Franzelă de casă. Rețetă simplă de pâine

timpul de preparare
Timp de gătire: 50 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Prânz
tipul bucătăriei
bucătăria: Franceză

Dacă adori pâinea de casă și ești în căutare de rețete simple, pune pe lista de preparat și rețeta de franzelă de casă. Te vei bucura de o pâine savuroasă cu coaja subțire și crocantă, iar interiorul pufos și aerat.

Franzelă de casă pe un ștergar
Galerie foto

Galerie foto

Franzela are coaja subțire și interiorul moale și pufos / Shutterstock

Franzelă este denumirea unui tip de pâine din făină albă, care are formă alungită și câteva crestături spectaculoase la suprafață. Aluatul se prepară în mod foarte simplu, din făină albă cu drojdie, apă și sare. Diferența dintre franzelă și o pâine clasică constă în modul de modelare al pâinii. Tehnica de modelare a franzelei îi asigură un miez pufos și aerat.

Citește și

Chiar dacă pâinea este foarte accesibilă și o găsești la toate chioșcurile și magazinele alimentare, poate fi preparată cu ușurință în casă.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Pentru atunci dispui de mai mult timp și dorești să experimentezi și alte aluaturi, îți recomandăm să încerci rețeta de pâine cu cartofi.

Ingrediente

Mod de preparare

Ca pentru oricare alt aluat care necesită dospire, vei începe cu pregătirea drojdiei. Pune drojdia într-un bol și adaugă zahărul peste ea. Amestecă cele două ingrediente cu o spatulă, până când se diluează. Apoi adaugă 50 de mililitri de apă caldă și o lingură de făină. Din nou amestecă până când obții o compoziție omogenă. Lasă drojdia să se dezvolte timp de 10-12 minute și pregătește restul ingredientelor.

Cum prepari aluatul și modelezi franzelă de casă

Trece făina prin sită într-un bol mai mare. Amestec-o cu sarea și formează un loc adânc la mijlocul ei. Adaugă acolo amestecul de drojdie cu zahărul și apa. Zahărul nu are rol de a îndulci pâinea, ci de a ajuta compușii din drojdie să se activeze într-un timp mai scurt. Amestecă drojdia activată cu făina din bol, turnând și câte puțin din apa caldă.

Amestecă aluatul până când devine compact, apoi frământă-l puțin pe masa presărată cu făină. Umezește mâinile cu puțin ulei  când îl frămânți, apoi transferă-l din nou în bol.

Presară un strat subțire de făină peste aluatul din bol și acoperă bolul cu folie de prospețime. Poți adăuga și un prosop de bucătărie peste bol și lasă aluatul de pâine la dospit pentru aproximativ 50-60 de minute. După acest interval de timp, poți modela pâinea.

Cum formezi franzelele

Umezește-ți din nou mâinile cu ulei și împarte aluatul în 4-5 bucăți. Presară puțină făină pe masa de lucru și întinde fiecare bucată de aluat în câte o foaie dreptunghiulară. Apoi rulează foaia pe lungime, dar nu foarte strâns, pentru a da voie aluatului să se dezvolte. După ce ai modelat toate bucățile de aluat, transferă rulourile în tava de cuptor. Minunata franzelă de casă nu se coace în tava clasică de pâine și în tava mare a cuptorului.

Cum coci franzelele

Printre rulourile de aluat adaugă hârtie de copt pentru a le separa și a nu se lipi între ele. Presară făină pe deasupra franzele și lasă-le să se mai dospească timp de 40-50 de minute. Înainte de a introduce tava în cuptor, încălzește-l la 175 de grade Celsius. Cu lama subțire a unui cuțit crestează franzelele la suprafață în 2-3 locuri, dar pe diagonală. Acest procedeu ajută aluatul să se dezvolte uniform în timpul coacerii, fără a se crăpa inestetic.

Introdu tava cu franzelele în cuptor și coace-le timp de 40 de minute, sau până când devin aurii la suprafață. După coacere, lasă franzelele să se tempereze 10-12 minute, apoi le acoperi cu un prosop umezit și bine stors. Lasă-le acoperite până când se răcesc complet. Astfel, coaja franzelelor se va înmuia ușor, iar miezul se va păstra pufos și aerat.

Descoperă și rețeta de ciabatta, pâinea specială a Italiei.

Citește și
Franzelă de casă feliată
Galerie foto

Galerie foto

Bărbat ținând două pâini pe mâini
Franzelă de casă pe un ștergar
+0
CELE MAI CITITE
Varză cu orez și morcovi în bol negru cu lingură de lemn
Varză cu orez și morcovi. Rețetă simplă și gustoasă, de post
Varză cu orez și morcovi. Rețetă simplă și gustoasă, de post
Bulgur cu legume mexicane și chimen în bol alb, alături de un borcan cu chimen, un ardei roșu și o sticlă de ulei
Bulgur cu legume mexicane și chimen. O călătorie culinară între Orient și Mexic
Bulgur cu legume mexicane și chimen. O călătorie culinară între Orient și Mexic
carne congelată pe blat
Greșeala pe care o faci când dezgheți carnea. Cum să eviți pericolul pentru sănătate
Greșeala pe care o faci când dezgheți carnea. Cum să eviți pericolul pentru sănătate
Supă cremă de morcovi cu ghimbir și crutoane în bol, alături de ghimbir feliat, morcovi și crutoane în bol și în lingură
Supă cremă de morcovi cu ghimbir și crutoane, catifelată și dulceagă
Supă cremă de morcovi cu ghimbir și crutoane, catifelată și dulceagă
Baba Ganoush
Cum se prepară Baba Ganoush, deliciul oriental cu tahini și vinete coapte pe jar
Cum se prepară Baba Ganoush, deliciul oriental cu tahini și vinete coapte pe jar
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Chifle pufoase cu susan într-un coș cu ștergar
Galerie foto
Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post
Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post
Gogoși înfuriate decorate cu puțin zahăr
Galerie foto
Gogoși înfuriate, după rețeta bunicii. Desert tradițional, de post
Gogoși înfuriate, după rețeta bunicii. Desert tradițional, de post
Chifle pufoase umplute cu cremă de ciocolată, decorate cu zahăr pudră
Galerie foto
Chifle pufoase umplute cu cremă de ciocolată (Buchty / Brioche umplute)
Chifle pufoase umplute cu cremă de ciocolată (Buchty / Brioche umplute)
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Porție de pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză pe o farfurie albă ținută în mâini
07:40
Pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză Pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză
Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, în două boluri
07:33
Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, plină de prospețime și culori Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, plină de prospețime și culori
pilaf sârbesc cu legume
20 noiembrie, 09:29
Rețetă de post: pilaf sârbesc cu legume. Cum îl prepari când nu mănânci carne Rețetă de post: pilaf sârbesc cu legume. Cum îl prepari când nu mănânci carne
Chec de post zebrat porționat
20 noiembrie, 06:23
Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos
Porții de negresă de post cu ulei de cocos
20 noiembrie, 05:50
Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat
Chifle pufoase cu susan într-un coș cu ștergar
19 noiembrie, 06:58
Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post
Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean în bol cu furculiță
19 noiembrie, 05:48
Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean. Rețetă caldă, plină de culoare Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean. Rețetă caldă, plină de culoare
langoși de post ca la mănăstire
19 noiembrie, 05:01
Rețetă de langoși de post ca la mănăstire. Cum o prepara măicuța Valentina de la Mănăstirea Piatra Fântânele Rețetă de langoși de post ca la mănăstire. Cum o prepara măicuța Valentina de la Mănăstirea Piatra Fântânele
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Ce ținută a purtat Georgina Rodriguez la Casa Albă. Viitoarea soție a lui Cristiano Ronaldo și-a etalat formele de invidiat
Ce ținută a purtat Georgina Rodriguez la Casa Albă. Viitoarea soție a lui Cristiano Ronaldo și-a etalat formele de invidiat
Ce ținută a purtat Georgina Rodriguez la Casa Albă. Viitoarea soție a lui Cristiano Ronaldo și-a etalat formele de invidiat
Vremea 24 noiembrie-22 decembrie. Decembrie cu temperaturi de primăvară. Când vor cădea primii fulgi de nea
Vremea 24 noiembrie-22 decembrie. Decembrie cu temperaturi de primăvară. Când vor cădea primii fulgi de nea
Vremea 24 noiembrie-22 decembrie. Decembrie cu temperaturi de primăvară. Când vor cădea primii fulgi de nea
Afacerea care l-a ruinat pe Cristi Chivu. Pe ce s-au dus zecile de milioane câştigate de român
Afacerea care l-a ruinat pe Cristi Chivu. Pe ce s-au dus zecile de milioane câştigate de român
Afacerea care l-a ruinat pe Cristi Chivu. Pe ce s-au dus zecile de milioane câştigate de român
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Fiica lui William Levy a debutat ca actriță la cei 15 ani. A jucat alături de tatăl său celebru
Fiica lui William Levy a debutat ca actriță la cei 15 ani. A jucat alături de tatăl său celebru
Fiica lui William Levy a debutat ca actriță la cei 15 ani. A jucat alături de tatăl său celebru
Valve a anunțat noua consolă Steam Machine. Când va ajunge pe piață
Valve a anunțat noua consolă Steam Machine. Când va ajunge pe piață
Valve a anunțat noua consolă Steam Machine. Când va ajunge pe piață
Salată de ridiche neagră cu morcovi și semințe de in
Salată de ridiche neagră cu morcovi și semințe de in
Salată de ridiche neagră cu morcovi și semințe de in
Copilul cere apă înainte de culcare. De ce apare acest obicei și ce înseamnă cu adevărat
Copilul cere apă înainte de culcare. De ce apare acest obicei și ce înseamnă cu adevărat
Copilul cere apă înainte de culcare. De ce apare acest obicei și ce înseamnă cu adevărat
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Trigliceride mărite: ce valori normale au trigliceridele, de ce cresc și care sunt riscurile pentru sănătate
Trigliceride mărite: ce valori normale au trigliceridele, de ce cresc și care sunt riscurile pentru sănătate
Trigliceride mărite: ce valori normale au trigliceridele, de ce cresc și care sunt riscurile pentru sănătate
fresh
Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post

Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post

Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post

Rețetă de langoși de post ca la mănăstire. Cum o prepara măicuța Valentina de la Mănăstirea Piatra Fântânele

Rețetă de langoși de post ca la mănăstire. Cum o prepara măicuța Valentina de la Mănăstirea Piatra Fântânele

Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean. Rețetă caldă, plină de culoare

Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean. Rețetă caldă, plină de culoare

Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat

Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat

Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos

Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos
închide