Cartofi de post la cuptor. Rețeta simplă și gustoasă pentru serile de iarnă
O porție de cartofi de post, la cuptor, poate fi cina ta delicioasă și rapidă. Se fac atât de simplu încât în 10 minute poți pune tava la cuptor, iar în alte 30 masa este gata. În tot acest timp, tu te poți relaxa sau poți pregăti o salată sau un sos care să se potrivească perfect preparatului.
Cartofii de post la cuptor pot fi serviți cu mai multe tipuri de salate. Dacă îi mănânci iarna atunci murăturile în oțet sau saramură sunt perfecte. La fel de bine se completează și cu salatele asortate de legume, cu salatele verzi sau salată de ardei copți.
Pentru ca masa să fie completă ai nevoie și de un sos. Cu mujdeiul de usturoi nu ai cum să dai greș, dar mai ai și alte variante. Poți să îi acompaniezi cu un sos pesto vegan, cu sosuri pe bază de iaurt vegetal sau cu un sos de muștar. Humusul poate fi folosit drept sos pentru cartofii la cuptor.
Cartofii de post la cuptor post fi consumați și în afara perioadei de restricții alimentare ca o garnitură excelentă pentru preparate din carne.
Ingrediente
Mod de preparare
Se preîncălzește cuptorul la 200°C. Se spală și se curăță bine cartofii. Se pot tăia în felii sau cuburi, în funcție de preferințe.
Cum prepari rețeta de cartofi de post
Într-un bol mare, se amestecă cartofii cu uleiul de măsline, usturoiul, cimbrul, boiaua de ardei, sare și piper. Dacă se folosesc, se pun și rozmarinul sau oregano. Se pune cartofii condimentați într-o tavă de copt, într-un singur strat pentru a se coace uniform.
Se bagă tava în cuptorul preîncălzit și se coc cartofii timp de aproximativ 30-40 de minute sau până când sunt rumeniți și fragezi. În mijlocul procesului, se pot amesteca pentru a asigura o coacere uniformă.
Se scot din cuptor și se servesc calzi, presărați cu puțină sare și garnisiți cu ierburi proaspete adăugate.
Ce mai poți adăuga pentru mai multă savoare
Rețeta de cartofi de post la cuptor are avantajul de a fi foarte versatilă. Există diverse modalități de a adăuga savoare suplimentară cartofilor de post pentru a-i transforma într-o masă delicioasă.
Atunci când vine vorba de aromă ierburile și condimentele sunt primele ingrediente pe care le poți folosi. Pentru cartofii la cuptor poți folosi busuioc, pătrunjel, mărar, coriandru, chimen sau chiar și scorțișoară.
Ierburile pot fi folosite atât proaspete, cât și uscate și pot fi adăugate atât în timpul coacerii, cât și după ce cartofii sunt scoși din cuptor.
O altă modalitate de a adăuga un plus de aromă cartofilor la cuptor este să îi amesteci cu coaja rasă de la o lămâie și cu zeama acesteia.
Ceapa și usturoiul sunt ingrediente clasice în rețetele de cartofi de post la cuptor. Le poți folosi în ce cantitate vrei, în funcție de preferințe. Înainte de a pune cartofii la cuptor îi poți stropi cu ulei de trufe sau cu diverse sortimente de ulei de măsline aromatizat.
Dacă îți plac preparatele picante atunci nu ezita să pui în cartofii tăi la cuptor și ardei iute sau boia de ardei iute. Nu exagera totuși cu cantitatea.
În cazul în care vrei să adaugi o textură mai deosebită poți folosi brânzeturi vegane.
Ce ingrediente nu se folosesc în post
În timpul postului, există anumite ingrediente și alimente care sunt evitate sau interzise. Nu vei folosi niciun fel de carne, indiferent că vorbim despre porc, vită, pasăre, pește sau fructe de mare.
De asemenea, laptele și produsele derivate din el—iaurt, brânză, cașcaval, kefir, sana, smântână, unt sunt interzise în timpul postului. Nu vei folosi nici ouă.
Pe lista de alimente interzise în post mai intră grăsimile animale—untura, de exemplu.
Dacă folosești alimente procesate, ai grijă că unele unele produse sau condimente pot conține substanțe de origine animală, cum ar fi anumite arome sau coloranți.