Cum se prepară corect pastele. Un ghid complet în 10 pași

Secretul unor paste delicioase este sosul. Dacă știi cum să îl faci și cum să îl adaugi te vei bucura de un preparat gustos, cu o textură perfectă. Hai să aflăm împreună cum se prepară corect pastele. Îți oferim un ghid complet pentru realizarea unor preparate delicioase.

Publicat: 3 noiembrie 2022, 08:00
Cel mai corect mod de a găti pastele care se află ăntr-o farfurie neagră pe un tocător de lemn
Hai să aflăm împreună cum se prepară corect pastele. Îți oferim un ghid complet pentru realizarea unor preparate delicioase / Profimedia Images

Indiferent cât de bun este sosul pe care îl faci, ce fel de ingrediente folosești pentru el, dacă nu îl adaugi peste paste la momentul oportun, atunci acestea nu vor avea gustul la care visezi. Chiar și un sos cumpărat gata făcut, la borcan, poate fi îmbunătățit atunci când este adăugat când trebuie.

Cum se prepară corect pastele

Pastele au nevoie de foarte multă atenție atunci când sunt preparate. Chiar și modul de depozitare al acestora poate să influențeze gustul final. Însă nu doar procesul de fierbere al pastelor este important, ci și pregătirea sosului.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

În plus, dacă optezi pentru paste făcute în casă, atunci lucrurile sunt cu atât mai complicate. Îți oferim câteva explicații privind prepararea pastelor, dar și a sosului delicios pentru acestea. Iată cum trebuie să adaugi sosul peste paste în mod corect, potrivit SimplyRecipes.com.

Fierbe pastele al dente

Pune apa cu sare la fiert. La fiecare litru de apă este nevoie de 1-2 linguri de sare. Nu ai nevoie nici de multă apă. Dacă pastele au loc să se miște este suficientă.

Când apa începe să fiarbă, pune pastele. Cel mai simplu este să respecți indicațiile date de producător pe etichetă. Poți să le și încerci din când în când.

O altă variantă este să le iei de pe foc cu puțin timp înainte să fie gata și să continui gătirea lor împreună cu sosul. Totuși, ține cont că vor avea nevoie de mai mult timp să fiarbă în acest fel.

Poți folosi această tehnică dacă vrei să amâni momentul în care le servești cu câteva minute. Păstrează sosul suficient de subțire adăugând din apa în care au fiert pastele dacă alegi această metodă.

Orice ai alege, nu pune ulei peste pastele fierte. Sosul va adera mult mai greu pe ele, iar aromele nu se vor mai îmbina.

Prepară sau încălzește sosul separat

Cu excepția sosului pesto, al celui carbonara și al celui pentru cacio e pepe, celelalte sosuri trebuie gătite separat și adăugate peste paste atunci când sunt calde. Altfel, vei obține un preparat cu o textură foarte neplăcută. Pastele vor absorbi mare parte din sos și nu vei mai înțelege nimic din mâncarea ta.

Poți aduce sosul într-un vas special—sosieră—, sau, dacă este vorba despre o masă în familie, chiar în crăticioara în care l-ai preparat. Îți oferim și rețeta de sos pesto pe care o poți prepara chiar la tine acasă. Este un sos delicios și rafinat pentru pastele tale.

Scoate pastele din vasul în care au fiert

Există mai multe modalități prin care poți îmbina pastele cu sosul. Cel mai simplu este să scoți pastele din oala în care fierb cu un clește sau o spatulă cu găuri și să le pui direct peste sos.

Altă variantă este să le pui într-o strecurătoare, asigurându-te că păstrezi o parte din apa în care au fiert.

Folosește apa în care au fiert pastele

Odată ce ai pus pastele în sos adaugă și puțin din apa în care ele au fiert. Este un detaliu care va face diferența. Amidonul din apă nu doar că îi va da sosului consistența dorită, dar îl va ajuta și să combine mai ușor cu pastele delicioase.

Împreună cu grăsimea din brânză va crea o emulsie care le va da pastelor o textură perfectă. Nu contează ce fel de sos faci, important este să adaugi și apă din vasul în care au fiert pastele. Pentru fiecare porție pune două linguri de apă pentru început și mai adaugă dacă mai este necesar.Acesta este un truc vechi care te învață cum se prepară corect pastele.

Pastele au nevoie de grăsime

Dacă faci un sos cu un conținut scăzut de grăsimi, cum este cel de roșii, este nevoie să îl completezi. Poți pune ulei de măsline sau puțin unt pentru a le da pastelor textura potrivită. Fără aceste grăsimi vei avea un sos foarte apos, care se va îngroșa prea mult din cauza amidonului pastelor.

Grăsimea va ajuta la formarea unei emulsii care va face sosul cremos, dar totuși destul de aerat. În plus, va aduce un plus de gust. Află mai multe și despre ingredientele pe care ar trebui să le eviți în bucătărie. Vezi de ce nu sunt indicate pentru consumul zilnic.

Citește și

Gătește pastele repede

Atunci când ai în vas și pastele, sosul, apa în care au fiert pastele și uleiul sau untul este momentul să le aduci la punctul de fierbere. Nu te teme că sosul se va îngroșa pentru că nu se va întâmpla acest lucru. În schimb, se va produce o magie.

Amidonul și grăsimile vor lucra împreună și vor face sosul cremos. Trebuie să folosești flacăra la maximum și să amesteci constant. Dacă este nevoie mai adaugă apă până când sosul va avea consistența pe care o dorești. Acesta este unul din secretele care te învață cum se prepară corect pastele.

Pune brânza și condimentele

Atunci când sosul este așa cum îți dorești, ia tigaia de pe foc și adaugă brânza, condimentele și ierburile aromatice. Poți face și acest lucru și când pastele încă fierb pe aragaz, dar dacă nu ai făcut de prea multe ori acest lucru este mai bine să nu riști. Află cum poți prepara brânză ricotta chiar la tine acasă. Această rețetă simplă te va surprinde.

Ajustează consistența sosului

Acesta este unul dintre ultimii pași pe care îi vei face. Este ultima șansă să mai modifici consistența sosului.

Mai adaugă apă dacă ți se pare că este prea gros. Acest lucru se poate întâmpla după ce ai adăugat brânza.

Decorează pastele după gust

Transferă pastele într-un vas mare sau chiar în farfuriile în care urmează să fie servite. Poți pune deasupra orice fel de brânză răzuită se potrivește sau verdețuri tocate mărunt. De asemenea, pastele pot fi stropite și cu puțin ulei de măsline.

Servește-le imediat

Odată ce pastele sunt în farfurie trebuie mâncate. Procesul de gătire va continua și vei ajunge să mănânci o pastă, nu paste. În plus, și sosul va suferi transformări. Va deveni din ce în ce mai gros și mai necomestibil.

Citește și
CELE MAI CITITE
Patru porții de prăjitură cu foi și mere caramelizate
Prăjitură cu foi și mere caramelizate. Rețetă de foi fragede
Prăjitură cu foi și mere caramelizate. Rețetă de foi fragede
Alimente din dieta paleo puse pe o masă de lemn
De ce este atât de populară dieta paleo. 3 rețete cu care să începi regimul
De ce este atât de populară dieta paleo. 3 rețete cu care să începi regimul
Biscuiți de morcovi cu mere și fulgi de ovăz pe o farfurie și un pahar cu lapte de soia
Biscuiți de morcovi cu mere și fulgi de ovăz. Desert de post
Biscuiți de morcovi cu mere și fulgi de ovăz. Desert de post
Porție de mâncare de post din cartofi cu vinete
Mâncare de cartofi cu vinete. Rețetă simplă, de post
Mâncare de cartofi cu vinete. Rețetă simplă, de post
Două boluri cu năut în sos de roșii cu ghimbir și usturoi și un bol cu orez
Năut în sos de roșii cu ghimbir și usturoi. Rețetă simplă de post
Năut în sos de roșii cu ghimbir și usturoi. Rețetă simplă de post
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Un bol în care se amestecă crema de brânză cu un tel
Cum să înmoi mai repede crema de brânză
Cum să înmoi mai repede crema de brânză
Femeie care spală un pui sub un jet de apă
11 trucuri culinare de la bunica la care să renunți chiar azi. De ce e indicat să nu le mai folosești
11 trucuri culinare de la bunica la care să renunți chiar azi. De ce e indicat să nu le mai folosești
rețete de chutney în borcane transparente
3 rețete de chutney pe care să le încerci când ai poftă de un preparat exotic
3 rețete de chutney pe care să le încerci când ai poftă de un preparat exotic
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Batoane de fulgi de ovăz și unt de arahide pe o vasă alături de o cană de ceai
09:00
Batoane de fulgi de ovăz și unt de arahide, desertul sănătos pe care îl poți face rapid acasă Batoane de fulgi de ovăz și unt de arahide, desertul sănătos pe care îl poți face rapid acasă
Kate Middleton și Meghan Markle în timp ce stau de vorbă
08:00
Cum servesc ceaiul femeile din Familia Regală Britanică. Reguli utile de etichetă Cum servesc ceaiul femeile din Familia Regală Britanică. Reguli utile de etichetă
Mai multe tipuri de oțet puse în sticle pe o masă
07:00
Cele mai bune 9 tipuri de oțet pentru gătit. Sfaturi utile în bucătărie Cele mai bune 9 tipuri de oțet pentru gătit. Sfaturi utile în bucătărie
ceapa caramelizată servită într-o farfurie albă
06:00
Ceapă caramelizată. Rețeta simplă și rapidă Ceapă caramelizată. Rețeta simplă și rapidă
Ciorbă de varză murată cu ciolan afumat în bol de sticlă
26 noiembrie, 09:00
Ciorbă de varză murată cu ciolan afumat – Krautsuppe Ciorbă de varză murată cu ciolan afumat – Krautsuppe
sticlă de alcool deschisă în fața a două persoane ciocnind pahare
26 noiembrie, 08:00
Cât timp mai poți consuma alcoolul după ce ai deschis sticla Cât timp mai poți consuma alcoolul după ce ai deschis sticla
Rondelele de orez cu unt de arahide și afine
26 noiembrie, 07:00
Rondelele de orez ar putea fi benefice pentru sănătate. Sfaturi utile de la specialiștii în nutriție Rondelele de orez ar putea fi benefice pentru sănătate. Sfaturi utile de la specialiștii în nutriție
Rețetă de fursecuri simple puse pe hartie de copt
26 noiembrie, 06:00
Rețetă de fursecuri din 3 ingrediente. Desertul este gata în 30 de minute Rețetă de fursecuri din 3 ingrediente. Desertul este gata în 30 de minute
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Mai multe preparate din pește fără oase servite pe un blat albastru
1
Specii de pește fără oase. Gustoase, ușor de preparat și de servit
Specii de pește fără oase. Gustoase, ușor de preparat și de servit
Peștele este un aliment sănătos, însă, din păcate, este de multe ori evitat pentru că are oase și, din această cauză, este greu de consumat. Totuși, dacă ai vrea să mănânci...
apio puse întregi și tocate într-un bol
2
Ce este apio. 4 rețete delicioase pentru toată familia
Ce este apio. 4 rețete delicioase pentru toată familia
Țelina este o legumă rădăcinoasă din aceeași familie ca morcovul și pătrunjelul. Ea are tulpini lungi, ferme, de culoare verde pal, fibroase. Acestea se îngustează, iar la vârf are frunze. Deși majoritatea oamenilor...
Biscuiți de morcovi cu mere și fulgi de ovăz pe o farfurie și un pahar cu lapte de soia
3
Biscuiți de morcovi cu mere și fulgi de ovăz. Desert de post
Biscuiți de morcovi cu mere și fulgi de ovăz. Desert de post
Pentru diminețile reci din sezonul de iarnă, merg tare bine acești biscuiți de morcovi cu mere și fulgi de ovăz. Alături de un ceai fierbinte sunt delicioși și sunt de post....
Cele mai bune pulpe de pui la cuptor servite într-o tavă
4
Cele mai bune pulpe de pui la cuptor. Combinația secretă de condimente pentru un gust delicios
Cele mai bune pulpe de pui la cuptor. Combinația secretă de condimente pentru un gust delicios
Cea mai bună mâncare simplă pe care o poți face în timp record sunt pulpele de pui la cuptor. Indiferent că vrei să prepari o cină rapidă, că ai invitați la...
Porție de ciorbă de post cu ciuperci și cartofi, gustoasă și hrănitoare
5
Ciorbă de post cu ciuperci și cartofi, gustoasă și hrănitoare
Ciorbă de post cu ciuperci și cartofi, gustoasă și hrănitoare
Dacă ești în căutare de combinații delicioase pentru preparate simple și ușoare, încearcă rețeta de ciorbă de post cu ciuperci și cartofi. Rețetele de supe și ciorbe sunt foarte bine venite,...
Parteneri
Horoscopul săptămânii 27 noiembrie – 3 decembrie 2023. Descoperă ce îți rezervă astrele

Horoscopul săptămânii 27 noiembrie – 3 decembrie 2023. Descoperă ce îți rezervă astrele

Horoscopul săptămânii 27 noiembrie – 3 decembrie 2023. Descoperă ce îți rezervă astrele
Ciclonul care a lovit România a adus furtuna secolului. Păţania unui şofer de TIR care a ieşit cu anvelopele de vară

Ciclonul care a lovit România a adus "furtuna secolului". Păţania unui şofer de TIR care a ieşit cu anvelopele de vară

Ciclonul care a lovit România a adus "furtuna secolului". Păţania unui şofer de TIR care a ieşit cu anvelopele de vară
Câţi bani a putut să dea Ianis Hagi pe cămaşa pe care a purtat-o la petrecerea cu Adi de la Vâlcea

Câţi bani a putut să dea Ianis Hagi pe cămaşa pe care a purtat-o la petrecerea cu Adi de la Vâlcea

Câţi bani a putut să dea Ianis Hagi pe cămaşa pe care a purtat-o la petrecerea cu Adi de la Vâlcea
Zodiile care au parte de vești bune pe plan financiar. Ce le rezervă astrele în anul 2024

Zodiile care au parte de vești bune pe plan financiar. Ce le rezervă astrele în anul 2024

Zodiile care au parte de vești bune pe plan financiar. Ce le rezervă astrele în anul 2024
Gabriela Spanic și Emmanuel Palomares surprind comunitatea din mediul online cu un dans inedit. Cum au fost filmați actorii

Gabriela Spanic și Emmanuel Palomares surprind comunitatea din mediul online cu un dans inedit. Cum au fost filmați actorii

Gabriela Spanic și Emmanuel Palomares surprind comunitatea din mediul online cu un dans inedit. Cum au fost filmați actorii
Temperatura optimă pentru termostat în timpul iernii. Experții zic că așa scade factura la căldură

Temperatura optimă pentru termostat în timpul iernii. Experții zic că așa scade factura la căldură

Temperatura optimă pentru termostat în timpul iernii. Experții zic că așa scade factura la căldură
Minestrone. Rețetă de supă italiană din legume cu paste

Minestrone. Rețetă de supă italiană din legume cu paste

Minestrone. Rețetă de supă italiană din legume cu paste
De ce își țin bebelușii pumnii strânși 

De ce își țin bebelușii pumnii strânși 

De ce își țin bebelușii pumnii strânși 
Mama Selenei Gomez este recunoscătoare pentru legătura incredibilă pe care o are cu fiicele ei

Mama Selenei Gomez este recunoscătoare pentru legătura „incredibilă” pe care o are cu fiicele ei

Mama Selenei Gomez este recunoscătoare pentru legătura „incredibilă” pe care o are cu fiicele ei
Beneficiile laptelui de orez. De ce poate fi avantajos acest substitut

Beneficiile laptelui de orez. De ce poate fi avantajos acest substitut

Beneficiile laptelui de orez. De ce poate fi avantajos acest substitut
fresh
Icre de fasole cu ceapă caramelizată pe felie de pâine
Icre de fasole cu ceapă caramelizată. Rețetă delicioasă de post
Icre de fasole cu ceapă caramelizată. Rețetă delicioasă de post
Ciorbă de post cu ciuperci și cartofi, gustoasă și hrănitoare
Ciorbă de post cu ciuperci și cartofi, gustoasă și hrănitoare
Pate vegetal. Pate de post din linte cu ciuperci și nuci
Pate vegetal. Pate de post din linte cu ciuperci și nuci
Risotto cu usturoi și dovleac, preparatul reconfortant de care ai nevoie când vremea se răcește
Risotto cu usturoi și dovleac, preparatul reconfortant de care ai nevoie când vremea se răcește
Rețetă de fursecuri din 3 ingrediente. Desertul este gata în 30 de minute
Rețetă de fursecuri din 3 ingrediente. Desertul este gata în 30 de minute
închide