Chutney de pere. Un deliciu de toamnă elegant și versatil

timpul de preparare
Timp de gătire: 45 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Conserve
tipul bucătăriei
bucătăria: Indiană

Chutney de pere este un preparat perfect pentru a însoți brânzeturi, carne friptă, pateuri sau chiar un platou cu brânză maturată și pâine prăjită. Este un amestec între dulce, acrișor și picant, cu o complexitate aromatică tipic orientală, dar reinterpretată în stil european.

Chutney de pere în două borcane, ardei iuți roșii, pere și pătrunjel verde
Un amestec între dulce, acrișor și picant, cu o complexitate aromatică tipic orientală / Shutterstock

Chutney-ul este o conservă cu origini indiene, adaptată de bucătăria britanică și apoi iubită în toată lumea. În varianta cu pere, gustul este blând. Fructul moale și parfumat aduce note florale și dulci. Acestea se împletesc cu aciditatea discretă a oțetului și iuțeala caldă a ghimbirului și ardeiului iute.

Citește și

Pe măsură ce fierbe, amestecul capătă o consistență densă, lucioasă, iar bucățile de pere devin translucide, aproape confiate. În spate se simt accentele condimentate de scorțișoară, cuișoare, piper și boabe de muștar. Acestea aduc profunzime și o ușoară notă balsamică.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Rezultatul este o pastă aromatică, dulce-acrișoară, ce echilibrează perfect preparatele sărate. Merge servit cu o felie de brânză de capră, un foie gras, un cotlet fript sau chiar o tartă sărată cu brânză albastră. Este un condiment care transformă orice masă simplă într-o experiență culinară sofisticată. Descoperă mai jos rețeta detaliată pas cu pas pentru a prepara și tu Chutney de pere.

Ingrediente

Mod de preparare

Mai întâi curăță perele de coajă și cotor. Apoi taie-le cubulețe mici  de 1–2 cm latura. Pune-le într-o cratiță largă, cu baza groasă. Adaugă ceapa, ghimbirul ras, ardeiul iute, zahărul brun, oțetul, condimentele și sarea. Amestecă bine și lasă totul să stea 15 minute, pentru ca zahărul să înceapă să se dizolve.

Cum prepari chutney de pere

Așază cratița cu ingrediente pe foc mic și lasă-le să fiarbă încet, fără capac, timp de 45–60 de minute. Amestecă din când în când, ca să nu se lipească.

Când lichidul s-a redus și amestecul a devenit lucios, cu o textură asemănătoare unei dulceți groase, chutney-ul este gata.

Descoperă și o rețetă de pere în vin roșu glazurate cu ciocolată și servite cu înghețată.

Pune chutney-ul fierbinte în borcane sterilizate, închide-le ermetic și întoarce-le cu capacul în jos pentru 5 minute. Apoi lasă-le să se răcească lent acoperite cu o pătură.

Poți servi acest chutney alături de brânzeturi maturate (cheddar, gouda, brie, camembert, brânză albastră). Merge foarte bine cu carne de porc, rață sau pui la cuptor, unde chutney-ul adaugă un contrast dulce-picant excelent.

Îl mai poți servi și pe tartine cu unt și prosciutto sau într-un platou de aperitive cu biscuiți sărați, fructe uscate și nuci

Deliciosul chutney de pere se păstrează în loc răcoros și întunecat timp de 3–4 luni. După deschidere, ține borcanul la frigider și consumă-l în 2–3 săptămâni.

Dacă vrei o notă mai sofisticată, poți adăuga în ultimele 10 minute de fierbere 1 linguriță de miere de tei (pentru rotunjirea gustului) sau 2 linguri de vin alb dulce, pentru o aromă mai complexă.

Tot din categoria rețetelor cu pere, simple și delicioase îți mai recomandăm să încerci rețeta de compot aromat de pere.

Citește și
CELE MAI CITITE
Cheesecake cu jeleu de struguri porționat
Cheesecake cu jeleu de struguri. Un desert delicios și elegant
Cheesecake cu jeleu de struguri. Un desert delicios și elegant
Brânză Halloumi în sos de roșii cu ardei copți și măsline în vas negru
Brânză Halloumi în sos de roșii cu ardei copți și măsline
Brânză Halloumi în sos de roșii cu ardei copți și măsline
Două pere în vin roșu glazurate cu ciocolată și servite cu înghețată
Pere în vin roșu, glazurate cu ciocolată și servite cu înghețată
Pere în vin roșu, glazurate cu ciocolată și servite cu înghețată
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie în borcan și în bol
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Brioșe cu banane, nuci și scorțișoară în tava de copt și una ruptă alături
Brioșe cu banane, nuci și scorțișoară. Desert simplu și aromat
Brioșe cu banane, nuci și scorțișoară. Desert simplu și aromat
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Gem de pere cu ghimbir proaspăt în borcan, două pere și o bucată de ghimbir
Gem de pere cu ghimbir proaspăt, aromat și cu o notă ușor picantă
Gem de pere cu ghimbir proaspăt, aromat și cu o notă ușor picantă
Salată cu pere, rucola și gorgonzola, decorată cu nuci și afine în bol, alături de două furculițe
Salată cu pere, rucola și gorgonzola, decorată cu nuci și afine. O armonie între dulce, sărat și acrișor
Salată cu pere, rucola și gorgonzola, decorată cu nuci și afine. O armonie între dulce, sărat și acrișor
Pui la cuptor cu pere și ierburi aromatice
Pui la cuptor cu pere și ierburi aromatice. Un tablou de toamnă pe farfurie
Pui la cuptor cu pere și ierburi aromatice. Un tablou de toamnă pe farfurie
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Chutney de pere în două borcane, ardei iuți roșii, pere și pătrunjel verde
06:43
Chutney de pere. Un deliciu de toamnă elegant și versatil Chutney de pere. Un deliciu de toamnă elegant și versatil
poutine
05:58
Rețetă de poutine. Modul delicios în care canadienii servesc cartofii prăjiți Rețetă de poutine. Modul delicios în care canadienii servesc cartofii prăjiți
Gnocchi cu dovleac, cremă de brânză și rucola în două farfurii
05:49
Gnocchi cu dovleac, cremă de brânză și rucola. O combinație de texturi și arome echilibrate Gnocchi cu dovleac, cremă de brânză și rucola. O combinație de texturi și arome echilibrate
Gem de pere cu ghimbir proaspăt în borcan, două pere și o bucată de ghimbir
10 octombrie, 06:26
Gem de pere cu ghimbir proaspăt, aromat și cu o notă ușor picantă Gem de pere cu ghimbir proaspăt, aromat și cu o notă ușor picantă
Cum să păstrezi lămâile zemoase
10 octombrie, 06:20
Cum să păstrezi lămâile zemoase mai mult timp. Vor rezista și o săptămână Cum să păstrezi lămâile zemoase mai mult timp. Vor rezista și o săptămână
Chec cu morcovi și nuci porționat
10 octombrie, 05:51
Chec cu morcovi și nuci. Un desert rustic, parfumat și reconfortant Chec cu morcovi și nuci. Un desert rustic, parfumat și reconfortant
plăcinte la tigaie cu iaurt
9 octombrie, 09:24
Rețetă de plăcinte la tigaie cu iaurt. Ce să mai adaugi pentru un gust extraordinar Rețetă de plăcinte la tigaie cu iaurt. Ce să mai adaugi pentru un gust extraordinar
Tartă cu dovleac, brânză și măsline verzi, în aluat foietaj de casă porționată, alături de un dovleac secționat, o bucată de brânză și un dovleac turcesc
9 octombrie, 06:55
Tartă cu dovleac, brânză și măsline verzi, în aluat foietaj de casă Tartă cu dovleac, brânză și măsline verzi, în aluat foietaj de casă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Risotto cu dovleac și gorgonzola. Un preparat italian clasic reinterpretat
Risotto cu dovleac și gorgonzola. Un preparat italian clasic reinterpretat
Risotto cu dovleac și gorgonzola. Un preparat italian clasic reinterpretat
Sângera, plângea, o durea. Ultimele ore din viaţa Mădălinei, moartă la 29 de ani, după naştere
"Sângera, plângea, o durea". Ultimele ore din viaţa Mădălinei, moartă la 29 de ani, după naştere
"Sângera, plângea, o durea". Ultimele ore din viaţa Mădălinei, moartă la 29 de ani, după naştere
Milionarul din fotbalul românesc şi-a retras echipa din campionat! amp;#8220;Nu mai poate să o susțină”
Milionarul din fotbalul românesc şi-a retras echipa din campionat! amp;#8220;Nu mai poate să o susțină”
Milionarul din fotbalul românesc şi-a retras echipa din campionat! amp;#8220;Nu mai poate să o susțină”
Cum arăta Claudia Florescu de la Insula Iubirii sezonul 7 fără extensii și acid în buze. Transformare neașteptată
Cum arăta Claudia Florescu de la Insula Iubirii sezonul 7 fără extensii și acid în buze. Transformare neașteptată
Cum arăta Claudia Florescu de la Insula Iubirii sezonul 7 fără extensii și acid în buze. Transformare neașteptată
Anahí a primit noi critici pentru aspectul fizic. Ce artist RBD i-a luat apărarea
Anahí a primit noi critici pentru aspectul fizic. Ce artist RBD i-a luat apărarea
Anahí a primit noi critici pentru aspectul fizic. Ce artist RBD i-a luat apărarea
OpenAI lansează Sora 2 alături de o aplicație specială. Ce probleme a creat deja modelul AI 
OpenAI lansează Sora 2 alături de o aplicație specială. Ce probleme a creat deja modelul AI 
OpenAI lansează Sora 2 alături de o aplicație specială. Ce probleme a creat deja modelul AI 
Legume rădăcinoase coapte cu mirodenii la cuptor
Legume rădăcinoase coapte cu mirodenii la cuptor
Legume rădăcinoase coapte cu mirodenii la cuptor
Igiena intimă la băieței
Igiena intimă la băieței
Igiena intimă la băieței
Noul spin-off Game of Thrones va avea premiera luna aceasta pe HBO. Cine joacă în Cavalerul celor șapte regate
Noul spin-off Game of Thrones va avea premiera luna aceasta pe HBO. Cine joacă în Cavalerul celor șapte regate
Noul spin-off Game of Thrones va avea premiera luna aceasta pe HBO. Cine joacă în Cavalerul celor șapte regate
Cele mai bune semințe. Ce efecte poate avea conținutul lor nutritiv
Cele mai bune semințe. Ce efecte poate avea conținutul lor nutritiv
Cele mai bune semințe. Ce efecte poate avea conținutul lor nutritiv
fresh
Tartă cu dovleac, brânză și măsline verzi, în aluat foietaj de casă

Tartă cu dovleac, brânză și măsline verzi, în aluat foietaj de casă

Tartă cu dovleac, brânză și măsline verzi, în aluat foietaj de casă

Rețetă de plăcinte la tigaie cu iaurt. Ce să mai adaugi pentru un gust extraordinar

Rețetă de plăcinte la tigaie cu iaurt. Ce să mai adaugi pentru un gust extraordinar

Tiramisu cu cremă de dovleac și aromă de scorțișoară

Tiramisu cu cremă de dovleac și aromă de scorțișoară

Chec cu morcovi și nuci. Un desert rustic, parfumat și reconfortant

Chec cu morcovi și nuci. Un desert rustic, parfumat și reconfortant

Cum să păstrezi lămâile zemoase mai mult timp. Vor rezista și o săptămână

Cum să păstrezi lămâile zemoase mai mult timp. Vor rezista și o săptămână
închide