12 utilizări inedite pentru făină. Sfaturi simple în bucătărie

Făina este un ingredient care nu lipsește din cămară. Este baza oricăror aluaturi, este bună pentru paneuri, pentru sosuri, dar nu este utilă doar la gătit, ci și la curățat vasele, la fertilizarea solului, chiar și la înlăturarea furnicilor. Iată 12 utilizări inedite pentru făină. Descoperă câteva sfaturi simple și utile în bucătărie.

utilizări inedite pentru făină ilustrate cu ajutorul unui bol plin cu făină
Făina te poate ajuta să cureți mai ușor grăsimea de pe tăvi / Shutterstock

Făina este mai versatilă decât pare. Pe cât pare de simplă, pe atât de multe întrebuințări poate avea. Unele dintre ele țin de gătit, altele de îngrijirea locuinței.

Unele dintre aceste utilizări inedite pentru făină poate nici nu ți-au trecut prin minte, dar specialiștii de la Tasting Table spun că funcționează.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Utilizări inedite pentru făină

Făina este un ingredient neperisabil care nu ar trbui să lipsească din bucătăria gospodinelor. Se folosește în rețetele multor preparate, dar poate avea și alte utilizări practice în bucătărie. Mai jos găsești o listă cu modurile în care poți să folosești făina.

Este de folos pentru ca prăjiturile să nu se lipsească de tăvi

Făina este un ingredient esențial pentru prepararea aluaturilor, dar dacă adaugi  puțină în tavă înainte de coace prăjiturile le vei ajuta să nu se lipsească.

Când modul de preparare al unui desert cere ungerea unei tavi, presară puțină făină în plus deasupra uleiului sau a untului. În acest fel, prăjitura se va desprindă perfect de tavă și va rămâne intactă.

Totuși, nu trebuie să folosești prea multă făină pentru că blaturile tale vor fi mult prea albe după ce le scoți din cuptor. O soluție este să scuturi un pic tava înainte de a adăuga aluatul pentru a îndepărta surplusul de făina.

Îngroașă sosurile

Un sos bun poate să transforme un fel de mâncare obișnuit într-unul excepțional. Pentru acest lucru poate fi util să în îngroși puțin pentru a-i da o textură mai apetisantă. Este nevoie doar să adaugi un pic de făină și să amesteci suficient de mult pentru a nu se crea cocoloașe.

Ca să îngroși sosul cu făină, scoate câteva linguri de sos din vasul în care îl pregătești și pune-le într-un castron. Pune o lingură de făină și amestecă până se omogenizează perfect. Apoi pune-l înapoi oală, amestecând constant. Dacă încă nu s-a îngroșat suficient, repetă procesul.

Te ajută să coci avocado mai repede

Dacă ai cumpărat avocado care nu sunt suficient coapte poate fi frustrant să aștepți câteva zile bune până devin moi. Ca să grăbești procesul este suficient să îl pui într-o pungă cu făină pe care să o legi bine. În felul acesta, etilena, gazul degajat de avocado care grăbește coacerea, rămâne concentrat în pungă.

Făina este de ajutor pentru că absoarbe umiditatea, păstrând fructul de avocado uscat. În două zile, ar trebui să fie suficient de copt pentru a fi savurat.

Folosește un borcan pentru a cerne făina

Atunci când cerni făina poți face destul de multă mizerie în bucătărie. Totuși, este un pas pe care nu îl poți sări pentru că te ajută să obții un aluat ușor și aerisit.

Pentru ca spațiul de lucru să rămână curat ai nevoie de un borcan simplu cu o gură largă pentru a controla dispersarea făinii.

Pune cantitatea dorită de făină în borcan, apoi pune sita peste gura borcanului. Întoarce borcanul și cerne în timp ce le ții împreună. Recipientul va limita fluxul și direcția ploii de făină.

Făina poate fi potențiator de aromă

Când pregătești un desert cu mere, fă un amestec de făină, zahăr brun, condimente, praf de copt și unt și presară-l deasupra. Va aduce o textură crocantă și un gust dulce, mai aromat.

Toppingurile cu făină nu se potrivesc doar deserurilor. În bucătăria braziliană, farofa este un amestec de făină și pesmet care poate fi folosit pentru multe feluri principale pentru a adăuga aromă și textură .

Este potrivită în preparatele asiatice

Când o grămadă de făină se combină cu apa, rezultatul este un aluat lipicios. Poate fi primul pas pentru obținerea unor preparate coapte.

În China, amestecul de făina și apa devine chatang, care se traduce prin supă de ceai. Este de fapt o gustare populară pe bază de făină, mai mult un terci, decât o supă.

Potrivit China Daily, rețeta datează din dinastia Ming și este preparată dintr-o combinație de făină de alune și făină de orez sorg, la care se pot adăuga semințe de susan, nuci, nuci de pin, stafide și zahăr brun sau alb.

Această mâncare pe care o vei găsi pe străzile din Beijing este preparată turnând apă fierbinte peste amestecul de făină înainte de a adăuga topping-urile.

Ajută preparatele să fie mai crocante

Orice tip de carne trecut printr-un amestec de făină cu ou sau alte ingrediente devine mai crocant. Poți să folosești aluatul pentru orice fel de carne, dar și pentru anumite legume. Poți face dovlecei pane, conopidă, vinete, ciuperci, chiar și măsline.

Compoziția pentru pane poate să conțină și condimente, dar și ierburi aromatice proaspete sau uscate, usturoi pudră sau proaspăt mărunțit, ceapă.

Folosește bețișoare de lemn pentru a face făina mai pufoasă

Atunci când ții făina în dulap pentru o perioadă mai lungă de timp constați că începe să se aglomereze. Acest lucru va afecta preparatele pe care urmează să le faci. Nu doar că nu vor mai avea textura potrivită, dar aglomerările de făină te vor împiedica să o cântărești corect.

Poți să eviți această problemă înfigând un bețișor de lemn mai lung în recipientul în care păstrezi făina.

Atunci când urmează să o folosești rotește-l de câteva ori astfel încât să spargi bulgării ce se pot forma. De asemenea, îl poți folosi pentru a nivela cana cu care măsori făina.

Făina poate fi un degresant eficient

Dacă vrei ca oalele și tigăile tale să arate mereu impecabil poți folosi făina pentru a scăpa de petele încăpățânate de făină. Atunci când vasele sunt perfect uscate presară pe ele făina. Aceasta va absorbi grăsimea și murdăria de pe suprafața metalică. Apoi șterge totul cu un prosop de hârtie umed.

Poate absorbi lichidul vărsat

Dacă ai vărsat din greșeală apă sau alt lichid nu te grăbi să aduci găleata și mopul. Poate fi o idee greșită, mai ales dacă este vorba și de grăsime. Mai degrabă presară făină pentru că va absorbi orice lichid, inclusiv uleiul.

Pune suficient de multă pentru a putea fi măturată ușor după ce a adunat tot lichidul. Dacă ai vărsat ceva fierbinte, presară făină deasupra, dar așteaptă să se răcească și după aceea mătură-l.

Fertilizează grădina

Făina este bogată în azot, care este esențial pentru creșterea plantelor. În funcție de tipul ei, poate avea o concentrație mai mică sau mai mare.

Cele din năut, grâu integral și orez brun sunt considerate ca fiind cele mai bogate în azot și, prin urmare, cele mai bune pentru a fi folosite ca îngrășământ pentru plante.

Nu pune făina direct în ghiveci. Amestecă mici cantități în compost, iar în acest fel, făina este dispersată mai uniform în sol.

Te ajută să scapi de furnici

Când ai furnici pulverizarea cu substanțe chimice în spațiile în care se pregătește mâncarea poate fi periculoasă. Cel mai simplu este să faci pe jos o barieră de făină.

Vei vedea că nu vor trece peste ea, iar dacă vor încerca să guste vor avea stomacul copleșit. Plasează făina în jurul crăpăturilor și găurilor din bucătărie și furnicile nu vor mai ieși pe acolo.

Citește și
CELE MAI CITITE
ciorbă de burtă ardelenească
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Plăcintă rustică cu ciuperci, ceapă caramelizată și brânză de capră secționată pe un platou și o porție pe o farfurie ținută în mâini
Plăcintă rustică cu ciuperci, ceapă caramelizată și brânză de capră
Plăcintă rustică cu ciuperci, ceapă caramelizată și brânză de capră
Chec cu mere și glazură de nuci caramelizate porționat
Chec cu mere și glazură de nuci caramelizate, cu textură umedă
Chec cu mere și glazură de nuci caramelizate, cu textură umedă
alimentele ultraprocesate
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Prăjitură fragedă cu prune și scorțișoară porționată, alături de un ceainic alb și prune
Prăjitură fragedă cu prune și scorțișoară. Un desert simplu, de toamnă
Prăjitură fragedă cu prune și scorțișoară. Un desert simplu, de toamnă
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
ciorbă de burtă ardelenească
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
alimentele ultraprocesate
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
ketchupul la frigider
Se ține ketchupul la frigider? Iată ce trebuie să știi despre cel mai popular sos
Se ține ketchupul la frigider? Iată ce trebuie să știi despre cel mai popular sos
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Pui tandoori
06:21
Pui tandoori, celebrul preparat indian. Cum îl poți prepara la tine acasă Pui tandoori, celebrul preparat indian. Cum îl poți prepara la tine acasă
ouă turcești
05:09
Rețetă de ouă turcești. Cum se prepară și de ce condimente ai nevoie Rețetă de ouă turcești. Cum se prepară și de ce condimente ai nevoie
sfiha
14 septembrie, 05:46
Rețeta de sfiha, pizza din Orientul Mijlociu. Este o gustare savuroasă Rețeta de sfiha, pizza din Orientul Mijlociu. Este o gustare savuroasă
fajitas
14 septembrie, 05:00
Rețetă de fajitas. Cum să faci acasă cel mai popular preparat mexican Rețetă de fajitas. Cum să faci acasă cel mai popular preparat mexican
Clafoutis cu pere evantai și migdale pe o farfurie, alături de furculițe
13 septembrie, 06:15
Clafoutis cu pere evantai și migdale. Un desert simplu și cuceritor Clafoutis cu pere evantai și migdale. Un desert simplu și cuceritor
Paste cremoase cu ciuperci, nuci și parmezan în două farfurii
13 septembrie, 05:25
Paste cremoase cu ciuperci, nuci și parmezan, pentru prânz sau cină Paste cremoase cu ciuperci, nuci și parmezan, pentru prânz sau cină
Porție de cheesecake cu pere caramelizate pe o spatulă de tort
12 septembrie, 07:03
Cheesecake cu pere caramelizate. Un desert fin și elegant Cheesecake cu pere caramelizate. Un desert fin și elegant
Tocană de vită cu dovleac și vin roșu în bol rustic
12 septembrie, 05:03
Tocană de vită cu dovleac și vin roșu. Rețetă gătită lent Tocană de vită cu dovleac și vin roșu. Rețetă gătită lent
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Cea mai bună metodă de a împiedica moliile să-ți deterioreze hainele. Cum poți să-ți păstrezi în siguranță garderoba
Cea mai bună metodă de a împiedica moliile să-ți deterioreze hainele. Cum poți să-ți păstrezi în siguranță garderoba
Cea mai bună metodă de a împiedica moliile să-ți deterioreze hainele. Cum poți să-ți păstrezi în siguranță garderoba
Bătaie generală în centrul oraşului Galați, după ce două fete de 13 și 15 ani s-au luat la pumni și picioare
Bătaie generală în centrul oraşului Galați, după ce două fete de 13 și 15 ani s-au luat la pumni și picioare
Bătaie generală în centrul oraşului Galați, după ce două fete de 13 și 15 ani s-au luat la pumni și picioare
Ce pensie ia lună de lună de la statul romăn milionarul cu un salariu de 33.000 de euro
Ce pensie ia lună de lună de la statul romăn milionarul cu un salariu de 33.000 de euro
Ce pensie ia lună de lună de la statul romăn milionarul cu un salariu de 33.000 de euro
Îți mai aduci aminte de Cristi din Banat, artistul care făcea furori cu piesa Ca o apă cristalină? Cât de schimbat e în prezent
Îți mai aduci aminte de Cristi din Banat, artistul care făcea furori cu piesa „Ca o apă cristalină”? Cât de schimbat e în prezent
Îți mai aduci aminte de Cristi din Banat, artistul care făcea furori cu piesa „Ca o apă cristalină”? Cât de schimbat e în prezent
Michelle Vieth surprinde cu o schimbare drastică de look. Cum arată în prezent vedeta
Michelle Vieth surprinde cu o schimbare drastică de look. Cum arată în prezent vedeta
Michelle Vieth surprinde cu o schimbare drastică de look. Cum arată în prezent vedeta
Apple a dezvăluit cel mai subțire iPhone de până acum. Ce preț are și cum arată noul smartphone
Apple a dezvăluit cel mai subțire iPhone de până acum. Ce preț are și cum arată noul smartphone
Apple a dezvăluit cel mai subțire iPhone de până acum. Ce preț are și cum arată noul smartphone
Cheesecake candy bar cu dovleac și glazură de ciocolată
Cheesecake candy bar cu dovleac și glazură de ciocolată
Cheesecake candy bar cu dovleac și glazură de ciocolată
Ceașca emoțiilor“ în cazul copiilor. Ce se întâmplă când se golește și cum o poți reumple
„Ceașca emoțiilor“ în cazul copiilor. Ce se întâmplă când se golește și cum o poți reumple
„Ceașca emoțiilor“ în cazul copiilor. Ce se întâmplă când se golește și cum o poți reumple
Justin Bieber face dezvăluiri despre relația cu Hailey în SWAG II: Nu vreau să stric totul, nu vreau să pleci
Justin Bieber face dezvăluiri despre relația cu Hailey în SWAG II: „Nu vreau să stric totul, nu vreau să pleci”
Justin Bieber face dezvăluiri despre relația cu Hailey în SWAG II: „Nu vreau să stric totul, nu vreau să pleci”
Remediul rapid pentru tusea persistentă. Acționează imediat și are efecte dovedite
Remediul rapid pentru tusea persistentă. Acționează imediat și are efecte dovedite
Remediul rapid pentru tusea persistentă. Acționează imediat și are efecte dovedite
fresh
Paste cremoase cu ciuperci, nuci și parmezan, pentru prânz sau cină

Paste cremoase cu ciuperci, nuci și parmezan, pentru prânz sau cină

Paste cremoase cu ciuperci, nuci și parmezan, pentru prânz sau cină

Clafoutis cu pere evantai și migdale. Un desert simplu și cuceritor

Clafoutis cu pere evantai și migdale. Un desert simplu și cuceritor

Rețeta de sfiha, pizza din Orientul Mijlociu. Este o gustare savuroasă

Rețeta de sfiha, pizza din Orientul Mijlociu. Este o gustare savuroasă

Rețetă de fajitas. Cum să faci acasă cel mai popular preparat mexican

Rețetă de fajitas. Cum să faci acasă cel mai popular preparat mexican

Rețetă de ouă turcești. Cum se prepară și de ce condimente ai nevoie

Rețetă de ouă turcești. Cum se prepară și de ce condimente ai nevoie
închide