Cum se prepară corect pastele. Un ghid complet în 10 pași

Secretul unor paste delicioase este sosul. Dacă știi cum să îl faci și cum să îl adaugi te vei bucura de un preparat gustos, cu o textură perfectă. Hai să aflăm împreună cum se prepară corect pastele. Îți oferim un ghid complet pentru realizarea unor preparate delicioase.

Publicat: 3 noiembrie 2022, 08:00
Cel mai corect mod de a găti pastele care se află ăntr-o farfurie neagră pe un tocător de lemn
Hai să aflăm împreună cum se prepară corect pastele. Îți oferim un ghid complet pentru realizarea unor preparate delicioase / Profimedia Images

Indiferent cât de bun este sosul pe care îl faci, ce fel de ingrediente folosești pentru el, dacă nu îl adaugi peste paste la momentul oportun, atunci acestea nu vor avea gustul la care visezi. Chiar și un sos cumpărat gata făcut, la borcan, poate fi îmbunătățit atunci când este adăugat când trebuie.

Cum se prepară corect pastele

Pastele au nevoie de foarte multă atenție atunci când sunt preparate. Chiar și modul de depozitare al acestora poate să influențeze gustul final. Însă nu doar procesul de fierbere al pastelor este important, ci și pregătirea sosului.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

În plus, dacă optezi pentru paste făcute în casă, atunci lucrurile sunt cu atât mai complicate. Îți oferim câteva explicații privind prepararea pastelor, dar și a sosului delicios pentru acestea. Iată cum trebuie să adaugi sosul peste paste în mod corect, potrivit SimplyRecipes.com.

Fierbe pastele al dente

Pune apa cu sare la fiert. La fiecare litru de apă este nevoie de 1-2 linguri de sare. Nu ai nevoie nici de multă apă. Dacă pastele au loc să se miște este suficientă.

Când apa începe să fiarbă, pune pastele. Cel mai simplu este să respecți indicațiile date de producător pe etichetă. Poți să le și încerci din când în când.

O altă variantă este să le iei de pe foc cu puțin timp înainte să fie gata și să continui gătirea lor împreună cu sosul. Totuși, ține cont că vor avea nevoie de mai mult timp să fiarbă în acest fel.

Poți folosi această tehnică dacă vrei să amâni momentul în care le servești cu câteva minute. Păstrează sosul suficient de subțire adăugând din apa în care au fiert pastele dacă alegi această metodă.

Orice ai alege, nu pune ulei peste pastele fierte. Sosul va adera mult mai greu pe ele, iar aromele nu se vor mai îmbina.

Prepară sau încălzește sosul separat

Cu excepția sosului pesto, al celui carbonara și al celui pentru cacio e pepe, celelalte sosuri trebuie gătite separat și adăugate peste paste atunci când sunt calde. Altfel, vei obține un preparat cu o textură foarte neplăcută. Pastele vor absorbi mare parte din sos și nu vei mai înțelege nimic din mâncarea ta.

Poți aduce sosul într-un vas special—sosieră—, sau, dacă este vorba despre o masă în familie, chiar în crăticioara în care l-ai preparat. Îți oferim și rețeta de sos pesto pe care o poți prepara chiar la tine acasă. Este un sos delicios și rafinat pentru pastele tale.

Scoate pastele din vasul în care au fiert

Există mai multe modalități prin care poți îmbina pastele cu sosul. Cel mai simplu este să scoți pastele din oala în care fierb cu un clește sau o spatulă cu găuri și să le pui direct peste sos.

Altă variantă este să le pui într-o strecurătoare, asigurându-te că păstrezi o parte din apa în care au fiert.

Folosește apa în care au fiert pastele

Odată ce ai pus pastele în sos adaugă și puțin din apa în care ele au fiert. Este un detaliu care va face diferența. Amidonul din apă nu doar că îi va da sosului consistența dorită, dar îl va ajuta și să combine mai ușor cu pastele delicioase.

Împreună cu grăsimea din brânză va crea o emulsie care le va da pastelor o textură perfectă. Nu contează ce fel de sos faci, important este să adaugi și apă din vasul în care au fiert pastele. Pentru fiecare porție pune două linguri de apă pentru început și mai adaugă dacă mai este necesar.Acesta este un truc vechi care te învață cum se prepară corect pastele.

Pastele au nevoie de grăsime

Dacă faci un sos cu un conținut scăzut de grăsimi, cum este cel de roșii, este nevoie să îl completezi. Poți pune ulei de măsline sau puțin unt pentru a le da pastelor textura potrivită. Fără aceste grăsimi vei avea un sos foarte apos, care se va îngroșa prea mult din cauza amidonului pastelor.

Grăsimea va ajuta la formarea unei emulsii care va face sosul cremos, dar totuși destul de aerat. În plus, va aduce un plus de gust. Află mai multe și despre ingredientele pe care ar trebui să le eviți în bucătărie. Vezi de ce nu sunt indicate pentru consumul zilnic.

Citește și

Gătește pastele repede

Atunci când ai în vas și pastele, sosul, apa în care au fiert pastele și uleiul sau untul este momentul să le aduci la punctul de fierbere. Nu te teme că sosul se va îngroșa pentru că nu se va întâmpla acest lucru. În schimb, se va produce o magie.

Amidonul și grăsimile vor lucra împreună și vor face sosul cremos. Trebuie să folosești flacăra la maximum și să amesteci constant. Dacă este nevoie mai adaugă apă până când sosul va avea consistența pe care o dorești. Acesta este unul din secretele care te învață cum se prepară corect pastele.

Pune brânza și condimentele

Atunci când sosul este așa cum îți dorești, ia tigaia de pe foc și adaugă brânza, condimentele și ierburile aromatice. Poți face și acest lucru și când pastele încă fierb pe aragaz, dar dacă nu ai făcut de prea multe ori acest lucru este mai bine să nu riști. Află cum poți prepara brânză ricotta chiar la tine acasă. Această rețetă simplă te va surprinde.

Ajustează consistența sosului

Acesta este unul dintre ultimii pași pe care îi vei face. Este ultima șansă să mai modifici consistența sosului.

Mai adaugă apă dacă ți se pare că este prea gros. Acest lucru se poate întâmpla după ce ai adăugat brânza.

Decorează pastele după gust

Transferă pastele într-un vas mare sau chiar în farfuriile în care urmează să fie servite. Poți pune deasupra orice fel de brânză răzuită se potrivește sau verdețuri tocate mărunt. De asemenea, pastele pot fi stropite și cu puțin ulei de măsline.

Servește-le imediat

Odată ce pastele sunt în farfurie trebuie mâncate. Procesul de gătire va continua și vei ajunge să mănânci o pastă, nu paste. În plus, și sosul va suferi transformări. Va deveni din ce în ce mai gros și mai necomestibil.

Citește și
CELE MAI CITITE
Ciurigăi sau minciunele pe un platou
Ciurigăi sau minciunele. Rețetă tradițională din Maramureș
Ciurigăi sau minciunele. Rețetă tradițională din Maramureș
Marmeladă de ardei iuți în borcan și pe felie de pâine, alături de ardei secționați și un cuțit
Marmeladă de ardei iuți, ideală pentru sosuri sau aperitive
Marmeladă de ardei iuți, ideală pentru sosuri sau aperitive
Tocăniță de roșii cu ardei pentru iarnă în borcane și pe un capac de borcan, alături de roșii proaspete și ardei proaspeți
Tocăniță de roșii cu ardei pentru iarnă, simplă și ușor de preparat
Tocăniță de roșii cu ardei pentru iarnă, simplă și ușor de preparat
Gem de prune fără zahăr pus într-un singur borcan
Gem de prune fără zahăr. O rețetă simplă și ușoară
Gem de prune fără zahăr. O rețetă simplă și ușoară
borcan de dulceață de prune
Cât se fierbe dulceața de prune. Ce să adaugi pentru o aromă perfectă
Cât se fierbe dulceața de prune. Ce să adaugi pentru o aromă perfectă
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Mai multe deserturi pe farfurii colorate
Deserturi de vară fără coacere. Ce să prepari rapid când vrei ceva dulce și e prea cald afară
Deserturi de vară fără coacere. Ce să prepari rapid când vrei ceva dulce și e prea cald afară
O oală plină cu paste puse la fiert
Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire
Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire
Un cozonac proaspăt scos din cuptor și feliat pe un tocător de lemn
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Marmeladă de ardei iuți în borcan și pe felie de pâine, alături de ardei secționați și un cuțit
06:40
Marmeladă de ardei iuți, ideală pentru sosuri sau aperitive Marmeladă de ardei iuți, ideală pentru sosuri sau aperitive
Lichior de smochine în două pahare și smochine proaspete
06:26
Lichior de smochine. O băutură rafinată și cremoasă cu gust divin Lichior de smochine. O băutură rafinată și cremoasă cu gust divin
Trei borcane cu tocană de dovlecei cu ardei și orez pentru iarnă, alături de roșii, dovlecel și verdeață
9 septembrie, 07:05
Tocană de dovlecei cu ardei și orez pentru iarnă. Rețetă simplă și ușoară Tocană de dovlecei cu ardei și orez pentru iarnă. Rețetă simplă și ușoară
Chec cu pere și nuci, aromat cu scorțișoară porționat
9 septembrie, 06:25
Chec cu pere și nuci, aromat cu scorțișoară. Desert de toamnă Chec cu pere și nuci, aromat cu scorțișoară. Desert de toamnă
Ciurigăi sau minciunele pe un platou
8 septembrie, 06:27
Ciurigăi sau minciunele. Rețetă tradițională din Maramureș Ciurigăi sau minciunele. Rețetă tradițională din Maramureș
Păstăi de fasole cu roșii și usturoi în farfurie albă
8 septembrie, 06:12
Păstăi de fasole cu roșii și usturoi, pentru masa de prânz sau cină Păstăi de fasole cu roșii și usturoi, pentru masa de prânz sau cină
Salată de ardei copți cu măsline și capere în bol alb, decorată cu pătrunjel și susan
7 septembrie, 07:52
Salată de ardei copți cu măsline și capere. Rețetă cu arome mediteraneene Salată de ardei copți cu măsline și capere. Rețetă cu arome mediteraneene
Cobbler cu afine în tavă, servit cu lingurița
7 septembrie, 05:56
Cobbler cu afine. Rețeta unui desert simplu și delicios Cobbler cu afine. Rețeta unui desert simplu și delicios
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
1
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
Dacă vrei să aduni toată savoarea legumelor de vară și de toamnă la un loc, prepară rețeta de ghiveci de legume pentru iarnă. Nu este o rețetă complexă, dar necesită mai...
Tocană de dovlecei cu ardei și orez pentru iarnă. Rețetă simplă și ușoară
2
Tocană de dovlecei cu ardei și orez pentru iarnă. Rețetă simplă și ușoară
Tocană de dovlecei cu ardei și orez pentru iarnă. Rețetă simplă și ușoară
Rețeta de tocană de dovlecei cu ardei și orez pentru iarnă este o rețetă tradițională românească, perfectă pentru a conserva aromele legumelor în borcane pe care le poți deschide în zilele...
Ciurigăi sau minciunele. Rețetă tradițională din Maramureș
3
Ciurigăi sau minciunele. Rețetă tradițională din Maramureș
Ciurigăi sau minciunele. Rețetă tradițională din Maramureș
Dacă ești în căutare de rețete tradiționale cu gust delicios de copilărie, avem pentru tine o rețetă de ciurigăi sau minciunele. Este o rețetă tradițională din bucătăria maramureșeană, mult apreciată în...
Salată de ardei copți cu măsline și capere. Rețetă cu arome mediteraneene
4
Salată de ardei copți cu măsline și capere. Rețetă cu arome mediteraneene
Salată de ardei copți cu măsline și capere. Rețetă cu arome mediteraneene
Rețeta de salată de ardei copți cu măsline și capere este o rețetă simplă și plină de arome mediteraneene. Prepar-o și tu urmărind mai jos rețeta detaliată pas cu pas. Este...
Tocăniță de roșii cu ardei pentru iarnă, simplă și ușor de preparat
5
Tocăniță de roșii cu ardei pentru iarnă, simplă și ușor de preparat
Tocăniță de roșii cu ardei pentru iarnă, simplă și ușor de preparat
Printre conservele pe care ți-ai propus să le prepari în acest sezon, poți face loc și pentru rețeta de tocăniță de roșii cu ardei pentru iarnă. Este o rețetă simplă și...
Parteneri
Kate Middleton „a scăpat de cancer” după terminarea chimioterapiei. Prințesa de Wales a trecut prin 9 luni „grele”
Kate Middleton „a scăpat de cancer” după terminarea chimioterapiei. Prințesa de Wales a trecut prin 9 luni „grele”
Kate Middleton „a scăpat de cancer” după terminarea chimioterapiei. Prințesa de Wales a trecut prin 9 luni „grele”
Ciclonul islandez a ajuns în România. Sunt anunţate ploi, furtuni şi temperaturi cu până la 15 grade mai mici
Ciclonul islandez a ajuns în România. Sunt anunţate ploi, furtuni şi temperaturi cu până la 15 grade mai mici
Ciclonul islandez a ajuns în România. Sunt anunţate ploi, furtuni şi temperaturi cu până la 15 grade mai mici
„Până la stele şi dincolo de ele!” Soţia lui Alexandru Mitriţă, declaraţie superbă de dragoste direct de la meciul României
„Până la stele şi dincolo de ele!” Soţia lui Alexandru Mitriţă, declaraţie superbă de dragoste direct de la meciul României
„Până la stele şi dincolo de ele!” Soţia lui Alexandru Mitriţă, declaraţie superbă de dragoste direct de la meciul României
Cornel de la Insula Iubirii sezon 8, imagine emoționantă cu trei dintre copiii săi, în prima zi de școală. Cum a recționat Iustina
Cornel de la Insula Iubirii sezon 8, imagine emoționantă cu trei dintre copiii săi, în prima zi de școală. Cum a recționat Iustina
Cornel de la Insula Iubirii sezon 8, imagine emoționantă cu trei dintre copiii săi, în prima zi de școală. Cum a recționat Iustina
Anahí a început să plângă la filmările noului show. Vedeta a revenit pe platourile de filmare unde și-a început cariera
Anahí a început să plângă la filmările noului show. Vedeta a revenit pe platourile de filmare unde și-a început cariera
Anahí a început să plângă la filmările noului show. Vedeta a revenit pe platourile de filmare unde și-a început cariera
Dieta care ar reduce cu 24% riscul femeilor de a dezvolta boli cardiovasculare. Ce alimente sunt încurajate
Dieta care ar reduce cu 24% riscul femeilor de a dezvolta boli cardiovasculare. Ce alimente sunt încurajate
Dieta care ar reduce cu 24% riscul femeilor de a dezvolta boli cardiovasculare. Ce alimente sunt încurajate
Budincă de legume răzuite, pentru gustări deosebite
Budincă de legume răzuite, pentru gustări deosebite
Budincă de legume răzuite, pentru gustări deosebite
Clătite cu afine pentru copii. Rețeta perfectă pentru un o gustare delicioasă
Clătite cu afine pentru copii. Rețeta perfectă pentru un o gustare delicioasă
Clătite cu afine pentru copii. Rețeta perfectă pentru un o gustare delicioasă
Taylor Swift și Brittany Mahomes s-au îmbrățișat la US Open. Cele două prietene au urmărit împreună finala dintre Jannik Sinner și Taylor Fritz
Taylor Swift și Brittany Mahomes s-au îmbrățișat la US Open. Cele două prietene au urmărit împreună finala dintre Jannik Sinner și Taylor Fritz
Taylor Swift și Brittany Mahomes s-au îmbrățișat la US Open. Cele două prietene au urmărit împreună finala dintre Jannik Sinner și Taylor Fritz
Alimente pe care le poți consuma când ai gripă. Cum te pot ajuta modificările în dietă
Alimente pe care le poți consuma când ai gripă. Cum te pot ajuta modificările în dietă
Alimente pe care le poți consuma când ai gripă. Cum te pot ajuta modificările în dietă
fresh
Ciurigăi sau minciunele. Rețetă tradițională din Maramureș

Ciurigăi sau minciunele. Rețetă tradițională din Maramureș

Ciurigăi sau minciunele. Rețetă tradițională din Maramureș

Marmeladă de ardei iuți, ideală pentru sosuri sau aperitive

Marmeladă de ardei iuți, ideală pentru sosuri sau aperitive

Păstăi de fasole cu roșii și usturoi, pentru masa de prânz sau cină

Păstăi de fasole cu roșii și usturoi, pentru masa de prânz sau cină

Chec cu pere și nuci, aromat cu scorțișoară. Desert de toamnă

Chec cu pere și nuci, aromat cu scorțișoară. Desert de toamnă

Tocană de dovlecei cu ardei și orez pentru iarnă. Rețetă simplă și ușoară

Tocană de dovlecei cu ardei și orez pentru iarnă. Rețetă simplă și ușoară
închide