12 utilizări inedite pentru făină. Sfaturi simple în bucătărie

Făina este un ingredient care nu lipsește din cămară. Este baza oricăror aluaturi, este bună pentru paneuri, pentru sosuri, dar nu este utilă doar la gătit, ci și la curățat vasele, la fertilizarea solului, chiar și la înlăturarea furnicilor. Iată 12 utilizări inedite pentru făină. Descoperă câteva sfaturi simple și utile în bucătărie.

utilizări inedite pentru făină ilustrate cu ajutorul unui bol plin cu făină
Făina te poate ajuta să cureți mai ușor grăsimea de pe tăvi / Shutterstock

Făina este mai versatilă decât pare. Pe cât pare de simplă, pe atât de multe întrebuințări poate avea. Unele dintre ele țin de gătit, altele de îngrijirea locuinței.

Unele dintre aceste utilizări inedite pentru făină poate nici nu ți-au trecut prin minte, dar specialiștii de la Tasting Table spun că funcționează.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Utilizări inedite pentru făină

Făina este un ingredient neperisabil care nu ar trbui să lipsească din bucătăria gospodinelor. Se folosește în rețetele multor preparate, dar poate avea și alte utilizări practice în bucătărie. Mai jos găsești o listă cu modurile în care poți să folosești făina.

Este de folos pentru ca prăjiturile să nu se lipsească de tăvi

Făina este un ingredient esențial pentru prepararea aluaturilor, dar dacă adaugi  puțină în tavă înainte de coace prăjiturile le vei ajuta să nu se lipsească.

Când modul de preparare al unui desert cere ungerea unei tavi, presară puțină făină în plus deasupra uleiului sau a untului. În acest fel, prăjitura se va desprindă perfect de tavă și va rămâne intactă.

Totuși, nu trebuie să folosești prea multă făină pentru că blaturile tale vor fi mult prea albe după ce le scoți din cuptor. O soluție este să scuturi un pic tava înainte de a adăuga aluatul pentru a îndepărta surplusul de făina.

Îngroașă sosurile

Un sos bun poate să transforme un fel de mâncare obișnuit într-unul excepțional. Pentru acest lucru poate fi util să în îngroși puțin pentru a-i da o textură mai apetisantă. Este nevoie doar să adaugi un pic de făină și să amesteci suficient de mult pentru a nu se crea cocoloașe.

Ca să îngroși sosul cu făină, scoate câteva linguri de sos din vasul în care îl pregătești și pune-le într-un castron. Pune o lingură de făină și amestecă până se omogenizează perfect. Apoi pune-l înapoi oală, amestecând constant. Dacă încă nu s-a îngroșat suficient, repetă procesul.

Te ajută să coci avocado mai repede

Dacă ai cumpărat avocado care nu sunt suficient coapte poate fi frustrant să aștepți câteva zile bune până devin moi. Ca să grăbești procesul este suficient să îl pui într-o pungă cu făină pe care să o legi bine. În felul acesta, etilena, gazul degajat de avocado care grăbește coacerea, rămâne concentrat în pungă.

Făina este de ajutor pentru că absoarbe umiditatea, păstrând fructul de avocado uscat. În două zile, ar trebui să fie suficient de copt pentru a fi savurat.

Folosește un borcan pentru a cerne făina

Atunci când cerni făina poți face destul de multă mizerie în bucătărie. Totuși, este un pas pe care nu îl poți sări pentru că te ajută să obții un aluat ușor și aerisit.

Pentru ca spațiul de lucru să rămână curat ai nevoie de un borcan simplu cu o gură largă pentru a controla dispersarea făinii.

Pune cantitatea dorită de făină în borcan, apoi pune sita peste gura borcanului. Întoarce borcanul și cerne în timp ce le ții împreună. Recipientul va limita fluxul și direcția ploii de făină.

Făina poate fi potențiator de aromă

Când pregătești un desert cu mere, fă un amestec de făină, zahăr brun, condimente, praf de copt și unt și presară-l deasupra. Va aduce o textură crocantă și un gust dulce, mai aromat.

Toppingurile cu făină nu se potrivesc doar deserurilor. În bucătăria braziliană, farofa este un amestec de făină și pesmet care poate fi folosit pentru multe feluri principale pentru a adăuga aromă și textură .

Este potrivită în preparatele asiatice

Când o grămadă de făină se combină cu apa, rezultatul este un aluat lipicios. Poate fi primul pas pentru obținerea unor preparate coapte.

În China, amestecul de făina și apa devine chatang, care se traduce prin supă de ceai. Este de fapt o gustare populară pe bază de făină, mai mult un terci, decât o supă.

Potrivit China Daily, rețeta datează din dinastia Ming și este preparată dintr-o combinație de făină de alune și făină de orez sorg, la care se pot adăuga semințe de susan, nuci, nuci de pin, stafide și zahăr brun sau alb.

Această mâncare pe care o vei găsi pe străzile din Beijing este preparată turnând apă fierbinte peste amestecul de făină înainte de a adăuga topping-urile.

Ajută preparatele să fie mai crocante

Orice tip de carne trecut printr-un amestec de făină cu ou sau alte ingrediente devine mai crocant. Poți să folosești aluatul pentru orice fel de carne, dar și pentru anumite legume. Poți face dovlecei pane, conopidă, vinete, ciuperci, chiar și măsline.

Compoziția pentru pane poate să conțină și condimente, dar și ierburi aromatice proaspete sau uscate, usturoi pudră sau proaspăt mărunțit, ceapă.

Folosește bețișoare de lemn pentru a face făina mai pufoasă

Atunci când ții făina în dulap pentru o perioadă mai lungă de timp constați că începe să se aglomereze. Acest lucru va afecta preparatele pe care urmează să le faci. Nu doar că nu vor mai avea textura potrivită, dar aglomerările de făină te vor împiedica să o cântărești corect.

Poți să eviți această problemă înfigând un bețișor de lemn mai lung în recipientul în care păstrezi făina.

Atunci când urmează să o folosești rotește-l de câteva ori astfel încât să spargi bulgării ce se pot forma. De asemenea, îl poți folosi pentru a nivela cana cu care măsori făina.

Făina poate fi un degresant eficient

Dacă vrei ca oalele și tigăile tale să arate mereu impecabil poți folosi făina pentru a scăpa de petele încăpățânate de făină. Atunci când vasele sunt perfect uscate presară pe ele făina. Aceasta va absorbi grăsimea și murdăria de pe suprafața metalică. Apoi șterge totul cu un prosop de hârtie umed.

Poate absorbi lichidul vărsat

Dacă ai vărsat din greșeală apă sau alt lichid nu te grăbi să aduci găleata și mopul. Poate fi o idee greșită, mai ales dacă este vorba și de grăsime. Mai degrabă presară făină pentru că va absorbi orice lichid, inclusiv uleiul.

Pune suficient de multă pentru a putea fi măturată ușor după ce a adunat tot lichidul. Dacă ai vărsat ceva fierbinte, presară făină deasupra, dar așteaptă să se răcească și după aceea mătură-l.

Fertilizează grădina

Făina este bogată în azot, care este esențial pentru creșterea plantelor. În funcție de tipul ei, poate avea o concentrație mai mică sau mai mare.

Cele din năut, grâu integral și orez brun sunt considerate ca fiind cele mai bogate în azot și, prin urmare, cele mai bune pentru a fi folosite ca îngrășământ pentru plante.

Nu pune făina direct în ghiveci. Amestecă mici cantități în compost, iar în acest fel, făina este dispersată mai uniform în sol.

Te ajută să scapi de furnici

Când ai furnici pulverizarea cu substanțe chimice în spațiile în care se pregătește mâncarea poate fi periculoasă. Cel mai simplu este să faci pe jos o barieră de făină.

Vei vedea că nu vor trece peste ea, iar dacă vor încerca să guste vor avea stomacul copleșit. Plasează făina în jurul crăpăturilor și găurilor din bucătărie și furnicile nu vor mai ieși pe acolo.

Citește și
CELE MAI CITITE
Două porții de plăcintă creață cu brânză sărată
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Pate de ciuperci cu fasole roșie în borcan și pe felii de pâine
Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor
Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor
File de macrou în sos cu usturoi, cartofi natur și ciuperci
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
Omletă cu urzici și ceapă verde porționată pe farfurie, un platou cu roșie și parmezan, frunze de urzici și o ceașcă de cafea
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
Preparate de post pentru micul dejun puse pe un blat de lemn
Preparate de post pentru micul dejun. Idei pentru fiecare zi a săptămânii
Preparate de post pentru micul dejun. Idei pentru fiecare zi a săptămânii
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
înlocuitori ai zahărului puși pe un blat gri
Cum poți limita adaosul de zahăr din prăjituri. Sfaturi pentru a păstra gustul delicios
Cum poți limita adaosul de zahăr din prăjituri. Sfaturi pentru a păstra gustul delicios
Cum se prăjesc migdalele
Cum se prăjesc migdalele acasă. 3 variante ușor de preparat
Cum se prăjesc migdalele acasă. 3 variante ușor de preparat
ou crăpat
Ai găsit un ou crăpat? Cum îl poți consuma fără să te îmbolnăvești
Ai găsit un ou crăpat? Cum îl poți consuma fără să te îmbolnăvești
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Mai mulți mici de casă puți pe un tocător de lemn
29 martie, 05:20
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți
Borș de fasole albă în bol și în lingură alături de ardei iuți și o sticlă
28 martie, 10:48
Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
Două porții de plăcintă creață cu brânză sărată
27 martie, 09:37
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Omletă cu urzici și ceapă verde porționată pe farfurie, un platou cu roșie și parmezan, frunze de urzici și o ceașcă de cafea
26 martie, 09:36
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
File de macrou în sos cu usturoi, cartofi natur și ciuperci
25 martie, 09:22
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
Pate de ciuperci cu fasole roșie în borcan și pe felii de pâine
24 martie, 07:23
Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor
Preparate de post pentru micul dejun puse pe un blat de lemn
23 martie, 05:31
Preparate de post pentru micul dejun. Idei pentru fiecare zi a săptămânii Preparate de post pentru micul dejun. Idei pentru fiecare zi a săptămânii
Paste cu pesto de leurdă în farfurie, alături de un borcan cu pesto și frunze de leurdă
22 martie, 13:27
Paste cu pesto de leurdă. Savoare intensă și prospețime de primăvară Paste cu pesto de leurdă. Savoare intensă și prospețime de primăvară
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
1
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Dacă nu ai preparat încă, în propria bucătărie delicioasele pârjoale moldovenești, îți oferim mai jos rețeta detaliată pas cu pas. Mai prepari un piure de cartofi cremos, iar deliciul mesei de...
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
2
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
Probabil ai văzut în supermarketuri mesaje de avertizare legate de coaja lămâilor. Te-ai întrebat de ce nu este recomandat să le consumi. Motivul este că au pesticide care ți-ar putea afecta...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
3
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
4
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsurile de cartofi preparate la air fryer reprezintă o inovație culinară care combină gustul autentic al tradiționalelor chipsuri prăjite cu beneficiile unui stil de viață mai sănătos. Prin utilizarea aerului fierbinte...
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
5
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Această rețetă tradițională, reinterpretată, de mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi o explozie de arome și texturi reconfortante. Rețeta aduce împreună două elemente de bază ale bucătăriei: mămăliga...
Parteneri
Zodia care poate avea un 2025 fabulos începând cu zilele următoare. Nativul a cărui viață se schimbă în bine
Zodia care poate avea un 2025 fabulos începând cu zilele următoare. Nativul a cărui viață se schimbă în bine
Zodia care poate avea un 2025 fabulos începând cu zilele următoare. Nativul a cărui viață se schimbă în bine
Opt curieri români au dat un tun de aproape un milion de euro, în UK. În total au primit o condamnare pe 30 de ani
Opt curieri români au dat un tun de aproape un milion de euro, în UK. În total au primit o condamnare pe 30 de ani
Opt curieri români au dat un tun de aproape un milion de euro, în UK. În total au primit o condamnare pe 30 de ani
Celebrul milionar care şi-a tocat întreaga avere de peste 20 de milioane de euro şi nu regretă deloc: „Aş face totul la fel. Sunt fericit”
Celebrul milionar care şi-a tocat întreaga avere de peste 20 de milioane de euro şi nu regretă deloc: „Aş face totul la fel. Sunt fericit”
Celebrul milionar care şi-a tocat întreaga avere de peste 20 de milioane de euro şi nu regretă deloc: „Aş face totul la fel. Sunt fericit”
Mircea Badea, interviu-eveniment în exclusivitate cu Andrew Tate, pentru AntenaPLAY
Mircea Badea, interviu-eveniment în exclusivitate cu Andrew Tate, pentru AntenaPLAY
Mircea Badea, interviu-eveniment în exclusivitate cu Andrew Tate, pentru AntenaPLAY
Soția lui Radu Vâlcan, într-o ținută sexy, de revistă, în Thailanda.Adela Popescu, alături de soțul ei la filmările Insula Iubirii
Soția lui Radu Vâlcan, într-o ținută sexy, de revistă, în Thailanda.Adela Popescu, alături de soțul ei la filmările Insula Iubirii
Soția lui Radu Vâlcan, într-o ținută sexy, de revistă, în Thailanda.Adela Popescu, alături de soțul ei la filmările Insula Iubirii
Riscul la care te expui când mesteci gumă. Ce ar ajunge în saliva ta
Riscul la care te expui când mesteci gumă. Ce ar ajunge în saliva ta
Riscul la care te expui când mesteci gumă. Ce ar ajunge în saliva ta
Salată de primăvară din legume cu ouă fierte și leurdă
Salată de primăvară din legume cu ouă fierte și leurdă
Salată de primăvară din legume cu ouă fierte și leurdă
Topul liceelor din Bucureşti. Cele mai căutate la admiterea din 2025
Topul liceelor din Bucureşti. Cele mai căutate la admiterea din 2025
Topul liceelor din Bucureşti. Cele mai căutate la admiterea din 2025
Nelly a dezvăluit că s-a căsătorit cu Ashanti pentru că nu voia ca ea să fie doar mama copilului său
Nelly a dezvăluit că s-a căsătorit cu Ashanti pentru că „nu voia ca ea să fie doar mama copilului său”
Nelly a dezvăluit că s-a căsătorit cu Ashanti pentru că „nu voia ca ea să fie doar mama copilului său”
Tot ce trebuie să știi despre ecografia transvaginală
Tot ce trebuie să știi despre ecografia transvaginală
Tot ce trebuie să știi despre ecografia transvaginală
fresh
Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești

Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești

Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești

Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți

Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți
închide