Pită fără gluten. Rețeta simplă, gata în 30 de minute

timpul de preparare
Timp de gătire: 45 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Prânz
tipul bucătăriei
bucătăria: Internațională

Poți face cea mai bună pită fără gluten din doar 8 ingrediente în doar 30 de minute, fără prea mult efort. O poți servi la oricare dintre mesele zilei, cu legume, cu carne, cu salate sau pur și simplu caldă cu un strop de unt.

Pită fără gluten pusă pe un ștergar alb
Pita fără gluten este o pâine de inspirație orientală / Shutterstock

Pita fără gluten poate fi preparată pentru micul-dejun târziu din week-end când vrei să te răsfeți cu o pâine specială. Ori că o gătești—în tigaie ori la cuptor, se va umfla atât de frumos, formând buzunarul perfect care așteaptă să fie umplut cu tot felul de delicii. Textura este perfectă, moale, dar cu câteva note crocante ca să te bucuri.

Citește și

Aluatul de pită are o consistență care te face să lucrezi cu plăcere datorită pulberii de psyllium. Se poate frământa, modela și întinde fără probleme. Este atât de flexibil încât se poată întinde cu ușurință fără să se crape atunci când pita se umflă.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Pita este o pâine plată care se umflă în timpul gătirii, rezultând un buzunar interior perfect pentru umplut cu tot felul de delicii, cum ar fi falafel, humus, iaurt, frunze de salată și felii de roșii. Este foarte populară în Orientul Mijlociu, Turcia și Grecia.

Ingrediente

Mod de preparare

Pentru pita gătită în cuptor se pune o tavă de copt pe grătarul din mijloc sau din mijlocul inferior al cuptorului. Se preîncălzește cuptorul la 250°C.

Cum prepari aluatul pentru pită fără gluten

Pentru aluat se pun într-un castron pulberea de psyllium și apa călduță. După aproximativ 30-45 de secunde se va forma un gel.

Într-un castron mare separat se amestecă făina de mei, amidonul de tapioca, zahărul, drojdia instant și sarea. Apoi se pune uleiul de măsline în gelul de psyllium și se amestecă bine. Compoziția rezultată se adaugă peste ingredientele uscate.

Se frământă până se obține un aluat neted, suplu, care se desprinde de pe marginile vasului. Se răzuiesc laterale și fundul vasului după cum este necesar, pentru a nu rămâne niciun fel de făină uscată.

Cum formezi pita fără gluten

Se pune aluatul pe o suprafață presărată ușor cu făină și se împarte în 6 părți egale. Fiecare porție ar trebui să cântărească aproximativ 82 g. Se modelează bucățile de aluat în bile și se acoperă cu un șervețel curat, pentru a nu se usca.

Pe o suprafață ușor înfăinată, se întinde fiecare bilă de aluat într-o pita rotundă cu diametrul de aproximativ 15 cm și 5 mm grosime. Se lasă 30 de minute.

Se pune pita întinsă pe blat, se acoperă cu un șervețel curat și se lasă să crească aproximativ 15 minute la temperatura camerei.

Cum faci pita fără gluten la tigaie

Se preîncălzește o tigaie mare la foc mare. Se pune pita pe tigaia fierbinte și se lasă aproximativ 30 de secunde, până când capătă pete maro închis. Se întoarce și se mai lasă aproximativ 30 de secunde. Pita ar trebui acum să se umfle complet.

Apoi se scoate pe o farfurie sau un platou tapetat cu prosoape de hârtie pentru a absorbi orice condens care se formează dedesubt. Se repetă procesul cu toate bucățile de pită.

Dacă se gătește la cuptor se pun 2-3 bucăți de pită pe tavă în cuptorul preîncălzit timp de aproximativ 7-8 minute, până când se umflă și devine aurie. După 3-4 minute se întoarce pe cealaltă parte. Odată gătite, se înfășoară pita într-un prosop curat imediat ce este scoasă din cuptor.

De ce ai nevoie pentru a face pita fără gluten

Pulberea de psyllium acționează ca un înlocuitor de gluten și conferă pâinii flexibilitate. Nu se poate înlocui cu un alt ingredient pentru că nimic nu te poate ajuta ca pita să se umfle și să obții buzunarul specific. Pulberea se transformă într-un gel cu ajutorul apei călduțe.

Uleiul de măsline poate fi înlocuit cu orice alt tip de ulei. Dacă vrei aroma specifică zonelor în care pita se prepară în mod tradițional este bine să alegi ulei de măsline extravirgin de calitate.

Amidonul de tapioca se poate înlocui cu orice alt tip de amidon ai la dispoziție, cu condiția să nu aibă amidon. Dacă nu ai la dispoziție făină de mei, poți să folosești făină de orez brun.

Pita fără gluten se poate servi la oricare masă a zilei, cu orice tip de preparat și este foarte bună atunci când este caldă.

Citește și
CELE MAI CITITE
Porții de turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată
Turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată. Prăjitura iernilor de altădată
Turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată. Prăjitura iernilor de altădată
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt pe un tocător de lemn rotund și două cutii de cadouri
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt
Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor în bol alb , trei căpățâni de usturoi și un bol cu condimente
Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor
Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor
Chec festiv pentru masa de Crăciun porționat
Chec festiv pentru masa de Crăciun. Rețetă de chec cu fructe confiate, nuci și aromă de citrice
Chec festiv pentru masa de Crăciun. Rețetă de chec cu fructe confiate, nuci și aromă de citrice
Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone
Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone
Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Pita pentru gyros pusă pe o masă
Pita pentru gyros. Cum poți face acasă tradiționala pâine grecească
Pita pentru gyros. Cum poți face acasă tradiționala pâine grecească
Lipii grecești pentru gyros
Galerie foto
Lipii grecești pentru gyros, preparate pe plită sau la tigaie
Lipii grecești pentru gyros, preparate pe plită sau la tigaie
aluat pentru prăjituri fără gluten pe o tavă roșie
Trucul pentru a face acasă aluat pentru prăjituri fără gluten
Trucul pentru a face acasă aluat pentru prăjituri fără gluten
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao porționat într-o tavă de lemn
05:57
Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao
cele mai bune sarmale
05:28
Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare
Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț pe un platou
05:07
Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț
cârnați de porc de casă
23 decembrie, 05:27
Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională
fursecuri pentru Crăciun
23 decembrie, 05:22
6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv 6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv
Turtă dulce rețeta bunicii
23 decembrie, 05:05
Turtă dulce, după rețeta bunicii. Desertul delicios pe care merită să-l încerci Turtă dulce, după rețeta bunicii. Desertul delicios pe care merită să-l încerci
cozonac de casă
22 decembrie, 06:51
Trucuri pentru cei mai buni cozonaci de casă. Ingredientele care îi fac să fie un adevărat deliciu Trucuri pentru cei mai buni cozonaci de casă. Ingredientele care îi fac să fie un adevărat deliciu
Cât se ţine carnea de vită la cuptor
22 decembrie, 05:26
Cât se ţine carnea de vită la cuptor. Trucuri ca să iasă fragedă şi gustoasă Cât se ţine carnea de vită la cuptor. Trucuri ca să iasă fragedă şi gustoasă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Cum să depozitezi șoriciul de porc pentru a rămâne proaspăt și gustos. Trucul folosit de gospodine
Cum să depozitezi șoriciul de porc pentru a rămâne proaspăt și gustos. Trucul folosit de gospodine
Cum să depozitezi șoriciul de porc pentru a rămâne proaspăt și gustos. Trucul folosit de gospodine
Moş Crăciun a venit mai repede pentru deputaţi. Parlamentarii şi-au dat singuri mai mulţi bani pentru 2026
Moş Crăciun a venit mai repede pentru deputaţi. Parlamentarii şi-au dat singuri mai mulţi bani pentru 2026
Moş Crăciun a venit mai repede pentru deputaţi. Parlamentarii şi-au dat singuri mai mulţi bani pentru 2026
Cel mai tare cadou de Crăciun pe care şi l-a făcut Ion Ţiriac
Cel mai tare cadou de Crăciun pe care şi l-a făcut Ion Ţiriac
Cel mai tare cadou de Crăciun pe care şi l-a făcut Ion Ţiriac
Cine a câștigat Chefi la cuțite, sezonul 16. Luca Zvaleni pleacă acasă cu premiul de 30.000 de Euro și stagiul la Retroscena
Cine a câștigat Chefi la cuțite, sezonul 16. Luca Zvaleni pleacă acasă cu premiul de 30.000 de Euro și stagiul la Retroscena
Cine a câștigat Chefi la cuțite, sezonul 16. Luca Zvaleni pleacă acasă cu premiul de 30.000 de Euro și stagiul la Retroscena
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. Îmi amintește despre iubirile imposibile
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile”
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile”
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Copilul stă prea mult pe telefon sau tabletă? Ce e de făcut
Copilul stă prea mult pe telefon sau tabletă? Ce e de făcut
Copilul stă prea mult pe telefon sau tabletă? Ce e de făcut
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
fresh
Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională

Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională

Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională

6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv

6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv

Turtă dulce, după rețeta bunicii. Desertul delicios pe care merită să-l încerci

Turtă dulce, după rețeta bunicii. Desertul delicios pe care merită să-l încerci

Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț

Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț

Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao

Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao
închide