Ce este cușcuș. Unde îl găsești și ce rețete poți face din el

Cușcușul este considerat în general specialitatea arabă prin excelență. Deși acest lucru nu este neapărat adevărat, nu există nicio îndoială că este profund impregnat de farmecul deșertului și al oamenilor săi. Acei nomazi berberi care, în cele mai vechi timpuri, au inventat o mâncare care este atât ușor de transportat, cât și rapid de gătit. Hai să aflăm împreună ce este cușcuș și cum se pregătește.

Publicat: 8 noiembrie 2022, 07:00
O masă pe care se află mai multe preparate din cușcuș
Din cușcuș se pot face salate, tocănițe sau supe/ Profimedia Images

Cușcușul este un aliment care, de-a lungul secolelor, grație comerțului comercial dintre țările mediteraneene, a fost adoptat de multe culturi gastronomice, evoluând în variante mai mult sau mai puțin complexe, atât dulci, cât și sărate.

La fel ca orezul, cușcușul este un aliment de bază, folosit într-un număr mare de rețete, atât dulci, cât și sărate. 

Rețeta clasică presupune gătirea la abur alături de de o tocană condimentată de carne și legume.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum se gătește cușcușul

Cușcușul poate fi folosit drept garnitură, ca parte a unei salate, adăugat la supe sau ca ingredient a unor feluri de mâncare mai complexe. Cușcușul instant este foarte simplu de preparat. Se aduce la punctul de fierbere apa sau supa de pui sau legume.

La o cană de cușcuș ai nevoie de o cană și jumătate de lichid. Lasă apa și aburul să hidrateze boabele aproximativ 5 minute, apoi amestecă-l cu o furculiță pentru a-l face mai pufoș. Cușcușul tradițional se fierbe de trei ori într-un couscoussier, o oală specială care îi dă textura specifică.

Deși este ideal, nu este neapărat necesar și poate fi costisitor. Dacă îți place foarte mult cușcușul și gătești des poți investi într-un astfel de vas.

O altă variantă este să fiebi cușcușul la fel cum prepari orezul. Încălzește unt și o cană de cușcuș într-o cratiță, amestecând constant. Apoi pune 400 ml de apă sau de supă de legume și adu conținutul la punctul de fierbere. Redu focul, acoperă vasul și continuă gătitul până când tot lichidul este absorbit.

Cum se prepara cușcușul clasic

Cușcușul, în forma sa cea mai clasică, constă din griș de grâu dur, care este produsul măcinării cerealelor. Această măcinare poate varia, afectând direct dimensiunea boabelor. Este posibil să găsești pe piață cușcuș mai mult sau mai puțin fin, potrivit pentru diferite tipuri de preparate.

Termenul de cușcuș este folosit în general pentru a indica atât produsul, pe bază de griș de grâu dur, cât și felul de mâncare, preparat cu acesta.

Deși produsul necesită o perioadă destul de mare de timp pentru a fi preparat odată ce granulele sale sunt uscate corespunzător, pot fi conservate mult timp și gătite destul de repede. 

Această ultimă trăsătură a avut întotdeauna o importanță fundamentală de când specialitatea a fost inventată ca un aliment ieftin și, mai ales practic, ideal pentru hrănirea nomazilor berberi și a negustorilor care odată traversau nisipurile aride ale deșertului.

Istoria cușcușului

Stabilirea cu precizie a originilor cușcușului nu a putut fi făcută. Mulți savanți cred că a apărut pentru prima dată între secolele al XI-lea și al XIII-lea, într-o zonă corespunzătoare porțiunii de nord-vest a continentului african, între Mauritania și Tunisia. 

Alți experți îl situează mai la sud, în teritoriile subsahariane din Niger, Mali, Burkina Faso și Ghana. În cele din urmă, unii istorici emit ipoteza că specialitatea s-a născut în epoca clasică, în regatul berber al Numidiei.

Fiind un aliment ieftin, ușor de depozitat, transportat și pregătit, timp de multe secole, cușcușul a fost ingredientul perfect pentru a hrăni oamenii nomazi și comercianții.

Datorită rutelor comerciale, s-a răspândit curând în multe dintre țările din bazinul mediteranean în Franța, Sicilia și Peninsula Iberică. Cele mai vechi înregistrări scrise referitoare la specialitate datează din secolul al XIII-lea și provin chiar din Spania, aflată în vremea aceea sub stăpânire arabă.

Citește și

Cușcușul în legendă

Conform legendei, regele Solomon , fiul lui David și conducătorul lui Israel, s-a îndrăgostit nebunește de regina din Saba care îi vizita curtea. A simțit un sentiment atât de profund încât și-a pierdut complet pofta de mâncare, compromițându-și sănătatea și capacitatea de a guverna. 

Bucătarul lui a inventat un fel de mâncare—cușcuș—atât de bogat în condimente. După ce l-a gustat i s-a făcut din nou foame, salvându-i astfel viața. Îți oferim și noi o rețetă de cușcuș cu legume la cuptor.

Originile denumirii cușcuș

Este foarte posibil ca originile numelui cușcuș, precum și cele ale specialității, să fie berbere. Cuvântul ar putea, de fapt, să provină din arabul „kuskus” („kuskusu”) sau, mai probabil, din „keskes”, un termen folosit și astăzi pentru a indica oala tipică „stratificată” în care se gătește felul de mâncare.

Patrimoniul cultural al UNESCO

În martie 2019, patru țări din Maghreb: Tunisia, Algeria, Maroc și Mauritania au convenit să trimită o cerere comună la UNESCO pentru ca Couscous să fie declarat patrimoniu cultural. 

A fost o inițiativă neașteptată, având în vedere că, de-a lungul timpului, neînțelegerile dintre aceste națiuni nu au lipsit. Totuși, în 16 decembrie 2020 cușcușul a intrat pe lista Patrimoniului Cultural UNESCO.

Variațiile africane de cușcuș

Datorită traficului comercial și a cuceririlor teritoriale, cușcușul, specialitatea născută în porțiunea de nord-vest a Africii, s-a răspândit în multe alte țări ale continentului și nu numai. 

În fiecare dintre aceste locuri, rețeta sa originală a fost adaptată, folosind ingrediente tipice locale pentru a o îmbogăți cu noi arome. 

Cușcuș de la Trapani

Schimburile culturale dintre lumea arabă și Sicilia își au rădăcinile în trecutul îndepărtat, iar acestea au influențat întotdeauna și gastronomia. De exemplu, varianta de cușcuș preparată în orașul italian Trapani este deosebit de renumită și apreciată și astăzi.

Cușcușul este prelucrat manual („incocciata”) într-un anumit tip de vase de teracotă („mafaradda”). Gătitul este în general foarte tradițional, folosind oala clasică „cuscusiera”.

Cușcuș Tabarchini

Cușcușul a fost introdus în Carloforte și Calasetta, sate de pe litoral situate pe insulele San Pietro și Sant’Antioco, ambele în sud-vestul Sardiniei, de către un grup de pescari de corali de origine ligurică, „Tabarchini”, care s-au stabilit. începând din secolul al XVIII-lea.

Varianta lor de cușcuș, „Cascà Tabarchino” (sau „Carlofortino”), a fost inițial un fel de mâncare foarte sărăcăcios, făcut doar cu legume de sezon (varză mai ales), leguminoase și condimente (fără carne). La rețetă a fost adăugată mai târziu carnea de porc.

„Seffa” și „Maghrood”: cușcușul dulce.

În lumea arabă, cușcușul este folosit pentru a face nu numai preparate sărate, ci și dulci, cum ar fi, de exemplu, „Seffa”. Acesta se face cu migdale, scorțișoară și zahăr. De origine magrebiană, se servește în general la sfârșitul banchetelor care însoțesc sărbătorile în familie, chiar înainte de desert. 

În Libia, cușcușul este folosit în aluatul „Maghrood”, un produs de patiserie moale, aromat cu miere, susan și curmale. Dacă vrei o rețetă mai simplă, te invităm să încerci rețeta de salară verde cu cușcuș.

Berkoukes, un „cușcuș imens”.

Berkoukes este foarte apreciat în multe țări din Maghreb. Foarte asemănătoare cu cușcușul, această specialitate se remarcă prin dimensiunile sale: constă, de fapt, din bile mici, de mărimea unui năut, preparate din cușcuș făină. Berkoukes sunt folosite în general în supe de carne și legume.

Tipuri de cușcuș

Cele mai comune trei tipuri de cușcuș sunt cele gătite în Maroc, Israel și Liban.

Cușcușul marocan este cel mai mic cușcuș, bobul său fiind doar puțin mai mare decât grisul. Datorită dimensiunilor sale mici, se gătește în doar câteva minute. 

Cușcușul israelian, numit și cușcuș perlat, este mult mai mare decât cușcușul marocan. Are o aromă cu note de nucă și durează aproximativ 10 minute pentru a se găti. 

Cușcușul libanez, cunoscut și sub denumirea de cușcuș moghrabieh, este cel mai mare dintre cele trei tipuri și durează cel mai mult pentru gătit.

Pentru o variantă mai sănătoasă, alegeți cușcușul din grâu integral, care este făcut din făină integrală de grâu dur. Dacă ți se pare greu de preparat, te invităm să încerci o rețetă de paste. Uite un ghide complet de preparare al acestora.

Unde se găsește cușcuș în România

Cușcușul este disponibil pe scară largă și nu ar trebui să fie greu de găsit. Îl poți cumpăra din supermarketuri de la raionul de paste făinoase sau de la cel de produse din gastronomia internațională. Îl mai poți găsi la magazinele cu specific arab sau turcesc.

Cum se depozitează cușcușul

Cușcușul negătit trebuie păstrat în cămară într-un recipient bine sigilat. Poate rezista până la doi ani, dar dacă ai desfăcut punga sau cutia de cușcuș de ceva vreme, ar fi bine să îl miroși înainte de a-l folosi pentru a te asigura că nu a râncezit.

Cușcușul fiert va rezista aproximativ trei zile la frigider, dar isi poate pierde mai repede prospețimea daca este combinat cu alte ingrediente care se strica mai repede.

Citește și
CELE MAI CITITE
Patru porții de prăjitură cu foi și mere caramelizate
Prăjitură cu foi și mere caramelizate. Rețetă de foi fragede
Prăjitură cu foi și mere caramelizate. Rețetă de foi fragede
Alimente din dieta paleo puse pe o masă de lemn
De ce este atât de populară dieta paleo. 3 rețete cu care să începi regimul
De ce este atât de populară dieta paleo. 3 rețete cu care să începi regimul
Biscuiți de morcovi cu mere și fulgi de ovăz pe o farfurie și un pahar cu lapte de soia
Biscuiți de morcovi cu mere și fulgi de ovăz. Desert de post
Biscuiți de morcovi cu mere și fulgi de ovăz. Desert de post
Porție de mâncare de post din cartofi cu vinete
Mâncare de cartofi cu vinete. Rețetă simplă, de post
Mâncare de cartofi cu vinete. Rețetă simplă, de post
Două boluri cu năut în sos de roșii cu ghimbir și usturoi și un bol cu orez
Năut în sos de roșii cu ghimbir și usturoi. Rețetă simplă de post
Năut în sos de roșii cu ghimbir și usturoi. Rețetă simplă de post
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Maamoul servite pe platouri festive
Maamoul, prăjituri cu pastă de curmale. Rețeta cu parfum de Orient
Maamoul, prăjituri cu pastă de curmale. Rețeta cu parfum de Orient
Lapte prăjit pus pe un platou mare
Lapte prăjit. Rețeta spaniolă de leche frita
Lapte prăjit. Rețeta spaniolă de leche frita
Cookie cu ciocolată, din doar 3 ingrediente, aranjate pe un blat de bucătărie
Cookie cu ciocolată, din doar 3 ingrediente. Fără făină, unt sau ulei
Cookie cu ciocolată, din doar 3 ingrediente. Fără făină, unt sau ulei
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Batoane de fulgi de ovăz și unt de arahide pe o vasă alături de o cană de ceai
09:00
Batoane de fulgi de ovăz și unt de arahide, desertul sănătos pe care îl poți face rapid acasă Batoane de fulgi de ovăz și unt de arahide, desertul sănătos pe care îl poți face rapid acasă
Kate Middleton și Meghan Markle în timp ce stau de vorbă
08:00
Cum servesc ceaiul femeile din Familia Regală Britanică. Reguli utile de etichetă Cum servesc ceaiul femeile din Familia Regală Britanică. Reguli utile de etichetă
Mai multe tipuri de oțet puse în sticle pe o masă
07:00
Cele mai bune 9 tipuri de oțet pentru gătit. Sfaturi utile în bucătărie Cele mai bune 9 tipuri de oțet pentru gătit. Sfaturi utile în bucătărie
ceapa caramelizată servită într-o farfurie albă
06:00
Ceapă caramelizată. Rețeta simplă și rapidă Ceapă caramelizată. Rețeta simplă și rapidă
Ciorbă de varză murată cu ciolan afumat în bol de sticlă
26 noiembrie, 09:00
Ciorbă de varză murată cu ciolan afumat – Krautsuppe Ciorbă de varză murată cu ciolan afumat – Krautsuppe
sticlă de alcool deschisă în fața a două persoane ciocnind pahare
26 noiembrie, 08:00
Cât timp mai poți consuma alcoolul după ce ai deschis sticla Cât timp mai poți consuma alcoolul după ce ai deschis sticla
Rondelele de orez cu unt de arahide și afine
26 noiembrie, 07:00
Rondelele de orez ar putea fi benefice pentru sănătate. Sfaturi utile de la specialiștii în nutriție Rondelele de orez ar putea fi benefice pentru sănătate. Sfaturi utile de la specialiștii în nutriție
Rețetă de fursecuri simple puse pe hartie de copt
26 noiembrie, 06:00
Rețetă de fursecuri din 3 ingrediente. Desertul este gata în 30 de minute Rețetă de fursecuri din 3 ingrediente. Desertul este gata în 30 de minute
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Mai multe preparate din pește fără oase servite pe un blat albastru
1
Specii de pește fără oase. Gustoase, ușor de preparat și de servit
Specii de pește fără oase. Gustoase, ușor de preparat și de servit
Peștele este un aliment sănătos, însă, din păcate, este de multe ori evitat pentru că are oase și, din această cauză, este greu de consumat. Totuși, dacă ai vrea să mănânci...
apio puse întregi și tocate într-un bol
2
Ce este apio. 4 rețete delicioase pentru toată familia
Ce este apio. 4 rețete delicioase pentru toată familia
Țelina este o legumă rădăcinoasă din aceeași familie ca morcovul și pătrunjelul. Ea are tulpini lungi, ferme, de culoare verde pal, fibroase. Acestea se îngustează, iar la vârf are frunze. Deși majoritatea oamenilor...
Biscuiți de morcovi cu mere și fulgi de ovăz pe o farfurie și un pahar cu lapte de soia
3
Biscuiți de morcovi cu mere și fulgi de ovăz. Desert de post
Biscuiți de morcovi cu mere și fulgi de ovăz. Desert de post
Pentru diminețile reci din sezonul de iarnă, merg tare bine acești biscuiți de morcovi cu mere și fulgi de ovăz. Alături de un ceai fierbinte sunt delicioși și sunt de post....
Cele mai bune pulpe de pui la cuptor servite într-o tavă
4
Cele mai bune pulpe de pui la cuptor. Combinația secretă de condimente pentru un gust delicios
Cele mai bune pulpe de pui la cuptor. Combinația secretă de condimente pentru un gust delicios
Cea mai bună mâncare simplă pe care o poți face în timp record sunt pulpele de pui la cuptor. Indiferent că vrei să prepari o cină rapidă, că ai invitați la...
Porție de ciorbă de post cu ciuperci și cartofi, gustoasă și hrănitoare
5
Ciorbă de post cu ciuperci și cartofi, gustoasă și hrănitoare
Ciorbă de post cu ciuperci și cartofi, gustoasă și hrănitoare
Dacă ești în căutare de combinații delicioase pentru preparate simple și ușoare, încearcă rețeta de ciorbă de post cu ciuperci și cartofi. Rețetele de supe și ciorbe sunt foarte bine venite,...
Parteneri
Horoscopul săptămânii 27 noiembrie – 3 decembrie 2023. Descoperă ce îți rezervă astrele

Horoscopul săptămânii 27 noiembrie – 3 decembrie 2023. Descoperă ce îți rezervă astrele

Horoscopul săptămânii 27 noiembrie – 3 decembrie 2023. Descoperă ce îți rezervă astrele
Cât a plătit un tânăr pe două cocktailuri Negroni. Bărbatul, revoltat după ce a primit nota de plată la barul din UK

Cât a plătit un tânăr pe două cocktailuri Negroni. Bărbatul, revoltat după ce a primit nota de plată la barul din UK

Cât a plătit un tânăr pe două cocktailuri Negroni. Bărbatul, revoltat după ce a primit nota de plată la barul din UK
Câţi bani a putut să dea Ianis Hagi pe cămaşa pe care a purtat-o la petrecerea cu Adi de la Vâlcea

Câţi bani a putut să dea Ianis Hagi pe cămaşa pe care a purtat-o la petrecerea cu Adi de la Vâlcea

Câţi bani a putut să dea Ianis Hagi pe cămaşa pe care a purtat-o la petrecerea cu Adi de la Vâlcea
Zodiile care au parte de vești bune pe plan financiar. Ce le rezervă astrele în anul 2024

Zodiile care au parte de vești bune pe plan financiar. Ce le rezervă astrele în anul 2024

Zodiile care au parte de vești bune pe plan financiar. Ce le rezervă astrele în anul 2024
Gabriela Spanic și Emmanuel Palomares surprind comunitatea din mediul online cu un dans inedit. Cum au fost filmați actorii

Gabriela Spanic și Emmanuel Palomares surprind comunitatea din mediul online cu un dans inedit. Cum au fost filmați actorii

Gabriela Spanic și Emmanuel Palomares surprind comunitatea din mediul online cu un dans inedit. Cum au fost filmați actorii
Temperatura optimă pentru termostat în timpul iernii. Experții zic că așa scade factura la căldură

Temperatura optimă pentru termostat în timpul iernii. Experții zic că așa scade factura la căldură

Temperatura optimă pentru termostat în timpul iernii. Experții zic că așa scade factura la căldură
Minestrone. Rețetă de supă italiană din legume cu paste

Minestrone. Rețetă de supă italiană din legume cu paste

Minestrone. Rețetă de supă italiană din legume cu paste
De ce își țin bebelușii pumnii strânși 

De ce își țin bebelușii pumnii strânși 

De ce își țin bebelușii pumnii strânși 
Mama Selenei Gomez este recunoscătoare pentru legătura incredibilă pe care o are cu fiicele ei

Mama Selenei Gomez este recunoscătoare pentru legătura „incredibilă” pe care o are cu fiicele ei

Mama Selenei Gomez este recunoscătoare pentru legătura „incredibilă” pe care o are cu fiicele ei
Beneficiile laptelui de orez. De ce poate fi avantajos acest substitut

Beneficiile laptelui de orez. De ce poate fi avantajos acest substitut

Beneficiile laptelui de orez. De ce poate fi avantajos acest substitut
fresh
Icre de fasole cu ceapă caramelizată pe felie de pâine
Icre de fasole cu ceapă caramelizată. Rețetă delicioasă de post
Icre de fasole cu ceapă caramelizată. Rețetă delicioasă de post
Ciorbă de post cu ciuperci și cartofi, gustoasă și hrănitoare
Ciorbă de post cu ciuperci și cartofi, gustoasă și hrănitoare
Pate vegetal. Pate de post din linte cu ciuperci și nuci
Pate vegetal. Pate de post din linte cu ciuperci și nuci
Risotto cu usturoi și dovleac, preparatul reconfortant de care ai nevoie când vremea se răcește
Risotto cu usturoi și dovleac, preparatul reconfortant de care ai nevoie când vremea se răcește
Rețetă de fursecuri din 3 ingrediente. Desertul este gata în 30 de minute
Rețetă de fursecuri din 3 ingrediente. Desertul este gata în 30 de minute
închide