Ciuperci Shimeji. Cum poți folosi în bucătărie aceste ciuperci cu gust dulceag

Cunoscutele ciuperci Shimeji sunt ciuperci comestibile originare din Asia, cunoscute pentru gustul lor subtil și textura crocantă. Sunt disponibile în două varietăți principale: Shimeji albe (Hon-Shimeji) și Shimeji maro (Bunashimeji), ambele fiind apreciate pentru aromele și texturile lor unice.

Ciuperci Shimeji puse într-un bol de lemn
Ciupercile Shimeji trebuie gătite doar 3-4 minute / Shutterstock

Ciupercile Shimeji sunt o specie de ciuperci comestibile originare din Asia de Est, dar sunt cultivate și în America de Nord, Europa și Australia, unde sunt cunoscute sub numele de ciuperci de fag. Au pălării mici, rotunde și tulpini lungi și subțiri care cresc dintr-o bază interconectată. 

Se găsesc adesea crescând în fagii morți sau în descompunere, de unde își primesc numele, precum și în copaci de bumbac și ulmi. Cele de cultură sunt cultivate într-un pat de cereale, rumeguș și alte materiale organice. 

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Totul despre ciupercile Shimeji

Shimeji au un gust delicat, ușor dulceag cu note de nuci și umami, cu o textură crocantă și cărnoasă. Sunt considerate ideale pentru a completa aromele altor ingrediente dintr-o rețetă, deoarece nu domină gustul preparatului final.

Gustul umami este dat de concentrația mare de aminoacizi naturali, cunoscuți sub numele de glutamați, asemănătoare cu cea din alimente cum ar fi parmezanul și anșoa. 

Când sunt crude, sunt dure și amare, dar gătirea le înmoaie și elimină amărăciunea. Sunt adesea servite prăjite, în supe și drept garnitură cu carne prăjită și vânat sălbatic. Sunt, de asemenea, ingrediente populare mâncăruri cu orez și tăiței și preparate tempura, precum și omlete, tocane și sosuri. 

Cum se gătesc ciupercile Shimeji

Când gătești cu ciuperci shimeji, primul pas este să tai baza mănunchiului de ciuperci și apoi să separi tulpinile astfel încât să se gătească uniform. 

Atât gătirea la căldură mare, cât și cea lentă, la temperatură joasă sunt potrivite pentru prepararea ciupercilor shimeji.

De asemenea, le poți prepara și la air fryer, dar și la aburi. Orice ai metodă ai alege, va trebui să o faci foarte repede. Nu trebuie expuse la tratament termic mai mult de 3-4 minute pentru că își pierd textura crocantă.

După ce le separi, le pui într-un castron cu apă rece și le lași acolo. Orice urmă de murdărie se va lăsa pe fundul vasului. Apoi se pun într-o strecurătoare și se lasă să se scurgă. Se repetă procesul până când apa apa este curată.

Ciupercile shimeji sunt excelente atunci când sunt sotate rapid cu puțin ulei și condimentate cu sos de soia, usturoi sau ghimbir. Pot fi adăugate în diverse feluri de mâncare asiatice sau în paste, pentru a aduce un plus de textură și savoare.

Încearcă și rețeta de drob de ciuperci. Este simplă și rapidă.

Pot fi adăugate în supe, tocănițe sau pilafuri, oferind un gust subtil și o textură crocantă. De asemenea, se pot combina armonios cu diverse legume, cum ar fi broccoli, ciuperci shiitake sau morcovi, pentru a crea preparate bogate în nutrienți și arome.

Pentru a păstra aromele subtile ale ciupercilor Shimeji, se pot folosi condimente precum sos de soia, ghimbir proaspăt, usturoi, ulei de susan sau fulgi de ardei iute.

Cum se păstrează ciupercile Shimeji

Când alegi ciupercile Shimeji, caută exemplare cu pălării ferme și netede, fără pete sau semne de umezeală excesivă. Evită ciupercile care prezintă aspecte decolorate sau miros neplăcut.

Pentru a le păstra, depozitează-le în frigider într-un sac de hârtie sau o pungă perforată pentru a permite circulația aerului. Se pot păstra timp de câteva zile în acest mod.

Pilaf din orez sălbatic și ciuperci Shimeji

Pilaful din orez sălbatic și ciuperci Shimeji poate fi un fel de mâncare principal dacă ești vegetariană sau dacă ții post sau poate fi o garnitură excelentă pentru alte preparate.

Pilaf de orez cu ciuperci shimeji
Pilaful din orez sălbatic și ciuperci Shimeji se poate servi cu salată de crudități / Shutterstock

Ingrediente

  • 600 ml supă de legume
  • 120 g orez sălbatic
  • 170 g orez brun
  • 1 ceapă medie, tăiată cubulețe
  • 4 căței de usturoi, tocați
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 350 g ciuperci Shimeji tăiate subțire
  • 2 tulpini de țelină, feliate subțire
  • 1/2 linguriță de salvie uscată
  • 1/2 linguriță de măghiran uscat
  • sare
  • piper negru proaspăt măcinat
  • pătrunjel proaspăt tocat 
  • 60 g migdale tocate grosier

Mod de preparare

Se aduce supa de legume la punctul de fierbere, apoi se adaugă orezul sălbatic. Se lasă să se gătească 15-20 de minute, apoi se adaugă orezul brun.

Se acoperă vasul și se mai gătește încă 45 de minute sau până când orezul devine pufos. Într-o tigaie mare, se călesc ceapa și usturoiul în ulei de măsline până când ceapa este maronie și caramelizată, aproximativ 8-10 minute.

Apoi se adaugă ciupercile, țelina și condimentele și se mai lasă încă 5 minute, adăugând mai mult ulei sau puțin bulion dacă este necesar. Se pun orezul fiert, pătrunjelul proaspăt și migdalele și se amestecă bine pentru a se combina. Se mai gătește pilaful încă 1-2 minute. Se servește cald.

Citește și
CELE MAI CITITE
Nuci umplute cu cremă caramel pe un platou, alături de o linguriță cu cremă și un bol cu cremă
Nuci umplute cu cremă caramel. Desert cu gust de copilărie
Nuci umplute cu cremă caramel. Desert cu gust de copilărie
Cornulețe fragede cu gem și nuci pe o farfurie, două cornulețe secționate
Cornulețe fragede cu gem și nuci. Rețetă din caietul bunicii
Cornulețe fragede cu gem și nuci. Rețetă din caietul bunicii
Ruladă cu șuncă și cașcaval porționată pe un tocător de lemn, alături de un bol cu ketchup
Ruladă cu șuncă și cașcaval. Rețetă pentru gustări zilnice
Ruladă cu șuncă și cașcaval. Rețetă pentru gustări zilnice
Terină de orez cu ton și ardei copți pe un platou alb, cu salată de crudități
Terină de orez cu ton și ardei copți, pentru o masă savuroasă
Terină de orez cu ton și ardei copți, pentru o masă savuroasă
Trei tocinei de cartofi pe o farfurie cu un bol cu smântână și ceapă verde
Tocinei de cartofi cu brânză. Rețetă pentru micul dejun
Tocinei de cartofi cu brânză. Rețetă pentru micul dejun
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
risotto cu ciuperci servit pe o farfurie albă
Risotto cu ciuperci, echilibrul perfect între textura cremoasă și simplitatea ingredientelor
Risotto cu ciuperci, echilibrul perfect între textura cremoasă și simplitatea ingredientelor
Mai multe tipuri de ciuperci proaspete într-un coș
11 tipuri de ciuperci pe care e recomandat să le incluzi în dieta ta
11 tipuri de ciuperci pe care e recomandat să le incluzi în dieta ta
Vas cu budincă de brânzeturi cu ciuperci și roșii cherry
Galerie foto
Budincă de brânzeturi cu ciuperci și roșii cherry
Budincă de brânzeturi cu ciuperci și roșii cherry
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Covrigei Taralli decorați cu crenguțe de rozmarin, alături de o sticlă cu ulei de măsline
07:00
Taralli. Rețetă de covrigei tradiționali din bucătăria italiană Taralli. Rețetă de covrigei tradiționali din bucătăria italiană
O femeie care mănâncă un bol cu terci de ovăz după ce a fost la sală
06:00
Cele mai bune surse de carbohidrați pentru atunci când mergi la sală. Ce recomandă nutriționiștii să incluzi în dieta ta Cele mai bune surse de carbohidrați pentru atunci când mergi la sală. Ce recomandă nutriționiștii să incluzi în dieta ta
femeie care mănâncă salate sub 400 de calorii
05:00
5 salate sub 400 de calorii. Rețete simple pentru silueta perfectă 5 salate sub 400 de calorii. Rețete simple pentru silueta perfectă
Pui picant cu alune în vas negru cu bețișoare chinezești
20 februarie, 10:51
Pui picant cu alune. Rețetă chinezească de pui Kung Pao Pui picant cu alune. Rețetă chinezească de pui Kung Pao
Chiftele cu cartofi la cuptor în vas ceramic dreptunghiular, alături de un bol cu sos de iaurt
20 februarie, 08:00
Chiftele cu cartofi la cuptor. Rețetă pentru o masă savuroasă Chiftele cu cartofi la cuptor. Rețetă pentru o masă savuroasă
terci de ovăz peste noapte la borcan
20 februarie, 06:00
Terci de ovăz peste noapte. 5 rețete care te vor ajuta să ai un mic dejun sănătos Terci de ovăz peste noapte. 5 rețete care te vor ajuta să ai un mic dejun sănătos
mai multe tipuri de măsline pe o masă
20 februarie, 04:00
Tipuri de măsline. Cum arată și cum se consumă fiecare Tipuri de măsline. Cum arată și cum se consumă fiecare
risotto cu ciuperci servit pe o farfurie albă
20 februarie, 03:00
Risotto cu ciuperci, echilibrul perfect între textura cremoasă și simplitatea ingredientelor Risotto cu ciuperci, echilibrul perfect între textura cremoasă și simplitatea ingredientelor
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Paleuri cu ciocolată. Rețetă de fursecuri din copilărie
1
Paleuri cu ciocolată. Rețetă de fursecuri din copilărie
Paleuri cu ciocolată. Rețetă de fursecuri din copilărie
Paleurile erau cândva printre cele mai apreciate fursecuri de pe platourile festive. Făceau parte din lista cu rețete de dulciuri notate în caietul bunicii. Dacă și ție îți este dor de...
Paste coapte cu caramel, un desert inedit din doar 5 ingrediente
2
Paste coapte cu caramel, un desert inedit din doar 5 ingrediente
Paste coapte cu caramel, un desert inedit din doar 5 ingrediente
Poți face paste coapte cu caramel, un desert delicios, inedit și rapid de făcut. Nu ai nevoie de foarte multe ingrediente, iar cele necesare nu au niște costuri foarte mari. Este...
Ciocolata expirată mai poate fi consumată? Iată ce spun specialiștii
3
Ciocolata expirată mai poate fi consumată? Iată ce spun specialiștii
Ciocolata expirată mai poate fi consumată? Iată ce spun specialiștii
Dacă ai descoperit în cămară o ciocolată expirată și te întrebi dacă mai este bună de consum trebuie să citești articolul următor. În funcție de tipul acesteia și de condițiile de...
Croissante cu ciocolată. Rețetă rapidă de aluat foietaj
4
Croissante cu ciocolată. Rețetă rapidă de aluat foietaj
Croissante cu ciocolată. Rețetă rapidă de aluat foietaj
Dacă îți plac croissantele franțuzești, dar nu te-ai încumetat încă să le prepari în propria bucătărie, îți recomandăm să încerci o rețetă rapidă de croissante cu ciocolată. Comparativ cu rețeta clasică...
Cum poți face o cafea foarte aromată folosind presa franceză
5
Cum poți face o cafea foarte aromată folosind presa franceză
Cum poți face o cafea foarte aromată folosind presa franceză
Presa franceză, cunoscută și sub numele de cafetieră cu piston, a fost inventată în secolul al XIX-lea în Franța. Inventată de către un designer italian numit Attilio Calimani, aceasta a devenit...
Parteneri
Salată caldă de cartofi, cu kaizer și ceapă roșie
Salată caldă de cartofi, cu kaizer și ceapă roșie
Salată caldă de cartofi, cu kaizer și ceapă roșie
Dobânzi plafonate la creditele IFN. Cât a ajuns să dea înapoi Săndel, după ce s-a împrumutat 35.000 de lei pe 5 ani
Dobânzi plafonate la creditele IFN. Cât a ajuns să dea înapoi Săndel, după ce s-a împrumutat 35.000 de lei pe 5 ani
Dobânzi plafonate la creditele IFN. Cât a ajuns să dea înapoi Săndel, după ce s-a împrumutat 35.000 de lei pe 5 ani
„Memelușa” Teodora Stoica, „înlocuită” de BRomania cu fosta iubită a lui George Pușcaș. Cât de frumoasă este Fabiola Matiuță
„Memelușa” Teodora Stoica, „înlocuită” de BRomania cu fosta iubită a lui George Pușcaș. Cât de frumoasă este Fabiola Matiuță
„Memelușa” Teodora Stoica, „înlocuită” de BRomania cu fosta iubită a lui George Pușcaș. Cât de frumoasă este Fabiola Matiuță
Naomi Hedman, mesaj cu subînțeles la scurt timp după ce Florin Ristei a confirmat despărțirea. Ce a postat
Naomi Hedman, mesaj cu subînțeles la scurt timp după ce Florin Ristei a confirmat despărțirea. Ce a postat
Naomi Hedman, mesaj cu subînțeles la scurt timp după ce Florin Ristei a confirmat despărțirea. Ce a postat
Cum arăta Can Yaman la începutul carierei. Avea un stil diferit înainte să descopere succesul și să aibă un trup de invidiat
Cum arăta Can Yaman la începutul carierei. Avea un stil diferit înainte să descopere succesul și să aibă un trup de invidiat
Cum arăta Can Yaman la începutul carierei. Avea un stil diferit înainte să descopere succesul și să aibă un trup de invidiat
Singura întrebare pe care i-ar pune-o Bill Gates unui călător în timp. Curiozitatea miliardarului e legată de AI
Singura întrebare pe care i-ar pune-o Bill Gates unui călător în timp. Curiozitatea miliardarului e legată de AI
Singura întrebare pe care i-ar pune-o Bill Gates unui călător în timp. Curiozitatea miliardarului e legată de AI
Paris Brest cu zmeură și cremă de praline
Paris Brest cu zmeură și cremă de praline
Paris Brest cu zmeură și cremă de praline
Tipuri de bullying și cum le recunoaștem
Tipuri de bullying și cum le recunoaștem
Tipuri de bullying și cum le recunoaștem
V de la BTS a câștigat trei premii la cea de-a 31-a ediție a galei Hanteo Music Awards. Lista completă a câștigătorilor
V de la BTS a câștigat trei premii la cea de-a 31-a ediție a galei Hanteo Music Awards. Lista completă a câștigătorilor
V de la BTS a câștigat trei premii la cea de-a 31-a ediție a galei Hanteo Music Awards. Lista completă a câștigătorilor
Alimente care cresc tensiunea arterială. Ce să eviți când suferi de această afecțiune
Alimente care cresc tensiunea arterială. Ce să eviți când suferi de această afecțiune
Alimente care cresc tensiunea arterială. Ce să eviți când suferi de această afecțiune
fresh
Pâine cu usturoi la air fryer. Rețeta simplă și rapidă

Pâine cu usturoi la air fryer. Rețeta simplă și rapidă

Pâine cu usturoi la air fryer. Rețeta simplă și rapidă

3 rețete franțuzești cu cartofi. Preparate simple și rapide

3 rețete franțuzești cu cartofi. Preparate simple și rapide

13 ingrediente inedite pe care le poți pune în negresă

13 ingrediente inedite pe care le poți pune în negresă

3 rețete pentru un mic dejun bogat în proteine. Cum să îți începi ziua cu energie

3 rețete pentru un mic dejun bogat în proteine. Cum să îți începi ziua cu energie

Terci de ovăz peste noapte. 5 rețete care te vor ajuta să ai un mic dejun sănătos

Terci de ovăz peste noapte. 5 rețete care te vor ajuta să ai un mic dejun sănătos
închide