Pită fără gluten. Rețeta simplă, gata în 30 de minute
Poți face cea mai bună pită fără gluten din doar 8 ingrediente în doar 30 de minute, fără prea mult efort. O poți servi la oricare dintre mesele zilei, cu legume, cu carne, cu salate sau pur și simplu caldă cu un strop de unt.
Pita fără gluten poate fi preparată pentru micul-dejun târziu din week-end când vrei să te răsfeți cu o pâine specială. Ori că o gătești—în tigaie ori la cuptor, se va umfla atât de frumos, formând buzunarul perfect care așteaptă să fie umplut cu tot felul de delicii. Textura este perfectă, moale, dar cu câteva note crocante ca să te bucuri.
Aluatul de pită are o consistență care te face să lucrezi cu plăcere datorită pulberii de psyllium. Se poate frământa, modela și întinde fără probleme. Este atât de flexibil încât se poată întinde cu ușurință fără să se crape atunci când pita se umflă.
Pita este o pâine plată care se umflă în timpul gătirii, rezultând un buzunar interior perfect pentru umplut cu tot felul de delicii, cum ar fi falafel, humus, iaurt, frunze de salată și felii de roșii. Este foarte populară în Orientul Mijlociu, Turcia și Grecia.
Ingrediente
Mod de preparare
Pentru pita gătită în cuptor se pune o tavă de copt pe grătarul din mijloc sau din mijlocul inferior al cuptorului. Se preîncălzește cuptorul la 250°C.
Cum prepari aluatul pentru pită fără gluten
Pentru aluat se pun într-un castron pulberea de psyllium și apa călduță. După aproximativ 30-45 de secunde se va forma un gel.
Într-un castron mare separat se amestecă făina de mei, amidonul de tapioca, zahărul, drojdia instant și sarea. Apoi se pune uleiul de măsline în gelul de psyllium și se amestecă bine. Compoziția rezultată se adaugă peste ingredientele uscate.
Se frământă până se obține un aluat neted, suplu, care se desprinde de pe marginile vasului. Se răzuiesc laterale și fundul vasului după cum este necesar, pentru a nu rămâne niciun fel de făină uscată.
Cum formezi pita fără gluten
Se pune aluatul pe o suprafață presărată ușor cu făină și se împarte în 6 părți egale. Fiecare porție ar trebui să cântărească aproximativ 82 g. Se modelează bucățile de aluat în bile și se acoperă cu un șervețel curat, pentru a nu se usca.
Pe o suprafață ușor înfăinată, se întinde fiecare bilă de aluat într-o pita rotundă cu diametrul de aproximativ 15 cm și 5 mm grosime. Se lasă 30 de minute.
Se pune pita întinsă pe blat, se acoperă cu un șervețel curat și se lasă să crească aproximativ 15 minute la temperatura camerei.
Cum faci pita fără gluten la tigaie
Se preîncălzește o tigaie mare la foc mare. Se pune pita pe tigaia fierbinte și se lasă aproximativ 30 de secunde, până când capătă pete maro închis. Se întoarce și se mai lasă aproximativ 30 de secunde. Pita ar trebui acum să se umfle complet.
Apoi se scoate pe o farfurie sau un platou tapetat cu prosoape de hârtie pentru a absorbi orice condens care se formează dedesubt. Se repetă procesul cu toate bucățile de pită.
Dacă se gătește la cuptor se pun 2-3 bucăți de pită pe tavă în cuptorul preîncălzit timp de aproximativ 7-8 minute, până când se umflă și devine aurie. După 3-4 minute se întoarce pe cealaltă parte. Odată gătite, se înfășoară pita într-un prosop curat imediat ce este scoasă din cuptor.
De ce ai nevoie pentru a face pita fără gluten
Pulberea de psyllium acționează ca un înlocuitor de gluten și conferă pâinii flexibilitate. Nu se poate înlocui cu un alt ingredient pentru că nimic nu te poate ajuta ca pita să se umfle și să obții buzunarul specific. Pulberea se transformă într-un gel cu ajutorul apei călduțe.
Uleiul de măsline poate fi înlocuit cu orice alt tip de ulei. Dacă vrei aroma specifică zonelor în care pita se prepară în mod tradițional este bine să alegi ulei de măsline extravirgin de calitate.
Amidonul de tapioca se poate înlocui cu orice alt tip de amidon ai la dispoziție, cu condiția să nu aibă amidon. Dacă nu ai la dispoziție făină de mei, poți să folosești făină de orez brun.
Pita fără gluten se poate servi la oricare masă a zilei, cu orice tip de preparat și este foarte bună atunci când este caldă.