Ghidul fructelor și legumelor de sezon. Ce să alegi în funcție de fiecare anotimp

Dacă vrei să te bucuri de gustul bogat al fructelor și legumelor trebuie să le alegi pe cele al căror sezon este în plină floare. Atunci sunt suficient de coapte, iar aromele lor sunt puternice și bogate. Iată ce ar trebui să consumi în funcție de anotimp în ghidul fructelor și legumelor de sezon.

Ghidul fructelor și legumelor de sezon
Fructele și legumele de sezon sunt mai bogate în fructe și legume de sezon/ Shutterstock

Ghidul fructelor și legumelor de sezon te va ajuta să alegi cele mai bune vegetale în funcție de anotimp. În felul acesta, îți poți planifica mai bine și ce să pui la păstrat peste iarnă sub formă de dulcețuri sau murături.

În mod cert, găsești aproape toate fructele și legumele în magazine pe tot parcursul anului. Unele dintre ele sunt aduse de la mii de kilometri depărtare atunci când nu este sezonul lor. Ai observat și tu că gustul lor nu se compară cu cel al celor aduse de la distanțe mai mici, proaspăt culese. O roșie mâncată în mijlocul iernii pur și simplu nu poate avea același gust cu cel al uneia românești în toiul verii. Același lucru se întâmplă cu toate fructele și legumele.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

De ce ar trebui să mănânci fructe și legume de sezon

Fructele și legumele de sezon au o aromă profundă, pe care nu o poate concura nimic. De asemenea, sunt mult mai bogate din punct de vedere nutritiv. În plus, dacă te gândești mai departe, un alt aspect de luat în considerare este sustenabilitatea.

Este mult mai ieftin și mai puțin poluant să consumi alimente crescute la distanțe mici de locul de unde le achiziționezi. Când produsele sunt depozitate pentru perioade lungi de timp, conținutul de nutrienți poate fi redus și substanțele chimice sunt adesea folosite pentru a asigura recolta în afara sezonului, ceea ce poate avea un impact negativ asupra mediului.

Ghidul fructelor și legumelor de sezon

Anumite fructe și legume par să fie mereu disponibile, așa că este greu să îți dai seama când este sezonul lor. Cartofii, morcovii, ceapa, merele, lămâile și bananele se găsesc în magazine în orice perioadă a anului.

Fie că sunt aduse zone îndepărtate ale lumii, fie că sunt din România, dar depozitate în silozuri, ele sunt disponibile fie vară, fie iarnă.

Ghidul fructelor și legumelor de sezon te va ajuta să îți dai seama când este cel mai bun moment pentru a consuma vegetalele tale preferate.

Fructe și legume de primăvară

Primăvara este unul dintre anotimpurile cele mai interesante din punct de vedere al fructelor și legumelor. Cu siguranță nu sunt la fel de multe ca vara sau toamna, dar după o iarnă în care nu prea ai avut mai nimic proaspăt și local la dispoziție, orice este binevenit.

O masă albă pe care se află fructe și legume de sezon, respectiv din sezonul de primăvară
Fructele și legumele de primăvară sunt potrivite pentru salate pline de vitamine / Shutterstock

Printre primele legume de primăvară găsești sparanghelul, pe care îl poți găsi și din producție locală, mai ales în piețe. Apoi apar căpșunile, rubarba, anghinarea, fasolea verde, salatele de tot felul, ceapă și usturoi verzi și ierburile aromatice. De asemenea, te poți bucura de lobodă, spanac, urzici, ștevie, leurdă.

Spre sfârșitul primăverii încep să se coacă și primele fructe, dacă vremea este suficient de caldă. Dacă ești dispusă să scoți din buzunar ceva mai mulți bani, îți poți satisface pofta de caise sau de cireșe. Află mai multe și despre cum ajuți fructele și legumele să rămână proapste pentru o perioadă mai lungă de timp.

  • Anghinare
  • Sparanghel
  • Fasole verde
  • Mazăre
  • Ceapă verde
  • Usturoi verde
  • Năsturel
  • Spanac
  • Căpșuni
  • Rubarbă
  • Urzici
  • Lobodă
  • Leurdă
  • Ridichi
  • Caise
  • Cireșe
  • Cartofi noi

Fructe și legume de vară

Vara este momentul în care te poți bucura de o mulțime de fructe și legume proaspete, de la producători locali. De la piersici la afine delicioase și sănătoase, zmeură, mure, roșii, dovlecei, ardei grași și câte și mai câte. Salate delicioase, sucuri, prăjituri cu fructe aromate și sute de preparate pe care le poți face cu roadele pământului te vor încânta vara.

Frcute din sezonul de vară, pepene, mere, căpșune, pe o masă de lemn
Vara este cel mai bogat anotimp în fructe și legume / Shutterstock
  • Afine
  • Zmeură
  • Mure
  • Pepene galben
  • Pepenele roșu
  • Nectarine
  • Piersici
  • Prune
  • Vișine
  • Roșii
  • Porumb
  • Vânătă
  • Bame
  • Castraveți
  • Dovlecei

Spre sfârșitul verii și începutul toamnei încep să fie disponibile, în funcție de cum a fost vremea:

  • Sfecla
  • Ardei gras
  • Ardei iuți
  • Smochine

Fructe și legume de toamnă

Pe măsură ce căldura verii face loc toamnei, te vei bucura de ultimele legume și fructe proaspete de sezon aduse în piețe de producătorii locali. Este momentul dulcețurilor de gutui, murăturilor și al conservelor de tot felul. De-acum vei găsi smochine delicioase, pentru că s-au copt chiar și cele care cresc în România.

Fructe și legume de toamnă aranjate pe o masă albă
Toamna este momentul pentru conserve / Shutterstock
  • Mere
  • Pere
  • Gutui
  • Merișoare
  • Strugurii
  • Dovleci de tot felul
  • Varză
  • Conopidă
  • Kale
  • Gulie
  • Cartofi dulci

Fructe și legume de iarnă

În România, iarna nu sunt disponibile foarte multe fructe și legume locale. De cele mai multe ori ne putem bucura de cele aduse de la vecinii noștri cu climă mai bună, Grecia sau Turcia. Este timpul pentru kiwi, citrice de tot felul, broccoli, rădăcinoase.

Fructe și legume de iarnă puse într-un bol
În România, iarna se găsesc mai mult fructe și legume din import / Shutterstock
  • Citrice (inclusiv portocale sanguine, clementine, grapefruit, lămâi Meyer, portocale cara cara și lime cheie)
  • Broccoli
  • Rădăcină de țelină
  • Salată radicchio
  • Napi
Citește și
CELE MAI CITITE
Gogoși înfuriate decorate cu puțin zahăr
Gogoși înfuriate, după rețeta bunicii. Desert tradițional, de post
Gogoși înfuriate, după rețeta bunicii. Desert tradițional, de post
Conopidă cu ciuperci și condimente la tigaie
Conopidă cu ciuperci și condimente la tigaie. O rețetă rapidă și surprinzător de gustoasă
Conopidă cu ciuperci și condimente la tigaie. O rețetă rapidă și surprinzător de gustoasă
Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie
Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie
Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie
Chec de post zebrat porționat
Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos
Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos
Porții de negresă de post cu ulei de cocos
Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat
Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Cum se curăță scoicile
Cum se curăță scoicile. Metoda simplă prin care le poți pregăti acasă
Cum se curăță scoicile. Metoda simplă prin care le poți pregăti acasă
varza murata si zeama de varza
Varza murată și zeama de varză: ce beneficii au pentru sănătate
Varza murată și zeama de varză: ce beneficii au pentru sănătate
carne congelată pe blat
Greșeala pe care o faci când dezgheți carnea. Cum să eviți pericolul pentru sănătate
Greșeala pe care o faci când dezgheți carnea. Cum să eviți pericolul pentru sănătate
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Gutui coapte cu nuci și miere pe o farfurie cu furculiță și într-un bol de sticlă
13:39
Gutui coapte cu nuci și miere. Aromă de toamnă, simplitate și căldură în farfurie Gutui coapte cu nuci și miere. Aromă de toamnă, simplitate și căldură în farfurie
carne de curcan pe un tocător
05:49
Cele mai bune condimente pentru carnea de curcan. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant Cele mai bune condimente pentru carnea de curcan. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant
cartofii țărănești cu ceapă
05:47
Rețete de post: cartofi țărănești cu ceapă. Ingredientul secret care le da o aroma specială Rețete de post: cartofi țărănești cu ceapă. Ingredientul secret care le da o aroma specială
Paste cu carne tocată și sos cremos de roșii
23 noiembrie, 06:59
Paste cu carne tocată și sos cremos de roșii. O cină gata în 30 de minute Paste cu carne tocată și sos cremos de roșii. O cină gata în 30 de minute
Cum se curăță scoicile
23 noiembrie, 05:57
Cum se curăță scoicile. Metoda simplă prin care le poți pregăti acasă Cum se curăță scoicile. Metoda simplă prin care le poți pregăti acasă
Castraveți murați crocanți în saramură
23 noiembrie, 05:49
Castraveți murați crocanți în saramură. Trucuri ca să nu se înmoaie castraveții Castraveți murați crocanți în saramură. Trucuri ca să nu se înmoaie castraveții
varza murata si zeama de varza
22 noiembrie, 06:43
Varza murată și zeama de varză: ce beneficii au pentru sănătate Varza murată și zeama de varză: ce beneficii au pentru sănătate
Supă mediteraneeană de pește, cu roșii și măsline verzi în bol și o lingură
22 noiembrie, 05:37
Supă mediteraneeană de pește, cu roșii și măsline verzi Supă mediteraneeană de pește, cu roșii și măsline verzi
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Parizer homemade. Rețetă de mezel preparat acasă, fără aditivi
Parizer homemade. Rețetă de mezel preparat acasă, fără aditivi
Parizer homemade. Rețetă de mezel preparat acasă, fără aditivi
Cartierul de lux cu drumuri de pământ şi fără utilităţi. Era numit al doilea Dorobanţi
Cartierul de "lux" cu drumuri de pământ şi fără utilităţi. Era numit "al doilea Dorobanţi"
Cartierul de "lux" cu drumuri de pământ şi fără utilităţi. Era numit "al doilea Dorobanţi"
Andrei Rațiu are o nouă poreclă, după ce a amp;#8220;rupt norii” în Spania: amp;#8220;E pur și simplu o nebunie!”
Andrei Rațiu are o nouă poreclă, după ce a amp;#8220;rupt norii” în Spania: amp;#8220;E pur și simplu o nebunie!”
Andrei Rațiu are o nouă poreclă, după ce a amp;#8220;rupt norii” în Spania: amp;#8220;E pur și simplu o nebunie!”
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Actrița Ahu Yagtu din Furtună pe Bosfor a suferit un anevrism cerebral. Care este starea vedetei în prezent
Actrița Ahu Yagtu din Furtună pe Bosfor a suferit un anevrism cerebral. Care este starea vedetei în prezent
Actrița Ahu Yagtu din Furtună pe Bosfor a suferit un anevrism cerebral. Care este starea vedetei în prezent
7 chatboți AI mai buni decât ChatGPT, potrivit utilizatorilor. Ce platformă a ieșit pe primul loc
7 chatboți AI mai buni decât ChatGPT, potrivit utilizatorilor. Ce platformă a ieșit pe primul loc
7 chatboți AI mai buni decât ChatGPT, potrivit utilizatorilor. Ce platformă a ieșit pe primul loc
Muffins cu cacao de post
Muffins cu cacao de post
Muffins cu cacao de post
Cele mai bune 5 vitamine pentru adolescenți
Cele mai bune 5 vitamine pentru adolescenți
Cele mai bune 5 vitamine pentru adolescenți
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Alimente congelate care te pot ajuta să reduci trigliceridele, conform nutriționiștilor
Alimente congelate care te pot ajuta să reduci trigliceridele, conform nutriționiștilor
Alimente congelate care te pot ajuta să reduci trigliceridele, conform nutriționiștilor
fresh
Desert de post. Prăjitură cu banane și cocos, perfectă dacă nu vrei să gătești cu lapte și ouă

Desert de post. Prăjitură cu banane și cocos, perfectă dacă nu vrei să gătești cu lapte și ouă

Desert de post. Prăjitură cu banane și cocos, perfectă dacă nu vrei să gătești cu lapte și ouă

Varza murată și zeama de varză: ce beneficii au pentru sănătate

Varza murată și zeama de varză: ce beneficii au pentru sănătate

Supă mediteraneeană de pește, cu roșii și măsline verzi

Supă mediteraneeană de pește, cu roșii și măsline verzi

Castraveți murați crocanți în saramură. Trucuri ca să nu se înmoaie castraveții

Castraveți murați crocanți în saramură. Trucuri ca să nu se înmoaie castraveții

Paste cu carne tocată și sos cremos de roșii. O cină gata în 30 de minute

Paste cu carne tocată și sos cremos de roșii. O cină gata în 30 de minute
închide