Ciocolată caldă vs cacao fierbinte. Care dintre ele este mai bună
La prima vedere, pare că dacă comanzi ciocolată caldă sau cacao fierbinte vei primi același produs. De cele mai multe ori acest lucru se întâmplă, doar că nu este corect. Hai să aflăm mai multe despre ciocolată caldă vs cacao fierbinte.
Ce diferențiază ciocolata caldă de o cană de cacao fierbinte? Baza lor este aceeași, doar că modul de preparare este cu totul altul. Sunt două băuturi distincte, cu gusturi apropiate, ce e drept. Diferența se simte totuși în textură, gust și preț. Fiecare dintre cele două băuturi oferă o experiență diferită.
Ciocolată caldă vs. cacao fierbinte
Din punct de vedere al preparării este mult mai ușor să faci cacao fierbinte. Practic desfaci un plic, care de cele mai multe ori conține porția exactă, îl pui într-o cană, încălzeși puțină apă sau lapte, torni peste, amesteci și ai băutura.
Pentru ciocolata caldă trebuie să amesteci în vasul în care ai pus laptele și bucățile de ciocolată până când acestea se dizolvă și întreg conținutul se omogenizează.
Privind costurile, ciocolata caldă este mai scumpă decât cacaua fierbinte. Află mai multe și despre consumul de ciocolată neagră.
Ce este ciocolata caldă
Așa cum îi spune numele, ciocolata caldă se face din bucăți de ciocolată topite în apă fierbinte, lapte sau smântână lichidă. Practic, bei ciocolată în formă lichidă. Tu stabilești cât de groasă vrei să fie în funcție de cât lichid pui.
Ciocolata caldă ar trebui servită în pahare cu înălțime mai mică, eventual cu o linguriță alături dacă alegi varianta unei băuturi foarte groase.
Calitatea ciocolatei calde depinde mult de ce fel de ciocolată este folosită, dar și de tipul de lapte. Ideal ar fi să conțină ciocolată neagră cu 70% cacao și lapte integral. Mai poți adăuga zahăr dacă ți se pare gustul de cacao din ciocolată mult prea puternic. Un praf de sare va spori intensitatea aromelor. De asemenea, poți pune la final frișcă.
Ciocolata caldă poate fi condimentată cu scorțișoară, piper cayenne, o linguriță de unt.
Ce conține o cană de cacao fierbinte
Cacaua fierbinte se prepară din pudră de cacao amestecată cu lapte sau cu apă fierbinte. Practic, de cele mai multe ori noi consumăm cacao fierbinte atunci când spunem că bem ciocolată caldă.
Pudra de cacao naturală are un gust ușor acid și amar. Multe dintre produsele gata de consum din magazine pe a căror etichetă scrie ”ciocolată caldă” conțin cacao alcalinizată, zahăr și lapte praf. La final mai poți adăuga tu zahăr dacă îți place mai dulce. Servește o cană de cacao fierbinte alături de o porție de brioșe cu ciocolată.
Cacaua alcalinizată presupune că pudra de cacao a fost tratată chimic cu un agent de alcalinizare pentru a i se reduce aciditatea. Prin acest proces pierde și din aromă.
Din această ecuație lipsește untul de cacao, prezent în ciocolată. El este cel care vine cu conținutul de grăsimi și-i dă adevăratei ciocolate calde textura cremoasă și gustul bogat.