12 utilizări inedite pentru făină. Sfaturi simple în bucătărie

Făina este un ingredient care nu lipsește din cămară. Este baza oricăror aluaturi, este bună pentru paneuri, pentru sosuri, dar nu este utilă doar la gătit, ci și la curățat vasele, la fertilizarea solului, chiar și la înlăturarea furnicilor. Iată 12 utilizări inedite pentru făină. Descoperă câteva sfaturi simple și utile în bucătărie.

utilizări inedite pentru făină ilustrate cu ajutorul unui bol plin cu făină
Făina te poate ajuta să cureți mai ușor grăsimea de pe tăvi / Shutterstock

Făina este mai versatilă decât pare. Pe cât pare de simplă, pe atât de multe întrebuințări poate avea. Unele dintre ele țin de gătit, altele de îngrijirea locuinței.

Unele dintre aceste utilizări inedite pentru făină poate nici nu ți-au trecut prin minte, dar specialiștii de la Tasting Table spun că funcționează.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Utilizări inedite pentru făină

Făina este un ingredient neperisabil care nu ar trbui să lipsească din bucătăria gospodinelor. Se folosește în rețetele multor preparate, dar poate avea și alte utilizări practice în bucătărie. Mai jos găsești o listă cu modurile în care poți să folosești făina.

Este de folos pentru ca prăjiturile să nu se lipsească de tăvi

Făina este un ingredient esențial pentru prepararea aluaturilor, dar dacă adaugi  puțină în tavă înainte de coace prăjiturile le vei ajuta să nu se lipsească.

Când modul de preparare al unui desert cere ungerea unei tavi, presară puțină făină în plus deasupra uleiului sau a untului. În acest fel, prăjitura se va desprindă perfect de tavă și va rămâne intactă.

Totuși, nu trebuie să folosești prea multă făină pentru că blaturile tale vor fi mult prea albe după ce le scoți din cuptor. O soluție este să scuturi un pic tava înainte de a adăuga aluatul pentru a îndepărta surplusul de făina.

Îngroașă sosurile

Un sos bun poate să transforme un fel de mâncare obișnuit într-unul excepțional. Pentru acest lucru poate fi util să în îngroși puțin pentru a-i da o textură mai apetisantă. Este nevoie doar să adaugi un pic de făină și să amesteci suficient de mult pentru a nu se crea cocoloașe.

Ca să îngroși sosul cu făină, scoate câteva linguri de sos din vasul în care îl pregătești și pune-le într-un castron. Pune o lingură de făină și amestecă până se omogenizează perfect. Apoi pune-l înapoi oală, amestecând constant. Dacă încă nu s-a îngroșat suficient, repetă procesul.

Te ajută să coci avocado mai repede

Dacă ai cumpărat avocado care nu sunt suficient coapte poate fi frustrant să aștepți câteva zile bune până devin moi. Ca să grăbești procesul este suficient să îl pui într-o pungă cu făină pe care să o legi bine. În felul acesta, etilena, gazul degajat de avocado care grăbește coacerea, rămâne concentrat în pungă.

Făina este de ajutor pentru că absoarbe umiditatea, păstrând fructul de avocado uscat. În două zile, ar trebui să fie suficient de copt pentru a fi savurat.

Folosește un borcan pentru a cerne făina

Atunci când cerni făina poți face destul de multă mizerie în bucătărie. Totuși, este un pas pe care nu îl poți sări pentru că te ajută să obții un aluat ușor și aerisit.

Pentru ca spațiul de lucru să rămână curat ai nevoie de un borcan simplu cu o gură largă pentru a controla dispersarea făinii.

Pune cantitatea dorită de făină în borcan, apoi pune sita peste gura borcanului. Întoarce borcanul și cerne în timp ce le ții împreună. Recipientul va limita fluxul și direcția ploii de făină.

Făina poate fi potențiator de aromă

Când pregătești un desert cu mere, fă un amestec de făină, zahăr brun, condimente, praf de copt și unt și presară-l deasupra. Va aduce o textură crocantă și un gust dulce, mai aromat.

Toppingurile cu făină nu se potrivesc doar deserurilor. În bucătăria braziliană, farofa este un amestec de făină și pesmet care poate fi folosit pentru multe feluri principale pentru a adăuga aromă și textură .

Este potrivită în preparatele asiatice

Când o grămadă de făină se combină cu apa, rezultatul este un aluat lipicios. Poate fi primul pas pentru obținerea unor preparate coapte.

În China, amestecul de făina și apa devine chatang, care se traduce prin supă de ceai. Este de fapt o gustare populară pe bază de făină, mai mult un terci, decât o supă.

Potrivit China Daily, rețeta datează din dinastia Ming și este preparată dintr-o combinație de făină de alune și făină de orez sorg, la care se pot adăuga semințe de susan, nuci, nuci de pin, stafide și zahăr brun sau alb.

Această mâncare pe care o vei găsi pe străzile din Beijing este preparată turnând apă fierbinte peste amestecul de făină înainte de a adăuga topping-urile.

Ajută preparatele să fie mai crocante

Orice tip de carne trecut printr-un amestec de făină cu ou sau alte ingrediente devine mai crocant. Poți să folosești aluatul pentru orice fel de carne, dar și pentru anumite legume. Poți face dovlecei pane, conopidă, vinete, ciuperci, chiar și măsline.

Compoziția pentru pane poate să conțină și condimente, dar și ierburi aromatice proaspete sau uscate, usturoi pudră sau proaspăt mărunțit, ceapă.

Folosește bețișoare de lemn pentru a face făina mai pufoasă

Atunci când ții făina în dulap pentru o perioadă mai lungă de timp constați că începe să se aglomereze. Acest lucru va afecta preparatele pe care urmează să le faci. Nu doar că nu vor mai avea textura potrivită, dar aglomerările de făină te vor împiedica să o cântărești corect.

Poți să eviți această problemă înfigând un bețișor de lemn mai lung în recipientul în care păstrezi făina.

Atunci când urmează să o folosești rotește-l de câteva ori astfel încât să spargi bulgării ce se pot forma. De asemenea, îl poți folosi pentru a nivela cana cu care măsori făina.

Făina poate fi un degresant eficient

Dacă vrei ca oalele și tigăile tale să arate mereu impecabil poți folosi făina pentru a scăpa de petele încăpățânate de făină. Atunci când vasele sunt perfect uscate presară pe ele făina. Aceasta va absorbi grăsimea și murdăria de pe suprafața metalică. Apoi șterge totul cu un prosop de hârtie umed.

Poate absorbi lichidul vărsat

Dacă ai vărsat din greșeală apă sau alt lichid nu te grăbi să aduci găleata și mopul. Poate fi o idee greșită, mai ales dacă este vorba și de grăsime. Mai degrabă presară făină pentru că va absorbi orice lichid, inclusiv uleiul.

Pune suficient de multă pentru a putea fi măturată ușor după ce a adunat tot lichidul. Dacă ai vărsat ceva fierbinte, presară făină deasupra, dar așteaptă să se răcească și după aceea mătură-l.

Fertilizează grădina

Făina este bogată în azot, care este esențial pentru creșterea plantelor. În funcție de tipul ei, poate avea o concentrație mai mică sau mai mare.

Cele din năut, grâu integral și orez brun sunt considerate ca fiind cele mai bogate în azot și, prin urmare, cele mai bune pentru a fi folosite ca îngrășământ pentru plante.

Nu pune făina direct în ghiveci. Amestecă mici cantități în compost, iar în acest fel, făina este dispersată mai uniform în sol.

Te ajută să scapi de furnici

Când ai furnici pulverizarea cu substanțe chimice în spațiile în care se pregătește mâncarea poate fi periculoasă. Cel mai simplu este să faci pe jos o barieră de făină.

Vei vedea că nu vor trece peste ea, iar dacă vor încerca să guste vor avea stomacul copleșit. Plasează făina în jurul crăpăturilor și găurilor din bucătărie și furnicile nu vor mai ieși pe acolo.

Citește și
CELE MAI CITITE
Gogoși de post cu apă minerală în două vase
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
marinadă pentru pește prăjit pe o farfurie
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Tocănița de post cu ciuperci servită într-un castron alb
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Un cozonac proaspăt scos din cuptor și feliat pe un tocător de lemn
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Colaj cu chef Sorin Gonțea și pahare de mousse de ciocolată cu fructe de pădure.
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Un cozonac proaspăt scos din cuptor și feliat pe un tocător de lemn
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
macarons perfecte puse într-un bol alb
Cum să faci macarons la tine acasă. 10 sfaturi extrem de folositoare
Cum să faci macarons la tine acasă. 10 sfaturi extrem de folositoare
condimente asiatice pe o masă
Topul celor mai populare condimente asiatice. Care este secretul preparatelor lor atât de aromate
Topul celor mai populare condimente asiatice. Care este secretul preparatelor lor atât de aromate
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Pulpă de miel cu cartofi într-o tavă rustică de lemn, alături de un bol cu sos
06:39
Pulpă de miel cu cartofi la cuptor. Rețetă savuroasă și consistentă Pulpă de miel cu cartofi la cuptor. Rețetă savuroasă și consistentă
Porție de pască pufoasă fără aluat în spatula așezată pe farfurie, alături de platoul cu pasca secționată
05:53
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
Trei rețete de ouă umplute așezate pe un platou
05:28
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate în cratiță, alături de un bol cu piure de cartofi
05:21
Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate. Rețetă pentru masa de Paște Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate. Rețetă pentru masa de Paște
rețete cu pește de Florii puse pe o masă
27 aprilie, 06:01
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă 7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
Două borcane cu gem de rubarbă și lingurițe
27 aprilie, 05:43
Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor
Doradă pusă într-o tavă la cuptor
27 aprilie, 04:45
Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor
Cât se ține carnea de miel la cuptor
27 aprilie, 03:39
Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
1
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Cozonacii nu sunt cel mai ușor desert de preparat. Trebuie să fii atentă la o mulțime de detalii, de la temperatura ingredientelor la modul în care în care îi manevrezi după...
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
2
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Peștele prăjit poate fi mai gustos dacă înainte de a-l pune în tigaia cu ulei încins îl lași câteva ore sau peste noapte într-o compoziție cu condimente și ierburi aromatice. Descoperă...
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
3
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Dacă ai în plan să prepari gogoși pentru momentele dulci ale zilei, îți recomandăm să încerci rețeta de gogoși de post împletite. Este un mod de a da aspect cuceritor celui...
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
4
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Ciupercile sunt o sursă excelentă de proteine și este important să le integrezi în dieta ta, mai ales în perioadele de post. O variantă delicioasă de a face acest lucru este...
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
5
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
O reţetă clasică de mousse de ciocolată cu fructe de pădure, un desert cremos, mătăsos şi încărcat cu aromă de ciocolată, care este făcut din doar 3 ingrediente și 3 pași...
Parteneri
Zodii care nu pot renunța la trecut. Nativii care aleg să trăiască din amintiri
Zodii care nu pot renunța la trecut. Nativii care aleg să trăiască din amintiri
Zodii care nu pot renunța la trecut. Nativii care aleg să trăiască din amintiri
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin gunoaie. Aleg și eu ce e bun, ce nu e bun
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin gunoaie. "Aleg și eu ce e bun, ce nu e bun"
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin gunoaie. "Aleg și eu ce e bun, ce nu e bun"
Care este singurul „moment de desfătare” al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut totul: „Asta e rutina!”
Care este singurul „moment de desfătare” al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut totul: „Asta e rutina!”
Care este singurul „moment de desfătare” al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut totul: „Asta e rutina!”
Prințul Harry, gest emoționant pentru nepotul său cel mic. Cadoul extrem de valoros pe care Prințul Louis îl va prețui toată viața
Prințul Harry, gest emoționant pentru nepotul său cel mic. Cadoul extrem de valoros pe care Prințul Louis îl va prețui toată viața
Prințul Harry, gest emoționant pentru nepotul său cel mic. Cadoul extrem de valoros pe care Prințul Louis îl va prețui toată viața
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Boala zombie care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
10 probleme sociale cu care se confruntă adolescenții
10 probleme sociale cu care se confruntă adolescenții
10 probleme sociale cu care se confruntă adolescenții
Selena Gomez a vorbit despre pauza ei de la social media: A fost cel mai satisfăcător cadou pe care mi l-am făcut
Selena Gomez a vorbit despre pauza ei de la social media: „A fost cel mai satisfăcător cadou pe care mi l-am făcut”
Selena Gomez a vorbit despre pauza ei de la social media: „A fost cel mai satisfăcător cadou pe care mi l-am făcut”
Beneficiile și riscurile consumului de alimente picante. Sfaturi pentru a le include în dietă în mod corect
Beneficiile și riscurile consumului de alimente picante. Sfaturi pentru a le include în dietă în mod corect
Beneficiile și riscurile consumului de alimente picante. Sfaturi pentru a le include în dietă în mod corect
fresh
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos

Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos

Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște

Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște

Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor

Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor

Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor

Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor
închide