Pită fără gluten. Rețeta simplă, gata în 30 de minute

timpul de preparare
Timp de gătire: 45 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Prânz
tipul bucătăriei
bucătăria: Internațională

Poți face cea mai bună pită fără gluten din doar 8 ingrediente în doar 30 de minute, fără prea mult efort. O poți servi la oricare dintre mesele zilei, cu legume, cu carne, cu salate sau pur și simplu caldă cu un strop de unt.

Pită fără gluten pusă pe un ștergar alb
Pita fără gluten este o pâine de inspirație orientală / Shutterstock

Pita fără gluten poate fi preparată pentru micul-dejun târziu din week-end când vrei să te răsfeți cu o pâine specială. Ori că o gătești—în tigaie ori la cuptor, se va umfla atât de frumos, formând buzunarul perfect care așteaptă să fie umplut cu tot felul de delicii. Textura este perfectă, moale, dar cu câteva note crocante ca să te bucuri.

Citește și

Aluatul de pită are o consistență care te face să lucrezi cu plăcere datorită pulberii de psyllium. Se poate frământa, modela și întinde fără probleme. Este atât de flexibil încât se poată întinde cu ușurință fără să se crape atunci când pita se umflă.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Pita este o pâine plată care se umflă în timpul gătirii, rezultând un buzunar interior perfect pentru umplut cu tot felul de delicii, cum ar fi falafel, humus, iaurt, frunze de salată și felii de roșii. Este foarte populară în Orientul Mijlociu, Turcia și Grecia.

Ingrediente

Mod de preparare

Pentru pita gătită în cuptor se pune o tavă de copt pe grătarul din mijloc sau din mijlocul inferior al cuptorului. Se preîncălzește cuptorul la 250°C.

Cum prepari aluatul pentru pită fără gluten

Pentru aluat se pun într-un castron pulberea de psyllium și apa călduță. După aproximativ 30-45 de secunde se va forma un gel.

Într-un castron mare separat se amestecă făina de mei, amidonul de tapioca, zahărul, drojdia instant și sarea. Apoi se pune uleiul de măsline în gelul de psyllium și se amestecă bine. Compoziția rezultată se adaugă peste ingredientele uscate.

Se frământă până se obține un aluat neted, suplu, care se desprinde de pe marginile vasului. Se răzuiesc laterale și fundul vasului după cum este necesar, pentru a nu rămâne niciun fel de făină uscată.

Cum formezi pita fără gluten

Se pune aluatul pe o suprafață presărată ușor cu făină și se împarte în 6 părți egale. Fiecare porție ar trebui să cântărească aproximativ 82 g. Se modelează bucățile de aluat în bile și se acoperă cu un șervețel curat, pentru a nu se usca.

Pe o suprafață ușor înfăinată, se întinde fiecare bilă de aluat într-o pita rotundă cu diametrul de aproximativ 15 cm și 5 mm grosime. Se lasă 30 de minute.

Se pune pita întinsă pe blat, se acoperă cu un șervețel curat și se lasă să crească aproximativ 15 minute la temperatura camerei.

Cum faci pita fără gluten la tigaie

Se preîncălzește o tigaie mare la foc mare. Se pune pita pe tigaia fierbinte și se lasă aproximativ 30 de secunde, până când capătă pete maro închis. Se întoarce și se mai lasă aproximativ 30 de secunde. Pita ar trebui acum să se umfle complet.

Apoi se scoate pe o farfurie sau un platou tapetat cu prosoape de hârtie pentru a absorbi orice condens care se formează dedesubt. Se repetă procesul cu toate bucățile de pită.

Dacă se gătește la cuptor se pun 2-3 bucăți de pită pe tavă în cuptorul preîncălzit timp de aproximativ 7-8 minute, până când se umflă și devine aurie. După 3-4 minute se întoarce pe cealaltă parte. Odată gătite, se înfășoară pita într-un prosop curat imediat ce este scoasă din cuptor.

De ce ai nevoie pentru a face pita fără gluten

Pulberea de psyllium acționează ca un înlocuitor de gluten și conferă pâinii flexibilitate. Nu se poate înlocui cu un alt ingredient pentru că nimic nu te poate ajuta ca pita să se umfle și să obții buzunarul specific. Pulberea se transformă într-un gel cu ajutorul apei călduțe.

Uleiul de măsline poate fi înlocuit cu orice alt tip de ulei. Dacă vrei aroma specifică zonelor în care pita se prepară în mod tradițional este bine să alegi ulei de măsline extravirgin de calitate.

Amidonul de tapioca se poate înlocui cu orice alt tip de amidon ai la dispoziție, cu condiția să nu aibă amidon. Dacă nu ai la dispoziție făină de mei, poți să folosești făină de orez brun.

Pita fără gluten se poate servi la oricare masă a zilei, cu orice tip de preparat și este foarte bună atunci când este caldă.

Citește și
CELE MAI CITITE
Prăjitură cu banane și cocos
Desert de post. Prăjitură cu banane și cocos, perfectă dacă nu vrei să gătești cu lapte și ouă
Desert de post. Prăjitură cu banane și cocos, perfectă dacă nu vrei să gătești cu lapte și ouă
varza murata si zeama de varza
Varza murată și zeama de varză: ce beneficii au pentru sănătate
Varza murată și zeama de varză: ce beneficii au pentru sănătate
Supă mediteraneeană de pește, cu roșii și măsline verzi în bol și o lingură
Supă mediteraneeană de pește, cu roșii și măsline verzi
Supă mediteraneeană de pește, cu roșii și măsline verzi
Prăjitură de post cu mere cuburi, porționată pe un platou
Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate
Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate
maioneză de post de la mănăstire
Rețetă de maioneză de post de la mănăstirea Chiroiu. Cum o prepară măicuța Alexandra
Rețetă de maioneză de post de la mănăstirea Chiroiu. Cum o prepară măicuța Alexandra
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Pita pentru gyros pusă pe o masă
Pita pentru gyros. Cum poți face acasă tradiționala pâine grecească
Pita pentru gyros. Cum poți face acasă tradiționala pâine grecească
Lipii grecești pentru gyros
Galerie foto
Lipii grecești pentru gyros, preparate pe plită sau la tigaie
Lipii grecești pentru gyros, preparate pe plită sau la tigaie
aluat pentru prăjituri fără gluten pe o tavă roșie
Trucul pentru a face acasă aluat pentru prăjituri fără gluten
Trucul pentru a face acasă aluat pentru prăjituri fără gluten
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Pastă de mici preparată în casă, într-un vas alb, oval
06:41
Pastă de mici preparată în casă. Rețetă tradițională românească Pastă de mici preparată în casă. Rețetă tradițională românească
Supă finlandeză de somon în bol alb
05:53
Supă finlandeză de somon, cremoasă, gustoasă și hrănitoare Supă finlandeză de somon, cremoasă, gustoasă și hrănitoare
Varză roșie gătită cu mere și scorțișoară în bol oval, o lingură și mere proaspete
05:16
Varză roșie gătită cu mere și scorțișoară. Un preparat dulceag și aromat Varză roșie gătită cu mere și scorțișoară. Un preparat dulceag și aromat
marry me chicken
28 noiembrie, 10:01
Rețeta care a făcut milioane de oameni să se îndrăgostească: Marry Me Chicken Rețeta care a făcut milioane de oameni să se îndrăgostească: Marry Me Chicken
persoana care încălzește mâncare la microunde
28 noiembrie, 09:53
10 mâncăruri pe care nu ar trebui să le încălzești niciodată la cuptorul cu microunde 10 mâncăruri pe care nu ar trebui să le încălzești niciodată la cuptorul cu microunde
Cârnați de casă țărănești, din carne tocată cu barda, prăjiți
28 noiembrie, 06:52
Cârnați de casă țărănești, din carne tocată cu barda Cârnați de casă țărănești, din carne tocată cu barda
sos de roșii
27 noiembrie, 10:13
De ce ar trebui să adaugi mereu unt în sosul pentru paste. Secretul pe care bucătarii nu vor să îl știi De ce ar trebui să adaugi mereu unt în sosul pentru paste. Secretul pe care bucătarii nu vor să îl știi
Bol cu varză călită, ceapă verde, ceapă galbenă, varză tocată pe tocător cu cuțit
27 noiembrie, 06:17
Varză călită cu morcovi și ceapă. Rețetă simplă și gustoasă, de post Varză călită cu morcovi și ceapă. Rețetă simplă și gustoasă, de post
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Shaorma de casă. Rețetă delicioasă, făcută exact pe placul tău
Shaorma de casă. Rețetă delicioasă, făcută exact pe placul tău
Shaorma de casă. Rețetă delicioasă, făcută exact pe placul tău
Românii care şi-au montat la bloc, pe balcon, panouri fotovoltaice. Ce economii fac la factură
Românii care şi-au montat la bloc, pe balcon, panouri fotovoltaice. Ce economii fac la factură
Românii care şi-au montat la bloc, pe balcon, panouri fotovoltaice. Ce economii fac la factură
Afacerea în care a pierdut 25 de milioane de euro românul celebru care are avion privat, dar merge cu metroul
Afacerea în care a pierdut 25 de milioane de euro românul celebru care are avion privat, dar merge cu metroul
Afacerea în care a pierdut 25 de milioane de euro românul celebru care are avion privat, dar merge cu metroul
Chef Roxana Blenche este însărcinată! Celebrul bucătar de la Hello Chef va deveni mamă pentru a doua oară
Chef Roxana Blenche este însărcinată! Celebrul bucătar de la Hello Chef va deveni mamă pentru a doua oară
Chef Roxana Blenche este însărcinată! Celebrul bucătar de la Hello Chef va deveni mamă pentru a doua oară
Hande Erçel a ajuns la Moscova pentru o întâlnire cu fanii. Ce incident a oprit actrița
Hande Erçel a ajuns la Moscova pentru o întâlnire cu fanii. Ce incident a oprit actrița
Hande Erçel a ajuns la Moscova pentru o întâlnire cu fanii. Ce incident a oprit actrița
Google integrează Gemini și în Google Maps. Cum schimbă AI aplicația
Google integrează Gemini și în Google Maps. Cum schimbă AI aplicația
Google integrează Gemini și în Google Maps. Cum schimbă AI aplicația
Tobă de casă, aromată, fragedă, cu textură tradițională
Tobă de casă, aromată, fragedă, cu textură tradițională
Tobă de casă, aromată, fragedă, cu textură tradițională
Tot ce trebuie să știi despre ciorapii compresivi în sarcină
Tot ce trebuie să știi despre ciorapii compresivi în sarcină
Tot ce trebuie să știi despre ciorapii compresivi în sarcină
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Cele mai bune 10 alimente care cresc testosteronul amp;#8211; susținute de studii științifice
Cele mai bune 10 alimente care cresc testosteronul amp;#8211; susținute de studii științifice
Cele mai bune 10 alimente care cresc testosteronul amp;#8211; susținute de studii științifice
fresh
Plăcinte cu cartofi și mărar la tigaie. Rețetă de post

Plăcinte cu cartofi și mărar la tigaie. Rețetă de post

Plăcinte cu cartofi și mărar la tigaie. Rețetă de post

Varză călită cu morcovi și ceapă. Rețetă simplă și gustoasă, de post

Varză călită cu morcovi și ceapă. Rețetă simplă și gustoasă, de post

De ce ar trebui să adaugi mereu unt în sosul pentru paste. Secretul pe care bucătarii nu vor să îl știi

De ce ar trebui să adaugi mereu unt în sosul pentru paste. Secretul pe care bucătarii nu vor să îl știi

Cârnați de casă țărănești, din carne tocată cu barda

Cârnați de casă țărănești, din carne tocată cu barda

10 mâncăruri pe care nu ar trebui să le încălzești niciodată la cuptorul cu microunde

10 mâncăruri pe care nu ar trebui să le încălzești niciodată la cuptorul cu microunde
închide