Ghidul fructelor și legumelor de sezon. Ce să alegi în funcție de fiecare anotimp

Dacă vrei să te bucuri de gustul bogat al fructelor și legumelor trebuie să le alegi pe cele al căror sezon este în plină floare. Atunci sunt suficient de coapte, iar aromele lor sunt puternice și bogate. Iată ce ar trebui să consumi în funcție de anotimp în ghidul fructelor și legumelor de sezon.

Ghidul fructelor și legumelor de sezon
Fructele și legumele de sezon sunt mai bogate în fructe și legume de sezon/ Shutterstock

Ghidul fructelor și legumelor de sezon te va ajuta să alegi cele mai bune vegetale în funcție de anotimp. În felul acesta, îți poți planifica mai bine și ce să pui la păstrat peste iarnă sub formă de dulcețuri sau murături.

În mod cert, găsești aproape toate fructele și legumele în magazine pe tot parcursul anului. Unele dintre ele sunt aduse de la mii de kilometri depărtare atunci când nu este sezonul lor. Ai observat și tu că gustul lor nu se compară cu cel al celor aduse de la distanțe mai mici, proaspăt culese. O roșie mâncată în mijlocul iernii pur și simplu nu poate avea același gust cu cel al uneia românești în toiul verii. Același lucru se întâmplă cu toate fructele și legumele.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

De ce ar trebui să mănânci fructe și legume de sezon

Fructele și legumele de sezon au o aromă profundă, pe care nu o poate concura nimic. De asemenea, sunt mult mai bogate din punct de vedere nutritiv. În plus, dacă te gândești mai departe, un alt aspect de luat în considerare este sustenabilitatea.

Este mult mai ieftin și mai puțin poluant să consumi alimente crescute la distanțe mici de locul de unde le achiziționezi. Când produsele sunt depozitate pentru perioade lungi de timp, conținutul de nutrienți poate fi redus și substanțele chimice sunt adesea folosite pentru a asigura recolta în afara sezonului, ceea ce poate avea un impact negativ asupra mediului.

Ghidul fructelor și legumelor de sezon

Anumite fructe și legume par să fie mereu disponibile, așa că este greu să îți dai seama când este sezonul lor. Cartofii, morcovii, ceapa, merele, lămâile și bananele se găsesc în magazine în orice perioadă a anului.

Fie că sunt aduse zone îndepărtate ale lumii, fie că sunt din România, dar depozitate în silozuri, ele sunt disponibile fie vară, fie iarnă.

Ghidul fructelor și legumelor de sezon te va ajuta să îți dai seama când este cel mai bun moment pentru a consuma vegetalele tale preferate.

Fructe și legume de primăvară

Primăvara este unul dintre anotimpurile cele mai interesante din punct de vedere al fructelor și legumelor. Cu siguranță nu sunt la fel de multe ca vara sau toamna, dar după o iarnă în care nu prea ai avut mai nimic proaspăt și local la dispoziție, orice este binevenit.

O masă albă pe care se află fructe și legume de sezon, respectiv din sezonul de primăvară
Fructele și legumele de primăvară sunt potrivite pentru salate pline de vitamine / Shutterstock

Printre primele legume de primăvară găsești sparanghelul, pe care îl poți găsi și din producție locală, mai ales în piețe. Apoi apar căpșunile, rubarba, anghinarea, fasolea verde, salatele de tot felul, ceapă și usturoi verzi și ierburile aromatice. De asemenea, te poți bucura de lobodă, spanac, urzici, ștevie, leurdă.

Spre sfârșitul primăverii încep să se coacă și primele fructe, dacă vremea este suficient de caldă. Dacă ești dispusă să scoți din buzunar ceva mai mulți bani, îți poți satisface pofta de caise sau de cireșe. Află mai multe și despre cum ajuți fructele și legumele să rămână proapste pentru o perioadă mai lungă de timp.

  • Anghinare
  • Sparanghel
  • Fasole verde
  • Mazăre
  • Ceapă verde
  • Usturoi verde
  • Năsturel
  • Spanac
  • Căpșuni
  • Rubarbă
  • Urzici
  • Lobodă
  • Leurdă
  • Ridichi
  • Caise
  • Cireșe
  • Cartofi noi

Fructe și legume de vară

Vara este momentul în care te poți bucura de o mulțime de fructe și legume proaspete, de la producători locali. De la piersici la afine delicioase și sănătoase, zmeură, mure, roșii, dovlecei, ardei grași și câte și mai câte. Salate delicioase, sucuri, prăjituri cu fructe aromate și sute de preparate pe care le poți face cu roadele pământului te vor încânta vara.

Frcute din sezonul de vară, pepene, mere, căpșune, pe o masă de lemn
Vara este cel mai bogat anotimp în fructe și legume / Shutterstock
  • Afine
  • Zmeură
  • Mure
  • Pepene galben
  • Pepenele roșu
  • Nectarine
  • Piersici
  • Prune
  • Vișine
  • Roșii
  • Porumb
  • Vânătă
  • Bame
  • Castraveți
  • Dovlecei

Spre sfârșitul verii și începutul toamnei încep să fie disponibile, în funcție de cum a fost vremea:

  • Sfecla
  • Ardei gras
  • Ardei iuți
  • Smochine

Fructe și legume de toamnă

Pe măsură ce căldura verii face loc toamnei, te vei bucura de ultimele legume și fructe proaspete de sezon aduse în piețe de producătorii locali. Este momentul dulcețurilor de gutui, murăturilor și al conservelor de tot felul. De-acum vei găsi smochine delicioase, pentru că s-au copt chiar și cele care cresc în România.

Fructe și legume de toamnă aranjate pe o masă albă
Toamna este momentul pentru conserve / Shutterstock
  • Mere
  • Pere
  • Gutui
  • Merișoare
  • Strugurii
  • Dovleci de tot felul
  • Varză
  • Conopidă
  • Kale
  • Gulie
  • Cartofi dulci

Fructe și legume de iarnă

În România, iarna nu sunt disponibile foarte multe fructe și legume locale. De cele mai multe ori ne putem bucura de cele aduse de la vecinii noștri cu climă mai bună, Grecia sau Turcia. Este timpul pentru kiwi, citrice de tot felul, broccoli, rădăcinoase.

Fructe și legume de iarnă puse într-un bol
În România, iarna se găsesc mai mult fructe și legume din import / Shutterstock
  • Citrice (inclusiv portocale sanguine, clementine, grapefruit, lămâi Meyer, portocale cara cara și lime cheie)
  • Broccoli
  • Rădăcină de țelină
  • Salată radicchio
  • Napi
Citește și
CELE MAI CITITE
Porții de ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață pe o farfurie albă, alături de boluri cu condimente, cuțit și furculiță
Ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață
Ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate pe un platou alb
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă
Prăjiturele sub formă de căciuli rusești, cu ciocolată și cocos
Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos
Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos
Cozonac cu umplutură mixtă, decorat cu fulgi de migdale
Cozonac tradițional cu umplutură mixtă, pufos, aromat și cu gust bogat
Cozonac tradițional cu umplutură mixtă, pufos, aromat și cu gust bogat
Fursecuri boabe de cafea într-un bol și pe un tocător, alături de un bol cu boabe de cafea și o ceașcă cu cafea
Fursecuri boabe de cafea, fragede, aromate și ușor de preparat
Fursecuri boabe de cafea, fragede, aromate și ușor de preparat
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
câte zile se ține orezul în frigider
Ai gătit prea mult orez? Iată câte zile îl poți păstra în frigider
Ai gătit prea mult orez? Iată câte zile îl poți păstra în frigider
Carne de curcan
Cum condimentezi carnea de curcan pentru a fi suculentă și gustoasă
Cum condimentezi carnea de curcan pentru a fi suculentă și gustoasă
Cum se spală cartofii
De ce nu este suficient să speli cartofii cu apă. Sfaturi practice pentru îndepărtarea pesticidelor
De ce nu este suficient să speli cartofii cu apă. Sfaturi practice pentru îndepărtarea pesticidelor
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
turtă dulce în coșuleț
07:47
Rețeta de turtă dulce de la Martha Stewart. Ce ingrediente folosește Rețeta de turtă dulce de la Martha Stewart. Ce ingrediente folosește
cele 5 sosuri mamă
07:40
Cele cinci sosuri-mamă pe care trebuie să le cunoști. Ele stau la baza bucătăriei franțuzești Cele cinci sosuri-mamă pe care trebuie să le cunoști. Ele stau la baza bucătăriei franțuzești
Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci secționat, alături de un ceainic și o ceașcă
05:19
Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci. Desertul sărbătorilor cu miros cuceritor Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci. Desertul sărbătorilor cu miros cuceritor
câte zile se ține orezul în frigider
15 decembrie, 06:57
Ai gătit prea mult orez? Iată câte zile îl poți păstra în frigider Ai gătit prea mult orez? Iată câte zile îl poți păstra în frigider
cerviche, tartar și carpaccio
15 decembrie, 06:56
Cerviche, tartar și carpaccio. Rețetele celor mai sofisticate preparate din carne crudă Cerviche, tartar și carpaccio. Rețetele celor mai sofisticate preparate din carne crudă
Cotlete de porc cu usturoi la tigaie
15 decembrie, 05:48
Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect
Manakish cu za'atar
14 decembrie, 06:55
Manakish cu za'atar. Lipii aromate din bucătăria levantină Manakish cu za'atar. Lipii aromate din bucătăria levantină
Carne de curcan
14 decembrie, 05:57
Cum condimentezi carnea de curcan pentru a fi suculentă și gustoasă Cum condimentezi carnea de curcan pentru a fi suculentă și gustoasă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Maia naturală. Ghid de preparare și întreținere
Maia naturală. Ghid de preparare și întreținere
Maia naturală. Ghid de preparare și întreținere
Ciprian Ciucu: Nu îmi imaginam că problemele de la Primărie sunt aşa grave. Ne-a ajuns cuţitul la os
Ciprian Ciucu: "Nu îmi imaginam că problemele de la Primărie sunt aşa grave. Ne-a ajuns cuţitul la os"
Ciprian Ciucu: "Nu îmi imaginam că problemele de la Primărie sunt aşa grave. Ne-a ajuns cuţitul la os"
Afacerea de 3.500.000 de euro a lui Alex Piţurcă cu care a dat lovitura. Nu mai duce grija banilor
Afacerea de 3.500.000 de euro a lui Alex Piţurcă cu care a dat lovitura. Nu mai duce grija banilor
Afacerea de 3.500.000 de euro a lui Alex Piţurcă cu care a dat lovitura. Nu mai duce grija banilor
Chefi la cuțite, 15 decembrie 2025. Cine a părăsit competiția în această ediție. Ce echipă a pierdut un concurent
Chefi la cuțite, 15 decembrie 2025. Cine a părăsit competiția în această ediție. Ce echipă a pierdut un concurent
Chefi la cuțite, 15 decembrie 2025. Cine a părăsit competiția în această ediție. Ce echipă a pierdut un concurent
Hazar Ergüçlü publică noi fotografii cu partenerul Efe Celik. Cei doi continuă să formeze un cuplu
Hazar Ergüçlü publică noi fotografii cu partenerul Efe Celik. Cei doi continuă să formeze un cuplu
Hazar Ergüçlü publică noi fotografii cu partenerul Efe Celik. Cei doi continuă să formeze un cuplu
The Game Awards 2025. Ce titlu a luat premiul pentru Cel mai bun joc al anului
The Game Awards 2025. Ce titlu a luat premiul pentru Cel mai bun joc al anului
The Game Awards 2025. Ce titlu a luat premiul pentru Cel mai bun joc al anului
Ruladă de porc cu fructe uscate
Ruladă de porc cu fructe uscate
Ruladă de porc cu fructe uscate
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Cum arde corpul tău grăsimea. Ce trebuie să știi pentru a slăbi eficient
Cum arde corpul tău grăsimea. Ce trebuie să știi pentru a slăbi eficient
Cum arde corpul tău grăsimea. Ce trebuie să știi pentru a slăbi eficient
fresh
De ce nu este suficient să speli cartofii cu apă. Sfaturi practice pentru îndepărtarea pesticidelor

De ce nu este suficient să speli cartofii cu apă. Sfaturi practice pentru îndepărtarea pesticidelor

De ce nu este suficient să speli cartofii cu apă. Sfaturi practice pentru îndepărtarea pesticidelor

Cum condimentezi carnea de curcan pentru a fi suculentă și gustoasă

Cum condimentezi carnea de curcan pentru a fi suculentă și gustoasă

Manakish cu za'atar. Lipii aromate din bucătăria levantină

Manakish cu za'atar. Lipii aromate din bucătăria levantină

Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect

Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect

Ai gătit prea mult orez? Iată câte zile îl poți păstra în frigider

Ai gătit prea mult orez? Iată câte zile îl poți păstra în frigider
închide