5 condimente pe care să le folosești pentru o cină sănătoasă

Cina pare a fi una dintre cele mai complicate mese ale zilei. După o zi la serviciu, presărată cu tot felul de treburi pentru casă, ultimul lucru pe care ți-l dorești este să stai mult în bucătărie. Indiferent dacă gătești pentru tine sau pentru mai multe persoane vrei să ai o alimentație sănătoasă. Iată 5 condimente pe care să le folosești pentru o cină sănătoasă. Sfaturi utile de la specialiști.

Cină sănătoasă cu legume preparată într-o tigaie neagră
O cină sănătoasă are nevoie de condimente / Shutterstock

Folosirea de condimente poate transforma o cină banală într-una extrem de delicioasă. Un piept de pui la grătar poate fi fad, dar dacă pui lângă el  un sos din iaurt sau dacă îl marinezi înainte poate deveni fraged și aromat.

Este mai ușor să ai o cină sănătoasă atunci când folosești condimentele potrivite.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Condimente pe care să le folosești pentru o cină sănătoasă

Dacă ești în pană de idei, atunci specialiștii în sănătate îți vin în ajutor. Condimentele sunt extrem de importante pentru a da preparatului tău un gust desfăvârșit. Acestrea pot face diferența dintre un preparat extraordinar și unul banal.

Iaurt grecesc

Iaurtul grecesc nu este un condiment, dar poate fi folosit pentru sosuri, salate și marinade. Dacă nu ai timp și nici dispoziție să gătești îl poți mânca și simplu fără să ai regrete. Este plin de probiotice care ajută la sănătatea stomacului.

Iaurtul grecesc poate fi pus peste o porție de cartofi copți, într-o salată ca element de legătură, ajută la frăgezirea cărnii în rețetele de marinade și este un ingredient delicios în aluatul pentru clătite.

Pesto

Sosul pesto se prepară din busuioc și parmezan și poate fi folosit pentru a da gust multor mâncăruri. În mod tradițional se pune în paste, dar îl poți adăuga și în sandviciuri cu brânzeturi marinate, peste legume trase la tigaie sau coapte la cuptor, ca marinadă pentru carnea de pui.

Pesto se găsește atât îmbuteliat, dar poate fi preparat și în casă foarte simplu. Nu ai nevoie decât de sare, semințe de pin, parmezan și busuioc proaspăt. Nu trebuie decât să le pui într-un blender și le procesezi până când devin un sos. Se poate păstra la frigider în borcan de sticlă pentru câteva zile.

Maioneză cu usturoi

Maioneza este unul dintre cele mai utilizate sosuri în bucătărie pentru că este catifelată, gustoasă și se potrivește cu aproape orice mâncare.

Dacă adaugi în ea și usturoi atunci vei obține sosul suprem pe care îl poți folosi la sandviciuri de orice fel, la preparate din carne, în salate cu legume sau cu carne de pui sau de curcan.

Pe lângă usturoi mai poți adăuga suplimentar și o linguriță de zeamă de lămâie proaspăt stoarsă pentru un gust și mai puternic.

Dacă vreo o variantă și mai sănătoasă poți încerca să prepari maioneză din cartofi sau din nuci caju.

Plante aromatice

O legătură de pătrunjel sau de mărar poate face minuni într-un sos, salată sau presărate deasupra unor cartofi copți la cuptor sau legume trase la tigaie. Nu sunt doar gustoase, cu ajută și digestia, au vitamine și minerale , în special vitamina C. Dacă acestea nu sunt pe placul tău poți încerca și busuiocul, cimbrul sau menta, în funcție de ceea ce gătești.

Muștarul de Dijon

Muștarul se potrivește în general cu preparate din carne, însă dacă îl amesteci cu miere, suc de citrice –lămâie, grapefruit, limetă sau portocală—poți obține un sos delicios pentru salate pe bază de cartofi, ouă sau legume, pentru sandviciuri. Poate fi folosit chiar și în marinadele pentru carnea de porc.

Citește și
CELE MAI CITITE
Pască cu Nutella, fără aluat porționată
Pască cu Nutella, fără aluat. Rețetă simplă și rapidă
Pască cu Nutella, fără aluat. Rețetă simplă și rapidă
Cozonac Babka cu mac și nuci porționat pe un grătar și un bol cu mac și lingură
Cozonac Babka cu mac și nuci. Un dans între tradiție și rafinament
Cozonac Babka cu mac și nuci. Un dans între tradiție și rafinament
carne de miel pusă într-o tavă
6 greșeli pe care le faci când gătești carne de miel. Cum poți să le eviți
6 greșeli pe care le faci când gătești carne de miel. Cum poți să le eviți
Chec cu figurine de iepurași în interior, glazurat cu ciocolată albă și porționat pe un tocător
Chec cu figurine de iepurași în interior, glazurat cu ciocolată albă
Chec cu figurine de iepurași în interior, glazurat cu ciocolată albă
Fursecuri iepurași și ouă cu gem de căpșun pe un platou
Fursecuri iepurași și ouă cu gem de căpșuni, fragede și aromate
Fursecuri iepurași și ouă cu gem de căpșuni, fragede și aromate
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
condimente pentru mâncare indiană puse în mai multe boluri de lemn
5 condimente pentru mâncare indiană pe care trebuie să le ai în bucătărie
5 condimente pentru mâncare indiană pe care trebuie să le ai în bucătărie
O oală cu vin fiert și bucăți de măr și portocală
Ce condimente se pun în vinul fiert. Sfaturi pentru o aromă desăvârșită
Ce condimente se pun în vinul fiert. Sfaturi pentru o aromă desăvârșită
harissa pusă într-un bol negru
Harissa, pasta picantă din Tunisia care a cucerit lumea. Ce este și cum se folosește
Harissa, pasta picantă din Tunisia care a cucerit lumea. Ce este și cum se folosește
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Patru porții din prăjitura cu foi fragede și cremă caramel pe o farfurie
06:57
Prăjitura cu foi fragede și cremă caramel, fină și delicată Prăjitura cu foi fragede și cremă caramel, fină și delicată
Două bucăți de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel
21 aprilie, 05:08
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Mini tarte cu mousse de ton
20 aprilie, 05:14
Mousse de ton. Un aperitiv fin, cu textură catifelată și gust rafinat Mousse de ton. Un aperitiv fin, cu textură catifelată și gust rafinat
Cozonac Cruffin cu multe stafide secționat
19 aprilie, 05:48
Cozonac Cruffin cu multe stafide. Rețeta unui desert rafinat Cozonac Cruffin cu multe stafide. Rețeta unui desert rafinat
Piftie de curcan cu ouă fierte în trei vase, alături de un bol cu muștar, felii de pâine, furculițe, ceapă verde și usturoi
19 aprilie, 05:35
Piftie de curcan cu ouă fierte, pentru o masă de sărbătoare Piftie de curcan cu ouă fierte, pentru o masă de sărbătoare
Cotlete de miel cu legume la tigaie și piure de cartofi
19 aprilie, 05:21
Cotlete de miel cu legume la tigaie și piure de cartofi Cotlete de miel cu legume la tigaie și piure de cartofi
Două porții de cozonac Gubana pe o farfurie, alături de platoul cu cozonacul secționat
18 aprilie, 06:11
Cozonac Gubana – Rețetă tradițională din bucătăria italiană Cozonac Gubana – Rețetă tradițională din bucătăria italiană
Prăjitura Valurile Dunării cu vișine porționată pe farfurii
18 aprilie, 05:31
Prăjitura Valurile Dunării cu vișine. Un desert spectaculos și delicios Prăjitura Valurile Dunării cu vișine. Un desert spectaculos și delicios
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
1
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Dacă nu ai preparat încă, în propria bucătărie delicioasele pârjoale moldovenești, îți oferim mai jos rețeta detaliată pas cu pas. Mai prepari un piure de cartofi cremos, iar deliciul mesei de...
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
2
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
Probabil ai văzut în supermarketuri mesaje de avertizare legate de coaja lămâilor. Te-ai întrebat de ce nu este recomandat să le consumi. Motivul este că au pesticide care ți-ar putea afecta...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
3
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
4
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsurile de cartofi preparate la air fryer reprezintă o inovație culinară care combină gustul autentic al tradiționalelor chipsuri prăjite cu beneficiile unui stil de viață mai sănătos. Prin utilizarea aerului fierbinte...
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
5
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Această rețetă tradițională, reinterpretată, de mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi o explozie de arome și texturi reconfortante. Rețeta aduce împreună două elemente de bază ale bucătăriei: mămăliga...
Parteneri
Detox după sărbători: Cum îți poți ajuta organismul să se refacă după masa de Paște
Detox după sărbători: Cum îți poți ajuta organismul să se refacă după masa de Paște
Detox după sărbători: Cum îți poți ajuta organismul să se refacă după masa de Paște
Filmul tragediei din Argeş. Fata de 15 ani, care a căzut de pe trotinetă, a murit de ziua tatălui ei. Va fi înmormântată în rochie de mireasă
Filmul tragediei din Argeş. Fata de 15 ani, care a căzut de pe trotinetă, a murit de ziua tatălui ei. Va fi înmormântată în rochie de mireasă
Filmul tragediei din Argeş. Fata de 15 ani, care a căzut de pe trotinetă, a murit de ziua tatălui ei. Va fi înmormântată în rochie de mireasă
„Întotdeauna elegantă”. Marea iubire a lui Ion Ţiriac şi-a dat peste cap fanii cu ultima apariţie. Cum arată la 54 de ani
„Întotdeauna elegantă”. Marea iubire a lui Ion Ţiriac şi-a dat peste cap fanii cu ultima apariţie. Cum arată la 54 de ani
„Întotdeauna elegantă”. Marea iubire a lui Ion Ţiriac şi-a dat peste cap fanii cu ultima apariţie. Cum arată la 54 de ani
Cum arată Monica Gabor după ce a născut în secret. Cum a apărut fosta doamnă Columbeanu
Cum arată Monica Gabor după ce a născut în secret. Cum a apărut fosta doamnă Columbeanu
Cum arată Monica Gabor după ce a născut în secret. Cum a apărut fosta doamnă Columbeanu
Ce s-a întâmplat cu un astronaut de 70 de ani care a stat 220 de zile în spațiu. Don Pettit arată complet diferit acum
Ce s-a întâmplat cu un astronaut de 70 de ani care a stat 220 de zile în spațiu. Don Pettit arată complet diferit acum
Ce s-a întâmplat cu un astronaut de 70 de ani care a stat 220 de zile în spațiu. Don Pettit arată complet diferit acum
Google a pierdut un proces antitrust important în SUA. Ce nu mai poate face gigantul tech de acum
Google a pierdut un proces antitrust important în SUA. Ce nu mai poate face gigantul tech de acum
Google a pierdut un proces antitrust important în SUA. Ce nu mai poate face gigantul tech de acum
Chocotorta. Un desert argentinian fără coacere
Chocotorta. Un desert argentinian fără coacere
Chocotorta. Un desert argentinian fără coacere
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
Hailey Bieber a postat o fotografie rară cu băiețelul ei, Jack, cu ocazia sărbătorii de Paște
Hailey Bieber a postat o fotografie rară cu băiețelul ei, Jack, cu ocazia sărbătorii de Paște
Hailey Bieber a postat o fotografie rară cu băiețelul ei, Jack, cu ocazia sărbătorii de Paște
Beneficiile masajului cu bețe de bambus. Care sunt efectele acestei terapii
Beneficiile masajului cu bețe de bambus. Care sunt efectele acestei terapii
Beneficiile masajului cu bețe de bambus. Care sunt efectele acestei terapii
fresh
Mousse de ton. Un aperitiv fin, cu textură catifelată și gust rafinat

Mousse de ton. Un aperitiv fin, cu textură catifelată și gust rafinat

Mousse de ton. Un aperitiv fin, cu textură catifelată și gust rafinat

Prăjitura cu foi fragede și cremă caramel, fină și delicată

Prăjitura cu foi fragede și cremă caramel, fină și delicată

Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare

Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
închide