7 cereale care au un conținut redus de carbohidrați. Ce recomandă nutriționiștii să incluzi în dieta ta
Cerealele sunt o sursă bună de fibre, de vitamine și minerale, motiv pentru care e recomandat să le introduci cât mai des în alimentație. Specialiștii recomandă consumul de cereale care au un conținut redus de carbohidrați
Poți să consumi cereale cu conținut scăzut de carbohidrați în foarte multe feluri. Sunt o sursă sănătoasă de carbohidrați, mai ales dacă le alegi pe cele low carb.
Împreună cu grăsimile și proteinele sunt baza unei alimentații echilibrate.
Trebuie să ții cont de faptul că în funcție de stilul de viață și de starea de sănătate a fiecărei persoane poți alege diferite surse de carbohidrați. Dacă trebuie să urmezi o dietă săracă în carbohidrați alege cereale low carb.
Cereale care au un conținut redus de carbohidrați
Diferența dintre cerealele cu conținut mare de carbohidrați și cele cu aport scăzut constă în modul de procesare. De aceea, trebuie să alegi cereale integrale asupra cărora nu se intervine foarte mult, astfel încât rămân o mare parte dintre vitamine și minerale, dar și fibre.
Fibrele din cerealele integrale ajută la procesul de digestie, care mai departe stabilizează nivelul de zahăr din sânge, reduce riscul de boli cardiovasculare. În plus, îți oferă senzația de sațietate pentru un termen mai lung ceea ce duce la un control al greutății, potrivit USDA, departamentul pentru Agricultură și Hrană al SUA.
Fibrele care sunt carbohidrați complecși se digeră mai lent, ceea ce face ca nivelul glicemiei să se păstreze la un nivel optim.Uite aici o listă cu alimente bogate în fibre. Ce poți include pentru a avea o dietă echilibrată.
Poți integra cerealele cu conținut scăzut de carbohidrați în dieta ta destul de ușor. Iată care sunt 7 cereale low carb pe care le poți consuma zilnic pentru o stare de sănătate perfectă.
Bulgur
Bulgurul este inclus pe lista cu cele 4 cereale care au un conținut redus de carbohidrați. Bulgurul are o aromă cu note ușoare de nuci, iar avantajul său este că poate fi gătit foarte repede. În doar 10-15 minute este gata și asta pentru că este prefiert și apoi uscat.
O porție de 100 de grame de bulgur aduce un aport de 14 g de carbohidrați, ceea ce îl face o opțiune bună dacă vrei să ții sub control nivelul zahărului din sânge. De asemenea, conține fier, magneziu și potasiu.
Bulgurul este un ingredient comun în meniurile din Orientul Mijlociu și în cea mediteraneană. Se folosește în salate, supe, tocănițe sau chiar burgeri. Poate înlocui în rețete orezul, quinoa sau ovăzul.
Hrișca
Hrișca este o pseudocereală care are aproximativ 20 de grame de carbohidrați la o porție de 100 g. Are un conținut mare de proteine complexe, ceea ce înseamnă că are în compoziție toți cei 9 amino acizi esențiali. Este și o sursă bună de fibre, magneziu și complexul de vitamine B.
Hrișca se consumă încă din Antichitate în Asia. Studii arheologice arată că se cultiva în nordul Chinei încă de acum 6000 de ani. Astăzi este încă foarte populară în acea parte de lume.
Se poate consuma ca înlocuitor pentru orez în risotto sau alte tipuri de garnituri, dar și pentru făina de grâu în pâine sau clătite.
Quinoa
Quinoa este tot o pseudocereală, cu un aport de 21 de grame de carbohidrați la 100 de grame. Este o sursă excelentă de magneziu, acid folic și zinc. Nu are gluten și se găsește într-o multitudine de culori: alb, roșu sau negru.
De obicei, quinoa este folosită pentru a aduce mai multă textură salatelor, supelor sau pentru a înlocui orezul. Îți oferim și o listă de alimente low carb, dar bogate în proteine.
Orez sălbatic
Orezul sălbatic se află pe lista cu cele 7 cereale care au un conținut redus de carbohidrați. Orezul sălbatic poate înlocui orezul alb în orice preparat. Avantajul este că are un aport de doar 21 g carbohidrați la o porție de 100 g. Există mai multe tipuri de orez sălbatic, toate cu un conținut ridicat de proteine și fibre.
Orezul sălbatic are o textură mai fermă și un gust cu note de nuci. Nu înlocuiește doar orezul alb, ci și pastele sau cartofii. Se poate adăuga în salate, supe, tocănițe.
Cușcuș
Cușcușul are un aport de 23 g de carbohidrați la 100 g produs. Este bogat în seleniu, un mineral care ajută la protejarea organismului de infecții.
Cușcușul se găsește în mai multe variante și se poate găti în mai multe feluri. De la tocănițe, la salate și supe, în combinație cu legume, carne sau pește, cușcușul este un aliment foarte versatil.
Orez
Orezul se află și el pe lisat cu cele 7 cereale care au un conținut redus de carbohidrați. Orezul este una dintre primele cereale cultivate de om. Este foarte bogat în fibre, seleniu, mangan și alte vitamine și minerale. Orzul gătit are un aport de 28 g carbohidrați la 100 g produs.
Orezul se folosește în supe, salate, risotto, dar poate fi și un substitut bun pentru ciuperci în preparate vegetariene.
Mei
Meiul gătit are un aport de aproximativ 23 g de carbohidrați la 100 de grame. Nu conține gluten și este bogat în vitamine și minerale, precum fier, magneziu și zinc. De asemenea, este o sursă bună de fibre.
Meiul este un aliment de bază în unele țări din Africa și în India unde este folosit pentru a face pâine. Se mai folosește ca înlocuitor pentru orez.