Cum se prepară corect pastele. Un ghid complet în 10 pași

Secretul unor paste delicioase este sosul. Dacă știi cum să îl faci și cum să îl adaugi te vei bucura de un preparat gustos, cu o textură perfectă. Hai să aflăm împreună cum se prepară corect pastele. Îți oferim un ghid complet pentru realizarea unor preparate delicioase.

Publicat: 3 noiembrie 2022, 08:00
Cel mai corect mod de a găti pastele care se află ăntr-o farfurie neagră pe un tocător de lemn
Hai să aflăm împreună cum se prepară corect pastele. Îți oferim un ghid complet pentru realizarea unor preparate delicioase / Profimedia Images

Indiferent cât de bun este sosul pe care îl faci, ce fel de ingrediente folosești pentru el, dacă nu îl adaugi peste paste la momentul oportun, atunci acestea nu vor avea gustul la care visezi. Chiar și un sos cumpărat gata făcut, la borcan, poate fi îmbunătățit atunci când este adăugat când trebuie.

Cum se prepară corect pastele

Pastele au nevoie de foarte multă atenție atunci când sunt preparate. Chiar și modul de depozitare al acestora poate să influențeze gustul final. Însă nu doar procesul de fierbere al pastelor este important, ci și pregătirea sosului.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

În plus, dacă optezi pentru paste făcute în casă, atunci lucrurile sunt cu atât mai complicate. Îți oferim câteva explicații privind prepararea pastelor, dar și a sosului delicios pentru acestea. Iată cum trebuie să adaugi sosul peste paste în mod corect, potrivit SimplyRecipes.com.

Fierbe pastele al dente

Pune apa cu sare la fiert. La fiecare litru de apă este nevoie de 1-2 linguri de sare. Nu ai nevoie nici de multă apă. Dacă pastele au loc să se miște este suficientă.

Când apa începe să fiarbă, pune pastele. Cel mai simplu este să respecți indicațiile date de producător pe etichetă. Poți să le și încerci din când în când.

O altă variantă este să le iei de pe foc cu puțin timp înainte să fie gata și să continui gătirea lor împreună cu sosul. Totuși, ține cont că vor avea nevoie de mai mult timp să fiarbă în acest fel.

Poți folosi această tehnică dacă vrei să amâni momentul în care le servești cu câteva minute. Păstrează sosul suficient de subțire adăugând din apa în care au fiert pastele dacă alegi această metodă.

Orice ai alege, nu pune ulei peste pastele fierte. Sosul va adera mult mai greu pe ele, iar aromele nu se vor mai îmbina.

Prepară sau încălzește sosul separat

Cu excepția sosului pesto, al celui carbonara și al celui pentru cacio e pepe, celelalte sosuri trebuie gătite separat și adăugate peste paste atunci când sunt calde. Altfel, vei obține un preparat cu o textură foarte neplăcută. Pastele vor absorbi mare parte din sos și nu vei mai înțelege nimic din mâncarea ta.

Poți aduce sosul într-un vas special—sosieră—, sau, dacă este vorba despre o masă în familie, chiar în crăticioara în care l-ai preparat. Îți oferim și rețeta de sos pesto pe care o poți prepara chiar la tine acasă. Este un sos delicios și rafinat pentru pastele tale.

Scoate pastele din vasul în care au fiert

Există mai multe modalități prin care poți îmbina pastele cu sosul. Cel mai simplu este să scoți pastele din oala în care fierb cu un clește sau o spatulă cu găuri și să le pui direct peste sos.

Altă variantă este să le pui într-o strecurătoare, asigurându-te că păstrezi o parte din apa în care au fiert.

Folosește apa în care au fiert pastele

Odată ce ai pus pastele în sos adaugă și puțin din apa în care ele au fiert. Este un detaliu care va face diferența. Amidonul din apă nu doar că îi va da sosului consistența dorită, dar îl va ajuta și să combine mai ușor cu pastele delicioase.

Împreună cu grăsimea din brânză va crea o emulsie care le va da pastelor o textură perfectă. Nu contează ce fel de sos faci, important este să adaugi și apă din vasul în care au fiert pastele. Pentru fiecare porție pune două linguri de apă pentru început și mai adaugă dacă mai este necesar.Acesta este un truc vechi care te învață cum se prepară corect pastele.

Pastele au nevoie de grăsime

Dacă faci un sos cu un conținut scăzut de grăsimi, cum este cel de roșii, este nevoie să îl completezi. Poți pune ulei de măsline sau puțin unt pentru a le da pastelor textura potrivită. Fără aceste grăsimi vei avea un sos foarte apos, care se va îngroșa prea mult din cauza amidonului pastelor.

Grăsimea va ajuta la formarea unei emulsii care va face sosul cremos, dar totuși destul de aerat. În plus, va aduce un plus de gust. Află mai multe și despre ingredientele pe care ar trebui să le eviți în bucătărie. Vezi de ce nu sunt indicate pentru consumul zilnic.

Citește și

Gătește pastele repede

Atunci când ai în vas și pastele, sosul, apa în care au fiert pastele și uleiul sau untul este momentul să le aduci la punctul de fierbere. Nu te teme că sosul se va îngroșa pentru că nu se va întâmpla acest lucru. În schimb, se va produce o magie.

Amidonul și grăsimile vor lucra împreună și vor face sosul cremos. Trebuie să folosești flacăra la maximum și să amesteci constant. Dacă este nevoie mai adaugă apă până când sosul va avea consistența pe care o dorești. Acesta este unul din secretele care te învață cum se prepară corect pastele.

Pune brânza și condimentele

Atunci când sosul este așa cum îți dorești, ia tigaia de pe foc și adaugă brânza, condimentele și ierburile aromatice. Poți face și acest lucru și când pastele încă fierb pe aragaz, dar dacă nu ai făcut de prea multe ori acest lucru este mai bine să nu riști. Află cum poți prepara brânză ricotta chiar la tine acasă. Această rețetă simplă te va surprinde.

Ajustează consistența sosului

Acesta este unul dintre ultimii pași pe care îi vei face. Este ultima șansă să mai modifici consistența sosului.

Mai adaugă apă dacă ți se pare că este prea gros. Acest lucru se poate întâmpla după ce ai adăugat brânza.

Decorează pastele după gust

Transferă pastele într-un vas mare sau chiar în farfuriile în care urmează să fie servite. Poți pune deasupra orice fel de brânză răzuită se potrivește sau verdețuri tocate mărunt. De asemenea, pastele pot fi stropite și cu puțin ulei de măsline.

Servește-le imediat

Odată ce pastele sunt în farfurie trebuie mâncate. Procesul de gătire va continua și vei ajunge să mănânci o pastă, nu paste. În plus, și sosul va suferi transformări. Va deveni din ce în ce mai gros și mai necomestibil.

Citește și
CELE MAI CITITE
Porție de Mâncare de cartofi cu fasole verde în bol negru
Mâncare de cartofi cu fasole verde. Rețetă pentru un prânz savuros
Mâncare de cartofi cu fasole verde. Rețetă pentru un prânz savuros
Salată de castraveți cu usturoi și mărar în bol rustic, alături de castraveți, usturoi și mărar
Salată de castraveți cu usturoi și mărar, răcoroasă și hidratantă
Salată de castraveți cu usturoi și mărar, răcoroasă și hidratantă
Curry de pui cu fasole verde și ardei multicolori servit pe o farfurie albă
Curry de pui cu fasole verde și ardei multicolori
Curry de pui cu fasole verde și ardei multicolori
Prăjitură cu zmeură și ciocolată albă porționată pe platou
Prăjitură cu zmeură și ciocolată albă. Rețeta unui desert aromat și elegant
Prăjitură cu zmeură și ciocolată albă. Rețeta unui desert aromat și elegant
Rulouri de bezea cu alune și ciocolată pe o farfurie
Rulouri de bezea cu alune și ciocolată, ideale pentru un platou festiv
Rulouri de bezea cu alune și ciocolată, ideale pentru un platou festiv
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
O oală plină cu paste puse la fiert
Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire
Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire
Un cozonac proaspăt scos din cuptor și feliat pe un tocător de lemn
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
mai multe tipuri de paste
Galerie foto
Cele mai cunoscute tipuri de paste italiene. Cum le alegi pe cele potrivite pentru tine
Cele mai cunoscute tipuri de paste italiene. Cum le alegi pe cele potrivite pentru tine
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
ciuperci proaspete puse pe un tocător
24 iulie, 08:06
Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare
Trei roșii umplute alături de capace din roșii și frunze de bucuioc
24 iulie, 08:00
Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete
Două vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval pe o farfurie albă, alături de tacâmuri pentru servire
23 iulie, 08:52
Vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval Vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval
O oală plină cu paste puse la fiert
23 iulie, 06:49
Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire
bol cu orez cu lapte
22 iulie, 08:27
Cât se fierbe orezul cu lapte. Trucul pentru a-l obține cremos și gustos Cât se fierbe orezul cu lapte. Trucul pentru a-l obține cremos și gustos
Castraveți în suc de roșii pentru iarnă în borcane
22 iulie, 08:23
Castraveți în suc de roșii pentru iarnă, ideali pentru mâncăruri Castraveți în suc de roșii pentru iarnă, ideali pentru mâncăruri
Porții de negresă din albușuri cu glazură de ciocolată, decorate cu frunze de mentă, pe două farfurii
21 iulie, 11:48
Negresă din albușuri cu glazură de ciocolată Negresă din albușuri cu glazură de ciocolată
Înghețată cu aromă intensă de citrice în cornete așezate într-un recipient rustic, alături de felii d citrice
21 iulie, 11:16
Înghețată cu aromă intensă de citrice, pentru un efect revigorant Înghețată cu aromă intensă de citrice, pentru un efect revigorant
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
1
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
Prekmurska Gibanica este o prăjitură tradițională slovenă, originară din regiunea Prekmurje. Este un desert stratificat, care combină mai multe umpluturi delicioase într-un singur preparat. Fiecare strat contribuie la complexitatea gustului și...
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
2
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
Pepenele galben este nu doar delicios și răcoritor, ci și plin de nutrienți esențiali care aduc numeroase beneficii pentru sănătate. Descoperă si tu câte calorii are pepenele galben. Află cât zahăr...
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
3
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
Prăjitura turnată cu brânză și caise este un desert delicios, foarte aromat, perfect pentru sezonul caiselor. O poți prepara și mai târziu, în sezonul rece, cu caise din compot. Rețeta nu...
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
4
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
Rețeta de ruladă cu mascarpone și fructe este un desert rafinat și elegant, care încântă atât papilele cât și privirile. Este perfect pentru răsfățul dulce de zi cu zi sau pentru...
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
5
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
Pentru că murele și zmeura sunt perfecte pentru a le combina în diferite deserturi, îți recomandăm să încerci rețeta de prăjitură cu zmeură și mure. Te vei bucura de un spectacol...
Parteneri
Loukoumades. Rețetă de gogoșele cu miere și scorțișoară
Loukoumades. Rețetă de gogoșele cu miere și scorțișoară
Loukoumades. Rețetă de gogoșele cu miere și scorțișoară
Sunt mândră că sunt româncă. S-au născut în Kenya, dar vor reprezenta România la Jocurile Olimpice şi au planuri mari
"Sunt mândră că sunt româncă". S-au născut în Kenya, dar vor reprezenta România la Jocurile Olimpice şi au planuri mari
"Sunt mândră că sunt româncă". S-au născut în Kenya, dar vor reprezenta România la Jocurile Olimpice şi au planuri mari
Denis Alibec a rupt tăcerea despre noua iubită, o campioană mondială şi europeană la gimnastică. Tânără arată răvăşitor
Denis Alibec a rupt tăcerea despre noua iubită, o campioană mondială şi europeană la gimnastică. Tânără arată răvăşitor
Denis Alibec a rupt tăcerea despre noua iubită, o campioană mondială şi europeană la gimnastică. Tânără arată răvăşitor
Dana Budeanu, apariție de senzație într-o ținută cu decolteu adânc, de ziua ei. Cum s-a pozat la 45 de ani
Dana Budeanu, apariție de senzație într-o ținută cu decolteu adânc, de ziua ei. Cum s-a pozat la 45 de ani
Dana Budeanu, apariție de senzație într-o ținută cu decolteu adânc, de ziua ei. Cum s-a pozat la 45 de ani
Irina Baeva vorbește pentru prima și ultima oară despre despărțirea de Gabriel Soto. Se zvonește că rusoaica ar fi fost infidelă
Irina Baeva vorbește pentru prima și ultima oară despre despărțirea de Gabriel Soto. Se zvonește că rusoaica ar fi fost infidelă
Irina Baeva vorbește pentru prima și ultima oară despre despărțirea de Gabriel Soto. Se zvonește că rusoaica ar fi fost infidelă
Aurora boreală ar putea fi vizibilă iar în România. Când ar avea loc fenomenul inedit
Aurora boreală ar putea fi vizibilă iar în România. Când ar avea loc fenomenul inedit
Aurora boreală ar putea fi vizibilă iar în România. Când ar avea loc fenomenul inedit
Tartă cu ciocolată albă și zmeură
Tartă cu ciocolată albă și zmeură
Tartă cu ciocolată albă și zmeură
Bolile transmise prin apă la sugari și copiii mici. Ce să faci ca să le previi
Bolile transmise prin apă la sugari și copiii mici. Ce să faci ca să le previi
Bolile transmise prin apă la sugari și copiii mici. Ce să faci ca să le previi
Rihanna și A$AP Rocky s-au bucurat de o întâlnire romantică în oraș. Cei doi parteneri au purtat ținute asortate
Rihanna și A$AP Rocky s-au bucurat de o întâlnire romantică în oraș. Cei doi parteneri au purtat ținute asortate
Rihanna și A$AP Rocky s-au bucurat de o întâlnire romantică în oraș. Cei doi parteneri au purtat ținute asortate
Usturoiul poate reduce colesterolul și glicemia. Ce spun studiile
Usturoiul poate reduce colesterolul și glicemia. Ce spun studiile
Usturoiul poate reduce colesterolul și glicemia. Ce spun studiile
fresh
Vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval

Vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval

Vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval

Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete

Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete

Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire

Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire

Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare

Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare
închide