurt grecesc (sau iaurt vegan)
  • 350 ml lapte (migdale, nucă de cocos, soia, etc.)

Mod de preparare

Într-un borcan se amestecă semințele de chia și apa fierbinte. Se lasă să stea aproximativ 5 minute. Se adaugă vanilia, îndulcitorul și un praf de sare.

Apoi se pun iaurtul grecesc și laptele. Se amestecă pentru ca toate ingredientele să se omogenizeze foarte bine. Se pune un capac și se dă la frigider. Se păstrează până la 4-5 zile.

Budincă de semințe de chia cu iaurt și nuci

Budinca de chia cu iaurt și nuci este ideală dacă vrei un mic dejun gustos și savuros. Este perfectă pentru zilele în care vrei ceva dulce și gustos.

Budincă de chia cu iaurt și nuci într-un pahar simplu
Budinca de chia cu iaurt și nuci este o sursă bogată de proteine / Shutterstock

Ingrediente

  • 250 ml lapte de vacă sau vegetal
  • 40 g  semințe de chia
  • 170 g iaurt grecesc simplu
  • 1 – 2 linguri sirop de arțar
  • 70 g  granola cu banane și nuci
  • 70 nuci pecan
  • 1 banană, curățată și tăiată felii

Mod de preparare

Se combină laptele, semințele de chia, iaurtul grecesc și siropul de arțar într-un castron de mărime medie. Se amestecă până se omogenizează. Se dă la frigider minimum două ore sau peste noapte pentru a permite budincii de chia să se îngroașe.

Apoi se împarte jumătate din budinca de chia în două căni. Se acoperă cu jumătate din toppinguri, distribuind uniform granola, nucile pecan și feliile de banană între boluri. Apoi se pune un alt strat de amestec de chia și deasupra restul toppingurilor.

Budincă de chia tropicală

Budină de chia tropicală este perfectă pentru zilele în care vrei ceva savuros și dulce. Este o rețetă simplă și ușor de preparat. Poți să pui fructe exotice sau poți să alegi fructele de sezon.

Budincă de chia cu fructe exotice
Budinca de chia cu iaurt exotică este un desert sănătos / Shutterstock

Ingrediente

  • 60 g semințe de chia
  • 250 ml lapte de migdale neîndulcit 
  • 120 g iaurt grecesc simplu degresat
  • 1 lingură de stevia/sirop de arțar/ miere
  • 1 kiwi mediu, decojit și tăiat felii
  • ½ mango tăiat cuburi mici
  • 2 linguri de nucă de cocos uscată, neîndulcită, mărunțită

Mod de preparare          

Într-un borcan mare se pun semințele de chia, laptele de migdale, iaurtul și îndulcitorul. Se amestecă până se combină bine, răzuind părțile borcanului cu o lingură sau o spatulă, dacă este necesar, pentru a încorpora toate semințele de chia. Se dă la frigider pentru cel puțin două ore sau peste noapte.

Între timp, într-o tigaie mică, la foc mediu mic, se prăjește nuca de cocos până se rumenește, aproximativ 4 minute. Se lasă să se răcească și se pune într-un recipient mic până când este gata de utilizare.

După ce a stat la rece, budinca se împarte în 2 boluri mici de servire. Deasupra fiecăreia se pun kiwi, mango și nucă de cocos mărunțit, împărțind fructele în mod egal între ele.

Parfait de budincă de semințe de chia cu vanilie

Dacă vrei un desert savuros sau un mic dejun gustos, atunci încearcă rețeta de parfait de budincă de semințe de chia cu vanilie.

Parfait cu semințe de chia într-un pahar alb
Pentru a îndulci parfaitul de semințe de chia poți folosi stevia / Shutterstock

Ingrediente

  • 120 ml iaurt grecesc neîndulcit sau iaurt de cocos în stil grecesc
  • 3 linguri de seminte de chia
  • 120 ml lapte de migdale neîndulcit sau lapte de migdale neîndulcit
  • 1-2 lingurițe de îndulcitor
  • 120 g fructe de pădure proaspete sau alte fructe

Mod de preparare

Se amestecă până se combină iaurtul, laptele și semințele de chia într-un recipient mic. Se îndulcește după gust. Se acoperă și se lasă la frigider peste noapte. Apoi, se pun deasupra fructele de pădure și se servește.

Budinca de chia cu cacao și iaurt

Budinca de chia cu cacao și iaurt este delicioasă. Pentru momentele în care vrei ceva gustos și rapid, acesta este rețeta perfectă.

Budină de chia cu zmeură
Zmeura poate fi proaspătă sau congelată / Shutterstock

Ingrediente proaspete

  • 100 g iaurt
  • 100 g zmeură
  • 500 ml lapte
  • 100 g semințe de chia
  • 1 lingură de cacao

Mod de preparare

Se amestecă semințele de chia, pudra de cacao și laptele într-un castron până când sunt bine omogenizate. Se lasă să stea 10 minute, astfel încât semințele să se extindă. Se pune iaurtul deasupra budincii, apoi zmeura. Se poate servi cu fulgi de ciocolată deasupra.

De ce să consumi budincă de chia cu iaurt la micul dejun

Budinca de chia cu iaurt este o opțiune excelentă pentru micul-dejun din mai multe motive. Unul dintre cele mai importante ține de aspectul logistic: o poți prepara de seara și o poți lua foarte ușor cu tine la birou. Apoi, se poate personaliza foarte ușor.

Poți face o budincă de bază peste care să adaugi tot felul de fructe și alte toppinguri astfel încât ai în fiecare zi alt preparat.

Un alt aspect foarte important este cel ce ține de efectele benefice pe care semințele de chia le au asupra sănătății. Sunt bogate în fibre solubile, care absorb lichidul și se umflă, formând o textură de budincă consistentă.

Consumul de budincă de chia poate contribui la o senzație de sațietate care persistă pe termen lung, ajutând la menținerea unei stări de plinătate până la următoarea masă.

Semințele de chia sunt o sursă bună de proteine, fibre, acizi grași omega-3 și nutrienți precum calciu, magneziu și fier. Iaurtul adaugă proteine și probiotice, benefice pentru sănătatea digestivă. De asemenea, furnizează carbohidrați complecși, proteine și grăsimi sănătoase, oferind o sursă de energie sustenabilă pentru a începe ziua.

Grăsimile omega-3 din semințele de chia sunt benefice pentru sănătatea inimii și a creierului, iar această combinație poate contribui la menținerea unui sistem cardiovascular sănătos și la funcționarea optimă a creierului.

Citește și
CELE MAI CITITE
File de macrou în sos cu usturoi, cartofi natur și ciuperci
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
Borș de fasole albă în bol și în lingură alături de ardei iuți și o sticlă
Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
Cornulețe fragede umplute cu prune uscate pe un platou, alături de o ceașcă
Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional
Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional
Omletă cu urzici și ceapă verde porționată pe farfurie, un platou cu roșie și parmezan, frunze de urzici și o ceașcă de cafea
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
Două porții de plăcintă creață cu brânză sărată
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Budincă de chia cu banane servită în două pahare transparente
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
Budinca de griș fără zahăr pusă într-un bol gri
Budincă de griș fără zahăr. Cum o prepari pentru a fi aromată
Budincă de griș fără zahăr. Cum o prepari pentru a fi aromată
Budinca de tapioca cu lapte într-un bol alb
Budincă de tapioca cu lapte, desertul neașteptat de gustos
Budincă de tapioca cu lapte, desertul neașteptat de gustos
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Cornulețe fragede umplute cu prune uscate pe un platou, alături de o ceașcă
10:49
Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional
Cremă de avocado cu cacao în două pahare, decorată cu frunze de mentă, o linguriță și un avocado secționat în două
31 martie, 10:43
Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios
Chifle pufoase cu brânză și urzici în forma de copt, o chiflă secționată
30 martie, 13:41
Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă
Mai mulți mici de casă puți pe un tocător de lemn
29 martie, 05:20
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți
Borș de fasole albă în bol și în lingură alături de ardei iuți și o sticlă
28 martie, 10:48
Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
Două porții de plăcintă creață cu brânză sărată
27 martie, 09:37
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Omletă cu urzici și ceapă verde porționată pe farfurie, un platou cu roșie și parmezan, frunze de urzici și o ceașcă de cafea
26 martie, 09:36
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
File de macrou în sos cu usturoi, cartofi natur și ciuperci
25 martie, 09:22
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
1
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Dacă nu ai preparat încă, în propria bucătărie delicioasele pârjoale moldovenești, îți oferim mai jos rețeta detaliată pas cu pas. Mai prepari un piure de cartofi cremos, iar deliciul mesei de...
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
2
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
Probabil ai văzut în supermarketuri mesaje de avertizare legate de coaja lămâilor. Te-ai întrebat de ce nu este recomandat să le consumi. Motivul este că au pesticide care ți-ar putea afecta...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
3
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
4
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsurile de cartofi preparate la air fryer reprezintă o inovație culinară care combină gustul autentic al tradiționalelor chipsuri prăjite cu beneficiile unui stil de viață mai sănătos. Prin utilizarea aerului fierbinte...
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
5
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Această rețetă tradițională, reinterpretată, de mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi o explozie de arome și texturi reconfortante. Rețeta aduce împreună două elemente de bază ale bucătăriei: mămăliga...
Parteneri
Supă concentrată de oase. Un elixir nutritiv pentru sănătate
Supă concentrată de oase. Un elixir nutritiv pentru sănătate
Supă concentrată de oase. Un elixir nutritiv pentru sănătate
Cine a câştigat marele premiu de 6,34 milioane de euro de la Loto 6/49. Norocosul a venit să îşi ridice banii
Cine a câştigat marele premiu de 6,34 milioane de euro de la Loto 6/49. Norocosul a venit să îşi ridice banii
Cine a câştigat marele premiu de 6,34 milioane de euro de la Loto 6/49. Norocosul a venit să îşi ridice banii
Gigi Becali n-a avut nicio ezitare! Femeia care nu face parte din familia sa pe numele căreia a pus 40 de hectare de pământ
Gigi Becali n-a avut nicio ezitare! Femeia care nu face parte din familia sa pe numele căreia a pus 40 de hectare de pământ
Gigi Becali n-a avut nicio ezitare! Femeia care nu face parte din familia sa pe numele căreia a pus 40 de hectare de pământ
Antonia, afectată din cauza criticilor constante. Alex Velea: Au nenorocit-o psihic că nu știe să vorbească bine românește
Antonia, afectată din cauza criticilor constante. Alex Velea: „Au nenorocit-o psihic că nu știe să vorbească bine românește”
Antonia, afectată din cauza criticilor constante. Alex Velea: „Au nenorocit-o psihic că nu știe să vorbească bine românește”
Mihai Morar, în doliu. De ce îi este recunoscător celui care s-a stins din viață: Parcă ieri ne-am văzut...
Mihai Morar, în doliu. De ce îi este recunoscător celui care s-a stins din viață: „Parcă ieri ne-am văzut...”
Mihai Morar, în doliu. De ce îi este recunoscător celui care s-a stins din viață: „Parcă ieri ne-am văzut...”
Teoria Pământului Mov ar fi adevărată. Ce a pățit planeta noastră în trecut
Teoria „Pământului Mov” ar fi adevărată. Ce a pățit planeta noastră în trecut
Teoria „Pământului Mov” ar fi adevărată. Ce a pățit planeta noastră în trecut
Gogoși înfuriate, crocante și aromate
Gogoși înfuriate, crocante și aromate
Gogoși înfuriate, crocante și aromate
De ce copiii gifted se simt nemotivați sau se levenesc
De ce copiii gifted se simt nemotivați sau se levenesc
De ce copiii gifted se simt nemotivați sau se levenesc
Cardi B a răbufnit și îi aduce noi acuzații lui Offset, pe fondul divorțului lor în curs
Cardi B a răbufnit și îi aduce noi acuzații lui Offset, pe fondul divorțului lor în curs
Cardi B a răbufnit și îi aduce noi acuzații lui Offset, pe fondul divorțului lor în curs
Cât de sănătos este să gătești cu ulei de măsline. Care sunt efectele folosirii sale
Cât de sănătos este să gătești cu ulei de măsline. Care sunt efectele folosirii sale
Cât de sănătos este să gătești cu ulei de măsline. Care sunt efectele folosirii sale
fresh
Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional

Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional

Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional

Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios

Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios

Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă

Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă
închide