Cele mai pufoase găluște cu prune. Rețeta și trucuri utile

timpul de preparare
Timp de gătire: 35 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Internațională

Când spui găluște cu prune te gândești la seri de vară relaxate, la un pahar de vin sau de limonadă, cu muzică bună pe fundal și prieteni alături. Sunt unul dintre cele mai complexe și sățioase deserturi tradiționale românești. Descoperă și tu cum prepari cele mai pufoase găluște cu prune. Rețeta perfectă pentru serile de vară.

Cele mai pufoase găluște cu prune servite pe o farfurie
Cele mai pufoase găluște cu prune se fac din cartofi fierți în coajă / Shutterstock

Găluște cu prune sau gomboți cu prune, cum li se mai spune prin Ardeal, sunt de origine germană și sunt des întâlnite în bucătăriile din vestul Europei. La noi se fac cel mai des cu prune, însă găluștele pot fi umplute și cu alte fructe cum sunt caisele sau cireșele. În unele zone în aluat se pune și brânză, iar rezultatul este unul și mai savuros.

Găluștele cu prune sunt un desert delicios și reconfortant. Se pot face atât cu prune proaspete, cât și congelate. Când ai timp încearcă și rețeta de crumble cu prune.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ingrediente

Mod de preparare

Se spală cartofii bine și se pun la fiert în coajă în apă cu sare. Se lasă până se înmoaie suficient cât să fie pătrunși ușor cu o furculiță. Apoi se scurge apa și se lasă să se răcească 10-15 minute, cât să poată fi manevrați.

Se curăță de coajă și se zdrobesc cu presa pentru piure. Se amestecă cu ouăle și cu 250 g făină. Se frământă până se încorporează toate ingredientele. Dacă aluatul este prea moale și lipicios se pune restul de făină.

Nu rata și rețeta de prăjitură de post cu prune.

Cum pregătești găluștele cu prune

Se spală prunele, se rup pe jumătate și li se scot sâmburii. Cu mâna trecută prin apă rece se ia aluat și se aplatizează cu palma. Se pune jumătate de prună în mijloc și apoi se aduc marginile spre centru, formându-se o gălușcă. Se rotește puțin între palme pentru a netezi suprafața. Se continuă procesul cu tot aluatul.

Se pune apă la fiert. Când clocotește, se pun găluștele la fiert, pe rând, fără să se aglomereze oala. Când încep să se ridice la suprafață, se scot pe o tavă.

Între timp se topește untul într-o tigaie. Apoi se pun pesmetul și zahărul. Se lasă să se rumenească. Se lasă să se răcească.

Când găluștele s-au mai răcit se trec prin compoziția de pesmet astfel încât să fie acoperite complet. Se pun pe un platou și se presară cu zahăr pudră și scorțișoară.

Trucuri pentru găluște cu prune super pufoase

Găluștele cu prune trebuie să fie moi și pufoase, cu un echilibru perfect între gustul ușor acrișoară a prunelor și aluatul cu aroma bogată a cartofilor. Pentru a obține și textura, și gustul perfecte trebuie să respecți câteva reguli.  

Aluatul pentru găluște ar trebui să fie moale și ușor lipicios. Ouăle sunt de ajutor în acest sens. Când formezi găluștele, nu presa prea tare aluatul în jurul umpluturii. Încearcă să-l închizi delicat și să formezi o minge pufoasă. Presarea prea tare poate împiedica găluștele să se mai umfle în timpul fierberii.

După ce ai format găluștele, lasă-le să se odihnească câteva minute înainte de a le fierbe. Acest lucru va permite aluatului să se întărească puțin și va ajuta la obținerea unei texturi mai bune.

Este important ca apa în care pui găluștele să nu clocotească, ci doar să fie fierbinte. În acest fel găluștele se vor umfla gradual și uniform. De asemenea, nu trebuie să le lași prea mult să fiarbă pentru că pot deveni prea dense.

Fierbe-le doar până când se ridică la suprafață și sunt fierte în interior. De obicei, acest lucru durează aproximativ 5-7 minute.

De ce se întăresc găluștele

Cea mai mare problemă care poate apărea atunci când faci găluște cu prune este faptul că acestea pot ieși tari. Acest lucru se poate întâmpla din mai multe motive. Trebuie să fii atentă de când faci aluatul și să nu pui prea multă făină.

Este indicat să nu pui toată cantitatea de la început, ci să vezi mai întâi care îi este consistența. Aluatul nu trebuie amestecat excesiv și nici frământat, ci doar omogenizat. După ce le formezi nu le lăsa expuse la aer pentru o perioadă prea lungă înainte de a fi fierte. În acest caz, se poate forma o crustă exterioară care poate duce la întărirea lor.

Dacă găluștele sunt fierte prea mult timp, proteinele din compoziție pot coagula și compoziția se va întări. Aceasta poate duce la o textură tare sau cauciucată a găluștelor.

CELE MAI CITITE
Vinete cu ceapă și ardei în sos de soia, într-o tigaie wok
Vinete cu ceapă și ardei în sos de soia, preparate la tigaie
Vinete cu ceapă și ardei în sos de soia, preparate la tigaie
Varză nouă cu costiță și mărar, servită cu mămăliguță
Varză nouă cu costiță și mărar, servită cu mămăliguță
Varză nouă cu costiță și mărar, servită cu mămăliguță
Pui cu mazăre și mentă în bol alb, alături de felii de pâine
Pui cu mazăre și mentă. Rețetă pentru un prânz gustos și hrănitor
Pui cu mazăre și mentă. Rețetă pentru un prânz gustos și hrănitor
Paste cu vinete coapte și ardei multicolori, presărate cu parmezan
Paste cu vinete coapte și ardei multicolori, presărate cu parmezan
Paste cu vinete coapte și ardei multicolori, presărate cu parmezan
Porții de prăjitură cu zmeură și aluat fraged
Prăjitură cu zmeură și aluat fraged. Un desert rafinat și aromat
Prăjitură cu zmeură și aluat fraged. Un desert rafinat și aromat
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Mini galette cu nectarine și sirop de arțar, una pe farfurie și trei pe un grătar
Mini galette cu nectarine și sirop de arțar. Rețeta unui desert cu farmec franțuzesc
Mini galette cu nectarine și sirop de arțar. Rețeta unui desert cu farmec franțuzesc
Porții de prăjitură umedă cu caise și nectarine, decorată cu migdale
Prăjitură umedă cu caise și nectarine, decorată cu migdale
Prăjitură umedă cu caise și nectarine, decorată cu migdale
Înghețată de mure cu zmeură în bol alb și în cupă de înghețată
Înghețată de mure cu zmeură. Un desert care îndeamnă la contemplare
Înghețată de mure cu zmeură. Un desert care îndeamnă la contemplare
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Chec cu caise și nuci porționat pe un tocător de lemn, alături de un cuțit și două cești cu cafea
05:45
Chec cu caise și nuci. Un desert parfumat, cu texturi surprinzătoare Chec cu caise și nuci. Un desert parfumat, cu texturi surprinzătoare
Salată de vinete cu iaurt și usturoi, decorată cu pătrunjel verde
05:06
Salată de vinete cu iaurt și usturoi. Rețeta unui aperitiv cremos și răcoritor Salată de vinete cu iaurt și usturoi. Rețeta unui aperitiv cremos și răcoritor
Porții de prăjitură cu prune și crumble
25 august, 06:06
Prăjitură cu prune și crumble. Un desert cu un contrast plăcut de texturi Prăjitură cu prune și crumble. Un desert cu un contrast plăcut de texturi
Rulouri de vinete umplute cu brânză, în sos aromat de roșii, într-un vas alb, ceramic
25 august, 05:41
Rulouri de vinete umplute cu brânză, în sos aromat de roșii Rulouri de vinete umplute cu brânză, în sos aromat de roșii
Ciorbă de dovlecei cu smântână și mărar în bol cu lingură, felii de pâine și crenguțe de mărar
24 august, 06:19
Ciorbă de dovlecei cu smântână și mărar. Un preparat clasic al verilor românești Ciorbă de dovlecei cu smântână și mărar. Un preparat clasic al verilor românești
Tartă Tatin cu piersici porționată și servită cu o cupă de înghețată
24 august, 05:04
Tartă Tatin cu piersici. Un desert simplu și delicios, de sezon Tartă Tatin cu piersici. Un desert simplu și delicios, de sezon
Vinete în sos de roșii la cuptor, gratinate cu cașcaval
23 august, 06:28
Vinete în sos de roșii la cuptor, gratinate cu cașcaval Vinete în sos de roșii la cuptor, gratinate cu cașcaval
Porții de prăjitură cu zmeură și aluat fraged
23 august, 05:32
Prăjitură cu zmeură și aluat fraged. Un desert rafinat și aromat Prăjitură cu zmeură și aluat fraged. Un desert rafinat și aromat
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Conservă de roșii cherry uscate, în ulei de măsline și ierburi
Conservă de roșii cherry uscate, în ulei de măsline și ierburi
Conservă de roșii cherry uscate, în ulei de măsline și ierburi
Cum funcţionează taxarea inversă la TVA, pregătită în Pachetul 2. Economist: N-ar mai avea ce să fure
Cum funcţionează taxarea inversă la TVA, pregătită în Pachetul 2. Economist: "N-ar mai avea ce să fure"
Cum funcţionează taxarea inversă la TVA, pregătită în Pachetul 2. Economist: "N-ar mai avea ce să fure"
amp;#8220;Aroganţa” milionarului român care are amp;#8220;cel mai tare restaurant din Dubai”! Ce achiziţie a putut face
amp;#8220;Aroganţa” milionarului român care are amp;#8220;cel mai tare restaurant din Dubai”! Ce achiziţie a putut face
amp;#8220;Aroganţa” milionarului român care are amp;#8220;cel mai tare restaurant din Dubai”! Ce achiziţie a putut face
Ella Vișan a răbufnit după imaginile de la Insula Iubirii 2025. Ce mesaj categoric are pentru internauții care o critică
Ella Vișan a răbufnit după imaginile de la Insula Iubirii 2025. Ce mesaj categoric are pentru internauții care o critică
Ella Vișan a răbufnit după imaginile de la Insula Iubirii 2025. Ce mesaj categoric are pentru internauții care o critică
Hande Erçel și Hakan Sabanci s-ar fi despărțit. Ce se vehiculează în presa din Turcia
Hande Erçel și Hakan Sabanci s-ar fi despărțit. Ce se vehiculează în presa din Turcia
Hande Erçel și Hakan Sabanci s-ar fi despărțit. Ce se vehiculează în presa din Turcia
OpenAI vrea să lanseze propriul browser web. Ar fi un rival direct pentru Google Chrome
OpenAI vrea să lanseze propriul browser web. Ar fi un rival direct pentru Google Chrome
OpenAI vrea să lanseze propriul browser web. Ar fi un rival direct pentru Google Chrome
Supă deasă din legume de vară
Supă deasă din legume de vară
Supă deasă din legume de vară
Stimularea auzului la bebeluși. Când începe fătul să audă sunete în burtică
Stimularea auzului la bebeluși. Când începe fătul să audă sunete în burtică
Stimularea auzului la bebeluși. Când începe fătul să audă sunete în burtică
RagnBone Man a oferit primele vești despre starea lui de sănătate, după o săptămână de spitalizare în Lituania
Rag’n’Bone Man a oferit primele vești despre starea lui de sănătate, după o săptămână de spitalizare în Lituania
Rag’n’Bone Man a oferit primele vești despre starea lui de sănătate, după o săptămână de spitalizare în Lituania
Transplantul de uter – o nouă speranță pentru femeile care își doresc copii
Transplantul de uter – o nouă speranță pentru femeile care își doresc copii
Transplantul de uter – o nouă speranță pentru femeile care își doresc copii
fresh
Tartă Tatin cu piersici. Un desert simplu și delicios, de sezon

Tartă Tatin cu piersici. Un desert simplu și delicios, de sezon

Tartă Tatin cu piersici. Un desert simplu și delicios, de sezon

Ciorbă de dovlecei cu smântână și mărar. Un preparat clasic al verilor românești

Ciorbă de dovlecei cu smântână și mărar. Un preparat clasic al verilor românești

Prăjitură cu prune și crumble. Un desert cu un contrast plăcut de texturi

Prăjitură cu prune și crumble. Un desert cu un contrast plăcut de texturi

Rulouri de vinete umplute cu brânză, în sos aromat de roșii

Rulouri de vinete umplute cu brânză, în sos aromat de roșii

Salată de vinete cu iaurt și usturoi. Rețeta unui aperitiv cremos și răcoritor

Salată de vinete cu iaurt și usturoi. Rețeta unui aperitiv cremos și răcoritor
închide