Budincă de urzici cu ouă și usturoi, perfectă pentru una dintre gustările zilei
Dacă te-ai hotărât să incluzi urzicile în cât mai multe preparate culinare, trece pe listă și rețeta de budincă de urzici cu ouă și usturoi. Este perfectă pentru una dintre gustările zilei.
Galerie foto
Urzicile sunt printre primele verdețuri care apar primăvara și sunt la mare căutare în piețe. Sunt foarte apreciate atât ca gust cât și din punct de vedere al beneficiile pe care le oferă. Au un conținut bogat în vitamine și minerale precum vitamina A, vitamina C, vitamina K, vitamina B2 dar si fier, magneziu, calciu, siliciu și clorofilă. Indiferent că alegi să folosești urzicile la mâncăruri sau ca plante medicinale, acestea au o mulțime de proprietăți. Urzicile au acțiuni diuretice, antiinflamatoare, imunostimulatoare, antitusive, vitaminizante, cicatrizante, antiseptice, antianemice, digestive, laxative.
Nu ezita să incluzi și tu urzicile în alimentația ta pentru a beneficia de proprietățile enumerate mai sus. Poți prepara din ele supe și ciorbe, mâncăruri scăzute, aperitive, dar și aluaturi. Un exemplu de aperitiv cu urzici îl poți descoperi la rețeta de rulouri cu urzici și usturoi. Iar un alt exemplu ți-l oferim mai jos detaliind rețeta de budincă de urzici, pentru a-ți răsfăța și tu familia cu ea, la una dintre mesele zilei.
Ingrediente
Mod de preparare
Primul pas pentru prepararea delicioasei budinci constă în pregătirea urzicilor. Acestea necesită curățare de impurități și de tulpinile tari, apoi spălare în 3-4 ape reci, și scurgere.
Cum prepari budincă de urzici cu ouă și usturoi
Așază o oală cu apă e flacăra aragazului și lasă apa să atingă punctul de fierbere. Adaugă un vârf de linguriță cu bicarbonat de sodiu și urzicile bine scurse. Scufundă bine urzicile în apa fierbinte, presându-le cu o spatulă. Opărește-le timp de 1 minut, apoi transferă-le într-o sită și lasă-le la scurs. Bicarbonatul de sodiu este opțional, dar acesta va ajuta la intensificarea culorii verde a urzicilor.
Între timp, curăță usturoiul și toacă-l mărunt. Curăță ceapa verde și toac-o în rondele. Pune uleiul la încins într-o tigaie încăpătoare și adaugă usturoiul tocat. Lasă usturoiul în uleiul încins pentru câteva secunde, amestecându-l pentru a aromatiza bine uleiul. Apoi, înlătură usturoiul cu o paletă. În uleiul din tigaie adaugă ceapa verde și las-o să se pătrundă ușor.
După ce urzicile s-au scurs și s-au răcit toacă-le mai mărunt și amestecă-le cu mălaiul, prin frecare. Adaugă-le peste ceapa din tigaie. Stinge focul și amestecă bine ceapa cu urzicile frecate cu mălai. Adaugă și roșiile deshidratate, tocate mai mărunt. Lasă urzicile să se răcească ușor și încălzește cuptorul la 180 de grade Celsius.
Într-un bol adaugă ouăle și amestecă-le cu câte puțină sare și piper. Adaugă și laptele rece și omogenizează amestecul. Apoi adaugă compoziția de urzici cu mălai și celelalte ingrediente, dar și usturoiul îndepărtat anterior din tigaie. Toacă pătrunjel verde și adaugă-l în compoziție.
Ia o formă de copt de dimensiuni mai mici și unge-i interiorul cu unt. Întinde în interiorul acesteia compoziția pentru budincă de urzici cu ouă și usturoi.
Pune forma în cuptor și coace budinca pentru 20 de minute la 180 de grade Celsius, sau până când este frumos rumenită. Las-o să se răcească bine, apoi o poți porționa.
Poți servi budinca alături de legume proaspete, o salată, sau cu diferite sosuri. Îți oferim în acest scop patru idei de sosuri pentru cartofi și fripturi.
Galerie foto