Ce să pui în aluatul de cozonac pentru a ieși pufos și fraged. Cât timp se frământă

Cozonacul este mult mai mult decât un simplu desert. Este un simbol al tradiției și al comuniunii familiale, o modalitate de a împărtăși momente de bucurie și recunoștință alături de cei dragi. Fiecare mușcătură de cozonac este o amintire a zilelor de sărbătoare, iar mirosul său inconfundabil poate transforma orice masă într-un prilej de celebrare a valorilor tradiționale. Descoperă ce să pui în aluatul de cozonac pentru a ieși pufos și fraged. Iată cât timp se frământă de fapt.

O felie de cozonac servită pe o farfurie albă alături de un pahar de lapte
Aluatul de cozonac nu trebuie frământat excesiv/ Shutterstock

Cozonacul se prepară dintr-un aluat bogat, pe bază de făină, zahăr, ouă, unt și drojdie. Nu lipsesc aromele precum vanilia, coaja de lămâie sau romul care parfumează toată casă. Chiar dacă de cele mai multe ori te concentrezi asupra aluatului, să știi că și umplutura este foarte importantă.

Poți alege nucile, macul, rahatul, ciocolata, brânza sau chiar o combinație între acestea în funcție de preferințele familiei. Cu o formă împletită sau rotundă, cozonacul este adesea uns cu ou pentru a obține o crustă aurie și lucioasă, ce îi adaugă farmecul său distinctiv.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce se pune în aluatul de cozonac

Aluatul de cozonac este o combinație de ingrediente care, împreună, formează o textură fină, pufosă și dulce. Ingredientele de bază sunt următoarele făina, drojdia, zahărul, ouăle, laptele, untul, sarea și aromele.

Făina este ingredientul principal, care formează structura aluatului. De obicei, se folosește făină de tip 650 sau 000, care este mai fină și mai potrivită pentru cozonaci.

Drojdia este esențială pentru a face aluatul să dospească și să devină pufos. Se poate folosi drojdie proaspătă sau drojdie uscată. Drojdia trebuie activată înainte de a fi adăugată în aluat, de obicei în lapte călduț cu zahăr.

Zahărul este necesar pentru a da dulceață aluatului și pentru a hrăni drojdia, contribuind astfel la dospirea corectă. Cantitatea poate varia în funcție de preferințele pentru dulceață. De obicei se folosește în jur de 200-250 g pentru 1 kg de făină.

Ouăle dau consistență și culoare aluatului, contribuind la textura fină și la rumenirea cozonacului în timpul coacerii. De obicei, se folosesc 3-4 ouă pentru 1 kg de făină.

Pentru ca aluatul să fie moale și umed este nevoie de lapte, dar și de unt. Acesta îi dă cozonacului și un gust mai bogat și îl face mai fraged.

De obicei, ai nevoie de 100-150 g de unt pentru 1 kg de făină. Nu uita de sare! O cantitate mică este necesară pentru a echilibra dulceața și pentru a intensifica aroma aluatului.

Cât timp se frământă aluatul de cozonac

Aluatul de cozonac trebuie frământat între 15 și 20 de minute, în funcție de consistența sa și de modul în care se dezvoltă glutenul.

Frământarea este esențială pentru obținerea unui aluat pufos și elastic, care va da cozonacului textura aerată dorită. Este important să frămânți până când aluatul devine neted, elastic și nu mai este lipicios. Nu trebuie adăugată prea multă făină în acest proces pentru a nu deveni prea dens.

Dacă aluatul se simte prea lipicios, poți adăuga puțină făină suplimentar. Pune câte puțină, pe rând, deoarece orice cantitate în plus îi va afecta consistența finală.

Un truc este să frămânți până când aluatul începe să se desprindă de pereții vasului și devine mai ușor de manevrat. Odată ce aluatul a fost frământat corespunzător, îl lași la dospit pentru a-și dubla volumul.

De ce se lipește aluatul de cozonac

Aluatul de cozonac se poate lipi din mai multe motive. Identificarea cauzei este esențială pentru a-l corecta și a obține un cozonac pufos.

Dacă aluatul conține prea mult lapte, ouă sau alt lichid, acesta poate deveni prea umed și se va lipi de mâini sau de suprafața pe care îl frămânți. Este important să adaugi lichidele treptat, astfel încât să obții un aluat moale, dar nu excesiv de lipicios.

Dacă aluatul nu are suficientă făină, poate deveni lipicios și greu de manevrat. În acest caz, trebuie să mai adaugi făină pe parcursul frământării. Nu exagera!

Prea multă făină poate face aluatul dens și greu. Aluatul de cozonac trebuie frământat bine pentru a dezvolta glutenul, care ajută la formarea unei structuri elastice, care nu se va lipi ușor.

Dacă aluatul nu este frământat suficient, va fi greu de manipulat și se va lipi. În această situație, mai frămânți până când aluatul devine neted și elastic.

Dacă laptele sau untul sunt prea calde când sunt adăugate în aluat, acest lucru poate face ca drojdia să se activeze prea repede, ceea ce poate afecta textura aluatului. Este important ca laptele și untul să fie doar ușor călduțe, iar ouăle să fie la temperatura camerei.

Dacă există o proporție incorectă între făină și lichide sau între făină și grăsimi, aluatul poate deveni prea umed sau prea uscat. Este esențial să urmezi cu atenție rețeta și să ajustezi ingredientele în funcție de necesitate.

Citește și
CELE MAI CITITE
Makowiec secționat în două pe un tocător de lemn, o păstaie de vanilie și stafide
Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză
Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză
Varză călită cu coaste de porc în bol
Varză călită cu coaste de porc. Rețetă tradițională românească
Varză călită cu coaste de porc. Rețetă tradițională românească
Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie decorate cu biscuiți de turtă dulce
Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie - Gingerbread cupcakes
Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie - Gingerbread cupcakes
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao într-o tavă de lemn
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos
carne de vită condimentată
Cele mai bune condimente pentru carnea de vită. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant
Cele mai bune condimente pentru carnea de vită. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
ouă la temperatura camerei
De ce trebuie să pui la anumite prăjituri ouă la temperatura camerei? Toate explicațiile de care ai nevoie
De ce trebuie să pui la anumite prăjituri ouă la temperatura camerei? Toate explicațiile de care ai nevoie
Zeppole di San Giuseppe
Zeppole di San Giuseppe. Rețetă de gogoși italienești umplute cu vanilie
Zeppole di San Giuseppe. Rețetă de gogoși italienești umplute cu vanilie
shaorma cu pui făcută în casă
Rețetă de shaorma cu pui făcută în casă. Ce pași trebuie să urmezi
Rețetă de shaorma cu pui făcută în casă. Ce pași trebuie să urmezi
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Coaste de porc cu mere și rozmarin pe o farfurie
10:39
Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor
ouă la temperatura camerei
05:57
De ce trebuie să pui la anumite prăjituri ouă la temperatura camerei? Toate explicațiile de care ai nevoie De ce trebuie să pui la anumite prăjituri ouă la temperatura camerei? Toate explicațiile de care ai nevoie
Zeppole di San Giuseppe
05:56
Zeppole di San Giuseppe. Rețetă de gogoși italienești umplute cu vanilie Zeppole di San Giuseppe. Rețetă de gogoși italienești umplute cu vanilie
chec cu mere
7 decembrie, 06:15
Chec de mere, desertul perfect pentru micul dejun sau pentru gustare Chec de mere, desertul perfect pentru micul dejun sau pentru gustare
shaorma cu pui făcută în casă
7 decembrie, 05:46
Rețetă de shaorma cu pui făcută în casă. Ce pași trebuie să urmezi Rețetă de shaorma cu pui făcută în casă. Ce pași trebuie să urmezi
Două pahare cu Tiramisu cu cremă de cocos
6 decembrie, 06:48
Tiramisu cu cocos la pahar. O reinterpretare modernă a desertului italian Tiramisu cu cocos la pahar. O reinterpretare modernă a desertului italian
Tort Raffaello
6 decembrie, 05:42
Tort Raffaello. O alegere ideală pentru sărbătorile de iarnă Tort Raffaello. O alegere ideală pentru sărbătorile de iarnă
Coaja de portocală confiată
6 decembrie, 05:21
Coaja de portocală confiată, rețetă delicioasă care poate face diferența într-un desert Coaja de portocală confiată, rețetă delicioasă care poate face diferența într-un desert
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Cum a arătat prima întâlnire dintre Scarlett Johansson și Colin Jost. Motivul pentru care vedeta s-a speriat
Cum a arătat prima întâlnire dintre Scarlett Johansson și Colin Jost. Motivul pentru care vedeta s-a speriat
Cum a arătat prima întâlnire dintre Scarlett Johansson și Colin Jost. Motivul pentru care vedeta s-a speriat
Destinația care concurează cu stațiunile montane de Revelion. Oferte de la 2.100 lei pentru 3 nopţi de cazare
Destinația care concurează cu stațiunile montane de Revelion. Oferte de la 2.100 lei pentru 3 nopţi de cazare
Destinația care concurează cu stațiunile montane de Revelion. Oferte de la 2.100 lei pentru 3 nopţi de cazare
Românul celebru care se căsătoreşte din nou la 80 de ani, după ce şi-a înşelat fosta soţie cu menajera
Românul celebru care se căsătoreşte din nou la 80 de ani, după ce şi-a înşelat fosta soţie cu menajera
Românul celebru care se căsătoreşte din nou la 80 de ani, după ce şi-a înşelat fosta soţie cu menajera
Chefi la cuțite, 8 decembrie 2025. Ce concurentă a fost eliminată din sezonul 16. Verdictul ce i-a uimit pe toți
Chefi la cuțite, 8 decembrie 2025. Ce concurentă a fost eliminată din sezonul 16. Verdictul ce i-a uimit pe toți
Chefi la cuțite, 8 decembrie 2025. Ce concurentă a fost eliminată din sezonul 16. Verdictul ce i-a uimit pe toți
Hakan Sabanci a uitat-o pe Hande Ercel. Cu cine a fost surprins afaceristul turc
Hakan Sabanci a uitat-o pe Hande Ercel. Cu cine a fost surprins afaceristul turc
Hakan Sabanci a uitat-o pe Hande Ercel. Cu cine a fost surprins afaceristul turc
Cele mai bune jocuri video din 2025. Ce titluri au impresionat fanii și experții
Cele mai bune jocuri video din 2025. Ce titluri au impresionat fanii și experții
Cele mai bune jocuri video din 2025. Ce titluri au impresionat fanii și experții
Ruladă de porc cu gogoșari murați, măsline verzi și cașcaval
Ruladă de porc cu gogoșari murați, măsline verzi și cașcaval
Ruladă de porc cu gogoșari murați, măsline verzi și cașcaval
Cum îți ajuți copilul să recunoască știrile false
Cum îți ajuți copilul să recunoască știrile false
Cum îți ajuți copilul să recunoască știrile false
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Remedii naturale pentru creşterea părului. La ce metode să apelezi fără cheltuială prea mare
Remedii naturale pentru creşterea părului. La ce metode să apelezi fără cheltuială prea mare
Remedii naturale pentru creşterea părului. La ce metode să apelezi fără cheltuială prea mare
fresh
Rețetă de shaorma cu pui făcută în casă. Ce pași trebuie să urmezi

Rețetă de shaorma cu pui făcută în casă. Ce pași trebuie să urmezi

Rețetă de shaorma cu pui făcută în casă. Ce pași trebuie să urmezi

Chec de mere, desertul perfect pentru micul dejun sau pentru gustare

Chec de mere, desertul perfect pentru micul dejun sau pentru gustare

Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor

Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor

Zeppole di San Giuseppe. Rețetă de gogoși italienești umplute cu vanilie

Zeppole di San Giuseppe. Rețetă de gogoși italienești umplute cu vanilie

De ce trebuie să pui la anumite prăjituri ouă la temperatura camerei? Toate explicațiile de care ai nevoie

De ce trebuie să pui la anumite prăjituri ouă la temperatura camerei? Toate explicațiile de care ai nevoie
închide