Cum se prepară corect pastele. Un ghid complet în 10 pași
Secretul unor paste delicioase este sosul. Dacă știi cum să îl faci și cum să îl adaugi te vei bucura de un preparat gustos, cu o textură perfectă. Hai să aflăm împreună cum se prepară corect pastele. Îți oferim un ghid complet pentru realizarea unor preparate delicioase.
Indiferent cât de bun este sosul pe care îl faci, ce fel de ingrediente folosești pentru el, dacă nu îl adaugi peste paste la momentul oportun, atunci acestea nu vor avea gustul la care visezi. Chiar și un sos cumpărat gata făcut, la borcan, poate fi îmbunătățit atunci când este adăugat când trebuie.
Cum se prepară corect pastele
Pastele au nevoie de foarte multă atenție atunci când sunt preparate. Chiar și modul de depozitare al acestora poate să influențeze gustul final. Însă nu doar procesul de fierbere al pastelor este important, ci și pregătirea sosului.
În plus, dacă optezi pentru paste făcute în casă, atunci lucrurile sunt cu atât mai complicate. Îți oferim câteva explicații privind prepararea pastelor, dar și a sosului delicios pentru acestea. Iată cum trebuie să adaugi sosul peste paste în mod corect, potrivit SimplyRecipes.com.
Fierbe pastele al dente
Pune apa cu sare la fiert. La fiecare litru de apă este nevoie de 1-2 linguri de sare. Nu ai nevoie nici de multă apă. Dacă pastele au loc să se miște este suficientă.
Când apa începe să fiarbă, pune pastele. Cel mai simplu este să respecți indicațiile date de producător pe etichetă. Poți să le și încerci din când în când.
O altă variantă este să le iei de pe foc cu puțin timp înainte să fie gata și să continui gătirea lor împreună cu sosul. Totuși, ține cont că vor avea nevoie de mai mult timp să fiarbă în acest fel.
Poți folosi această tehnică dacă vrei să amâni momentul în care le servești cu câteva minute. Păstrează sosul suficient de subțire adăugând din apa în care au fiert pastele dacă alegi această metodă.
Orice ai alege, nu pune ulei peste pastele fierte. Sosul va adera mult mai greu pe ele, iar aromele nu se vor mai îmbina.
Prepară sau încălzește sosul separat
Cu excepția sosului pesto, al celui carbonara și al celui pentru cacio e pepe, celelalte sosuri trebuie gătite separat și adăugate peste paste atunci când sunt calde. Altfel, vei obține un preparat cu o textură foarte neplăcută. Pastele vor absorbi mare parte din sos și nu vei mai înțelege nimic din mâncarea ta.
Poți aduce sosul într-un vas special—sosieră—, sau, dacă este vorba despre o masă în familie, chiar în crăticioara în care l-ai preparat. Îți oferim și rețeta de sos pesto pe care o poți prepara chiar la tine acasă. Este un sos delicios și rafinat pentru pastele tale.
Scoate pastele din vasul în care au fiert
Există mai multe modalități prin care poți îmbina pastele cu sosul. Cel mai simplu este să scoți pastele din oala în care fierb cu un clește sau o spatulă cu găuri și să le pui direct peste sos.
Altă variantă este să le pui într-o strecurătoare, asigurându-te că păstrezi o parte din apa în care au fiert.
Folosește apa în care au fiert pastele
Odată ce ai pus pastele în sos adaugă și puțin din apa în care ele au fiert. Este un detaliu care va face diferența. Amidonul din apă nu doar că îi va da sosului consistența dorită, dar îl va ajuta și să combine mai ușor cu pastele delicioase.
Împreună cu grăsimea din brânză va crea o emulsie care le va da pastelor o textură perfectă. Nu contează ce fel de sos faci, important este să adaugi și apă din vasul în care au fiert pastele. Pentru fiecare porție pune două linguri de apă pentru început și mai adaugă dacă mai este necesar.Acesta este un truc vechi care te învață cum se prepară corect pastele.
Pastele au nevoie de grăsime
Dacă faci un sos cu un conținut scăzut de grăsimi, cum este cel de roșii, este nevoie să îl completezi. Poți pune ulei de măsline sau puțin unt pentru a le da pastelor textura potrivită. Fără aceste grăsimi vei avea un sos foarte apos, care se va îngroșa prea mult din cauza amidonului pastelor.
Grăsimea va ajuta la formarea unei emulsii care va face sosul cremos, dar totuși destul de aerat. În plus, va aduce un plus de gust. Află mai multe și despre ingredientele pe care ar trebui să le eviți în bucătărie. Vezi de ce nu sunt indicate pentru consumul zilnic.
Gătește pastele repede
Atunci când ai în vas și pastele, sosul, apa în care au fiert pastele și uleiul sau untul este momentul să le aduci la punctul de fierbere. Nu te teme că sosul se va îngroșa pentru că nu se va întâmpla acest lucru. În schimb, se va produce o magie.
Amidonul și grăsimile vor lucra împreună și vor face sosul cremos. Trebuie să folosești flacăra la maximum și să amesteci constant. Dacă este nevoie mai adaugă apă până când sosul va avea consistența pe care o dorești. Acesta este unul din secretele care te învață cum se prepară corect pastele.
Pune brânza și condimentele
Atunci când sosul este așa cum îți dorești, ia tigaia de pe foc și adaugă brânza, condimentele și ierburile aromatice. Poți face și acest lucru și când pastele încă fierb pe aragaz, dar dacă nu ai făcut de prea multe ori acest lucru este mai bine să nu riști. Află cum poți prepara brânză ricotta chiar la tine acasă. Această rețetă simplă te va surprinde.
Ajustează consistența sosului
Acesta este unul dintre ultimii pași pe care îi vei face. Este ultima șansă să mai modifici consistența sosului.
Mai adaugă apă dacă ți se pare că este prea gros. Acest lucru se poate întâmpla după ce ai adăugat brânza.
Decorează pastele după gust
Transferă pastele într-un vas mare sau chiar în farfuriile în care urmează să fie servite. Poți pune deasupra orice fel de brânză răzuită se potrivește sau verdețuri tocate mărunt. De asemenea, pastele pot fi stropite și cu puțin ulei de măsline.
Servește-le imediat
Odată ce pastele sunt în farfurie trebuie mâncate. Procesul de gătire va continua și vei ajunge să mănânci o pastă, nu paste. În plus, și sosul va suferi transformări. Va deveni din ce în ce mai gros și mai necomestibil.