Cum faci ciorbă de mazăre cu găluște. Rețeta simplă

timpul de preparare
Timp de gătire: 45 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Prânz
tipul bucătăriei
bucătăria: Internațională

Ciorba de mazăre este una dintre acele rețete care se bucură de o popularitate constantă datorită simplității și gustului său inconfundabil. Dulceața naturală pe care o are mazărea, combinată cu savoarea legumelor proaspete și, eventual, cu aromele îmbietoare ale unor condimente bine alese, transformă această ciorbă într-un preparat de bază, potrivit pentru orice sezon. Iată o rețetă simplă de ciorbă de mazăre cu găluște.

ciorbă de mazăre cu găluște într-un bol alb
Ciorba de mazăre cu găluște este perfectă pentru mesele de prânz/ Shutterstock

Pentru început, procesul de pregătire începe cu alegerea ingredientelor. Mazărea, fiind vedeta preparatului, trebuie să fie de cea mai bună calitate. Dacă se folosește mazăre proaspătă, aceasta se curăță cu grijă, iar dacă se optează pentru mazăre congelată, este indicat să fie clătită ușor înainte de utilizare, pentru a îndepărta eventualele cristale de gheață.

Alături de mazăre, alte legume își fac simțită prezența în această ciorbă: morcovul, țelina, păstârnacul și ceapa. Acestea nu doar că adaugă consistență, dar îmbogățesc gustul și oferă ciorbei un echilibru între dulceață și savoare.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ingrediente

Ciorba de mazăre se servește de obicei caldă, alături de pâine proaspătă sau crutoane. Este o alegere excelentă pentru o masă ușoară, dar consistentă. În plus, această ciorbă poate fi adaptată ușor și pentru diete speciale, fiind ideală atât pentru vegetarieni, cât și pentru cei care urmează o alimentație sănătoasă.

Mod de preparare

Se curăță și se spală toate legumele. Ceapa se toacă fin, iar morcovii, păstârnacul și țelina se taie cubulețe mici. Mazărea se clătește sub un jet de apă rece dacă este proaspătă sau congelată.

Cum prepari rețeta de ciorbă de mazăre cu găluște

Se încinge uleiul într-o oală mare, se adaugă ceapa și se călește până devine translucidă. Se adaugă morcovii, păstârnacul și țelina și se sotează timp de 3-4 minute, pentru a elibera aromele.

Se toarnă apa sau supa de legume peste legumele sotate, se adaugă mazărea și se lasă să fiarbă la foc mediu timp de 20-25 de minute, până când legumele devin fragede.

Într-un bol, se bat ouăle cu un praf de sare. Se adaugă grișul treptat, amestecând continuu, până se obține o compoziție omogenă, cu o consistență ușor groasă. Se lasă amestecul să se odihnească 5 minute, pentru a se umfla grișul.

Când legumele sunt aproape fierte, se formează găluștele cu ajutorul unei linguri, luând porții mici de aluat și introducându-le direct în ciorba care fierbe la foc mic. Se lasă găluștele să fiarbă timp de 10 minute, până devin pufoase și bine gătite.

Se adaugă pasta de roșii sau roșia tocată, se condimentează cu sare și piper, apoi se mai lasă să fiarbă 5 minute pentru ca aromele să se combine.

Se stinge focul și se adaugă pătrunjelul tocat mărunt. Ciorba se lasă câteva minute să se odihnească înainte de a fi servită.

Trucuri pentru cea mai bună ciorbă de mazăre

Prepararea propriu-zisă începe cu sotarea legumelor. Morcovii, țelina și păstârnacul se taie în cubulețe mici, iar ceapa se toacă fin.

Acestea se călesc în câteva linguri de ulei, într-o oală mare, până când devin ușor moi și aromate. Această etapă este esențială pentru a intensifica gustul legumelor și pentru a pregăti baza ciorbei.

După ce legumele s-au sotat, se adaugă apă fierbinte sau, pentru un plus de savoare, supă de legume pregătită în prealabil.

Mazărea se adaugă în această combinație atunci când apa începe să fiarbă. Timpul de fierbere este scurt, în jur de 10-15 minute.

Pentru un plus de complexitate, în ultima parte a gătitului se pot adăuga roșii proaspete decojite sau pastă de roșii, care oferă ciorbei o ușoară notă acidă și completează dulceața pe care o are mazărea. Pătrunjelul proaspăt tocat este aproape obligatoriu la final, pentru că adaugă prospețime.

Dacă se întâmplă să rămână ciorbă, aceasta poate fi păstrată la frigider, într-un recipient etanș, timp de 2-3 zile. Reîncălzirea trebuie să fie făcută lent, la foc mic, pentru a păstra textura și pentru a evita evaporarea excesivă a lichidului.

În mod ideal, se adaugă puțină apă sau supă înainte de reîncălzire, dacă preparatul s-a îngroșat în timpul depozitării.

Citește și
CELE MAI CITITE
Cobbler cu caise în vas alb cu lingură
Cobbler cu caise. Desert rustic cu fructe coapte și aluat auriu
Cobbler cu caise. Desert rustic cu fructe coapte și aluat auriu
Borcan cu castraveți în saramură
Castraveți în saramură. Rețeta tradițională, naturală, pentru iarnă
Castraveți în saramură. Rețeta tradițională, naturală, pentru iarnă
Patru porții de negresă cu ciocolată și jeleu de caise
Negresă cu ciocolată și jeleu de caise. O combinație de nerefuzat
Negresă cu ciocolată și jeleu de caise. O combinație de nerefuzat
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine porționat, alături de o ceașcă și un ștergar
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine. Un desert dulce-acrișor și răcoritor
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine. Un desert dulce-acrișor și răcoritor
Ouă umplute cu salată de cartofi
Ouă umplute cu salată de cartofi. Un aperitiv rustic cu aer elegant
Ouă umplute cu salată de cartofi. Un aperitiv rustic cu aer elegant
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Un desert de vară colorat și sănătos
(P) Top 5 deserturi de vară care aduc gust și beneficii pentru sănătate
(P) Top 5 deserturi de vară care aduc gust și beneficii pentru sănătate
preparate rapide pentru vară puse pe o masă
5 idei de preparate rapide pentru vară. Rețetele sunt gata în 15 minute
5 idei de preparate rapide pentru vară. Rețetele sunt gata în 15 minute
Saramură de pește moldovenească pe o farfurie albă
Saramură de pește moldovenească. Pașii pentru un preparat gustos
Saramură de pește moldovenească. Pașii pentru un preparat gustos
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Porție de tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic pe o farfurie cu linguriță, alături de un platou cu tiramisu
06:38
Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian
Spätzle cu pui și sos de ciuperci pe două platouri
06:09
Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă
Prăjitură cu iaurt și vișine porționată
28 iunie, 06:50
Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor
Merdenele pe un tocător de lemn
28 iunie, 06:32
Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză
Écrasé de cartofi în bol
27 iunie, 06:11
Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble, secționată
27 iunie, 05:41
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble
Un desert de vară colorat și sănătos
26 iunie, 17:48
(P) Top 5 deserturi de vară care aduc gust și beneficii pentru sănătate (P) Top 5 deserturi de vară care aduc gust și beneficii pentru sănătate
Ouă poșate cu sparanghel sotat și parmezan ras pe două farfurii
26 iunie, 07:00
Ouă poșate cu sparanghel sotat. Delicatețe, texturi și savoare pură Ouă poșate cu sparanghel sotat. Delicatețe, texturi și savoare pură
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Ce să nu faci niciodată la o clasă de yoga. Ce spun instructorii în acest sens
Ce să nu faci niciodată la o clasă de yoga. Ce spun instructorii în acest sens
Ce să nu faci niciodată la o clasă de yoga. Ce spun instructorii în acest sens
Tradiţii şi superstiţii de Sf. Petru şi Pavel. Ce e bine să facem în 29 iunie pentru a fi feriţi de rele
Tradiţii şi superstiţii de Sf. Petru şi Pavel. Ce e bine să facem în 29 iunie pentru a fi feriţi de rele
Tradiţii şi superstiţii de Sf. Petru şi Pavel. Ce e bine să facem în 29 iunie pentru a fi feriţi de rele
Ce cadou de nuntă a putut primi Kira Hagi de la Ion Ţiriac
Ce cadou de nuntă a putut primi Kira Hagi de la Ion Ţiriac
Ce cadou de nuntă a putut primi Kira Hagi de la Ion Ţiriac
Kira Hagi și Thomas Ferfelis s-au căsătorit religios! Primele imagini cu rochia de mireasă care a eclipsat totul în jur
Kira Hagi și Thomas Ferfelis s-au căsătorit religios! Primele imagini cu rochia de mireasă care a eclipsat totul în jur
Kira Hagi și Thomas Ferfelis s-au căsătorit religios! Primele imagini cu rochia de mireasă care a eclipsat totul în jur
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Prăjitură cu chefir și vișine, pufoasă și ușor umedă
Prăjitură cu chefir și vișine, pufoasă și ușor umedă
Prăjitură cu chefir și vișine, pufoasă și ușor umedă
Respirație dificilă la începutul sarcinii? De ce apare?
Respirație dificilă la începutul sarcinii? De ce apare?
Respirație dificilă la începutul sarcinii? De ce apare?
Jessie J a publicat imagini emoționante din timpul unei intervenții chirurgicale. Vedeta a fost diagnosticată cu cancer mamar
Jessie J a publicat imagini emoționante din timpul unei intervenții chirurgicale. Vedeta a fost diagnosticată cu cancer mamar
Jessie J a publicat imagini emoționante din timpul unei intervenții chirurgicale. Vedeta a fost diagnosticată cu cancer mamar
Amidonul rezistent: ce beneficii are și ce alimente îl conțin
Amidonul rezistent: ce beneficii are și ce alimente îl conțin
Amidonul rezistent: ce beneficii are și ce alimente îl conțin
fresh
Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor

Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor

Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor

Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble

Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble

Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească

Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească

Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză

Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză

Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă

Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă
închide