Macarons, desertul rafinat al francezilor. Cum să le faci la tine acasă

Macarons este un desert făcut cu făină de migdale, ușor granulat și moale, rotund cu un diametru mediu de 3-5 cm. Este o specialitate în mai multe orașe și regiuni ale Franței, iar rețeta poate suferi mici schimbări în funcție de zona din care provine.

Mai multe tipuri de macarons pe un blat negru
La început, macarons erau servite doar de regi / Shutterstock

Toate rețetele de macarons au în comun faptul că aluatul de bază este derivat din compoziția de bezea. I se mai adaugă făină de migdale, zahăr pudră, zahăr alb și albuș de ou. De obicei, rețeta necesită cantități egale de zahăr pudră și făină de migdale. Celelalte cantități de ingrediente pot varia de la rețetă la rețetă. Uneori li se mai pot adăuga umpluturi.

Citește și

O altă tradiție care nu se schimbă este aceea că, pe lângă faptul că sunt rotunde, toate macarons sunt coapte. Totuși temperatura și timpul în cuptor variază în funcție de zonă.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Istoria macarons

Macarons de astăzi, așa cum le cunoaștem noi, se găsesc într-o mare varietate de rețete, care sunt, de fapt, rezultatul evoluției desertului de-a lungul anilor. Potrivit istoricilor, macarons sunt de origine arabă. O variantă a acestui desert se face și în Siria, sub denumirea de ”louzieh” (migdale). Totuși, cele mai vechi rețete cunoscute datează din Renaștere.

Denumirea macarons provine de la ”macaroni” sau ”maccherone” din limba italiană. În momentul în care pasta de migdale a ajuns în Italia în anii 1500 a devenit unul dintre ingredientele de bază al cofetăriei din această țară. Pe mesele nobililor a apărut un biscuite, din pastă de migdale, care a devenit repede foarte popular.

Câțiva ani mai târziu, în 1533, Ecaterina de Medici se căsătorește cu regele Franței Henric al II-lea și duce cu ea în țara adoptivă și macarons.

François Rabelais este primul mare scriitor francez care menționează acest desert în 1552. Nu a durat mult și macarons a ajuns în toate regiunile Franței, unde bucătarii au încercat să îmbunătățească rețeta.

Există documente istorice care atestă faptul că, în 1581, la căsătoria ducelui de Joyeuse din Ardeche, s-au servit macarons. De asemenea, sunt menționate în 1600 la târgurile și festivalurile religioase din Montmorillon. 

Când regele Ludovic al XIV-lea a decis să locuiască la Versailles în 1682, bucătarii săi le-au servit oaspeților macarons pentru a le ura bun-venit. Până atunci desertul nu a fost comercializat, ci era consumat în exclusivitate de cei de la Curtea Regelui. Această tradiție a continuat în secolele următoare până la căderea imperiului în 1789.

Cum se fac macarons?

Pe cât pare de simplu să faci macarons pe atât este de complicat pentru că trebuie să respecți întocmai pașii, gramajul ingredientelor și temperaturile. Încearcă și rețeta de ruladă Pavlova cu mascarpone și fructe.

Ingredientele de bază

Pentru a face macarons ai nevoie de trei ingrediente de bază: făină de migdale, zahăr pudră și albuș de ou. În plus, îți mai trebuie câteva grame de zahăr alb pentru asamblarea albușurilor, zeamă de lămâie și eventual colorant alimentar, de preferat natural.

Făina de migdale și zahărul pudră trebuie amestecate și cernute.

Albușurile de ou trebuie cântărite exact și, mai ales, trebuie să fie la temperatura camerei. Pentru a face acest lucru, trebuie scoase din frigider și păstrate timp de cel puțin 12 ore la temperatura camerei într-un recipient ermetic.

Albușurile trebuie bătute astfel încât să rezulte o spumă foarte tare. Trebuie să adaugi un strop de zeamă de lămâie. Se adaugă zahărul și culoarea dorită. Este important să încorporezi zahărul în doi.

Când albușurile sunt tari, adaugi ușor făina de migdale și zahărul pudră, iar cu o spatulă amesteci ușor. Gesturile trebuie să fie lente și constante către centrul castronului în timp ce îl învârtiți câte un sfert într-o mișcare circulară. La final, amestecul trebuie să fie lucios.

Cum se face o crustă perfectă de macarons

Umple o pungă de cofetărie (poș) cu aluatul pe care tocmai l-ai făcut și fă cercuri mici cu diametrul de 2 într-o tavă de copt tapetată cu hârtie sau covor de silicon. Asigură-te că faci la distanță suficientă, astfel încât, atunci când sunt coapte, să nu se lipească între ele. 

Înainte de a le coace lasă macarons sa se odihnească o oră. Se vor usca și vor căpăta crusta specifică.

Cum se coc macarons

Se preîncălzește cuptorul la temperatura specificată și se pune tava. Timpul de coacere variază între 10 și 15 minute, în funcție de cuptor. Macarons nu ar trebui să devină maronii. 

Dacă se rumenesc este semn ca au stat deja prea mult. Dacă nu ai cuptor cu ventilație, coace-le cu ușa ușor deschisă. Încearcă și rețeta de macarons cu fructe.

Când macarons sunt coapte, scoate-le din cuptor și lăsă-le să se răcească câteva minute. Apoi toarnă puțină apă între hârtia pergament și farfurie. Acest lucru va ajuta la îndepărtarea lor fără a se rupe. Mai așteptă încă un minut înainte de a lua din tavă.

Ornarea macarons

Se ia macaron și cu ajutorul unei pungi de patiserie sau a unei lingurițe se ornează cu umplutura. Apoi se unește cu un al doilea macaron, presându-le foarte ușor. Se păstrează într-un loc răcoros și uscat sau la frigider.

Rețeta de macarons cu cremă de ciocolată

Din rețeta de mai jos vor rezulta 50 de macarons cu diametrul de 3 cm. Au umplutură de ciocolată, dar tu ai libertatea de a pune între cele două macarons ce îți place ție.

Ingrediente

  • 150 g faină de migdale
  • 150 g zahăr pudră
  • 2 x 60 g albuș de ou
  • Pentru siropul de zahăr
  • 150 g zahăr alb
  • 40 g apă
  • Pentru ganache de ciocolată
  • 150 ml smântână
  • 250 g ciocolată
  • 10 g unt

Mod de preparare

Se amestecă făina de migdale și zahărul pudră pentru a obține o pudră fină și omogenă. Se cern de trei ori pentru a obține un amestec foarte subțire și se lasă deoparte.

Într-o cratiță se pun la fiert apa, zahărul și praful de colorant alimentar. Utilizarea unui termometru este esențială deoarece temperatura nu trebuie să depășească 121°C.

Se bat spumă nu foarte tare 60 g de albușuri. Se reduce viteza, se toarnă peste albușuri siropul de zahăr în jet subțire. Se mixează până când bezeaua este aproape rece, aproximativ 10 minute.

Între timp, se amestecă restul de 60 g de albușuri cu zahărul pudră și făina de migdalele cernute pentru a obține o pastă groasă și lipicioasă de migdale. Mai întâi se adaugă o cantitate mică de bezea în pasta de migdale. Apoi se amestecă ușor bezeaua în trei reprize. 

Se umple o pungă de patiserie cu aluatul. Pe o tavă de copt cu hârtie de copt sau covor de silicon se fac cercuri cu diametrul de 3 cm diametru.

Se lasă macarons să se odihnească 1 oră.

Se preîncălzește cuptorul la 145°C timp de 10 minute. Se dau la cuptor pentru 15 minute. La final, se lasă să se răcească complet înainte de a le lua din tavă.

Se pregătește ganacheul de ciocolată. Într-o cratiță se aduce smântâna la punctul de fierbere. Când dă în clocot, se stinge focul, se adaugă ciocolata tăiată bucățele, amestecând mereu cu lingura de lemn. Se adaugă untul și se amestecă până se dizolvă. 

Se amestecă apoi cu un tel până se obține o consistență cremoasă, iar apoi se lasă să se răcească complet.

Pe un macarons se pune ganache de ciocolată și apoi se lipește cu un alt macarons. Se lasă macarons să se odihnească cel puțin 12 ore sau chiar mai bine, apoi se servesc.

Citește și
CELE MAI CITITE
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao într-o tavă de lemn
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos
Prăjitură cu vanilie și mac porționată și decorată cu crenguțe de brad și merișoare
Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători
Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători
Tort Raffaello
Tort Raffaello. O alegere ideală pentru sărbătorile de iarnă
Tort Raffaello. O alegere ideală pentru sărbătorile de iarnă
Două pahare cu Tiramisu cu cremă de cocos
Tiramisu cu cocos la pahar. O reinterpretare modernă a desertului italian
Tiramisu cu cocos la pahar. O reinterpretare modernă a desertului italian
femeie făcând piure de cartofi
Ți se pare că piureul de cartofi este mai bun la restaurant? Iată de ce
Ți se pare că piureul de cartofi este mai bun la restaurant? Iată de ce
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Trei cartofi evantai umpluți cu roșii și gratinați cu cașcaval
Cartofi evantai umpluți cu roșii și gratinați cu cașcaval, la cuptor
Cartofi evantai umpluți cu roșii și gratinați cu cașcaval, la cuptor
Supă franțuzească de ceapă cu baghete prăjite și gratinate cu brânză
Supă franțuzească de ceapă - French Onion Soup
Supă franțuzească de ceapă - French Onion Soup
Clafoutis cu struguri decorat cu migdale tocate și zahăr pudră
Clafoutis cu struguri. Varianta rețetei franțuzești cu fructe de toamnă
Clafoutis cu struguri. Varianta rețetei franțuzești cu fructe de toamnă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
brânză congelată
05:30
Știai că poți congela brânza? Iată cum o pregătești pentru a-și păstra textura Știai că poți congela brânza? Iată cum o pregătești pentru a-și păstra textura
persoană care gătește somon
05:25
5 feluri în care poți găti somonul. Idei pentru iubitorii de pește 5 feluri în care poți găti somonul. Idei pentru iubitorii de pește
pui portughez cu orez
05:09
Pui portughez cu orez. Cel mai aromat mod de a găti carnea de pui Pui portughez cu orez. Cel mai aromat mod de a găti carnea de pui
Două porții de ciorbă de varză acră cu cartofi
11 decembrie, 05:00
Ciorbă de varză acră cu cartofi. Rețetă simplă și hrănitoare, de post Ciorbă de varză acră cu cartofi. Rețetă simplă și hrănitoare, de post
Prăjiturele sub formă de căciuli rusești, cu ciocolată și cocos
11 decembrie, 04:42
Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos
Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea
11 decembrie, 04:07
Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea
Trei secțiuni de blat de tort
10 decembrie, 12:23
Blat de tort cu iaurt în compoziție. Un blat aerat, umed și incredibil de stabil Blat de tort cu iaurt în compoziție. Un blat aerat, umed și incredibil de stabil
salate de cartofi
10 decembrie, 06:56
5 idei de salate de cartofi pe care trebuie să le încerci 5 idei de salate de cartofi pe care trebuie să le încerci
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Orez cu lapte preparat după cea mai simplă rețetă
Orez cu lapte preparat după cea mai simplă rețetă
Orez cu lapte preparat după cea mai simplă rețetă
Târgul de Crăciun unde o felie cu untură e 10 lei. Şoriciul, la fel de scump ca vita Angus
Târgul de Crăciun unde o felie cu untură e 10 lei. Şoriciul, la fel de scump ca vita Angus
Târgul de Crăciun unde o felie cu untură e 10 lei. Şoriciul, la fel de scump ca vita Angus
Celebra companie din România care a fost achiziţionată de un colos din Franţa: amp;#8220;Pot ieşi la pensie acum”
Celebra companie din România care a fost achiziţionată de un colos din Franţa: amp;#8220;Pot ieşi la pensie acum”
Celebra companie din România care a fost achiziţionată de un colos din Franţa: amp;#8220;Pot ieşi la pensie acum”
Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN, 11 decembrie 2025. Alexia este dată afară din casă. Unde se mută Ana și ce secret greu află Basty
Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN, 11 decembrie 2025. Alexia este dată afară din casă. Unde se mută Ana și ce secret greu află Basty
Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN, 11 decembrie 2025. Alexia este dată afară din casă. Unde se mută Ana și ce secret greu află Basty
Sıla Türkoğlu s-a retras din cel de-al treilea serial și acum își petrece vacanța la Londra. Ce fotografii a publicat vedeta
Sıla Türkoğlu s-a retras din cel de-al treilea serial și acum își petrece vacanța la Londra. Ce fotografii a publicat vedeta
Sıla Türkoğlu s-a retras din cel de-al treilea serial și acum își petrece vacanța la Londra. Ce fotografii a publicat vedeta
Cele mai bune jocuri video din 2025. Ce titluri au impresionat fanii și experții
Cele mai bune jocuri video din 2025. Ce titluri au impresionat fanii și experții
Cele mai bune jocuri video din 2025. Ce titluri au impresionat fanii și experții
Coaste de porc prăjite în untură la tigaie
Coaste de porc prăjite în untură la tigaie
Coaste de porc prăjite în untură la tigaie
Cum îți ajuți copilul să recunoască știrile false
Cum îți ajuți copilul să recunoască știrile false
Cum îți ajuți copilul să recunoască știrile false
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
8 super-verdețuri pe care trebuie să le incluzi în dieta ta de zi cu zi. Năsturelul face minuni pentru organism
8 super-verdețuri pe care trebuie să le incluzi în dieta ta de zi cu zi. Năsturelul face minuni pentru organism
8 super-verdețuri pe care trebuie să le incluzi în dieta ta de zi cu zi. Năsturelul face minuni pentru organism
fresh
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă

Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă

Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă

Blat de tort cu iaurt în compoziție. Un blat aerat, umed și incredibil de stabil

Blat de tort cu iaurt în compoziție. Un blat aerat, umed și incredibil de stabil

5 idei de salate de cartofi pe care trebuie să le încerci

5 idei de salate de cartofi pe care trebuie să le încerci

Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea

Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea

Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos

Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos
închide