Ciocolata expirată mai poate fi consumată? Iată ce spun specialiștii
Dacă ai descoperit în cămară o ciocolată expirată și te întrebi dacă mai este bună de consum trebuie să citești articolul următor. În funcție de tipul acesteia și de condițiile de depozitare există șanse să o mai poți folosi. Află dacă ciocolata expirată mai poate fi consumată. Descoperă la ce concluzii au ajuns specialiștii.
Există o mulțime de tipuri de ciocolată: ciocolată cu lapte, ciocolată neagră, ciocolată albă, ciocolată semidulce, ciocolată amăruie. Unele dintre ele sunt speciale pentru gătit, altele sunt pentru consum. Ce le unește pe toate este faptul că au la bază unt de cacao într-o cantitate mare, în special cele de calitate superioară. Există și sortimente care conțin cantități mai mai de zahăr și ulei pentru a reduce costurile de producție.
În principiu, ciocolata se poate consuma și dincolo de termenul de valabilitate, potrivit SouthernLiving.com. Acest lucru se datorează faptului că grăsimea prezentă în ciocolată, cantități mari de unt de cacao unt de cacao și zahăr și grăsimi vegetale este foarte stabilă.
Ciocolata expirată mai poate fi consumată?
Ciocolata neagră are o perioadă de valabilitate de aproximativ doi ani dacă este nedeschisă și depozitată corespunzător. Alte tipuri de ciocolată, cum ar fi cea cu lapte și albă, vor rămâne bune timp de un an, respectiv 6 luni de la deschidere.
Totuși, ține cont de faptul că atunci când are în compoziție mai mult zahăr și grăsimi vegetale, adică o ciocolată mai slabă calitativ, va rezista mult mai puțin.
Ciocolata are o durată lungă de valabilitate datorită bazei sale stabile de ingrediente. Acest lucru înseamnă că chiar și atunci când suprafața ciocolatei se mătuiește și devine ușor albicioasă poate fi bună de consum. Dacă încă miroase a ciocolată o poți consuma sau o poți folosi la prăjituri.
Ciocolata capătă un strat albicios din cauza expunerii la umiditate și a fluctuațiilor de temperatură. Nu este mucegai și nici un factor care să arate că nu mai poate fi consumată.
Sfaturi pentru depozitarea ciocolatei
Păstrează ciocolata într-un mediu răcoros, uscat și întunecat. Ideal este să ai în cameră în care o ții între 18 și 20°C. Umiditatea trebuie să fie mai mică de 55%. Deși vara poate părea mai indicat să o depozitezi în frigider, nu este o idee tocmai bună. Din cauza umidității își poate pierde din proprietăți.
Dacă este mult mai cald în zona în care locuiești, o poți ține totuși la frigider. Trebuie învelită în ambalajul inițial și eventual într-o altă folie de aluminiu. Când vrei să o consumi las-o să ajungă la temperatura camerei.
Nucile și fructele uscate afectează termenul de valabilitate al ciocolatei, dar doar puțin. Aceste adaosuri aduc un plus de umiditate care afectează ciocolata. Totuși, depozitarea adecvată va avea ca rezultat o durată de valabilitate mai lungă.
Când trebuie să arunci ciocolata
Dacă ciocolata a fost depozitată corect, nu există niciun motiv să o arunci. Dacă ciocolata emană un miros neobișnuit, rânced sau alterat, este un semn că ar putea fi afectată.
De asemenea, în cazul în care ciocolata expirată are un gust ciudat sau amar, este mai bine să nu o consumi. O textură ciudată, granuloasă sau moale poate indica deteriorarea produsului.
Încearcă și rețeta de trufe de ciocolată. Este simplă și rapidă.
Este important să rețineți că ciocolata poate absorbi mirosurile din jur, iar ambalajul trebuie să fie intact pentru a preveni contaminarea. Dacă ciocolata pare în continuare bună, nu prezintă semne de alterare și a fost stocată corespunzător, există șanse să fie sigură pentru consum.
Cu toate acestea, în cazul oricăror îndoieli sau semne de alterare, este mai bine să evitați consumul și să cumperi ciocolată care nu are termenul de valabilitate expirat.