Terci de ovăz peste noapte. 5 rețete care te vor ajuta să ai un mic dejun sănătos

Terciul de ovăz este una dintre cele mai populare și sănătoase opțiuni pentru micul dejun, cunoscut pentru beneficiile sale nutriționale și versatilitatea în preparare. Încărcat cu fibre, proteine și nutrienți esențiali, terciul de ovăz este un aliment hrănitor care poate fi adaptat la diverse preferințe și nevoi dietetice. O variantă foarte practică este să prepari terci de ovăz peste noapte astfel încât să ai la îndemână un mic dejun sănătos și rapid.

terci de ovăz peste noapte la borcan
Terciul de ovăz se potrivește perfect cu fructele proaspete / Shutterstock

Terciul de ovăz este bogat în fibre solubile și insolubile, proteine, vitamine și minerale esențiale. Consumul regulat de terci de ovăz poate contribui la menținerea sănătății tractului digestiv, la controlul greutății, la scăderea nivelului de colesterol și la reglarea nivelului de zahăr din sânge.

De asemenea, terciul de ovăz oferă o sursă de energie sustenabilă și poate contribui la creșterea sentimentului de sațietate.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum prepari rețetele de terci de ovăz peste noapte

Terciul de ovăz peste noapte este o variantă populară și convenabilă de a pregăti terciul de ovăz.

Pentru a pregăti terciul de ovăz peste noapte, se combină ovăzul cu lichidul preferat (apă, lapte sau lapte vegetal), împreună cu alte ingrediente opționale, într-un borcan sau într-un bol.

Acesta este lăsat la frigider peste noapte, timp în care ovăzul absoarbe lichidul și devine moale și cremos. Dimineața, terciul de ovăz este gata de servit, fiind o opțiune rapidă și sănătoasă pentru micul dejun.

Terciul de ovăz poate fi personalizat în funcție de preferințele individuale și de nevoile nutriționale. Poți pune fructe proaspete sau uscate cum ar fi bananele feliate, mere, căpșunile proaspete sau stafidele uscate, care adaugă dulceață și prospețime terciului de ovăz.

O variantă la fel de bună sunt semințele și nucile. Sunt potrivite semințele de chia, semințele de in, semințele de dovleac sau migdalele feliate, care oferă o textură crocantă și adaugă nutrienți suplimentari.

Dacă îți place terciul mai dulce poți să folosești îndulcitori naturali cum ar fi mierea, siropul de arțar sau stevia, pentru a îndulci terciul de ovăz fără a adăuga zahăr rafinat. Pentru un plus de aromă folosește condimente și arome: scorțișoară, vanilie sau ghimbir măcinat.

Terci de ovăz cu mere

Poți înlocui laptele cu conținut scăzut de grăsimi cu orice lapte vegetal sau chiar cu chefir, dacă vrei să îi dai preparatului o notă mai acrișoară și mai acidulată.

Terciul de ovăz cu mere servit în pahare
Terciul de ovăz cu mere se poate condimenta și cu anason stelat / Shutterstock

Ingrediente

  • 3 mere tăiate mărunt (de preferat mai acrișoare)
  • 2 ½ linguri sirop de arțar pur
  • 2 lingurițe de coajă de lămâie rasă
  • 1 lingură de suc de lămâie
  • 1 linguriță de scorțișoară măcinată
  • ¼ linguriță de ghimbir măcinat
  • 500 ml lapte degresat
  • 200 g iaurt degresat
  • ¼ linguriță de sare
  • 300 g fulgi de ovăz

Mod de preparare

Se amestecă merele, siropul de arțar, sucul de lămâie, scorțișoara și ghimbirul într-o cratiță mică. Se aduce la punctul de fierbere la foc mare.

Se lasă să fiarbă, acoperit, amestecând din când în când, până când merele se înmoaie puțin și se formează un sirop, 5-8 minute. Se dă deoparte și se lasă să se răcească.

Într-un bol mare se amestecă bine până se omogenizează laptele, iaurtul, sarea și coaja de lămâie. Apoi se încorporează ovăzul. Se împarte amestecul de ovăz în 4 borcane cu capac.

Apoi se distribuie egal și amestecul de mere. Se acoperă borcanele și se dau la frigider pentru minumum 12 ore, până la 5 zile. Înainte de servire, se ornează cu mai multă coajă de lămâie și măr, dacă se dorește.

Terci de ovăz peste noapte cu scorțișoară

Poți să pui deasupra acestui terci delicios fructe proaspete, cum ar fi zmeură, căpșuni sau afine. Poți adăuga și nucile și semințele tale preferate pentru un plus de textură.

Terciul de ovăz cu scorțișoară pus într-un bol alb
Terciul de ovăz cu scorțișoară poate fi servit cu nuci sau fructe deasupra / Shutterstock

Ingrediente

  • 200 g fulgi de ovăz
  • 600 ml lapte vegetal neîndulcit
  • 6 lingurițe de zahăr brun
  • 1 ½ linguriță de extract de vanilie
  • 1 ¼ linguriță de scorțișoară măcinată
  • ½ linguriță de sare

Mod de preparare

Într-un castron se amestecă ovăzul, laptele, zahărul brun, vanilia, scorțișoara și sarea. Compoziția rezultată se împarte între 5 borcane de 200 g. Se pun capacele și se dau la frigider peste noapte. Se pot păstra până la 5 zile.

Terci de ovăz cu limetă

Limeta va aduce prospețime terciului de ovăz, iar gustul său acru va fi echilibrat de dulceața laptelui și de cea a biscuiților graham.

Terci de ovăz cu afine servit într-un bol alb
Pentru mai multă culoare și mai multe vitamine, se pot adăuga și afine / Shutterstock

Ingrediente

  • 180 g fulgi de ovăz
  • 500 ml lapte integral
  • 2 linguri de semințe de chia
  • 1 lingură de lapte condensat îndulcit
  • coaja de la o limetă rasă, împărțită
  • 1/4 linguriță de sare
  • 1/4 linguriță de extract de vanilie
  • 150 g iaurt cu aromă de limetă sau de lămâie
  • 2 linguri de suc proaspăt de limetă, plus 4 felii de limetă pentru servire
  • 100 g biscuiți Graham mărunțiți
  • 1 lingură de unt nesărat, topit
  • 2 lingurițe de zahăr granulat

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 180°C. Se tapetează o tavă mare de copt cu hârtie de copt.

Se amestecă ovăzul, laptele, semințele de chia, laptele condensat, 2 lingurițe de coajă de lămâie, sarea și vanilia într-un castron mediu până se combină complet. Se împarte amestecul în 4 borcane de câte 200 g fiecare.

Într-un alt castron se amestecă iaurtul cu sucul de lămâie până se omogenizează. Se împarte compoziția rezultată între cele 4 borcane. Se acoperă și se dau la frigider, până când ovăzul a absorbit lichidul și amestecul se îngroașă, cel putin 8 ore.

Biscuiții graham se amestecă cu untul și cu zahărul până când capătă textura nisipului umed. Se întinde compoziția într-un strat uniform pe tava de copt pregătită. Se dă la cuptor pentru 5-7 minute, apoi se scoate și se lasă să se răcească.

Când se servește ovăzul, se adaugă deasupra câte o lingură din compoziția de biscuiți graham și coajă de limetă rasă. Se decorează cu felii de limetă.

Terci de ovăz peste noapte cu banane

Terciul de ovăz peste noapte cu banane are un gust bogat și cremos, perfect pentru diminețile în care vrei un mic dejun dulce și sățios.

Terci de ovăz cu banane alături de mai multe banane coapte
Terciul de ovăz cu banane poate fi consumat ca mic dejun sau ca desert / Shutterstock

Ingrediente

  • 2 banane medii coapte, împărțite
  • 180 g fulgi de ovăz
  • 400 ml lapte integral
  • 150 g iaurt cu banane sau cu vanilie, împărțit
  • 2 1/2 lingurițe de extract de vanilie
  • 1 lingură de de semințe de chia
  • 1/4 linguriță de de scorțișoară măcinată
  • 1/4 linguriță de sare
  • 60 g biscuiți graham zdrobiți

Mod de preparare

Se pasează o banană într-un castron încăpător. Apoi se adaugă ovăzul, laptele, iaurtul, vanilia, semințele de chia, scorțișoara și sarea. Se amestecă până se omogenizează. Se acoperă vasul și se dă la frigider până când ovăzul a absorbit lichidul și amestecul se îngroașă, cel putin 8 ore.

Se împarte amestecul între 4 borcane de câte 200 g fiecare. Se taie banana rămasă și se pune deasupra. Se acoperă cu biscuiții graham zdrobiți.

Terci de ovăz cu afine

Combinația de fulgi de ovăz și afine este perfectă pentru mic dejun pentru că vei începe ziua cu un aport important de fibre, proteine și antioxidanți.

Terci de ovăz cu afine servit în pahare
Pentru terciul de ovăz cu afine poți folosi atât fructe proaspete, cât și conservate / Shutterstock

Ingrediente

  • 2 ½ linguri de sirop de arțar pur
  • 1 lingură de coajă rasă de lămâie, împărțită
  • 1 lingură de suc de lămâie
  • 400 g afine proaspete, împărțite
  • 500 ml lapte de migdale neîndulcit
  • 250 g iaurt simplu degresat
  • ¼ linguriță de sare
  • 200 g fulgi de ovăz

Mod de preparare

Se amestecă siropul de arțar, sucul de lămâie și 200 g afine într-o cratiță mică. Se aduce compoziția la punctul de fierbere la foc mic. Se acoperă vasul și se lasă să fiarbă, amestecând din când în când, până când afinele se înmoaie ușor și se formează un sirop, 5-8 minute. Se dă deoparte și se lasă să se răcească.

Într-un castron mare se amestecă laptele de migdale, iaurtul, sarea și 2 lingurițe de coajă de lămâie până se omogenizează. Apoi se încorporează ovăzul.

Se împarte compoziția de ovăz între 4 borcane. Apoi se pune 1 lingură de amestec de afine, iar apoi se pun restul de afine proaspete. Se dau la frigider pentru 12 ore.

Citește și
CELE MAI CITITE
Chec cu dovleac și nuci porționat
Chec cu dovleac și nuci. Esența toamnei într-o felie parfumată
Chec cu dovleac și nuci. Esența toamnei într-o felie parfumată
tartă franțuzească cu ciocolată
Tartă franțuzească cu ciocolată. Rețeta unui desert perfect pentru iubitorii de dulciuri speciale
Tartă franțuzească cu ciocolată. Rețeta unui desert perfect pentru iubitorii de dulciuri speciale
Brownie de sfeclă roșie
Brownie de sfeclă roșie. Prăjitura umedă care cucerește pe oricine
Brownie de sfeclă roșie. Prăjitura umedă care cucerește pe oricine
carne de pui și condimente pe o masă
Cele mai bune condimente pentru carnea de pui. Cum să o faci delicioasă
Cele mai bune condimente pentru carnea de pui. Cum să o faci delicioasă
Coșulețe din aluat foietaj cu brânzeturi și bacon pe un tocător de lemn
Coșulețe din aluat foietaj cu brânzeturi și bacon, pentru gustări deosebite
Coșulețe din aluat foietaj cu brânzeturi și bacon, pentru gustări deosebite
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
terci de ovăz servit într-un bol alb
7 greșeli pe care le faci când prepari terci de ovăz
7 greșeli pe care le faci când prepari terci de ovăz
terci de ovăz servit cu mai multe sortimente de fructe
Cum poți să faci un terci de ovăz perfect pentru micul dejun. Trucuri simple și rapide
Cum poți să faci un terci de ovăz perfect pentru micul dejun. Trucuri simple și rapide
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
sfecla roșie la cuptor cu iaurt aromat
16 noiembrie, 06:45
Sfeclă roșie la cuptor cu iaurt aromat. Rețeta de care ai nevoie pentru o masă specială Sfeclă roșie la cuptor cu iaurt aromat. Rețeta de care ai nevoie pentru o masă specială
prăjitură răsturnată cu prune
16 noiembrie, 06:18
Cum faci acasă o prăjitură răsturnată cu prune perfectă. Simplă, aromată, spectaculoasă Cum faci acasă o prăjitură răsturnată cu prune perfectă. Simplă, aromată, spectaculoasă
Chai Latte
16 noiembrie, 05:34
Chai Latte, băutura care îmbină ritualul ceaiului indian cu plăcerea occidentală a cafelei Chai Latte, băutura care îmbină ritualul ceaiului indian cu plăcerea occidentală a cafelei
camembert la cuptor
15 noiembrie, 06:25
Camembert la cuptor. Pare o rețetă pretențioasă, dar e gata rapid și are gust delicios Camembert la cuptor. Pare o rețetă pretențioasă, dar e gata rapid și are gust delicios
Baba Ganoush
15 noiembrie, 06:14
Cum se prepară Baba Ganoush, deliciul oriental cu tahini și vinete coapte pe jar Cum se prepară Baba Ganoush, deliciul oriental cu tahini și vinete coapte pe jar
Varză cu orez și morcovi în bol negru cu lingură de lemn
15 noiembrie, 05:28
Varză cu orez și morcovi. Rețetă simplă și gustoasă, de post Varză cu orez și morcovi. Rețetă simplă și gustoasă, de post
Supă cremă de morcovi cu ghimbir și crutoane în bol, alături de ghimbir feliat, morcovi și crutoane în bol și în lingură
14 noiembrie, 06:50
Supă cremă de morcovi cu ghimbir și crutoane, catifelată și dulceagă Supă cremă de morcovi cu ghimbir și crutoane, catifelată și dulceagă
Bulgur cu legume mexicane și chimen în bol alb, alături de un borcan cu chimen, un ardei roșu și o sticlă de ulei
14 noiembrie, 06:25
Bulgur cu legume mexicane și chimen. O călătorie culinară între Orient și Mexic Bulgur cu legume mexicane și chimen. O călătorie culinară între Orient și Mexic
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Angelina Censori a urmat exemplul de stil al surorii sale, Bianca Censori. Cum a pozat vedeta într-o rochie transparentă din dantelă
Angelina Censori a urmat exemplul de stil al surorii sale, Bianca Censori. Cum a pozat vedeta într-o rochie transparentă din dantelă
Angelina Censori a urmat exemplul de stil al surorii sale, Bianca Censori. Cum a pozat vedeta într-o rochie transparentă din dantelă
Produsele tradiţionale de Crăciun, preparate de lux pentru români. Ce alimente se vând cu 180 de lei/kg
Produsele tradiţionale de Crăciun, preparate de lux pentru români. Ce alimente se vând cu 180 de lei/kg
Produsele tradiţionale de Crăciun, preparate de lux pentru români. Ce alimente se vând cu 180 de lei/kg
Afacerea care l-a salvat de fiecare dată de la faliment pe milionarul român care are 9 copii cu 4 femei
Afacerea care l-a salvat de fiecare dată de la faliment pe milionarul român care are 9 copii cu 4 femei
Afacerea care l-a salvat de fiecare dată de la faliment pe milionarul român care are 9 copii cu 4 femei
Cine este Arșenica Cocean, cuțitul de aur al lui Orlando Zaharia de la Chefi la cuțite, sezonul 16. Ce a dezvăluit despre ea
Cine este Arșenica Cocean, cuțitul de aur al lui Orlando Zaharia de la Chefi la cuțite, sezonul 16. Ce a dezvăluit despre ea
Cine este Arșenica Cocean, cuțitul de aur al lui Orlando Zaharia de la Chefi la cuțite, sezonul 16. Ce a dezvăluit despre ea
Camila Sodi a visat moartea mamei sale. Ce a declarat nepoata faimoasei Thalia
Camila Sodi a visat moartea mamei sale. Ce a declarat nepoata faimoasei Thalia
Camila Sodi a visat moartea mamei sale. Ce a declarat nepoata faimoasei Thalia
Lansarea Grand Theft Auto 6 a fost amânată din nou. Când ar ajunge pe piață jocul mult așteptat
Lansarea Grand Theft Auto 6 a fost amânată din nou. Când ar ajunge pe piață jocul mult așteptat
Lansarea Grand Theft Auto 6 a fost amânată din nou. Când ar ajunge pe piață jocul mult așteptat
Sarmale de post cu soia granulată
Sarmale de post cu soia granulată
Sarmale de post cu soia granulată
Copilul refuză să mănânce carne: ce poți face și cum îi asiguri aportul de proteine
Copilul refuză să mănânce carne: ce poți face și cum îi asiguri aportul de proteine
Copilul refuză să mănânce carne: ce poți face și cum îi asiguri aportul de proteine
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Unghiile și sănătatea: ce spune starea sau aspectul unghiilor despre sănătatea ta?
Unghiile și sănătatea: ce spune starea sau aspectul unghiilor despre sănătatea ta?
Unghiile și sănătatea: ce spune starea sau aspectul unghiilor despre sănătatea ta?
fresh
Varză cu orez și morcovi. Rețetă simplă și gustoasă, de post

Varză cu orez și morcovi. Rețetă simplă și gustoasă, de post

Varză cu orez și morcovi. Rețetă simplă și gustoasă, de post

Cum se prepară Baba Ganoush, deliciul oriental cu tahini și vinete coapte pe jar

Cum se prepară Baba Ganoush, deliciul oriental cu tahini și vinete coapte pe jar

Camembert la cuptor. Pare o rețetă pretențioasă, dar e gata rapid și are gust delicios

Camembert la cuptor. Pare o rețetă pretențioasă, dar e gata rapid și are gust delicios

Sfeclă roșie la cuptor cu iaurt aromat. Rețeta de care ai nevoie pentru o masă specială

Sfeclă roșie la cuptor cu iaurt aromat. Rețeta de care ai nevoie pentru o masă specială

Cum faci acasă o prăjitură răsturnată cu prune perfectă. Simplă, aromată, spectaculoasă

Cum faci acasă o prăjitură răsturnată cu prune perfectă. Simplă, aromată, spectaculoasă
închide