Ruladă împletită cu șuncă și spanac. Rețetă de gustare savuroasă
Pentru gustări savuroase servite de-a lungul zilei, dar și pentru un platou cu aperitive festive, avem pentru tine o rețetă de ruladă împletită cu șuncă și spanac.
Galerie foto
Te va cuceri la această ruladă, atât combinația ingredientelor pentru umplutură, cât și aluatul frumos împletit. Rețeta este ideală de preparat și pentru micul dejun, dar mai ales pentru gustarea din pauza de masă de la birou. Rulada este delicioasă atât caldă, cât și rece. Poate fi servită simplă sau glazurată cu diferite sosuri. Poate fi servită alături de un pahar cu iaurt, cu lapte sau cu ceai, dar și alături de o salată de legume. Este și gustoasă, dar și foarte consistentă și asigură sățietate pentru câteva ore.
Aluatul pentru această ruladă se prepară cu drojdie, ca și aluatul clasic de pâine. Însă poți prepara și un aluat fraged sau poți apela la aluatul foietaj congelat. Indiferent de opțiune, rulada va ieși absolut delicioasă. Iar atunci când ai mai mult timp la dispoziție, poți prepara în casă și aluat foietaj. Prepară cantitate mai mare, împarte-l în pachete de 300-400 de grame și le poți congela.
Descoperă și rețeta pentru aluat foietaj preparat în casă, inspirată din bucătăria franțuzească. Iar în continuare vei descoperi rețeta detaliată pentru ruladă împletită cu șuncă și spanac.
Ingrediente
Mod de preparare
Se începe cu prepararea aluatului care necesită un timp de frământare și un timp de dospire. Nu se lasă la dospit timp îndelungat, precum aluatul de pâine, ci doar 30 de minute. În acest interval de timp poți pregăti ingredientele pentru umplutura ruladei.
Cum prepari aluatul pentru ruladă împletită cu șuncă și spanac
Trece făina prin sită într-un bol de frământare și creează puțin loc adânc la mijlocul ei. Adaugă acolo drojdia amestecată cu zahărul și puțină apă caldă. Amestecă ușor aceste ingrediente, apoi acoperă bolul și lasă maiaua de drojdie la activat 7-8 minute.
Apoi, adaugi câte puțină apă caldă peste maiaua activată, în timp ce amesteci intens și încorporezi în compoziția făina din bol. Toarnă, treptat și uleiul, presară și sarea și frământă un aluat ușor moale și omogen. Pune o folie de prospețime peste bolul cu aluat și lasă aluatul timp de 30 de minute la loc cald.
În acest interval de timp călește ceapa și usturoiul, tocate mărunt, în ulei încins. Când ceapa își schimbă culoarea adaugă frunzele de spanac, tocate mărunt. Lasă spanacul să se pătrundă ușor și să-și degaje aroma în ulei. Apoi stinge focul și lasă spanacul să se răcească.
Cum formezi și coci rulada
După ce aluatul s-a dospit suficient, scoate-l din bol pe masa presărată cu făină. Împarte-l în trei părți egale. Cu ajutorul sucitorului întinde fiecare parte de aluat în câte o foaie mai lungă și subțire. Așază pe fiecare foaie de aluat felii subțiri de șuncă.
Presără mozzarella răzuită peste ele, apoi adaugă spanacul. Rulează cele trei foi de aluat cu umpluturile în interior și lipește bine marginile, prin presare.
Împletește cele trei rulouri formând astfel o ruladă împletită cu șuncă și spanac. Așază rulada în tavă, pe hârtie de copt și mai las- 10-15 minute să se dezvolte aluatul. Între timp, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius. Cu o pensulă de patiserie unge rulada cu ou bătut și presară semințe de susan pe deasupra. Pune tava în cuptor și coace rulada pentru 35-40 de minute la 180 de grade Celsius.
Lasă rulada să se mai tempereze, apoi o poți porționa.
Tot din categoria ruladelor aperitiv, îți mai recomandăm să încerci și rețeta de ruladă cu șuncă și cașcaval.
Galerie foto