Ciocolata expirată mai poate fi consumată? Iată ce spun specialiștii

Dacă ai descoperit în cămară o ciocolată expirată și te întrebi dacă mai este bună de consum trebuie să citești articolul următor. În funcție de tipul acesteia și de condițiile de depozitare există șanse să o mai poți folosi. Află dacă ciocolata expirată mai poate fi consumată. Descoperă la ce concluzii au ajuns specialiștii.

ciocolata expirată pe un blat de lemn
Ciocolata trebuie păstrată în locuri întunecate, fără umiditate / Shutterstock

Există o mulțime de tipuri de ciocolată: ciocolată cu lapte, ciocolată neagră, ciocolată albă, ciocolată semidulce, ciocolată amăruie. Unele dintre ele sunt speciale pentru gătit, altele sunt pentru consum. Ce le unește pe toate este faptul că au la bază unt de cacao într-o cantitate mare, în special cele de calitate superioară. Există și sortimente care conțin cantități mai mai de zahăr și ulei pentru a reduce costurile de producție.

Citește și

În principiu, ciocolata se poate consuma și dincolo de termenul de valabilitate, potrivit SouthernLiving.com. Acest lucru se datorează faptului că grăsimea prezentă în ciocolată, cantități mari de unt de cacao unt de cacao și zahăr și grăsimi vegetale este foarte stabilă. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ciocolata expirată mai poate fi consumată?

Ciocolata neagră are o perioadă de valabilitate de aproximativ doi ani dacă este nedeschisă și depozitată corespunzător. Alte tipuri de ciocolată, cum ar fi cea cu lapte și albă, vor rămâne bune timp de un an, respectiv 6 luni de la deschidere.

Totuși, ține cont de faptul că atunci când are în compoziție mai mult zahăr și grăsimi vegetale, adică o ciocolată mai slabă calitativ, va rezista mult mai puțin.

Ciocolata are o durată lungă de valabilitate datorită bazei sale stabile de ingrediente. Acest lucru înseamnă că chiar și atunci când suprafața ciocolatei se mătuiește și devine ușor albicioasă poate fi bună de consum. Dacă încă miroase a ciocolată o poți consuma sau o poți folosi la prăjituri.

Ciocolata capătă un strat albicios din cauza expunerii la umiditate și a fluctuațiilor de temperatură. Nu este mucegai și nici un factor care să arate că nu mai poate fi consumată.

Sfaturi pentru depozitarea ciocolatei

Păstrează ciocolata într-un mediu răcoros, uscat și întunecat. Ideal este să ai în cameră în care o ții între 18 și 20°C. Umiditatea trebuie să fie mai mică de 55%. Deși vara poate părea mai indicat să o depozitezi în frigider, nu este o idee tocmai bună. Din cauza umidității își poate pierde din proprietăți.

Dacă este mult mai cald în zona în care locuiești, o poți ține totuși la frigider. Trebuie învelită în ambalajul inițial și eventual într-o altă folie de aluminiu. Când vrei să o consumi las-o să ajungă la temperatura camerei.

Nucile și fructele uscate afectează termenul de valabilitate al ciocolatei, dar doar puțin. Aceste adaosuri aduc un plus de umiditate care afectează ciocolata. Totuși, depozitarea adecvată va avea ca rezultat o durată de valabilitate mai lungă.

Când trebuie să arunci ciocolata

Dacă ciocolata a fost depozitată corect, nu există niciun motiv să o arunci. Dacă ciocolata emană un miros neobișnuit, rânced sau alterat, este un semn că ar putea fi afectată.

De asemenea, în cazul în care ciocolata expirată are un gust ciudat sau amar, este mai bine să nu o consumi. O textură ciudată, granuloasă sau moale poate indica deteriorarea produsului.

Încearcă și rețeta de trufe de ciocolată. Este simplă și rapidă.

Este important să rețineți că ciocolata poate absorbi mirosurile din jur, iar ambalajul trebuie să fie intact pentru a preveni contaminarea. Dacă ciocolata pare în continuare bună, nu prezintă semne de alterare și a fost stocată corespunzător, există șanse să fie sigură pentru consum.

Cu toate acestea, în cazul oricăror îndoieli sau semne de alterare, este mai bine să evitați consumul și să cumperi ciocolată care nu are termenul de valabilitate expirat.

Citește și
CELE MAI CITITE
macrou în stil spaniol
Macrou în stil spaniol. Rețeta rapidă și foarte gustoasă
Macrou în stil spaniol. Rețeta rapidă și foarte gustoasă
orez pe o masă
Chiar și orezul se poate strica. Iată semnele că trebuie să îl arunci
Chiar și orezul se poate strica. Iată semnele că trebuie să îl arunci
Vinete cu ceapă și ardei în sos de soia, într-o tigaie wok
Vinete cu ceapă și ardei în sos de soia, preparate la tigaie
Vinete cu ceapă și ardei în sos de soia, preparate la tigaie
Varză nouă cu costiță și mărar, servită cu mămăliguță
Varză nouă cu costiță și mărar, servită cu mămăliguță
Varză nouă cu costiță și mărar, servită cu mămăliguță
Pui cu mazăre și mentă în bol alb, alături de felii de pâine
Pui cu mazăre și mentă. Rețetă pentru un prânz gustos și hrănitor
Pui cu mazăre și mentă. Rețetă pentru un prânz gustos și hrănitor
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Trufe de ciocolată puse într-un bol de lemn
Trufe de ciocolată. Rețeta simplă a celui mai elegant și rafinat desert
Trufe de ciocolată. Rețeta simplă a celui mai elegant și rafinat desert
Un săculeț în care se află bucăți de ciocolată neagră pentru a ilustra care sunt beneficiile sale pentru sănătate
7 beneficii ale consumului de ciocolată neagră. De ce e recomandat să o incluzi în dieta ta
7 beneficii ale consumului de ciocolată neagră. De ce e recomandat să o incluzi în dieta ta
Un baton bounty tăiat în două jumătăți egale
Batoane Bounty făcute în casă. Rețeta sănătoasă, rapidă și simplă
Batoane Bounty făcute în casă. Rețeta sănătoasă, rapidă și simplă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Porții de prăjitură cu prune și crumble
06:06
Prăjitură cu prune și crumble. Un desert cu un contrast plăcut de texturi Prăjitură cu prune și crumble. Un desert cu un contrast plăcut de texturi
Rulouri de vinete umplute cu brânză, în sos aromat de roșii, într-un vas alb, ceramic
05:41
Rulouri de vinete umplute cu brânză, în sos aromat de roșii Rulouri de vinete umplute cu brânză, în sos aromat de roșii
Ciorbă de dovlecei cu smântână și mărar în bol cu lingură, felii de pâine și crenguțe de mărar
24 august, 06:19
Ciorbă de dovlecei cu smântână și mărar. Un preparat clasic al verilor românești Ciorbă de dovlecei cu smântână și mărar. Un preparat clasic al verilor românești
Tartă Tatin cu piersici porționată și servită cu o cupă de înghețată
24 august, 05:04
Tartă Tatin cu piersici. Un desert simplu și delicios, de sezon Tartă Tatin cu piersici. Un desert simplu și delicios, de sezon
Vinete în sos de roșii la cuptor, gratinate cu cașcaval
23 august, 06:28
Vinete în sos de roșii la cuptor, gratinate cu cașcaval Vinete în sos de roșii la cuptor, gratinate cu cașcaval
Porții de prăjitură cu zmeură și aluat fraged
23 august, 05:32
Prăjitură cu zmeură și aluat fraged. Un desert rafinat și aromat Prăjitură cu zmeură și aluat fraged. Un desert rafinat și aromat
Orez cremos cu prune caramelizate în bol alb
22 august, 05:30
Orez cremos cu prune caramelizate. Gustul copilăriei reinterpretat Orez cremos cu prune caramelizate. Gustul copilăriei reinterpretat
Zacuscă de fasole boabe pe felie de pâine și în bol cu lingură de lemn
22 august, 04:51
Zacuscă de fasole boabe. Rețetă tradițională Zacuscă de fasole boabe. Rețetă tradițională
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Conservă de roșii cherry uscate, în ulei de măsline și ierburi
Conservă de roșii cherry uscate, în ulei de măsline și ierburi
Conservă de roșii cherry uscate, în ulei de măsline și ierburi
Alexandru, românul care şi-a decimat familia în Germania. Doar fiica de nici 2 anişori a scăpat miraculos
Alexandru, românul care şi-a decimat familia în Germania. Doar fiica de nici 2 anişori a scăpat miraculos
Alexandru, românul care şi-a decimat familia în Germania. Doar fiica de nici 2 anişori a scăpat miraculos
Reacţia fiului lui Ion Ţiriac după ce iubita lui a obţinut una dintre marile performanţe ale vieţii la 35 de ani
Reacţia fiului lui Ion Ţiriac după ce iubita lui a obţinut una dintre marile performanţe ale vieţii la 35 de ani
Reacţia fiului lui Ion Ţiriac după ce iubita lui a obţinut una dintre marile performanţe ale vieţii la 35 de ani
Horoscopul săptămânal 25 - 31 august 2025. Ce ți-au pregătit astrele pentru săptămâna viitoare
Horoscopul săptămânal 25 - 31 august 2025. Ce ți-au pregătit astrele pentru săptămâna viitoare
Horoscopul săptămânal 25 - 31 august 2025. Ce ți-au pregătit astrele pentru săptămâna viitoare
Kerem Bursin a primit un premiu important în Spania. Despre ce este vorba
Kerem Bursin a primit un premiu important în Spania. Despre ce este vorba
Kerem Bursin a primit un premiu important în Spania. Despre ce este vorba
OpenAI vrea să lanseze propriul browser web. Ar fi un rival direct pentru Google Chrome
OpenAI vrea să lanseze propriul browser web. Ar fi un rival direct pentru Google Chrome
OpenAI vrea să lanseze propriul browser web. Ar fi un rival direct pentru Google Chrome
Mâncare de vinete cu roșii și usturoi
Mâncare de vinete cu roșii și usturoi
Mâncare de vinete cu roșii și usturoi
Stimularea auzului la bebeluși. Când începe fătul să audă sunete în burtică
Stimularea auzului la bebeluși. Când începe fătul să audă sunete în burtică
Stimularea auzului la bebeluși. Când începe fătul să audă sunete în burtică
RagnBone Man a oferit primele vești despre starea lui de sănătate, după o săptămână de spitalizare în Lituania
Rag’n’Bone Man a oferit primele vești despre starea lui de sănătate, după o săptămână de spitalizare în Lituania
Rag’n’Bone Man a oferit primele vești despre starea lui de sănătate, după o săptămână de spitalizare în Lituania
Transplantul de uter – o nouă speranță pentru femeile care își doresc copii
Transplantul de uter – o nouă speranță pentru femeile care își doresc copii
Transplantul de uter – o nouă speranță pentru femeile care își doresc copii
fresh
Prăjitură cu zmeură și aluat fraged. Un desert rafinat și aromat

Prăjitură cu zmeură și aluat fraged. Un desert rafinat și aromat

Prăjitură cu zmeură și aluat fraged. Un desert rafinat și aromat

Vinete în sos de roșii la cuptor, gratinate cu cașcaval

Vinete în sos de roșii la cuptor, gratinate cu cașcaval

Tartă Tatin cu piersici. Un desert simplu și delicios, de sezon

Tartă Tatin cu piersici. Un desert simplu și delicios, de sezon

Ciorbă de dovlecei cu smântână și mărar. Un preparat clasic al verilor românești

Ciorbă de dovlecei cu smântână și mărar. Un preparat clasic al verilor românești

Prăjitură cu prune și crumble. Un desert cu un contrast plăcut de texturi

Prăjitură cu prune și crumble. Un desert cu un contrast plăcut de texturi
închide