Ce este cușcuș. Unde îl găsești și ce rețete poți face din el

Cușcușul este considerat în general specialitatea arabă prin excelență. Deși acest lucru nu este neapărat adevărat, nu există nicio îndoială că este profund impregnat de farmecul deșertului și al oamenilor săi. Acei nomazi berberi care, în cele mai vechi timpuri, au inventat o mâncare care este atât ușor de transportat, cât și rapid de gătit. Hai să aflăm împreună ce este cușcuș și cum se pregătește.

Publicat: 8 noiembrie 2022, 07:00
O masă pe care se află mai multe preparate din cușcuș
Din cușcuș se pot face salate, tocănițe sau supe/ Profimedia Images

Cușcușul este un aliment care, de-a lungul secolelor, grație comerțului comercial dintre țările mediteraneene, a fost adoptat de multe culturi gastronomice, evoluând în variante mai mult sau mai puțin complexe, atât dulci, cât și sărate.

La fel ca orezul, cușcușul este un aliment de bază, folosit într-un număr mare de rețete, atât dulci, cât și sărate. 

Rețeta clasică presupune gătirea la abur alături de de o tocană condimentată de carne și legume.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum se gătește cușcușul

Cușcușul poate fi folosit drept garnitură, ca parte a unei salate, adăugat la supe sau ca ingredient a unor feluri de mâncare mai complexe. Cușcușul instant este foarte simplu de preparat. Se aduce la punctul de fierbere apa sau supa de pui sau legume.

La o cană de cușcuș ai nevoie de o cană și jumătate de lichid. Lasă apa și aburul să hidrateze boabele aproximativ 5 minute, apoi amestecă-l cu o furculiță pentru a-l face mai pufoș. Cușcușul tradițional se fierbe de trei ori într-un couscoussier, o oală specială care îi dă textura specifică.

Deși este ideal, nu este neapărat necesar și poate fi costisitor. Dacă îți place foarte mult cușcușul și gătești des poți investi într-un astfel de vas.

O altă variantă este să fiebi cușcușul la fel cum prepari orezul. Încălzește unt și o cană de cușcuș într-o cratiță, amestecând constant. Apoi pune 400 ml de apă sau de supă de legume și adu conținutul la punctul de fierbere. Redu focul, acoperă vasul și continuă gătitul până când tot lichidul este absorbit.

Cum se prepara cușcușul clasic

Cușcușul, în forma sa cea mai clasică, constă din griș de grâu dur, care este produsul măcinării cerealelor. Această măcinare poate varia, afectând direct dimensiunea boabelor. Este posibil să găsești pe piață cușcuș mai mult sau mai puțin fin, potrivit pentru diferite tipuri de preparate.

Termenul de cușcuș este folosit în general pentru a indica atât produsul, pe bază de griș de grâu dur, cât și felul de mâncare, preparat cu acesta.

Deși produsul necesită o perioadă destul de mare de timp pentru a fi preparat odată ce granulele sale sunt uscate corespunzător, pot fi conservate mult timp și gătite destul de repede. 

Această ultimă trăsătură a avut întotdeauna o importanță fundamentală de când specialitatea a fost inventată ca un aliment ieftin și, mai ales practic, ideal pentru hrănirea nomazilor berberi și a negustorilor care odată traversau nisipurile aride ale deșertului.

Istoria cușcușului

Stabilirea cu precizie a originilor cușcușului nu a putut fi făcută. Mulți savanți cred că a apărut pentru prima dată între secolele al XI-lea și al XIII-lea, într-o zonă corespunzătoare porțiunii de nord-vest a continentului african, între Mauritania și Tunisia. 

Alți experți îl situează mai la sud, în teritoriile subsahariane din Niger, Mali, Burkina Faso și Ghana. În cele din urmă, unii istorici emit ipoteza că specialitatea s-a născut în epoca clasică, în regatul berber al Numidiei.

Fiind un aliment ieftin, ușor de depozitat, transportat și pregătit, timp de multe secole, cușcușul a fost ingredientul perfect pentru a hrăni oamenii nomazi și comercianții.

Datorită rutelor comerciale, s-a răspândit curând în multe dintre țările din bazinul mediteranean în Franța, Sicilia și Peninsula Iberică. Cele mai vechi înregistrări scrise referitoare la specialitate datează din secolul al XIII-lea și provin chiar din Spania, aflată în vremea aceea sub stăpânire arabă.

Citește și

Cușcușul în legendă

Conform legendei, regele Solomon , fiul lui David și conducătorul lui Israel, s-a îndrăgostit nebunește de regina din Saba care îi vizita curtea. A simțit un sentiment atât de profund încât și-a pierdut complet pofta de mâncare, compromițându-și sănătatea și capacitatea de a guverna. 

Bucătarul lui a inventat un fel de mâncare—cușcuș—atât de bogat în condimente. După ce l-a gustat i s-a făcut din nou foame, salvându-i astfel viața. Îți oferim și noi o rețetă de cușcuș cu legume la cuptor.

Originile denumirii cușcuș

Este foarte posibil ca originile numelui cușcuș, precum și cele ale specialității, să fie berbere. Cuvântul ar putea, de fapt, să provină din arabul „kuskus” („kuskusu”) sau, mai probabil, din „keskes”, un termen folosit și astăzi pentru a indica oala tipică „stratificată” în care se gătește felul de mâncare.

Patrimoniul cultural al UNESCO

În martie 2019, patru țări din Maghreb: Tunisia, Algeria, Maroc și Mauritania au convenit să trimită o cerere comună la UNESCO pentru ca Couscous să fie declarat patrimoniu cultural. 

A fost o inițiativă neașteptată, având în vedere că, de-a lungul timpului, neînțelegerile dintre aceste națiuni nu au lipsit. Totuși, în 16 decembrie 2020 cușcușul a intrat pe lista Patrimoniului Cultural UNESCO.

Variațiile africane de cușcuș

Datorită traficului comercial și a cuceririlor teritoriale, cușcușul, specialitatea născută în porțiunea de nord-vest a Africii, s-a răspândit în multe alte țări ale continentului și nu numai. 

În fiecare dintre aceste locuri, rețeta sa originală a fost adaptată, folosind ingrediente tipice locale pentru a o îmbogăți cu noi arome. 

Cușcuș de la Trapani

Schimburile culturale dintre lumea arabă și Sicilia își au rădăcinile în trecutul îndepărtat, iar acestea au influențat întotdeauna și gastronomia. De exemplu, varianta de cușcuș preparată în orașul italian Trapani este deosebit de renumită și apreciată și astăzi.

Cușcușul este prelucrat manual („incocciata”) într-un anumit tip de vase de teracotă („mafaradda”). Gătitul este în general foarte tradițional, folosind oala clasică „cuscusiera”.

Cușcuș Tabarchini

Cușcușul a fost introdus în Carloforte și Calasetta, sate de pe litoral situate pe insulele San Pietro și Sant’Antioco, ambele în sud-vestul Sardiniei, de către un grup de pescari de corali de origine ligurică, „Tabarchini”, care s-au stabilit. începând din secolul al XVIII-lea.

Varianta lor de cușcuș, „Cascà Tabarchino” (sau „Carlofortino”), a fost inițial un fel de mâncare foarte sărăcăcios, făcut doar cu legume de sezon (varză mai ales), leguminoase și condimente (fără carne). La rețetă a fost adăugată mai târziu carnea de porc.

„Seffa” și „Maghrood”: cușcușul dulce.

În lumea arabă, cușcușul este folosit pentru a face nu numai preparate sărate, ci și dulci, cum ar fi, de exemplu, „Seffa”. Acesta se face cu migdale, scorțișoară și zahăr. De origine magrebiană, se servește în general la sfârșitul banchetelor care însoțesc sărbătorile în familie, chiar înainte de desert. 

În Libia, cușcușul este folosit în aluatul „Maghrood”, un produs de patiserie moale, aromat cu miere, susan și curmale. Dacă vrei o rețetă mai simplă, te invităm să încerci rețeta de salară verde cu cușcuș.

Berkoukes, un „cușcuș imens”.

Berkoukes este foarte apreciat în multe țări din Maghreb. Foarte asemănătoare cu cușcușul, această specialitate se remarcă prin dimensiunile sale: constă, de fapt, din bile mici, de mărimea unui năut, preparate din cușcuș făină. Berkoukes sunt folosite în general în supe de carne și legume.

Tipuri de cușcuș

Cele mai comune trei tipuri de cușcuș sunt cele gătite în Maroc, Israel și Liban.

Cușcușul marocan este cel mai mic cușcuș, bobul său fiind doar puțin mai mare decât grisul. Datorită dimensiunilor sale mici, se gătește în doar câteva minute. 

Cușcușul israelian, numit și cușcuș perlat, este mult mai mare decât cușcușul marocan. Are o aromă cu note de nucă și durează aproximativ 10 minute pentru a se găti. 

Cușcușul libanez, cunoscut și sub denumirea de cușcuș moghrabieh, este cel mai mare dintre cele trei tipuri și durează cel mai mult pentru gătit.

Pentru o variantă mai sănătoasă, alegeți cușcușul din grâu integral, care este făcut din făină integrală de grâu dur. Dacă ți se pare greu de preparat, te invităm să încerci o rețetă de paste. Uite un ghide complet de preparare al acestora.

Unde se găsește cușcuș în România

Cușcușul este disponibil pe scară largă și nu ar trebui să fie greu de găsit. Îl poți cumpăra din supermarketuri de la raionul de paste făinoase sau de la cel de produse din gastronomia internațională. Îl mai poți găsi la magazinele cu specific arab sau turcesc.

Cum se depozitează cușcușul

Cușcușul negătit trebuie păstrat în cămară într-un recipient bine sigilat. Poate rezista până la doi ani, dar dacă ai desfăcut punga sau cutia de cușcuș de ceva vreme, ar fi bine să îl miroși înainte de a-l folosi pentru a te asigura că nu a râncezit.

Cușcușul fiert va rezista aproximativ trei zile la frigider, dar isi poate pierde mai repede prospețimea daca este combinat cu alte ingrediente care se strica mai repede.

Citește și
CELE MAI CITITE
Salată de castraveți cu usturoi și mărar în bol rustic, alături de castraveți, usturoi și mărar
Salată de castraveți cu usturoi și mărar, răcoroasă și hidratantă
Salată de castraveți cu usturoi și mărar, răcoroasă și hidratantă
Prăjitură cu zmeură și ciocolată albă porționată pe platou
Prăjitură cu zmeură și ciocolată albă. Rețeta unui desert aromat și elegant
Prăjitură cu zmeură și ciocolată albă. Rețeta unui desert aromat și elegant
Curry de pui cu fasole verde și ardei multicolori servit pe o farfurie albă
Curry de pui cu fasole verde și ardei multicolori
Curry de pui cu fasole verde și ardei multicolori
Înghețată cu aromă intensă de citrice în cornete așezate într-un recipient rustic, alături de felii d citrice
Înghețată cu aromă intensă de citrice, pentru un efect revigorant
Înghețată cu aromă intensă de citrice, pentru un efect revigorant
Rulouri de bezea cu alune și ciocolată pe o farfurie
Rulouri de bezea cu alune și ciocolată, ideale pentru un platou festiv
Rulouri de bezea cu alune și ciocolată, ideale pentru un platou festiv
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Supă cremă de broccoli servită cu crutoane într-un bol alb
Galerie foto
5 rețete de broccoli pe care le va iubi toată familia
5 rețete de broccoli pe care le va iubi toată familia
Trei cupe cu înghețată de căpșuni
De unde provine înghețata. Care este istoria sa
De unde provine înghețata. Care este istoria sa
mochi colorate puse pe un platou de lemn
Mochi, desertul tradițional japonez care a cucerit lumea
Mochi, desertul tradițional japonez care a cucerit lumea
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Castraveți murați la soare într-un bol și în furculiță
06:43
Castraveți murați la soare. Rețeta vedetă a verii Castraveți murați la soare. Rețeta vedetă a verii
Clafoutis cu multe legume și parmezan, decorat cu rozmarin
05:41
Clafoutis cu multe legume și parmezan, pentru un prânz delicios Clafoutis cu multe legume și parmezan, pentru un prânz delicios
Rețeta de salată argentiniană, cu roșii, brânză telemea și usturoi în bol
25 iulie, 08:04
Rețeta de salată argentiniană. Salată de roșii cu brânză telemea și usturoi Rețeta de salată argentiniană. Salată de roșii cu brânză telemea și usturoi
Porții de brownie cu afine și cremă de lămâie
25 iulie, 06:15
Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios
ciuperci proaspete puse pe un tocător
24 iulie, 08:06
Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare
Trei roșii umplute alături de capace din roșii și frunze de bucuioc
24 iulie, 08:00
Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete
Două vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval pe o farfurie albă, alături de tacâmuri pentru servire
23 iulie, 08:52
Vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval Vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval
O oală plină cu paste puse la fiert
23 iulie, 06:49
Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
1
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
Prekmurska Gibanica este o prăjitură tradițională slovenă, originară din regiunea Prekmurje. Este un desert stratificat, care combină mai multe umpluturi delicioase într-un singur preparat. Fiecare strat contribuie la complexitatea gustului și...
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
2
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
Pepenele galben este nu doar delicios și răcoritor, ci și plin de nutrienți esențiali care aduc numeroase beneficii pentru sănătate. Descoperă si tu câte calorii are pepenele galben. Află cât zahăr...
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
3
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
Prăjitura turnată cu brânză și caise este un desert delicios, foarte aromat, perfect pentru sezonul caiselor. O poți prepara și mai târziu, în sezonul rece, cu caise din compot. Rețeta nu...
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
4
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
Rețeta de ruladă cu mascarpone și fructe este un desert rafinat și elegant, care încântă atât papilele cât și privirile. Este perfect pentru răsfățul dulce de zi cu zi sau pentru...
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
5
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
Pentru că murele și zmeura sunt perfecte pentru a le combina în diferite deserturi, îți recomandăm să încerci rețeta de prăjitură cu zmeură și mure. Te vei bucura de un spectacol...
Parteneri
Souvlaki de pui. Rețetă simplă și delicioasă din bucătăria grecească
Souvlaki de pui. Rețetă simplă și delicioasă din bucătăria grecească
Souvlaki de pui. Rețetă simplă și delicioasă din bucătăria grecească
Patricia a ajuns cu bine în Turcia, unde medicii speră să facă un miracol. Sper să mă întorc cu copilul de mână!
Patricia a ajuns cu bine în Turcia, unde medicii speră să facă un miracol. "Sper să mă întorc cu copilul de mână!"
Patricia a ajuns cu bine în Turcia, unde medicii speră să facă un miracol. "Sper să mă întorc cu copilul de mână!"
Reacţia Larisei Drăgulescu după ce a aflat că Marian Drăgulescu se însoară! Ce relaţie poate avea cu logodnica fostului gimnast
Reacţia Larisei Drăgulescu după ce a aflat că Marian Drăgulescu se însoară! Ce relaţie poate avea cu logodnica fostului gimnast
Reacţia Larisei Drăgulescu după ce a aflat că Marian Drăgulescu se însoară! Ce relaţie poate avea cu logodnica fostului gimnast
Mireasa revine luni, 29 iulie, la Antena 1 cu cel de-al zecelea sezon. Cine o înlocuiește pe Simona Gherghe în primele emisiuni
Mireasa revine luni, 29 iulie, la Antena 1 cu cel de-al zecelea sezon. Cine o înlocuiește pe Simona Gherghe în primele emisiuni
Mireasa revine luni, 29 iulie, la Antena 1 cu cel de-al zecelea sezon. Cine o înlocuiește pe Simona Gherghe în primele emisiuni
Cum a finalizat Gabriel Soto relația cu Irina Baeva. Actrița de origine rusă a dezvăluit tot
Cum a finalizat Gabriel Soto relația cu Irina Baeva. Actrița de origine rusă a dezvăluit tot
Cum a finalizat Gabriel Soto relația cu Irina Baeva. Actrița de origine rusă a dezvăluit tot
Elon Musk susține că ar fi fost păcălit să ajute la moartea copilului său transgender: Mi-am pierdut fiul
Elon Musk susține că ar fi fost „păcălit” să ajute la „moartea” copilului său transgender: „Mi-am pierdut fiul”
Elon Musk susține că ar fi fost „păcălit” să ajute la „moartea” copilului său transgender: „Mi-am pierdut fiul”
Clafoutis cu legume și brânză feta
Clafoutis cu legume și brânză feta
Clafoutis cu legume și brânză feta
Cum poți să-ți distrezi copilul în timp ce stai jos. Jocuri pentru părinții care au nevoie de puțină odihnă
Cum poți să-ți distrezi copilul în timp ce stai jos. Jocuri pentru părinții care au nevoie de puțină odihnă
Cum poți să-ți distrezi copilul în timp ce stai jos. Jocuri pentru părinții care au nevoie de puțină odihnă
Selena Gomez a postat o nouă fotografie alături de Benny Blanco. Cântăreața i-a mulțumit producătorului muzical pentru viața pe care o au împreună
Selena Gomez a postat o nouă fotografie alături de Benny Blanco. Cântăreața i-a mulțumit producătorului muzical pentru viața pe care o au împreună
Selena Gomez a postat o nouă fotografie alături de Benny Blanco. Cântăreața i-a mulțumit producătorului muzical pentru viața pe care o au împreună
10 metode prin care ne putem echilibra microbiomul intestinal
10 metode prin care ne putem echilibra microbiomul intestinal
10 metode prin care ne putem echilibra microbiomul intestinal
fresh
Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios

Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios

Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios

Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare

Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare

Rețeta de salată argentiniană. Salată de roșii cu brânză telemea și usturoi

Rețeta de salată argentiniană. Salată de roșii cu brânză telemea și usturoi

Clafoutis cu multe legume și parmezan, pentru un prânz delicios

Clafoutis cu multe legume și parmezan, pentru un prânz delicios

Castraveți murați la soare. Rețeta vedetă a verii

Castraveți murați la soare. Rețeta vedetă a verii
închide