12 utilizări inedite pentru făină. Sfaturi simple în bucătărie

Făina este un ingredient care nu lipsește din cămară. Este baza oricăror aluaturi, este bună pentru paneuri, pentru sosuri, dar nu este utilă doar la gătit, ci și la curățat vasele, la fertilizarea solului, chiar și la înlăturarea furnicilor. Iată 12 utilizări inedite pentru făină. Descoperă câteva sfaturi simple și utile în bucătărie.

utilizări inedite pentru făină ilustrate cu ajutorul unui bol plin cu făină
Făina te poate ajuta să cureți mai ușor grăsimea de pe tăvi / Shutterstock

Făina este mai versatilă decât pare. Pe cât pare de simplă, pe atât de multe întrebuințări poate avea. Unele dintre ele țin de gătit, altele de îngrijirea locuinței.

Unele dintre aceste utilizări inedite pentru făină poate nici nu ți-au trecut prin minte, dar specialiștii de la Tasting Table spun că funcționează.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Utilizări inedite pentru făină

Făina este un ingredient neperisabil care nu ar trbui să lipsească din bucătăria gospodinelor. Se folosește în rețetele multor preparate, dar poate avea și alte utilizări practice în bucătărie. Mai jos găsești o listă cu modurile în care poți să folosești făina.

Este de folos pentru ca prăjiturile să nu se lipsească de tăvi

Făina este un ingredient esențial pentru prepararea aluaturilor, dar dacă adaugi  puțină în tavă înainte de coace prăjiturile le vei ajuta să nu se lipsească.

Când modul de preparare al unui desert cere ungerea unei tavi, presară puțină făină în plus deasupra uleiului sau a untului. În acest fel, prăjitura se va desprindă perfect de tavă și va rămâne intactă.

Totuși, nu trebuie să folosești prea multă făină pentru că blaturile tale vor fi mult prea albe după ce le scoți din cuptor. O soluție este să scuturi un pic tava înainte de a adăuga aluatul pentru a îndepărta surplusul de făina.

Îngroașă sosurile

Un sos bun poate să transforme un fel de mâncare obișnuit într-unul excepțional. Pentru acest lucru poate fi util să în îngroși puțin pentru a-i da o textură mai apetisantă. Este nevoie doar să adaugi un pic de făină și să amesteci suficient de mult pentru a nu se crea cocoloașe.

Ca să îngroși sosul cu făină, scoate câteva linguri de sos din vasul în care îl pregătești și pune-le într-un castron. Pune o lingură de făină și amestecă până se omogenizează perfect. Apoi pune-l înapoi oală, amestecând constant. Dacă încă nu s-a îngroșat suficient, repetă procesul.

Te ajută să coci avocado mai repede

Dacă ai cumpărat avocado care nu sunt suficient coapte poate fi frustrant să aștepți câteva zile bune până devin moi. Ca să grăbești procesul este suficient să îl pui într-o pungă cu făină pe care să o legi bine. În felul acesta, etilena, gazul degajat de avocado care grăbește coacerea, rămâne concentrat în pungă.

Făina este de ajutor pentru că absoarbe umiditatea, păstrând fructul de avocado uscat. În două zile, ar trebui să fie suficient de copt pentru a fi savurat.

Folosește un borcan pentru a cerne făina

Atunci când cerni făina poți face destul de multă mizerie în bucătărie. Totuși, este un pas pe care nu îl poți sări pentru că te ajută să obții un aluat ușor și aerisit.

Pentru ca spațiul de lucru să rămână curat ai nevoie de un borcan simplu cu o gură largă pentru a controla dispersarea făinii.

Pune cantitatea dorită de făină în borcan, apoi pune sita peste gura borcanului. Întoarce borcanul și cerne în timp ce le ții împreună. Recipientul va limita fluxul și direcția ploii de făină.

Făina poate fi potențiator de aromă

Când pregătești un desert cu mere, fă un amestec de făină, zahăr brun, condimente, praf de copt și unt și presară-l deasupra. Va aduce o textură crocantă și un gust dulce, mai aromat.

Toppingurile cu făină nu se potrivesc doar deserurilor. În bucătăria braziliană, farofa este un amestec de făină și pesmet care poate fi folosit pentru multe feluri principale pentru a adăuga aromă și textură .

Este potrivită în preparatele asiatice

Când o grămadă de făină se combină cu apa, rezultatul este un aluat lipicios. Poate fi primul pas pentru obținerea unor preparate coapte.

În China, amestecul de făina și apa devine chatang, care se traduce prin supă de ceai. Este de fapt o gustare populară pe bază de făină, mai mult un terci, decât o supă.

Potrivit China Daily, rețeta datează din dinastia Ming și este preparată dintr-o combinație de făină de alune și făină de orez sorg, la care se pot adăuga semințe de susan, nuci, nuci de pin, stafide și zahăr brun sau alb.

Această mâncare pe care o vei găsi pe străzile din Beijing este preparată turnând apă fierbinte peste amestecul de făină înainte de a adăuga topping-urile.

Ajută preparatele să fie mai crocante

Orice tip de carne trecut printr-un amestec de făină cu ou sau alte ingrediente devine mai crocant. Poți să folosești aluatul pentru orice fel de carne, dar și pentru anumite legume. Poți face dovlecei pane, conopidă, vinete, ciuperci, chiar și măsline.

Compoziția pentru pane poate să conțină și condimente, dar și ierburi aromatice proaspete sau uscate, usturoi pudră sau proaspăt mărunțit, ceapă.

Folosește bețișoare de lemn pentru a face făina mai pufoasă

Atunci când ții făina în dulap pentru o perioadă mai lungă de timp constați că începe să se aglomereze. Acest lucru va afecta preparatele pe care urmează să le faci. Nu doar că nu vor mai avea textura potrivită, dar aglomerările de făină te vor împiedica să o cântărești corect.

Poți să eviți această problemă înfigând un bețișor de lemn mai lung în recipientul în care păstrezi făina.

Atunci când urmează să o folosești rotește-l de câteva ori astfel încât să spargi bulgării ce se pot forma. De asemenea, îl poți folosi pentru a nivela cana cu care măsori făina.

Făina poate fi un degresant eficient

Dacă vrei ca oalele și tigăile tale să arate mereu impecabil poți folosi făina pentru a scăpa de petele încăpățânate de făină. Atunci când vasele sunt perfect uscate presară pe ele făina. Aceasta va absorbi grăsimea și murdăria de pe suprafața metalică. Apoi șterge totul cu un prosop de hârtie umed.

Poate absorbi lichidul vărsat

Dacă ai vărsat din greșeală apă sau alt lichid nu te grăbi să aduci găleata și mopul. Poate fi o idee greșită, mai ales dacă este vorba și de grăsime. Mai degrabă presară făină pentru că va absorbi orice lichid, inclusiv uleiul.

Pune suficient de multă pentru a putea fi măturată ușor după ce a adunat tot lichidul. Dacă ai vărsat ceva fierbinte, presară făină deasupra, dar așteaptă să se răcească și după aceea mătură-l.

Fertilizează grădina

Făina este bogată în azot, care este esențial pentru creșterea plantelor. În funcție de tipul ei, poate avea o concentrație mai mică sau mai mare.

Cele din năut, grâu integral și orez brun sunt considerate ca fiind cele mai bogate în azot și, prin urmare, cele mai bune pentru a fi folosite ca îngrășământ pentru plante.

Nu pune făina direct în ghiveci. Amestecă mici cantități în compost, iar în acest fel, făina este dispersată mai uniform în sol.

Te ajută să scapi de furnici

Când ai furnici pulverizarea cu substanțe chimice în spațiile în care se pregătește mâncarea poate fi periculoasă. Cel mai simplu este să faci pe jos o barieră de făină.

Vei vedea că nu vor trece peste ea, iar dacă vor încerca să guste vor avea stomacul copleșit. Plasează făina în jurul crăpăturilor și găurilor din bucătărie și furnicile nu vor mai ieși pe acolo.

Citește și
CELE MAI CITITE
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine porționat, alături de o ceașcă și un ștergar
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine. Un desert dulce-acrișor și răcoritor
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine. Un desert dulce-acrișor și răcoritor
Paste cochilii umplute cu brânză și spanac în sos de roșii într-o tigaie
Paste cochilii umplute cu brânză și spanac în sos de roșii
Paste cochilii umplute cu brânză și spanac în sos de roșii
Porție de tartă cu caise și cremă de vanilie
Tartă cu caise și cremă de vanilie. Un desert fraged și aromat
Tartă cu caise și cremă de vanilie. Un desert fraged și aromat
Chec cu vișine porționat pe două platouri de lemn
Chec cu vișine. Rețetă clasică, cu aluat pufos
Chec cu vișine. Rețetă clasică, cu aluat pufos
Prăjitură cu iaurt și vișine porționată
Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor
Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Mai multe timpuri de ciuperci puse pe un platou alb
Unde se depozitează corect ciupercile. Cât timp se pot păstra
Unde se depozitează corect ciupercile. Cât timp se pot păstra
Cartofi roșii și cartofi albi așezați pe o bucată de rafie
Galerie foto
Cartofi roșii sau cartofi albi: ce să alegi în funcție de ce vrei să gătești
Cartofi roșii sau cartofi albi: ce să alegi în funcție de ce vrei să gătești
Un ou spart care are puncte de sânge de pe gălbenuș, așezat într-un polonic, alături de un ou întreg
Ce sunt punctele de sânge de pe gălbenuș? Iată ce trebuie să faci cu ouăle care le au
Ce sunt punctele de sânge de pe gălbenuș? Iată ce trebuie să faci cu ouăle care le au
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Krapfen sau gogoși austriece pufoase, umplute cu gem și decorate cu zahăr
06:38
Krapfen. Rețetă de gogoși austriece pufoase, umplute cu gem Krapfen. Rețetă de gogoși austriece pufoase, umplute cu gem
Porție de Ciulama de pui cu ciuperci și smântână în bol cu furculiță, doi căței de usturoi și felii de pâine
05:57
Ciulama de pui cu ciuperci și smântână. Un preparat tradițional românesc Ciulama de pui cu ciuperci și smântână. Un preparat tradițional românesc
Sparanghel înfășurat în bacon
30 iunie, 06:02
Sparanghel înfășurat în bacon. O rețetă simplă și savuroasă Sparanghel înfășurat în bacon. O rețetă simplă și savuroasă
Chocotorta pe un platou, decorată cu biscuiți și ciocolată
30 iunie, 05:44
Chocotorta. Rețetă de desert fără coacere, din bucătăria argentiniană Chocotorta. Rețetă de desert fără coacere, din bucătăria argentiniană
Porție de tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic pe o farfurie cu linguriță, alături de un platou cu tiramisu
29 iunie, 06:38
Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian
Spätzle cu pui și sos de ciuperci pe două platouri
29 iunie, 06:09
Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă
Prăjitură cu iaurt și vișine porționată
28 iunie, 06:50
Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor
Merdenele pe un tocător de lemn
28 iunie, 06:32
Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Beyoncé a rămas suspendată într-o mașină înclinată pe scenă. Artista și-a oprit brusc concertul
Beyoncé a rămas suspendată într-o mașină înclinată pe scenă. Artista și-a oprit brusc concertul
Beyoncé a rămas suspendată într-o mașină înclinată pe scenă. Artista și-a oprit brusc concertul
Topul companiilor cu cele mai mici tarife la energie, după expirarea plafonării
Topul companiilor cu cele mai mici tarife la energie, după expirarea plafonării
Topul companiilor cu cele mai mici tarife la energie, după expirarea plafonării
Milionarul român cu 3 pensii a spus care este, de fapt, averea lui Dan Şucu: amp;#8220;N-am mai văzut aşa ceva”
Milionarul român cu 3 pensii a spus care este, de fapt, averea lui Dan Şucu: amp;#8220;N-am mai văzut aşa ceva”
Milionarul român cu 3 pensii a spus care este, de fapt, averea lui Dan Şucu: amp;#8220;N-am mai văzut aşa ceva”
Horoscop luna iulie 2025. Ce schimbări apar în viața zodiilor de foc. Astrele arată care sunt zodiile norocoase
Horoscop luna iulie 2025. Ce schimbări apar în viața zodiilor de foc. Astrele arată care sunt zodiile norocoase
Horoscop luna iulie 2025. Ce schimbări apar în viața zodiilor de foc. Astrele arată care sunt zodiile norocoase
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Frigărui cu brânză în felii de dovlecei și roșii cherry
Frigărui cu brânză în felii de dovlecei și roșii cherry
Frigărui cu brânză în felii de dovlecei și roșii cherry
Parentingul blând poate fi o metodă dificilă pentru anumiți părinți. La ce concluzii au ajuns specialiștii
Parentingul blând poate fi o metodă dificilă pentru anumiți părinți. La ce concluzii au ajuns specialiștii
Parentingul blând poate fi o metodă dificilă pentru anumiți părinți. La ce concluzii au ajuns specialiștii
Ce mesaj i-a trimis Victoria Beckham soțului ei, după ce fostul star englez a ajuns în spital
Ce mesaj i-a trimis Victoria Beckham soțului ei, după ce fostul star englez a ajuns în spital
Ce mesaj i-a trimis Victoria Beckham soțului ei, după ce fostul star englez a ajuns în spital
Beneficiile nutritive ale consumului de linte. De ce să incluzi în alimentație această leguminoasă
Beneficiile nutritive ale consumului de linte. De ce să incluzi în alimentație această leguminoasă
Beneficiile nutritive ale consumului de linte. De ce să incluzi în alimentație această leguminoasă
fresh
Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian

Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian

Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian

Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă

Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă

Chocotorta. Rețetă de desert fără coacere, din bucătăria argentiniană

Chocotorta. Rețetă de desert fără coacere, din bucătăria argentiniană

Sparanghel înfășurat în bacon. O rețetă simplă și savuroasă

Sparanghel înfășurat în bacon. O rețetă simplă și savuroasă

Ciulama de pui cu ciuperci și smântână. Un preparat tradițional românesc

Ciulama de pui cu ciuperci și smântână. Un preparat tradițional românesc
închide