Cartofi noi cu rozmarin și usturoi, preparați la cuptor

timpul de preparare
Timp de gătire: 40 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Prânz
tipul bucătăriei
bucătăria: Internațională

Pentru una dintre mesele principale ale zilei îți recomandăm rețeta de cartofi noi cu rozmarin și usturoi, preparați la cuptor. Se prepară simplu și ușor din ingrediente puține și la îndemâna tuturor.

Cartofi noi cu rozmarin și usturoi, în bol alb și o crenguță de rozmarin
Cartofii noi se consumă ideal cu tot cu coajă, pentru a beneficia de fibre și antioxidanți / Shutterstock

Cartofii noi, fragezi și cu coajă subțire, devin o delicatesă când sunt copți lent în cuptor alături de ulei de măsline, usturoi și rozmarin. La exterior formează o crustă crocantă, rumenă, iar la interior rămân cremoși și dulci. Usturoiul copt adaugă o notă dulceagă. Pe când rozmarinul proaspăt oferă acel parfum intens, lemnos, cu accente rășinoase care te duc cu gândul la bucătăriile rustice din sudul Franței sau Italia.

Citește și

Serviți fierbinți, cu sare grunjoasă presărată deasupra, acești cartofi sunt o garnitură ideală pentru fripturi, pește sau chiar simpli, cu un sos de iaurt și lămâie.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Descoperă și o rețetă de cartofi noi la cuptor, cu sos de iaurt și usturoi. Iar mai jos îți oferim lista de ingrediente și modul de preparare al rețetei de cartofi noi cu rozmarin și usturoi.

Ingrediente

Mod de preparare

Vei începe cu pregătirea cartofilor. Spală bine cartofii noi (nu îi curăța de coajă), eventual freacă-i cu un burete abraziv dacă sunt foarte mici. Dacă sunt mari, taie-i pe jumătate sau în sferturi. ideal ar fi să alegi cartofi de dimensiuni aproximativ egale, pentru a se prepara în același timp.

Cum prepari cartofi noi cu rozmarin și usturoi

După ce ai spălat bine cartofii, șterge-i cu prosoape de hârtie pentru a elimina apa de pe ei. Pune cartofii într-un bol și adaugă uleiul de măsline, cățeii de usturoi zdrobiți, acele de rozmarin, sare și piper.

Amestecă bine cu mâinile, să se acopere uniform fiecare cartof cu un strat de ulei și condimente.

Așază cartofii într-o tavă mare, într-un singur strat. Dacă tava lipește, așază în ea o hârtie de copt pe care o ungi ușor cu ulei.

Pune tava în cuptorul preîncălzit la 200 de grade Celsius și coace cartofii timp de 35–40 minute. Întoarce-i o dată, după jumătatea timpului, pentru a deveni aurii și crocanți pe toate părțile.

Opțional, în ultimele 5 minute poți adăuga 1 linguriță de unt pentru un plus de aromă.

Pentru servire poți presăra sare grunjoasă peste delicioșii cartofi noi cu rozmarin și usturoi. Servește-i fierbinți, cu un sos de iaurt cu lămâie, smântână sau mujdei simplu.

Despre cartofii noi și beneficiile lor

Cartofii noi sunt tuberculi recoltați primăvara sau la începutul verii, înainte ca planta să ajungă la maturitate deplină. Au coajă foarte subțire, netedă, care se poate consuma. Miezul este mai dulce și mai fraged decât cel al cartofilor maturi.

Cartofii noi nu sunt doar gustoși, ci și valoroși din punct de vedere nutritiv, mai ales atunci când sunt consumați cu tot cu coajă.

Sunt o sursă bună de carbohidrați complecși, oferă energie de durată, fiind ușor digerabili.

Au un conținut mai scăzut de amidon față de cartofii maturi. Această proprietate îi face mai ușori pentru digestie și mai puțin predispuși la a se sfărâma la gătit.

Sunt bogați în vitamina C. Un cartof nou mediu poate asigura până la 25–30% din necesarul zilnic de vitamina C.

Furnizează potasiu, un element important pentru sănătatea inimii, reglarea tensiunii arteriale și funcționarea mușchilor.

Conțin fibre, mai ales în coajă. Coaja subțire este o sursă bună de fibre care ajută digestia și mențin sațietatea.

Au antioxidanți precum flavonoide și carotenoide, care protejează celulele împotriva stresului oxidativ.

Iar pe lângă rețeta de cartofi noi cu rozmarin și usturoi, îți mai recomandăm să încerci și varianta cu unt și mărar.

Citește și
CELE MAI CITITE
Porții de tartă simplă cu cireșe
Tartă simplă cu cireșe. Un desert rustic și reconfortant
Tartă simplă cu cireșe. Un desert rustic și reconfortant
Două porții de prăjitură cu caise și crumble
Prăjitură cu caise și crumble. Rețeta unui desert fraged și fructat
Prăjitură cu caise și crumble. Rețeta unui desert fraged și fructat
Porție de prăjitură cu găuri și jeleu de cireșe
Prăjitura cu găuri și jeleu de cireșe - Poke cake
Prăjitura cu găuri și jeleu de cireșe - Poke cake
mini-tarte cu fructe, așezate pe un fundal albastru deschis
Deserturi de vară rapide și ușoare. Idei de dulciuri delicioase ideale în sezonul estival
Deserturi de vară rapide și ușoare. Idei de dulciuri delicioase ideale în sezonul estival
Jeleu de vișine în bol alb și în linguriță
Jeleu de vișine, ideal pentru deserturi elegante sau rustice
Jeleu de vișine, ideal pentru deserturi elegante sau rustice
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Două pulpe de pui învelite în bacon, cu garnitură de cartofi natur și castraveți murați
Galerie foto
Pulpe de pui învelite în bacon, cu garnitură de cartofi natur
Pulpe de pui învelite în bacon, cu garnitură de cartofi natur
Cartofi noi cu usturoi și cimbrișor într-o farfurie cu furculiță
Cartofi noi cu usturoi și cimbrișor. O garnitură simplă și rapidă
Cartofi noi cu usturoi și cimbrișor. O garnitură simplă și rapidă
Gogoși pufoase cu cartofi în aluat, decorate cu zahăr pudră, alături de o sită cu zahăr
Gogoși pufoase cu cartofi în aluat, delicioase și consistente
Gogoși pufoase cu cartofi în aluat, delicioase și consistente
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Piure de mazăre cu mentă în farfurie, decorat cu boabe de mazăre și frunze de mentă
06:55
Piure de mazăre cu mentă. O rețetă rafinată și revigorantă Piure de mazăre cu mentă. O rețetă rafinată și revigorantă
Porție de tartă cu caise și cremă de vanilie
06:36
Tartă cu caise și cremă de vanilie. Un desert fraged și aromat Tartă cu caise și cremă de vanilie. Un desert fraged și aromat
Paste cochilii umplute cu brânză și spanac în sos de roșii într-o tigaie
24 iunie, 05:46
Paste cochilii umplute cu brânză și spanac în sos de roșii Paste cochilii umplute cu brânză și spanac în sos de roșii
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine porționat, alături de o ceașcă și un ștergar
24 iunie, 05:28
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine. Un desert dulce-acrișor și răcoritor Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine. Un desert dulce-acrișor și răcoritor
Patru porții de negresă cu ciocolată și jeleu de caise
23 iunie, 06:59
Negresă cu ciocolată și jeleu de caise. O combinație de nerefuzat Negresă cu ciocolată și jeleu de caise. O combinație de nerefuzat
Ouă umplute cu salată de cartofi
23 iunie, 05:39
Ouă umplute cu salată de cartofi. Un aperitiv rustic cu aer elegant Ouă umplute cu salată de cartofi. Un aperitiv rustic cu aer elegant
Borcan cu castraveți în saramură
22 iunie, 05:51
Castraveți în saramură. Rețeta tradițională, naturală, pentru iarnă Castraveți în saramură. Rețeta tradițională, naturală, pentru iarnă
Cobbler cu caise în vas alb cu lingură
22 iunie, 05:41
Cobbler cu caise. Desert rustic cu fructe coapte și aluat auriu Cobbler cu caise. Desert rustic cu fructe coapte și aluat auriu
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
3 zodii cu o aură strălucitoare, potrivit astrologilor. Vezi dacă te numeri printre ele
3 zodii cu o aură strălucitoare, potrivit astrologilor. Vezi dacă te numeri printre ele
3 zodii cu o aură strălucitoare, potrivit astrologilor. Vezi dacă te numeri printre ele
Subiecte la Evaluarea Națională 2025 - Matematică. Ce au avut de rezolvat elevii la a doua probă scrisă
Subiecte la Evaluarea Națională 2025 - Matematică. Ce au avut de rezolvat elevii la a doua probă scrisă
Subiecte la Evaluarea Națională 2025 - Matematică. Ce au avut de rezolvat elevii la a doua probă scrisă
Trei noi bărbați se adaugă listei de ispite din sezonul 9 Insula Iubirii: Mattia, Liviu, Sorin. Show-ul fenomen revine din iulie
Trei noi bărbați se adaugă listei de ispite din sezonul 9 Insula Iubirii: Mattia, Liviu, Sorin. Show-ul fenomen revine din iulie
Trei noi bărbați se adaugă listei de ispite din sezonul 9 Insula Iubirii: Mattia, Liviu, Sorin. Show-ul fenomen revine din iulie
Can Yaman este de nerecunoscut în cele mai noi fotografii. Actorul a participat la Rimini Italian Global Series Festival în Italia
Can Yaman este de nerecunoscut în cele mai noi fotografii. Actorul a participat la Rimini Italian Global Series Festival în Italia
Can Yaman este de nerecunoscut în cele mai noi fotografii. Actorul a participat la Rimini Italian Global Series Festival în Italia
Microsoft a dezvăluit ce se va întâmpla cu următoarea generație Xbox. Anunțul care a încântat fanii
Microsoft a dezvăluit ce se va întâmpla cu următoarea generație Xbox. Anunțul care a încântat fanii
Microsoft a dezvăluit ce se va întâmpla cu următoarea generație Xbox. Anunțul care a încântat fanii
Păstăi de fasole pane. O gustare delicioasă
Păstăi de fasole pane. O gustare delicioasă
Păstăi de fasole pane. O gustare delicioasă
Cum să recunoști și să gestionezi semnele de depresie la copii
Cum să recunoști și să gestionezi semnele de depresie la copii
Cum să recunoști și să gestionezi semnele de depresie la copii
Lizzo a recunoscut că a folosit pastile pentru slăbit: Am încercat tot ce se putea
Lizzo a recunoscut că a folosit pastile pentru slăbit: „Am încercat tot ce se putea”
Lizzo a recunoscut că a folosit pastile pentru slăbit: „Am încercat tot ce se putea”
Când este normal să cadă părul și cât de mult păr e normal să cadă într-o zi
Când este normal să cadă părul și cât de mult păr e normal să cadă într-o zi
Când este normal să cadă părul și cât de mult păr e normal să cadă într-o zi
fresh
Negresă cu ciocolată și jeleu de caise. O combinație de nerefuzat

Negresă cu ciocolată și jeleu de caise. O combinație de nerefuzat

Negresă cu ciocolată și jeleu de caise. O combinație de nerefuzat

Ouă umplute cu salată de cartofi. Un aperitiv rustic cu aer elegant

Ouă umplute cu salată de cartofi. Un aperitiv rustic cu aer elegant

Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine. Un desert dulce-acrișor și răcoritor

Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine. Un desert dulce-acrișor și răcoritor

Paste cochilii umplute cu brânză și spanac în sos de roșii

Paste cochilii umplute cu brânză și spanac în sos de roșii

Tartă cu caise și cremă de vanilie. Un desert fraged și aromat

Tartă cu caise și cremă de vanilie. Un desert fraged și aromat
închide