Piure de cartofi cu sos de leurdă. Rețetă savuroasă și hrănitoare
O farfurie de piure de cartofi cu sos de leurdă, de post, este genul de preparat care îmbină confortul mâncărurilor simple cu prospețimea vibrantă a primăverii. Prepară și tu rețeta pe care ți-o oferim mai jos, pentru a te bucura de o mâncare simplă și consistentă.

Piureul, fin și cremos chiar și fără ingrediente de origine animală, devine fundalul perfect pentru un sos verde intens, aromat, pe bază de leurdă. Împreună, formează un preparat cald, reconfortant și surprinzător de savuros pentru o masă de post.
Textura catifelată a piureului de cartofi contrabalansează perfect aroma ușor usturoiată și proaspătă a leurdei. Sosul verde se topește ușor pe piureul cald, creând o combinație care îți încălzește sufletul. În același timp te trezește la viață, așa cum face primăvara cu tot ce e verde. Deși este o mâncare de post, nu simți niciun compromis la nivel de gust. Este simplă, vibrantă și profund satisfăcătoare.
Descoperă și o altă variantă a piureului de cartofi, cu ceapă caramelizată. Iar mai jos îți oferim lista de ingrediente și pașii necesari preparării rețetei de piure de cartofi cu sos de leurdă.
Ingrediente
Mod de preparare
Vei începe cu pregătirea ingredientelor și prepararea piureului de cartofi. Sosul de leurdă îl poți prepara înainte de servire, pentru a rămâne proaspăt și a nu oxida.
Descoperă și o rețetă de pesto de leurdă cu parmezan.
Cum prepari piure de cartofi cu sos de leurdă
Curăță cartofii, taie-i cuburi și fierbe-i în apă cu sare până sunt foarte fragezi. Timpul de fierbere a cartofilor este de aproximativ 20 de minute.
Scurge bine cartofii de apa în care au fiert și pasează-i fierbinți cu un zdrobitor clasic. Adaugă uleiul treptat, apoi laptele vegetal cald sau apa. Amestecă energic cu telul sau lingura de lemn, până obții o textură fină. Nu folosi blenderul pentru a nu ieși piureul cleios.
Potrivește gustul piureului cu sare și, dacă dorești, adaugă un praf fin de nucșoară pentru profunzime.
Pentru a prepara sosul de leurdă mai întâi spală leurda bine, scurge-o și toacă-o grosier. Pune leurda tocată în vasul unui blender mic sau robot. Adaugă uleiul, zeama de lămâie, sarea și apa caldă.
Mixează până când obții un sos fin, cremos, de un verde intens. Dacă dorești un gust mai complex, poți adăuga drojdie inactivă. Aceasta suplinește parmezanul ras din rețeta clasică de pesto de leurdă.
Gustă sosul și ajustează-l cu sare sau lămâie, după preferință.
Pentru servire așază piureul cald pe farfurie și adaugă sosul de leurdă la mijloc, pentru un aspect elegant.
Poți decora cu fulgi de ardei iute, semințe de dovleac prăjite sau câțiva stropi de ulei infuzat cu usturoi pentru un plus de savoare.
Acest piure de cartofi cu sos de leurdă merge perfect alături de legume coapte, chifteluțe de năut sau o salată verde crocantă.
Tot din categoria rețetelor simple de post mai poți încerca și rețeta tradițională românească de mâncare de ștevie.