Cele mai bune surse de carbohidrați pentru atunci când mergi la sală. Ce recomandă nutriționiștii să le incluzi în dieta ta
Nu știi ce să mănânci după antrenament? Dacă incluzi în meniul tău câțiva carbohidrați cheie ai șanse să te recuperezi repede. Descoperă cele mai bune surse de carbohidrați pentru atunci când mergi la sală. Vezi ce recomandă nutriționiștii să incluzi în dieta ta.
Activitatea fizică trebuie susținută cu alimente cu valoarea nutritivă pentru a putea face performanță, dar și pentru ca organismul să îți revină cât mai repede. Proteinele, grăsimile și carbohidrații sunt trei macronutrienți care joacă un rol important, încă cu adevărat importanți sunt carbohidrații.
Sunt sursa de energie a organismului care asigură și capacitatea de recuperare a țesuturilor musculare.
Cele mai bune surse de carbohidrați pentru atunci când mergi la sală
Pentru ca refacerea țesuturilor să fie cât mai rapidă este important ca în primele două ore după antrenament să consumi carbohidrați de calitate.
Pâine
Atât pâinea din cereale integrale, cât și cea din cereale rafinate este potrivită după antrenamentele intense. Pâinea are indice glicemic ridicat, iar carbohidrații se vor absorbi imediat în organism.
Este de preferat totuși să alegi varianta de cereale integrale pentru că acestea au și nutrienți care ajută la o recuperare mai rapidă: mangan, seleniu, calciu și vitamina B1.
Clătite și waffles
Clătitele și waffles vor crește nivelul zahărului din sânge ceea ce este benefic după activitate fizică intensă. Atât clătitele, cât și waffles sunt indicate pentru că au în compoziție și proteine și se servesc de obicei cu fructe proaspete, ceea ce asigură un aport de vitamine și minerale.
Biscuiți sărați (crackers)
Biscuiții sărați sunt ideali după antrenament pentru că poți să îi ții în geantă și să îi mănânci imediat ce ieși de la sală. Dacă ești acasă poți să îi consumi cu alimente bogate în proteine cum ar fi salata de ton, fasole, carne de pui sau năut.
Cereale
Cerealele au de obicei cantități mari de zahăr, însă poți alege variante sugar free. Te vei bucura de beneficiile nutriționale, dar și de carbohidrați care îți vor reface țesuturile. Poți alege cereale care sunt fortifiate cu fier și acid folic.
Ovăz
Un bol de terci de ovăz este o variantă potrivită de masă după un antrenament epuizant. Nu doar că are carbohidrați de calitate, dar îți aduce și vitamine și minerale ca fier, magneziu, zinc, mangan și seleniu. Dacă adaugi și fructe, sirop de arțar, miere, nuci și iaurt grecesc deja ai o masă completă.
Orez
Orezul este unul dintre cele mai populare alimente pentru că are carbohidrați, fibre, fier, vitamina B1 și mangan. Are un indice glicemic ridicat ceea ce însemnă că glucidele ajung în sânge suficient de repede pentru a-ți repara țesuturile distruse în timpul antrenamentului.
Magneziul ajută la relaxarea musculaturii și este util mai ales că acesta este eliminat prin transpirație în timpul activității fizice.
Mei
Meiul nu este o cereală foarte populară, însă ai putea să o introduci în dieta ta din când în când. Nu conține gluten și are un aport relativ mare de proteine, ceea ce o face foarte potrivită după antrenamente. La fel ca și orezul conține o cantitate mare de magneziu și mangan. Poți să gătești meiul sub formă de salate cu fructe de mare.
Paste
Pastele pot fi produse din grâu, orez, porumb sau manioc. Oricum ar fi sunt indicate după activitate fizică intensă, mai ales dacă sunt însoțite de ingrediente bogate în proteine sau legume.
De ce sunt importanți carbohidrații când faci antrenament
Tipul de carbohidrați pe care trebuie să îi consumi diferă în funcție de felul de antrenament, dar și de intensitatea și durata acestuia. De asemenea, contează și câte kilograme ai și care este scopul activității fizice pe care o faci.
Unii carbohidrați sunt bogați în fibre și nutrienți care eliberează treptat energie și care echilibrează nivelul zahărului din sânge. Alții se absorb mai rapid, eliberează glicogen, și susțin refacerea musculaturii.
Ce este glicogenul
Glicogenul este glucid constituit din lanțuri foarte lungi ramificate ale moleculei de glucoză, formând principala rezervă de glucoză a organismului. Se găsește în ficat și în sistemul muscular.
Când faci activități fizice intense organismul îl folosește pentru a da un impuls de energie. Glicogenul din sistemul muscular te ajută să ridici greutăți, să alergi, să mergi pe bicicletă.
Glicogenul din ficat este folosit de creier și de coloana vertebrală în mod special.
Rezervele de glicogen trebuie refăcute pentru ca musculatura să poată lucra în continuare. Atunci când consumi carbohidrați îți va crește nivelul de insulină, ceea ce este foarte util după un antrenament intens. Insulina ajută la transportul nutrienților, ceea ce va face ca inflamațiile apărute din cauza efortului să scadă.