Macarons, desertul rafinat al francezilor. Cum să le faci la tine acasă

Macarons este un desert făcut cu făină de migdale, ușor granulat și moale, rotund cu un diametru mediu de 3-5 cm. Este o specialitate în mai multe orașe și regiuni ale Franței, iar rețeta poate suferi mici schimbări în funcție de zona din care provine.

Mai multe tipuri de macarons pe un blat negru
La început, macarons erau servite doar de regi / Shutterstock

Toate rețetele de macarons au în comun faptul că aluatul de bază este derivat din compoziția de bezea. I se mai adaugă făină de migdale, zahăr pudră, zahăr alb și albuș de ou. De obicei, rețeta necesită cantități egale de zahăr pudră și făină de migdale. Celelalte cantități de ingrediente pot varia de la rețetă la rețetă. Uneori li se mai pot adăuga umpluturi.

Citește și

O altă tradiție care nu se schimbă este aceea că, pe lângă faptul că sunt rotunde, toate macarons sunt coapte. Totuși temperatura și timpul în cuptor variază în funcție de zonă.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Istoria macarons

Macarons de astăzi, așa cum le cunoaștem noi, se găsesc într-o mare varietate de rețete, care sunt, de fapt, rezultatul evoluției desertului de-a lungul anilor. Potrivit istoricilor, macarons sunt de origine arabă. O variantă a acestui desert se face și în Siria, sub denumirea de ”louzieh” (migdale). Totuși, cele mai vechi rețete cunoscute datează din Renaștere.

Denumirea macarons provine de la ”macaroni” sau ”maccherone” din limba italiană. În momentul în care pasta de migdale a ajuns în Italia în anii 1500 a devenit unul dintre ingredientele de bază al cofetăriei din această țară. Pe mesele nobililor a apărut un biscuite, din pastă de migdale, care a devenit repede foarte popular.

Câțiva ani mai târziu, în 1533, Ecaterina de Medici se căsătorește cu regele Franței Henric al II-lea și duce cu ea în țara adoptivă și macarons.

François Rabelais este primul mare scriitor francez care menționează acest desert în 1552. Nu a durat mult și macarons a ajuns în toate regiunile Franței, unde bucătarii au încercat să îmbunătățească rețeta.

Există documente istorice care atestă faptul că, în 1581, la căsătoria ducelui de Joyeuse din Ardeche, s-au servit macarons. De asemenea, sunt menționate în 1600 la târgurile și festivalurile religioase din Montmorillon. 

Când regele Ludovic al XIV-lea a decis să locuiască la Versailles în 1682, bucătarii săi le-au servit oaspeților macarons pentru a le ura bun-venit. Până atunci desertul nu a fost comercializat, ci era consumat în exclusivitate de cei de la Curtea Regelui. Această tradiție a continuat în secolele următoare până la căderea imperiului în 1789.

Cum se fac macarons?

Pe cât pare de simplu să faci macarons pe atât este de complicat pentru că trebuie să respecți întocmai pașii, gramajul ingredientelor și temperaturile. Încearcă și rețeta de ruladă Pavlova cu mascarpone și fructe.

Ingredientele de bază

Pentru a face macarons ai nevoie de trei ingrediente de bază: făină de migdale, zahăr pudră și albuș de ou. În plus, îți mai trebuie câteva grame de zahăr alb pentru asamblarea albușurilor, zeamă de lămâie și eventual colorant alimentar, de preferat natural.

Făina de migdale și zahărul pudră trebuie amestecate și cernute.

Albușurile de ou trebuie cântărite exact și, mai ales, trebuie să fie la temperatura camerei. Pentru a face acest lucru, trebuie scoase din frigider și păstrate timp de cel puțin 12 ore la temperatura camerei într-un recipient ermetic.

Albușurile trebuie bătute astfel încât să rezulte o spumă foarte tare. Trebuie să adaugi un strop de zeamă de lămâie. Se adaugă zahărul și culoarea dorită. Este important să încorporezi zahărul în doi.

Când albușurile sunt tari, adaugi ușor făina de migdale și zahărul pudră, iar cu o spatulă amesteci ușor. Gesturile trebuie să fie lente și constante către centrul castronului în timp ce îl învârtiți câte un sfert într-o mișcare circulară. La final, amestecul trebuie să fie lucios.

Cum se face o crustă perfectă de macarons

Umple o pungă de cofetărie (poș) cu aluatul pe care tocmai l-ai făcut și fă cercuri mici cu diametrul de 2 într-o tavă de copt tapetată cu hârtie sau covor de silicon. Asigură-te că faci la distanță suficientă, astfel încât, atunci când sunt coapte, să nu se lipească între ele. 

Înainte de a le coace lasă macarons sa se odihnească o oră. Se vor usca și vor căpăta crusta specifică.

Cum se coc macarons

Se preîncălzește cuptorul la temperatura specificată și se pune tava. Timpul de coacere variază între 10 și 15 minute, în funcție de cuptor. Macarons nu ar trebui să devină maronii. 

Dacă se rumenesc este semn ca au stat deja prea mult. Dacă nu ai cuptor cu ventilație, coace-le cu ușa ușor deschisă. Încearcă și rețeta de macarons cu fructe.

Când macarons sunt coapte, scoate-le din cuptor și lăsă-le să se răcească câteva minute. Apoi toarnă puțină apă între hârtia pergament și farfurie. Acest lucru va ajuta la îndepărtarea lor fără a se rupe. Mai așteptă încă un minut înainte de a lua din tavă.

Ornarea macarons

Se ia macaron și cu ajutorul unei pungi de patiserie sau a unei lingurițe se ornează cu umplutura. Apoi se unește cu un al doilea macaron, presându-le foarte ușor. Se păstrează într-un loc răcoros și uscat sau la frigider.

Rețeta de macarons cu cremă de ciocolată

Din rețeta de mai jos vor rezulta 50 de macarons cu diametrul de 3 cm. Au umplutură de ciocolată, dar tu ai libertatea de a pune între cele două macarons ce îți place ție.

Ingrediente

  • 150 g faină de migdale
  • 150 g zahăr pudră
  • 2 x 60 g albuș de ou
  • Pentru siropul de zahăr
  • 150 g zahăr alb
  • 40 g apă
  • Pentru ganache de ciocolată
  • 150 ml smântână
  • 250 g ciocolată
  • 10 g unt

Mod de preparare

Se amestecă făina de migdale și zahărul pudră pentru a obține o pudră fină și omogenă. Se cern de trei ori pentru a obține un amestec foarte subțire și se lasă deoparte.

Într-o cratiță se pun la fiert apa, zahărul și praful de colorant alimentar. Utilizarea unui termometru este esențială deoarece temperatura nu trebuie să depășească 121°C.

Se bat spumă nu foarte tare 60 g de albușuri. Se reduce viteza, se toarnă peste albușuri siropul de zahăr în jet subțire. Se mixează până când bezeaua este aproape rece, aproximativ 10 minute.

Între timp, se amestecă restul de 60 g de albușuri cu zahărul pudră și făina de migdalele cernute pentru a obține o pastă groasă și lipicioasă de migdale. Mai întâi se adaugă o cantitate mică de bezea în pasta de migdale. Apoi se amestecă ușor bezeaua în trei reprize. 

Se umple o pungă de patiserie cu aluatul. Pe o tavă de copt cu hârtie de copt sau covor de silicon se fac cercuri cu diametrul de 3 cm diametru.

Se lasă macarons să se odihnească 1 oră.

Se preîncălzește cuptorul la 145°C timp de 10 minute. Se dau la cuptor pentru 15 minute. La final, se lasă să se răcească complet înainte de a le lua din tavă.

Se pregătește ganacheul de ciocolată. Într-o cratiță se aduce smântâna la punctul de fierbere. Când dă în clocot, se stinge focul, se adaugă ciocolata tăiată bucățele, amestecând mereu cu lingura de lemn. Se adaugă untul și se amestecă până se dizolvă. 

Se amestecă apoi cu un tel până se obține o consistență cremoasă, iar apoi se lasă să se răcească complet.

Pe un macarons se pune ganache de ciocolată și apoi se lipește cu un alt macarons. Se lasă macarons să se odihnească cel puțin 12 ore sau chiar mai bine, apoi se servesc.

Citește și
CELE MAI CITITE
preparate din cartofi puse într-un colaj cu poze
Cele mai iubite preparate din cartofi. Rețete pentru toate gusturile
Cele mai iubite preparate din cartofi. Rețete pentru toate gusturile
Desert din biscuiți cu zmeură și ciocolată porționat pe un platou și pe o farfurie, alături de o cană cu cafea
Desert din biscuiți cu zmeură și ciocolată. Rețetă fără coacere
Desert din biscuiți cu zmeură și ciocolată. Rețetă fără coacere
Pate de gâscă cu merișoare și fulgi de migdale în vas negru și pe felii de pâine
Pate de gâscă cu merișoare și fulgi de migdale. Rețetă pentru micul dejun
Pate de gâscă cu merișoare și fulgi de migdale. Rețetă pentru micul dejun
mai multe tipuri de paste
Cele mai cunoscute tipuri de paste italiene. Cum le alegi pe cele potrivite pentru tine
Cele mai cunoscute tipuri de paste italiene. Cum le alegi pe cele potrivite pentru tine
Clătite de post cu praf de copt pe o farfurie albă
Clătite de post cu praf de copt, un deliciu pufos
Clătite de post cu praf de copt, un deliciu pufos
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
macarons perfecte puse într-un bol alb
Cum să faci macarons la tine acasă. 10 sfaturi extrem de folositoare
Cum să faci macarons la tine acasă. 10 sfaturi extrem de folositoare
Biscuiți Sablé așezați în straturi pe un platou de lemn
Galerie foto
Biscuiți Sablé. Rețetă de fursecuri franțuzești cu unt
Biscuiți Sablé. Rețetă de fursecuri franțuzești cu unt
Prăjitura cu făină de migdale pe un blat gri
Prăjitură cu făină de migdale. Un desert foarte gustos și simplu de preparat
Prăjitură cu făină de migdale. Un desert foarte gustos și simplu de preparat
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Un cozonac proaspăt scos din cuptor și feliat pe un tocător de lemn
08:01
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Drob vegetarian cu ciuperci și orez feliat și pus pe un tocător de lemn alături de trei ouă roșii
07:11
Drob vegetarian cu ciuperci și orez. O rețetă delicioasă de post Drob vegetarian cu ciuperci și orez. O rețetă delicioasă de post
Colaj cu chef Sorin Gonțea și pahare de mousse de ciocolată cu fructe de pădure.
23 aprilie, 09:15
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Tocănița de post cu ciuperci servită într-un castron alb
23 aprilie, 08:27
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Gogoși de post cu apă minerală în două vase
22 aprilie, 08:47
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Pandișpan cu dropsuri de ciocolată porționat
22 aprilie, 05:55
Pandișpan cu dropsuri de ciocolată. Desert simplu și ușor Pandișpan cu dropsuri de ciocolată. Desert simplu și ușor
marinadă pentru pește prăjit pe o farfurie
21 aprilie, 08:14
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
tocănița de post cu legume servită într-o farfurie albă
21 aprilie, 06:50
Tocăniță de post cu legume. Un prânz pe care îl poți lua cu tine la birou Tocăniță de post cu legume. Un prânz pe care îl poți lua cu tine la birou
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Cornulețe cu cremă de mac și cacao, fragede și delicioase
1
Cornulețe cu cremă de mac și cacao, fragede și delicioase
Cornulețe cu cremă de mac și cacao, fragede și delicioase
Dacă dorești să-ți sporești colecția rețetelor de cornulețe, desertul îndrăgit din copilărie, îți oferim o rețetă de cornulețe cu cremă de mac și cacao. Te vei bucura de gustul delicios al...
Tort de ciocolată cu glazură oglindă, pentru momentele dulci
2
Tort de ciocolată cu glazură oglindă, pentru momentele dulci
Tort de ciocolată cu glazură oglindă, pentru momentele dulci
Dacă ești în căutarea unei rețete deosebite de tort, pentru momentele dulci petrecute cu cei dragi, îți oferim o rețetă de tort de ciocolată cu glazură oglindă. Gustul este absolut delicios,...
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
3
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Dacă ai în plan să prepari gogoși pentru momentele dulci ale zilei, îți recomandăm să încerci rețeta de gogoși de post împletite. Este un mod de a da aspect cuceritor celui...
Mâncare de post. 5 rețete pe care le poți prepara în 30 de minute
4
Mâncare de post. 5 rețete pe care le poți prepara în 30 de minute
Mâncare de post. 5 rețete pe care le poți prepara în 30 de minute
Postul religios este o perioadă în care alegem conștient să fim mai cumpătați, mai buni, mai evlavioși, să ne rugăm mai mult. O parte importantă a acestuia o implică și eliminarea...
Rețetă de maioneză de post: două modalități de preparare rapidă
5
Rețetă de maioneză de post: două modalități de preparare rapidă
Rețetă de maioneză de post: două modalități de preparare rapidă
Pentru că maioneza este unul dintre cele mai populare sosuri pentru salate sau alte preparate, avem pentru tine o rețetă de maioneză de post. Avem și două modalități de preparare rapidă,...
Parteneri
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Experiment: un tânăr a devenit om al străzii pentru a demonstra că poate ajunge milionar într-un an. Câţi bani a strâns în 10 luni
Experiment: un tânăr a devenit om al străzii pentru a demonstra că poate ajunge milionar într-un an. Câţi bani a strâns în 10 luni
Experiment: un tânăr a devenit om al străzii pentru a demonstra că poate ajunge milionar într-un an. Câţi bani a strâns în 10 luni
Pariul incredibil pus de milionarul român care construieşte un castel în România! „Stăteau ţăranii şi se închinau”
Pariul incredibil pus de milionarul român care construieşte un castel în România! „Stăteau ţăranii şi se închinau”
Pariul incredibil pus de milionarul român care construieşte un castel în România! „Stăteau ţăranii şi se închinau”
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Cum arată Diletta Leotta în costum de baie la câteva luni după ce a născut. Fosta iubită a lui Can Yaman strălucește
Cum arată Diletta Leotta în costum de baie la câteva luni după ce a născut. Fosta iubită a lui Can Yaman strălucește
Cum arată Diletta Leotta în costum de baie la câteva luni după ce a născut. Fosta iubită a lui Can Yaman strălucește
La ce folosește mânerul din plafonul mașinii, de fapt. Unii șoferi află abia acum adevărul
La ce folosește mânerul din plafonul mașinii, de fapt. Unii șoferi află abia acum adevărul
La ce folosește mânerul din plafonul mașinii, de fapt. Unii șoferi află abia acum adevărul
Prăjitură cu cremă bavareză și aluat opărit
Prăjitură cu cremă bavareză și aluat opărit
Prăjitură cu cremă bavareză și aluat opărit
Tehnici de parenting care te-ar putea face să te îndoiești de tine. Care este cea mai bună metodă de creștere a unui copil
Tehnici de parenting care te-ar putea face să te îndoiești de tine. Care este cea mai bună metodă de creștere a unui copil
Tehnici de parenting care te-ar putea face să te îndoiești de tine. Care este cea mai bună metodă de creștere a unui copil
Beyoncé și-a împărtășit rutina de îngrijire a părului. A auzit că tot spuneți că e cheală
Beyoncé și-a împărtășit rutina de îngrijire a părului. „A auzit că tot spuneți că e cheală”
Beyoncé și-a împărtășit rutina de îngrijire a părului. „A auzit că tot spuneți că e cheală”
Fructe bogate în proteine. Cum le poți include în dieta ta
Fructe bogate în proteine. Cum le poți include în dieta ta
Fructe bogate în proteine. Cum le poți include în dieta ta
fresh
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară

Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară

Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară

Pandișpan cu dropsuri de ciocolată. Desert simplu și ușor

Pandișpan cu dropsuri de ciocolată. Desert simplu și ușor

Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă

Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă

Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente

Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente

De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect

De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
închide