Cele mai pufoase găluște cu prune. Rețeta și trucuri utile
Când spui găluște cu prune te gândești la seri de vară relaxate, la un pahar de vin sau de limonadă, cu muzică bună pe fundal și prieteni alături. Sunt unul dintre cele mai complexe și sățioase deserturi tradiționale românești. Descoperă și tu cum prepari cele mai pufoase găluște cu prune. Rețeta perfectă pentru serile de vară.
Găluște cu prune sau gomboți cu prune, cum li se mai spune prin Ardeal, sunt de origine germană și sunt des întâlnite în bucătăriile din vestul Europei. La noi se fac cel mai des cu prune, însă găluștele pot fi umplute și cu alte fructe cum sunt caisele sau cireșele. În unele zone în aluat se pune și brânză, iar rezultatul este unul și mai savuros.
Găluștele cu prune sunt un desert delicios și reconfortant. Se pot face atât cu prune proaspete, cât și congelate. Când ai timp încearcă și rețeta de crumble cu prune.
Ingrediente
Mod de preparare
Se spală cartofii bine și se pun la fiert în coajă în apă cu sare. Se lasă până se înmoaie suficient cât să fie pătrunși ușor cu o furculiță. Apoi se scurge apa și se lasă să se răcească 10-15 minute, cât să poată fi manevrați.
Se curăță de coajă și se zdrobesc cu presa pentru piure. Se amestecă cu ouăle și cu 250 g făină. Se frământă până se încorporează toate ingredientele. Dacă aluatul este prea moale și lipicios se pune restul de făină.
Nu rata și rețeta de prăjitură de post cu prune.
Cum pregătești găluștele cu prune
Se spală prunele, se rup pe jumătate și li se scot sâmburii. Cu mâna trecută prin apă rece se ia aluat și se aplatizează cu palma. Se pune jumătate de prună în mijloc și apoi se aduc marginile spre centru, formându-se o gălușcă. Se rotește puțin între palme pentru a netezi suprafața. Se continuă procesul cu tot aluatul.
Se pune apă la fiert. Când clocotește, se pun găluștele la fiert, pe rând, fără să se aglomereze oala. Când încep să se ridice la suprafață, se scot pe o tavă.
Între timp se topește untul într-o tigaie. Apoi se pun pesmetul și zahărul. Se lasă să se rumenească. Se lasă să se răcească.
Când găluștele s-au mai răcit se trec prin compoziția de pesmet astfel încât să fie acoperite complet. Se pun pe un platou și se presară cu zahăr pudră și scorțișoară.
Trucuri pentru găluște cu prune super pufoase
Găluștele cu prune trebuie să fie moi și pufoase, cu un echilibru perfect între gustul ușor acrișoară a prunelor și aluatul cu aroma bogată a cartofilor. Pentru a obține și textura, și gustul perfecte trebuie să respecți câteva reguli.
Aluatul pentru găluște ar trebui să fie moale și ușor lipicios. Ouăle sunt de ajutor în acest sens. Când formezi găluștele, nu presa prea tare aluatul în jurul umpluturii. Încearcă să-l închizi delicat și să formezi o minge pufoasă. Presarea prea tare poate împiedica găluștele să se mai umfle în timpul fierberii.
După ce ai format găluștele, lasă-le să se odihnească câteva minute înainte de a le fierbe. Acest lucru va permite aluatului să se întărească puțin și va ajuta la obținerea unei texturi mai bune.
Este important ca apa în care pui găluștele să nu clocotească, ci doar să fie fierbinte. În acest fel găluștele se vor umfla gradual și uniform. De asemenea, nu trebuie să le lași prea mult să fiarbă pentru că pot deveni prea dense.
Fierbe-le doar până când se ridică la suprafață și sunt fierte în interior. De obicei, acest lucru durează aproximativ 5-7 minute.
De ce se întăresc găluștele
Cea mai mare problemă care poate apărea atunci când faci găluște cu prune este faptul că acestea pot ieși tari. Acest lucru se poate întâmpla din mai multe motive. Trebuie să fii atentă de când faci aluatul și să nu pui prea multă făină.
Este indicat să nu pui toată cantitatea de la început, ci să vezi mai întâi care îi este consistența. Aluatul nu trebuie amestecat excesiv și nici frământat, ci doar omogenizat. După ce le formezi nu le lăsa expuse la aer pentru o perioadă prea lungă înainte de a fi fierte. În acest caz, se poate forma o crustă exterioară care poate duce la întărirea lor.
Dacă găluștele sunt fierte prea mult timp, proteinele din compoziție pot coagula și compoziția se va întări. Aceasta poate duce la o textură tare sau cauciucată a găluștelor.