Ce este guma xanthan și cum se folosește în bucătărie

Guma xanthan este un aditiv alimentar folosit de foarte multe ori în produsele fără gluten, dar și în alte tipuri de alimente pentru a le stabiliza și îngroșa. De obicei este folosit în mod industrial, dar îl găsești și în magazine pentru a-l utiliza la tine în bucătărie.

guma xanthan într-un recipient de lemn și într-o linguriță
Guma xanthan se folosește în principal la preparate fără gluten / Shutterstock

Ai văzut de multe ori guma xanthan ca ingredient al produselor alimentare pe care le cumperi de la magazin. Este un aditiv alimentar considerat inofensiv, mai ales dacă este consumat în cantități mici, ocazional.

Guma xanthan poate fi folosită și acasă, respectând cu exactitate gramajul din rețete. Chiar dacă ți se pare prea că se cere o cantitate prea mică, trebuie să știi că este unul dintre avantajele sale. Ai nevoie de foarte puțin pentru a i se vedea efectele.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce este guma xanthan

Guma xanthan este un tip de polizaharidă naturală, o substanță utilizată ca agent de îngroșare, stabilizator și emulsificator în industria alimentară. Este produsă prin fermentarea unor zaharuri simple, cum ar fi glucoza sau zaharoza, cu ajutorul unei bacterii numite Xanthomonas campestris.

Guma xanthan este folosită pentru că are capacitatea de a se dizolva în apă și de a forma un gel vâscos sau o structură elastică. Se utilizează în cantități foarte mici.

Este utilă în industria alimentară pentru a îmbunătăți textura și consistența alimentelor, precum sosuri, dressinguri, înghețată și produse de patiserie. Poate fi folosit pentru a ajuta la amestecarea și menținerea ingredientelor care nu sunt solubile între ele, precum uleiurile și alte lichide, într-o emulsie stabilă.

Guma xanthan este o opțiune frecventă în produsele fără gluten, cum ar fi pâinea sau produsele de patiserie, pentru a înlocui glutenul și a îmbunătăți textura și coeziunea acestora.

Pe lângă utilizarea sa în industria alimentară, guma xanthan este folosită și în produse non-alimentare. Le vei găsi în produsele de îngrijire personală sau produsele farmaceutice, ca agent de îngroșare sau emulsificator.

La ce preparate se poate folosi guma xanthan

Guma xanthan este utilizată într-o varietate largă de preparate alimentare pentru îmbunătățirea texturii, consistenței și stabilității acestora.

Guma xanthan este utilizată în mod obișnuit în rețetele de pâine fără gluten pentru a înlocui structura și elasticitatea pe care glutenul o oferă în mod natural. Ajută la legarea ingredientelor și la menținerea lor stabilă.

De asemenea, este folosita și pentru alte produse fără gluten cum ar fi biscuiți, prăjituri și alte produse de patiserie fără gluten.

Guma xanthan este utilizată pentru a îngroșa și a stabiliza sosurile și dressingurile. Le oferă o consistență mai bogată și o emulsie stabilă. Mai este folosită și pentru înghețată și produse lactate. În acest caz ajută la prevenirea formării de cristale de gheață în înghețată și la menținerea texturii cremoase.

Dacă vrei ca supele și cremele să aibă o consistența mai plăcută și o textură mai netedă și mai fină poți folosi guma xanthan. Se poate adăuga în smoothieuri și băuturi pentru a le îngroșa și pentru a preveni separarea ingredientelor.

Poți folosi guma xanthan și pentru conserve și produse alimentare procesate pentru a îmbunătăți textura și stabilitatea acestora.

Diferența dintre guma xanthan și agar agar

Guma xanthan și agar agar sunt doi agenți de îngroșare folosiți în industria alimentară pentru a îmbunătăți textura, consistența și stabilitatea alimentelor. Totuși, au origini și proprietăți diferite.

Guma xanthan este un polizaharid natural obținut prin fermentarea bacteriană a unor zaharuri simple precum glucoza sau zaharoza, cu ajutorul bacteriei Xanthomonas campestris. Agar agar este extras din alge marine roșii și este compus în principal din polizaharide și fibre. Este considerat un agent de îngroșare natural, scrie EatThis.

Guma xanthan este solubilă în apă și poate forma un gel vâscos în cantități foarte mici. Este utilizată în special pentru îngroșarea și stabilizarea sosurilor, a dressingurilor, a produselor lactate și a altor alimente. Este adesea folosită în produsele fără gluten pentru a înlocui glutenul și a îmbunătăți textura.

Agar agar este solubil în apă caldă, dar formează un gel rigid și termoreversibil, adică se solidifică atunci când este răcit și se dizolvă din nou la încălzire. Este folosit pentru a îngroșa și a solidifica diverse alimente. Îl vei găsi în gelatinele, deserturile, gemurile sau pudrele de gelatină vegane.

Guma xanthan este o alegere comună pentru persoanele care suferă de intoleranță la gluten sau pentru rețetele fără gluten. Este de obicei mai puțin susceptibilă la schimbările de temperatură și de aciditate în comparație cu agar agar.

Agar agar poate fi mai sensibil la schimbările de temperatură și de aciditate și necesită adesea o activare prin fierbere înainte de utilizare. Este utilizat în special pentru gelificarea și solidificarea alimentelor, fiind preferat în rețetele care necesită o coagulare rapidă și stabilă.

Citește și
CELE MAI CITITE
Chec festiv pentru masa de Crăciun porționat
Chec festiv pentru masa de Crăciun. Rețetă de chec cu fructe confiate, nuci și aromă de citrice
Chec festiv pentru masa de Crăciun. Rețetă de chec cu fructe confiate, nuci și aromă de citrice
Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone
Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone
Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone
Prăjitură răsturnată cu ananas și cireșe confiate, porționată pe platou și o porție pe farfurie
Prăjitură răsturnată cu ananas și cireșe confiate, delicioasă și cu aspect cuceritor
Prăjitură răsturnată cu ananas și cireșe confiate, delicioasă și cu aspect cuceritor
Cozonac spiralat cu umplutură de mac porționat pe o farfurie, alături de batoane de scorțișoare, anason stelat și portocale
Cozonac spiralat cu umplutură de mac. Un cozonac cu umplutură generoasă și aspect frumos la secțiune
Cozonac spiralat cu umplutură de mac. Un cozonac cu umplutură generoasă și aspect frumos la secțiune
Porție de cremșnit duo cu vanilie și frișcă
Cremșnit duo cu vanilie și frișcă. Rețeta clasică, stratificată
Cremșnit duo cu vanilie și frișcă. Rețeta clasică, stratificată
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
cozonac de casă
Trucuri pentru cei mai buni cozonaci de casă. Ingredientele care îi fac să fie un adevărat deliciu
Trucuri pentru cei mai buni cozonaci de casă. Ingredientele care îi fac să fie un adevărat deliciu
Cât se ţine carnea de vită la cuptor
Cât se ţine carnea de vită la cuptor. Trucuri ca să iasă fragedă şi gustoasă
Cât se ţine carnea de vită la cuptor. Trucuri ca să iasă fragedă şi gustoasă
câte zile se ține orezul în frigider
Ai gătit prea mult orez? Iată câte zile îl poți păstra în frigider
Ai gătit prea mult orez? Iată câte zile îl poți păstra în frigider
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
panna cotta cu rodie
06:41
Panna cotta cu rodie. Desertul cremos cu echilibrul perfect între dulce și acrișor Panna cotta cu rodie. Desertul cremos cu echilibrul perfect între dulce și acrișor
Cât timp se ţin alimentele la congelator
05:34
Cât timp se ţin alimentele la congelator. Ce trebuie să știi despre mâncarea gătită, legumele sau fructele depozitate aici Cât timp se ţin alimentele la congelator. Ce trebuie să știi despre mâncarea gătită, legumele sau fructele depozitate aici
Locuri murdare din bucătărie
05:24
3 locuri din bucătărie unde se strâng mai multe bacterii decât îți imaginezi 3 locuri din bucătărie unde se strâng mai multe bacterii decât îți imaginezi
cel mai bun punch
25 decembrie, 10:25
Vrei să faci cel mai bun punch acasă? Iată tot ce ai nevoie Vrei să faci cel mai bun punch acasă? Iată tot ce ai nevoie
Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon pe un platou, alături de roșii cherry, frunze de busuioc și un bol cu ketchup
25 decembrie, 06:21
Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară
Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară pe un platou
25 decembrie, 05:04
Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente
Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao porționat într-o tavă de lemn
24 decembrie, 05:57
Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao
cele mai bune sarmale
24 decembrie, 05:28
Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Modalități simple de a evita balonarea după mesele de sărbători. Ce arată specialiștii
Modalități simple de a evita balonarea după mesele de sărbători. Ce arată specialiștii
Modalități simple de a evita balonarea după mesele de sărbători. Ce arată specialiștii
Momentul în care un şofer băut la volanul unui BMW se izbeşte de o casă, în Satu Mare. Se grăbea la colindat
Momentul în care un şofer băut la volanul unui BMW se izbeşte de o casă, în Satu Mare. Se grăbea la colindat
Momentul în care un şofer băut la volanul unui BMW se izbeşte de o casă, în Satu Mare. Se grăbea la colindat
Unde petrece Crăciunul Ioana Țiriac. Fiica miliardarului român a ales o destinație exotică
Unde petrece Crăciunul Ioana Țiriac. Fiica miliardarului român a ales o destinație exotică
Unde petrece Crăciunul Ioana Țiriac. Fiica miliardarului român a ales o destinație exotică
Interviu Liviu Vârciu. Ce le urează artistul femeilor de sărbători. Acesta are planuri mari pentru 2026
Interviu Liviu Vârciu. Ce le urează artistul femeilor de sărbători. Acesta are planuri mari pentru 2026
Interviu Liviu Vârciu. Ce le urează artistul femeilor de sărbători. Acesta are planuri mari pentru 2026
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. Îmi amintește despre iubirile imposibile
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile”
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile”
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Care este cea mai bună diferență de vârstă dintre copii
Care este cea mai bună diferență de vârstă dintre copii
Care este cea mai bună diferență de vârstă dintre copii
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
fresh
Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț

Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț

Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț

Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao

Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao

Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare

Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare

Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară

Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară

Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente

Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente
închide