Langoși cu cartofi în aluat. Rețetă de post
Dacă îți plac langoșii ungurești, preparați în mod tradițional din aluat simplu, cu siguranță vei îndrăgi și varianta de langoși cu cartofi în aluat. Preparați în această variantă, langoșii sunt mai pufoși și mai consistenți.
Galerie foto
În plus, langoșii din aluat cu cartofi îi poți prepara și atunci când îți rămâne piure de cartofi pentru a doua zi. Sau, atunci când ai în plan să prepari piure, poți prepara din start o cantitate mai mare. Oprești din aceasta și pentru 4-5 langoși, pe care îi poți prepara a doua zi. Tot din piureul de cartofi rămas pentru a doua zi mai poți prepara și turte la tigaie sau plăcinte umplute cu brânză. Combinația dintre cartofi și brânză în aluaturi este de nerefuzat. Plăcintele pot fi prăjite în ulei, precum langosii, dar pot fi preparate și la cuptor. Ies pufoase și foarte consistente și pot fi preparate pentru micul dejun sau pentru gustările dintre mese. Sunt ideale și pentru pauza de masă de la serviciu.
Rețetele de aluaturi cu cartofi sunt foarte îndrăgite, în special în bucătăria ardelenească. Sunt mai dense, mai pufoase, dar și mai gustoase. Descoperă aici și cea mai populară rețetă de pâine ardelenească cu cartofi, preparată, în special, în zona Sibiului. Mai jos vei descoperi rețeta completă pentru langoși cu cartofi în aluat.
Ingrediente
Mod de preparare
Mai întâi te vei ocupa de pregătirea cartofilor pe care îi cureți, îi speli bine și îi toci în cuburi. Apoi îi pui la fiert în apă cât să fie bine acoperiți. Adaugă și o linguriță de sare în apă. Lasă cartofii să fiarbă până când încep să se sfărâme la testul cu furculița. Scurge-i de surplusul de apă și pasează-i.
Cum prepari langoși cu cartofi în aluat
În intervalul de timp cât cartofii fierb, pregătește drojdia și făina pentru aluat.
Amestecă într-un bol drojdia cu zahărul până când ambele ingrediente se dizolvă. Adaugă apa caldă și o lingură de făină. Amestecă intens până la omogenizare și lasă amestecul deoparte să se activeze compușii din drojdie.
Vei ști că drojdia s-a activată atunci când compoziția din bol își dublează volumul și se formează bule de aer la suprafață.
Pentru a prepara aluatul, adaugă maiaua de drojdie peste piureul de cartofi cald. Omogenizează bine amestecul de ingrediente și încorporează treptat făina. Frământă aluatul până când devine compact. Vei obține un aluat ușor lipicios. Așază o folie de prospețime peste bol și lasă aluatul la dospit pentru aproximativ o oră.
Pentru a forma langoși cu cartofi în aluat, mai întâi unge cu puțin ulei masa de lucru. Umezește-ți și mâinile cu ulei și rupe bucăți mai mici din aluat. Modelează langoșii sub formă de discuri și prăjește-i în ulei încins. Întoarce-i de pe o parte pe cealaltă, pentru a se rumeni frumos pe ambele părți.
Tot din categoria preparatelor cu aluat de cartofi, îți recomandăm să încerci o rețetă de ruladă cu ciuperci și ardei în aluat de cartofi.
Galerie foto