Macarons, desertul rafinat al francezilor. Cum să le faci la tine acasă

Macarons este un desert făcut cu făină de migdale, ușor granulat și moale, rotund cu un diametru mediu de 3-5 cm. Este o specialitate în mai multe orașe și regiuni ale Franței, iar rețeta poate suferi mici schimbări în funcție de zona din care provine.

Mai multe tipuri de macarons pe un blat negru
La început, macarons erau servite doar de regi / Shutterstock

Toate rețetele de macarons au în comun faptul că aluatul de bază este derivat din compoziția de bezea. I se mai adaugă făină de migdale, zahăr pudră, zahăr alb și albuș de ou. De obicei, rețeta necesită cantități egale de zahăr pudră și făină de migdale. Celelalte cantități de ingrediente pot varia de la rețetă la rețetă. Uneori li se mai pot adăuga umpluturi.

Citește și

O altă tradiție care nu se schimbă este aceea că, pe lângă faptul că sunt rotunde, toate macarons sunt coapte. Totuși temperatura și timpul în cuptor variază în funcție de zonă.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Istoria macarons

Macarons de astăzi, așa cum le cunoaștem noi, se găsesc într-o mare varietate de rețete, care sunt, de fapt, rezultatul evoluției desertului de-a lungul anilor. Potrivit istoricilor, macarons sunt de origine arabă. O variantă a acestui desert se face și în Siria, sub denumirea de ”louzieh” (migdale). Totuși, cele mai vechi rețete cunoscute datează din Renaștere.

Denumirea macarons provine de la ”macaroni” sau ”maccherone” din limba italiană. În momentul în care pasta de migdale a ajuns în Italia în anii 1500 a devenit unul dintre ingredientele de bază al cofetăriei din această țară. Pe mesele nobililor a apărut un biscuite, din pastă de migdale, care a devenit repede foarte popular.

Câțiva ani mai târziu, în 1533, Ecaterina de Medici se căsătorește cu regele Franței Henric al II-lea și duce cu ea în țara adoptivă și macarons.

François Rabelais este primul mare scriitor francez care menționează acest desert în 1552. Nu a durat mult și macarons a ajuns în toate regiunile Franței, unde bucătarii au încercat să îmbunătățească rețeta.

Există documente istorice care atestă faptul că, în 1581, la căsătoria ducelui de Joyeuse din Ardeche, s-au servit macarons. De asemenea, sunt menționate în 1600 la târgurile și festivalurile religioase din Montmorillon. 

Când regele Ludovic al XIV-lea a decis să locuiască la Versailles în 1682, bucătarii săi le-au servit oaspeților macarons pentru a le ura bun-venit. Până atunci desertul nu a fost comercializat, ci era consumat în exclusivitate de cei de la Curtea Regelui. Această tradiție a continuat în secolele următoare până la căderea imperiului în 1789.

Cum se fac macarons?

Pe cât pare de simplu să faci macarons pe atât este de complicat pentru că trebuie să respecți întocmai pașii, gramajul ingredientelor și temperaturile. Încearcă și rețeta de ruladă Pavlova cu mascarpone și fructe.

Ingredientele de bază

Pentru a face macarons ai nevoie de trei ingrediente de bază: făină de migdale, zahăr pudră și albuș de ou. În plus, îți mai trebuie câteva grame de zahăr alb pentru asamblarea albușurilor, zeamă de lămâie și eventual colorant alimentar, de preferat natural.

Făina de migdale și zahărul pudră trebuie amestecate și cernute.

Albușurile de ou trebuie cântărite exact și, mai ales, trebuie să fie la temperatura camerei. Pentru a face acest lucru, trebuie scoase din frigider și păstrate timp de cel puțin 12 ore la temperatura camerei într-un recipient ermetic.

Albușurile trebuie bătute astfel încât să rezulte o spumă foarte tare. Trebuie să adaugi un strop de zeamă de lămâie. Se adaugă zahărul și culoarea dorită. Este important să încorporezi zahărul în doi.

Când albușurile sunt tari, adaugi ușor făina de migdale și zahărul pudră, iar cu o spatulă amesteci ușor. Gesturile trebuie să fie lente și constante către centrul castronului în timp ce îl învârtiți câte un sfert într-o mișcare circulară. La final, amestecul trebuie să fie lucios.

Cum se face o crustă perfectă de macarons

Umple o pungă de cofetărie (poș) cu aluatul pe care tocmai l-ai făcut și fă cercuri mici cu diametrul de 2 într-o tavă de copt tapetată cu hârtie sau covor de silicon. Asigură-te că faci la distanță suficientă, astfel încât, atunci când sunt coapte, să nu se lipească între ele. 

Înainte de a le coace lasă macarons sa se odihnească o oră. Se vor usca și vor căpăta crusta specifică.

Cum se coc macarons

Se preîncălzește cuptorul la temperatura specificată și se pune tava. Timpul de coacere variază între 10 și 15 minute, în funcție de cuptor. Macarons nu ar trebui să devină maronii. 

Dacă se rumenesc este semn ca au stat deja prea mult. Dacă nu ai cuptor cu ventilație, coace-le cu ușa ușor deschisă. Încearcă și rețeta de macarons cu fructe.

Când macarons sunt coapte, scoate-le din cuptor și lăsă-le să se răcească câteva minute. Apoi toarnă puțină apă între hârtia pergament și farfurie. Acest lucru va ajuta la îndepărtarea lor fără a se rupe. Mai așteptă încă un minut înainte de a lua din tavă.

Ornarea macarons

Se ia macaron și cu ajutorul unei pungi de patiserie sau a unei lingurițe se ornează cu umplutura. Apoi se unește cu un al doilea macaron, presându-le foarte ușor. Se păstrează într-un loc răcoros și uscat sau la frigider.

Rețeta de macarons cu cremă de ciocolată

Din rețeta de mai jos vor rezulta 50 de macarons cu diametrul de 3 cm. Au umplutură de ciocolată, dar tu ai libertatea de a pune între cele două macarons ce îți place ție.

Ingrediente

  • 150 g faină de migdale
  • 150 g zahăr pudră
  • 2 x 60 g albuș de ou
  • Pentru siropul de zahăr
  • 150 g zahăr alb
  • 40 g apă
  • Pentru ganache de ciocolată
  • 150 ml smântână
  • 250 g ciocolată
  • 10 g unt

Mod de preparare

Se amestecă făina de migdale și zahărul pudră pentru a obține o pudră fină și omogenă. Se cern de trei ori pentru a obține un amestec foarte subțire și se lasă deoparte.

Într-o cratiță se pun la fiert apa, zahărul și praful de colorant alimentar. Utilizarea unui termometru este esențială deoarece temperatura nu trebuie să depășească 121°C.

Se bat spumă nu foarte tare 60 g de albușuri. Se reduce viteza, se toarnă peste albușuri siropul de zahăr în jet subțire. Se mixează până când bezeaua este aproape rece, aproximativ 10 minute.

Între timp, se amestecă restul de 60 g de albușuri cu zahărul pudră și făina de migdalele cernute pentru a obține o pastă groasă și lipicioasă de migdale. Mai întâi se adaugă o cantitate mică de bezea în pasta de migdale. Apoi se amestecă ușor bezeaua în trei reprize. 

Se umple o pungă de patiserie cu aluatul. Pe o tavă de copt cu hârtie de copt sau covor de silicon se fac cercuri cu diametrul de 3 cm diametru.

Se lasă macarons să se odihnească 1 oră.

Se preîncălzește cuptorul la 145°C timp de 10 minute. Se dau la cuptor pentru 15 minute. La final, se lasă să se răcească complet înainte de a le lua din tavă.

Se pregătește ganacheul de ciocolată. Într-o cratiță se aduce smântâna la punctul de fierbere. Când dă în clocot, se stinge focul, se adaugă ciocolata tăiată bucățele, amestecând mereu cu lingura de lemn. Se adaugă untul și se amestecă până se dizolvă. 

Se amestecă apoi cu un tel până se obține o consistență cremoasă, iar apoi se lasă să se răcească complet.

Pe un macarons se pune ganache de ciocolată și apoi se lipește cu un alt macarons. Se lasă macarons să se odihnească cel puțin 12 ore sau chiar mai bine, apoi se servesc.

Citește și
CELE MAI CITITE
Plăcintă cu dovleac ca la bunica pusă pe o farfurie
Plăcintă cu dovleac ca la bunica. Pașii exacți pentru un desert delicios
Plăcintă cu dovleac ca la bunica. Pașii exacți pentru un desert delicios
ciorba de ciuperci servită într-un bol maro
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune porționată pe platou
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
pepeni murați la borcan
De ce se înmoaie pepenii murați. Ce poți face ca să-ți iasă perfecți
De ce se înmoaie pepenii murați. Ce poți face ca să-ți iasă perfecți
Cremă de ciocolată și cafea în bol
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Sufleu de broccoli în bol alb, alături de o lingură și buchețele de broccoli
Galerie foto
Sufleu de broccoli. Un aperitiv gustos și aromat
Sufleu de broccoli. Un aperitiv gustos și aromat
Două boluri cu sufleu de mere
Galerie foto
Sufleu de mere. Rețeta unui desert delicat, din bucătăria franceză
Sufleu de mere. Rețeta unui desert delicat, din bucătăria franceză
Tian de legume în vas rotund
Galerie foto
Tian de legume. Rețetă din bucătăria franțuzească
Tian de legume. Rețetă din bucătăria franțuzească
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Femeie întinzând glazură oglindă colorată peste tort
06:56
Glazură oglindă colorată, pentru torturi spectaculoase Glazură oglindă colorată, pentru torturi spectaculoase
Paste cremoase cu sos de dovleac
05:33
Paste cremoase cu sos de dovleac. Rețeta delicioasă pe care să o încerci în anotimpul rece Paste cremoase cu sos de dovleac. Rețeta delicioasă pe care să o încerci în anotimpul rece
Piure de bob uscat pe platou, cu ceapă roșie și lămâie
05:21
Piure de bob uscat. O rețetă gustoasă și hrănitoare Piure de bob uscat. O rețetă gustoasă și hrănitoare
ciorbă de mazăre cu găluște într-un bol alb
9 decembrie, 06:57
Cum faci ciorbă de mazăre cu găluște. Rețeta simplă Cum faci ciorbă de mazăre cu găluște. Rețeta simplă
persoana care folosește cuptorul cu microunde
9 decembrie, 05:49
Cum programezi cuptorul cu microunde pentru ca mâncarea să se încălzească uniform Cum programezi cuptorul cu microunde pentru ca mâncarea să se încălzească uniform
tocană de ciuperci cu ceapă servită în două boluri
9 decembrie, 05:43
Rețetă de tocană de ciuperci cu ceapă. Ce să-i adaugi ca să iasă foarte gustoasă Rețetă de tocană de ciuperci cu ceapă. Ce să-i adaugi ca să iasă foarte gustoasă
Bezele marmorate cu ciocolată amăruie alături de o ceașcă cu cafea
8 decembrie, 07:03
Bezele marmorate cu ciocolată amăruie, pentru platoul cu fursecuri Bezele marmorate cu ciocolată amăruie, pentru platoul cu fursecuri
avocado toast pus pe un tocător de lemn
8 decembrie, 06:25
Cum să faci din avocado toast un mic dejun complet, plin de nutrienți Cum să faci din avocado toast un mic dejun complet, plin de nutrienți
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
1
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Dacă adori aroma cafelei în deserturi, îți oferim o rețetă de cremă de ciocolată și cafea, ideală pentru umplerea prăjiturilor și torturilor. Este o cremă cu aromă intensă și textură catifelată....
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
2
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Dacă vrei să-i surprinzi pe cei mici cu un platou de fursecuri preparate special pentru ei, îți oferim o rețetă de fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos....
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
3
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
Ciorba de ciuperci este perfectă pentru zilele reci. Bogată în proteine și cu un gust foarte aromat poate fi ceea ce ai nevoie la prânz sau la cină. Se prepară foarte...
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
4
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Chiftelele de post sunt una dintre cele mai versatile și iubite opțiuni din bucătăria fără produse de origine animală. Delicioase, sănătoase și ușor de adaptat, acestea pot fi servite ca aperitiv,...
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
5
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Dacă îți plac prăjiturile cu brânză și ești în căutare de rețete noi, îți recomandăm să încerci și rețeta de prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune. Este o prăjitură...
Parteneri
File de sturion la cuptor, cu sos de usturoi și smântână 
File de sturion la cuptor, cu sos de usturoi și smântână 
File de sturion la cuptor, cu sos de usturoi și smântână 
Un şofer român de TIR a ars de viu în propria cabină, în Italia. Petre nu a avut nicio şansă pentru că în 5 minute totul s-a aprins ca o torţă
Un şofer român de TIR a ars de viu în propria cabină, în Italia. Petre nu a avut nicio şansă pentru că în 5 minute totul s-a aprins ca o torţă
Un şofer român de TIR a ars de viu în propria cabină, în Italia. Petre nu a avut nicio şansă pentru că în 5 minute totul s-a aprins ca o torţă
Fosta noră a lui Ion Ţiriac iubeşte din nou! Cum s-a dat de gol femeia care l-a făcut bunic pe miliardarul român
Fosta noră a lui Ion Ţiriac iubeşte din nou! Cum s-a dat de gol femeia care l-a făcut bunic pe miliardarul român
Fosta noră a lui Ion Ţiriac iubeşte din nou! Cum s-a dat de gol femeia care l-a făcut bunic pe miliardarul român
Ana Bodea revine pe micile ecrane în cel mai nou serial original semnat Ruxandra Ion – Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN
Ana Bodea revine pe micile ecrane în cel mai nou serial original semnat Ruxandra Ion – Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN
Ana Bodea revine pe micile ecrane în cel mai nou serial original semnat Ruxandra Ion – Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN
Competiția eleganței la Golden Butterfly Awrds, ediția cu numărul 50. Ce rochii au îmbrăcat actrițele din Turcia
Competiția eleganței la Golden Butterfly Awrds, ediția cu numărul 50. Ce rochii au îmbrăcat actrițele din Turcia
Competiția eleganței la Golden Butterfly Awrds, ediția cu numărul 50. Ce rochii au îmbrăcat actrițele din Turcia
Elon Musk avertizează că această țară e pe cale de dispariție. Ce alte state ar fi în pericol
Elon Musk avertizează că această țară e „pe cale de dispariție”. Ce alte state ar fi în pericol
Elon Musk avertizează că această țară e „pe cale de dispariție”. Ce alte state ar fi în pericol
Crinkles cu lămâie. Rețetă de fursecuri crăpate
Crinkles cu lămâie. Rețetă de fursecuri crăpate
Crinkles cu lămâie. Rețetă de fursecuri crăpate
Lucruri pe care părinții nu ar trebui să le discute în fața copiilor. Ce spun specialiștii în parenting despre aceste subiecte
Lucruri pe care părinții nu ar trebui să le discute în fața copiilor. Ce spun specialiștii în parenting despre aceste subiecte
Lucruri pe care părinții nu ar trebui să le discute în fața copiilor. Ce spun specialiștii în parenting despre aceste subiecte
Kate Cassidy i-a spus Te iubesc lui Liam Payne în primul TikTok publicat de la moartea lui. Vedeta a postat o compilație video emoționantă 
Kate Cassidy i-a spus „Te iubesc” lui Liam Payne în primul TikTok publicat de la moartea lui. Vedeta a postat o compilație video emoționantă 
Kate Cassidy i-a spus „Te iubesc” lui Liam Payne în primul TikTok publicat de la moartea lui. Vedeta a postat o compilație video emoționantă 
Cum să-ți protejezi auzul. 7 lucruri pe care medicii ORL nu le fac niciodată
Cum să-ți protejezi auzul. 7 lucruri pe care medicii ORL nu le fac niciodată
Cum să-ți protejezi auzul. 7 lucruri pe care medicii ORL nu le fac niciodată
fresh
Rețeta simplă de piure de mazăre. Ce să pui în oală pentru un preparat cremos și aromat

Rețeta simplă de piure de mazăre. Ce să pui în oală pentru un preparat cremos și aromat

Rețeta simplă de piure de mazăre. Ce să pui în oală pentru un preparat cremos și aromat

Rețetă de tocană de ciuperci cu ceapă. Ce să-i adaugi ca să iasă foarte gustoasă

Rețetă de tocană de ciuperci cu ceapă. Ce să-i adaugi ca să iasă foarte gustoasă

Cum să faci din avocado toast un mic dejun complet, plin de nutrienți

Cum să faci din avocado toast un mic dejun complet, plin de nutrienți

Bezele marmorate cu ciocolată amăruie, pentru platoul cu fursecuri

Bezele marmorate cu ciocolată amăruie, pentru platoul cu fursecuri

Cum faci ciorbă de mazăre cu găluște. Rețeta simplă

Cum faci ciorbă de mazăre cu găluște. Rețeta simplă
închide