Taralli. Rețetă de covrigei tradiționali din bucătăria italiană
Taralli este denumirea unor covrigei tradiționali din bucătăria italiană, având ca ingrediente de bază făina, uleiul de măsline și vinul alb. Sunt covrigei mici și crocanți cu gust asemănător sticksurilor sau grisinelor condimentate.
Rețeta este originară din regiunea italiana Puglia și se prepară atât în variantă sărată cât și în variantă dulce. Cei dulci sunt glazurați cu zahăr, iar cei sărați sunt preparați cu diferite semințe, ierburi sau condimente. Vinul alb adăugat în aluat are rolul de a frăgezi covrigeii pe perioada păstrării acestora, iar uleiul de măsline oferă gust și textură elastică aluatului. Condimentele le poate adăuga fiecare după preferințe. Ardeiul iute, uscat și măcinat este unul dintre condimentele preferate pentru acești covrigei.
Covrigeii sunt ideali ca gustări servite de-a lungul zilei. Merg alături de un pahar cu iaurt, un pahar cu bere sau o cană cu ceai. Însă merg foarte bine folosiți în loc de crutoane, în diferite supe creme. Bucătăria italiană este apreciată pentru rețetele de aluaturi atât sărate cât și dulci.
Îți recomandăm să încerci din categoria aluaturilor dulci rețeta de biscuiți italieni Canestrelli. Au o textură fragedă și sfărâmicioasă și un gust delicios. Iar în rândurile de mai jos, te invităm să descoperi lista de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara rețeta de covrigei Taralli.
Ingrediente
Mod de preparare
Mai întâi vei pregăti aluatul pentru covrigei, care necesită un timp de frământare și un timp de relaxare, pentru a deveni elastic și ușor de modelat.
Cum prepari aluatul pentru taralli
Trece făina prin sită într-un bol de frământare. Adaugă sarea peste ea și amestecă. Apoi adaugă uleiul de măsline și vinul alb, în timp ce amesteci intens pentru omogenizare. Când se formează aluatul, frământă-l timp de 10 minute sau până când devine omogen.
Aluatul va fi ușor moale, dar nelipicios. Împarte aluatul în două părți.
Adaugă într-o parte ardeiul iute și în cealaltă parte oregano. Astfel vei obține covrigei cu gusturi diferite. Mai frământă cele două părți de aluat pentru a se dispune ingredientele uniform în interior. Modelează-le în două bile, acoperă-le cu folie de prospețime și lasă-le la relaxat pe masa de lucru timp de minim 30 de minute.
Cum modelezi și coci covrigeii
După ce aluaturile s-au relaxat, rupe din ele bucăți mai mici și modelează-le sub formă de șnururi mai subțiri și mai micuțe. Apoi unește capetele șnururilor și presează-le pentru a se lipi. După ce ai modelat toți covrigeii, pune o oală cu apă la fiert.
Când apa atinge punctul de fierbere adaugă 10-15 covrigei în ea. Lasă-i 2-3 minute până când se ridică la suprafață și scoate-i cu o spumieră pe prosoape de hârtie.
După fierbere, așază covrigeii taralli în tavă, pe hârtie de copt. Pune tava în cuptor și coace covrigeii pentru 20 de minute la 200 de grade Celsius. Apoi mărește temperatura șa 220 grade Celsius și mai coace covrigeii timp de 10-15 minute.
Lasă-i să se răcească, apoi te poți bucura de gustul lor.
Tot din categoria rețetelor de covrigi sărați îți mai recomandăm să încerci și rețeta de covrigi turcești cu susan, denumiți Simit.