Cartofi noi cu rozmarin și usturoi, preparați la cuptor
Pentru una dintre mesele principale ale zilei îți recomandăm rețeta de cartofi noi cu rozmarin și usturoi, preparați la cuptor. Se prepară simplu și ușor din ingrediente puține și la îndemâna tuturor.

Cartofii noi, fragezi și cu coajă subțire, devin o delicatesă când sunt copți lent în cuptor alături de ulei de măsline, usturoi și rozmarin. La exterior formează o crustă crocantă, rumenă, iar la interior rămân cremoși și dulci. Usturoiul copt adaugă o notă dulceagă. Pe când rozmarinul proaspăt oferă acel parfum intens, lemnos, cu accente rășinoase care te duc cu gândul la bucătăriile rustice din sudul Franței sau Italia.
Serviți fierbinți, cu sare grunjoasă presărată deasupra, acești cartofi sunt o garnitură ideală pentru fripturi, pește sau chiar simpli, cu un sos de iaurt și lămâie.
Descoperă și o rețetă de cartofi noi la cuptor, cu sos de iaurt și usturoi. Iar mai jos îți oferim lista de ingrediente și modul de preparare al rețetei de cartofi noi cu rozmarin și usturoi.
Ingrediente
Mod de preparare
Vei începe cu pregătirea cartofilor. Spală bine cartofii noi (nu îi curăța de coajă), eventual freacă-i cu un burete abraziv dacă sunt foarte mici. Dacă sunt mari, taie-i pe jumătate sau în sferturi. ideal ar fi să alegi cartofi de dimensiuni aproximativ egale, pentru a se prepara în același timp.
Cum prepari cartofi noi cu rozmarin și usturoi
După ce ai spălat bine cartofii, șterge-i cu prosoape de hârtie pentru a elimina apa de pe ei. Pune cartofii într-un bol și adaugă uleiul de măsline, cățeii de usturoi zdrobiți, acele de rozmarin, sare și piper.
Amestecă bine cu mâinile, să se acopere uniform fiecare cartof cu un strat de ulei și condimente.
Așază cartofii într-o tavă mare, într-un singur strat. Dacă tava lipește, așază în ea o hârtie de copt pe care o ungi ușor cu ulei.
Pune tava în cuptorul preîncălzit la 200 de grade Celsius și coace cartofii timp de 35–40 minute. Întoarce-i o dată, după jumătatea timpului, pentru a deveni aurii și crocanți pe toate părțile.
Opțional, în ultimele 5 minute poți adăuga 1 linguriță de unt pentru un plus de aromă.
Pentru servire poți presăra sare grunjoasă peste delicioșii cartofi noi cu rozmarin și usturoi. Servește-i fierbinți, cu un sos de iaurt cu lămâie, smântână sau mujdei simplu.
Despre cartofii noi și beneficiile lor
Cartofii noi sunt tuberculi recoltați primăvara sau la începutul verii, înainte ca planta să ajungă la maturitate deplină. Au coajă foarte subțire, netedă, care se poate consuma. Miezul este mai dulce și mai fraged decât cel al cartofilor maturi.
Cartofii noi nu sunt doar gustoși, ci și valoroși din punct de vedere nutritiv, mai ales atunci când sunt consumați cu tot cu coajă.
Sunt o sursă bună de carbohidrați complecși, oferă energie de durată, fiind ușor digerabili.
Au un conținut mai scăzut de amidon față de cartofii maturi. Această proprietate îi face mai ușori pentru digestie și mai puțin predispuși la a se sfărâma la gătit.
Sunt bogați în vitamina C. Un cartof nou mediu poate asigura până la 25–30% din necesarul zilnic de vitamina C.
Furnizează potasiu, un element important pentru sănătatea inimii, reglarea tensiunii arteriale și funcționarea mușchilor.
Conțin fibre, mai ales în coajă. Coaja subțire este o sursă bună de fibre care ajută digestia și mențin sațietatea.
Au antioxidanți precum flavonoide și carotenoide, care protejează celulele împotriva stresului oxidativ.
Iar pe lângă rețeta de cartofi noi cu rozmarin și usturoi, îți mai recomandăm să încerci și varianta cu unt și mărar.