Ce este umami. Află totul despre al cincilea gust

Umami este un cuvânt pe care îl auzi din ce în ce mai des, mai ales dacă ești pasionată de arta culinară. Nu este ușor de explicat ce este pentru că înglobează în el un fel de magie pe care ingredientele o fac pentru ca noi să ne răsfățăm simțurile.

Publicat: 1 august 2022, 07:23
Alimente care produc umami, așezate în mai multe platouri din lemn.
Umami se găsește în alge negre și pește uscat bonito / Shutterstock

Umami este al cincilea gust, după acru, dulce, sărat și amar. Aceasta este cea mai simplă explicație, însă el reprezintă mult mai mult de atât.

Cine a descoperit al cincilea gust

În 1908, profesorul Kikunae Ikeda de la Universitatea Imperială din Tokyo a descoperit că pudra de alge marine kombu dashi aduce un gust care nu poate fi identificat cu unul dintre cele patru clasice. Era în același timp și sărat, dar și puțin dulce, cu note amare și acre. Profesorul a identificat sursa acestui nou gust ca fi glutamatul și l-a denumit umami.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cele patru gusturi – dulce, sărat, acru și amar – nu pot fi create prin realizarea de combinații între ele și sunt denimite astfel ”gusturi primare”. În termeni științifici, umami este rezultatul unei combinații de aminoacid glutamat sau inozinat nucleotid și guanilat cu sodiu sau potasiu.

Fiecare persoană are anumiți parametrii după care determină dacă un anumit aliment este sau nu delicios, scrie Thespruceeats.com. Contează gustul, aroma, textura, temperatura, dat și aspectul, culoarea sau forma preparatului. Evident, este importantă și starea de spirit a celui care mănâncă, mediul înconjurător, chiar și cultura din care vine sau experiențele anterioare. Punând în balanță aceste elemente, umami, comparat cu gusturile primare, joacă un rol important în a determina dacă un preparat este sau nu delicios.

Citește și

Dashi: esența bucătăriei japoneze

Pentru a putea defini ce este umami trebuie să ne întoarcem la dashi. Acesta este un lichid făcut din pudră de alge marine, care constituie baza multor preparate din gastronomia japoneză. Nu doar că aduce un plus de aromă, dar ajută la potențarea și armonizarea celorlalte gusturi.

Spre deosebire de supele de tip stock din bucătăria occidentală, unde ingredientele sunt fierte pentru o perioadă lungă de timp și atât, dashi este pregătită cu mult mai multă grijă. Totul este maturat și pregătit cu atenție, apoi fiert până când nu rămâne decât esența ingredientelor.

Pentru dashi se folosesc alge brune kombu și katsuobushi – fulgi de pește bonito uscat. Se mai adaugă ciuperci shiitake și niboshi – pești mici uscați. Fiecare dintre acestea are rolul de a maximiza gustul umami.

Această metodă este folosită din timpul perioadei Jomon (13,000-300 î.Ch.), însă de-a lungul timpului a fost îmbunătățită de maeștrii bucătari.

Dashi kombu a început să fie preparată începând cu secolul al VII-lea. Cu timpul, a fost rafinată și a devenit indispensabilă pentru bucătăria japoneză.

În anii 1980, oamenii de știință au început cercetări mai amănunțite pentru a înțelege mai bine umami. A fost momentul în care acesta a fost recunoscut ca fiind al cincilea gust și i s-a recunoscut și efectul sinergetic. Atunci când glutamatul este combinat cu alte surse de umami gustul este amplificat, rezultând o aromă mult mai puternică decât cea a sumei tuturor ingredientelor

Harta umami

Umami nu este un gust exclusiv al bucătăriei japoneze sau asiatice. Dacă încă te întrebi ce este umami, îți spunem că găsim aproape de noi două ingrediente care pot produce „gustul zeilor”: roșiile și parmezanul. Pe listă, putem adăuga și ceaiul verde, care are o mulțime de antioxidanți. Descoperă aici șase rețete delicioase de ceai verde.

Roșiile

Roșiile sunt apetisante prin aspect și bogate în glutamat. Specialiștii de la Umami Information Center spun că roșiile au și avantajul culorii. Roșu este culoarea sângelui, care ne duce cu gândul la ingredientele de natură animală. Cu cât sunt mai coapte, cu atât cantitatea de glutamat conținută este mai mare. Semințele dau cel mai mult gustul umami și de aceea nu ar trebui aruncate.

Parmigiano Reggiano

Parmigiano Reggiano este o brânză cu certificare de origine, care nu poate fi produsă decât în regiunea Emilia Romagna. Față de alte tipuri de brânzeturi, are un conținut foarte mare de glutamat, aproape similar cu cel din kombu.

Parmigiano Reggiano este maturată 2-3 ani, ceea ce duce la apariția unor amino acizi care îi dau textura pentru care este atât de apreciată. 1,6% din Parmigiano Reggiano este glutamat, substanța responsabilă pentru apariția umami. Află și cum se păstrează brânza pentru a nu mucegăi, dar și pentru a își păstra aroma deosebită.

Ceaiul verde

Umami nu se limitează doar la alimente, ci poate fi prezent și în băuturi. Ceaiul verde este una dintre acestea. Și acesta are cantități mari de glutamat, care în combinație cu teina duc la apriția celui de-al cincilea gust: umami.

Citește și
CELE MAI CITITE
Dulceață din coji de pepene roșu în bol cu linguriță, alături de două borcane cu dulceață și coji de pepene
Dulceață din coji de pepene roșu, pentru deliciul de la micul dejun
Dulceață din coji de pepene roșu, pentru deliciul de la micul dejun
Chec cu dovlecei porționat pe un tocător de lemn, alături de un dovlecel, un bol și trei ouă
Chec cu dovlecei. Rețeta unui aperitiv delicios și răcoros
Chec cu dovlecei. Rețeta unui aperitiv delicios și răcoros
Ștrudel cu vișine porționat pe un tocîtor de lemn
Ștrudel cu vișine. Rețeta unui desert delicios, cu gust ușor acrișor
Ștrudel cu vișine. Rețeta unui desert delicios, cu gust ușor acrișor
borcan de dulceață de smochine verzi
Dulceață de smochine verzi. Rețeta simplă și rapidă
Dulceață de smochine verzi. Rețeta simplă și rapidă
Tort cu iaurt și fructe secționat pe platou
Tort cu iaurt și fructe. Rețeta unui desert de vară
Tort cu iaurt și fructe. Rețeta unui desert de vară
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Porție de Mâncare de cartofi cu fasole verde în bol negru
10:28
Mâncare de cartofi cu fasole verde. Rețetă pentru un prânz savuros Mâncare de cartofi cu fasole verde. Rețetă pentru un prânz savuros
Înghețată de vanilie cu afine într-un recipient metalic, alături de o ligură și cornete de înghețată
17 iulie, 19:17
Înghețată de vanilie cu afine, pentru porția de răcoare Înghețată de vanilie cu afine, pentru porția de răcoare
Tartă cu caise proaspete și gem de caise porționată în tavă și păe o farfurie, alături de un bol cu zahăr și caise
17 iulie, 08:07
Tartă cu caise proaspete și gem de caise. Desert plin de savoare și culoare Tartă cu caise proaspete și gem de caise. Desert plin de savoare și culoare
Tort cu creme de ciocolată și zmeură
17 iulie, 06:57
Tort cu ciocolată și zmeură. O armonie de arome și culori Tort cu ciocolată și zmeură. O armonie de arome și culori
Semifreddo cu zmeură și fistic porționat pe un platou
16 iulie, 06:08
Semifreddo cu zmeură și fistic. Rețeta unui desert răcoros și delicat Semifreddo cu zmeură și fistic. Rețeta unui desert răcoros și delicat
Pui umplut cu ficăței și bacon afumat în vasul de copt, alături de un bol cu orez și mazăre
16 iulie, 05:05
Pui umplut cu ficăței și bacon afumat, pentru un prânz savuros Pui umplut cu ficăței și bacon afumat, pentru un prânz savuros
Două pahare pline cu cireșată
15 iulie, 07:10
Cât alcool se pune la cireșată? Rețeta pentru un gust fin și aromat Cât alcool se pune la cireșată? Rețeta pentru un gust fin și aromat
Un bol transparent în care se află fasole la înmuiat
15 iulie, 05:59
Este necesar să înmoi fasolea înainte de a o găti? Ce se întâmplă dacă sari acest pas Este necesar să înmoi fasolea înainte de a o găti? Ce se întâmplă dacă sari acest pas
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
1
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
Prekmurska Gibanica este o prăjitură tradițională slovenă, originară din regiunea Prekmurje. Este un desert stratificat, care combină mai multe umpluturi delicioase într-un singur preparat. Fiecare strat contribuie la complexitatea gustului și...
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
2
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
Pepenele galben este nu doar delicios și răcoritor, ci și plin de nutrienți esențiali care aduc numeroase beneficii pentru sănătate. Descoperă si tu câte calorii are pepenele galben. Află cât zahăr...
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
3
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
Prăjitura turnată cu brânză și caise este un desert delicios, foarte aromat, perfect pentru sezonul caiselor. O poți prepara și mai târziu, în sezonul rece, cu caise din compot. Rețeta nu...
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
4
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
Rețeta de ruladă cu mascarpone și fructe este un desert rafinat și elegant, care încântă atât papilele cât și privirile. Este perfect pentru răsfățul dulce de zi cu zi sau pentru...
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
5
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
Pentru că murele și zmeura sunt perfecte pentru a le combina în diferite deserturi, îți recomandăm să încerci rețeta de prăjitură cu zmeură și mure. Te vei bucura de un spectacol...
Parteneri
2 zodii care au noroc pe 19 iulie 2024. Nativii îmbrățișează energia Universului
2 zodii care au noroc pe 19 iulie 2024. Nativii îmbrățișează energia Universului
2 zodii care au noroc pe 19 iulie 2024. Nativii îmbrățișează energia Universului
Admitere facultate 2024. Cea mai căutată specializare: 25 de candidaţi pe un loc
Admitere facultate 2024. Cea mai căutată specializare: 25 de candidaţi pe un loc
Admitere facultate 2024. Cea mai căutată specializare: 25 de candidaţi pe un loc
„Cât a costat?!” Aroganţa uriaşă de aproape un milion de euro a lui Ion Ţiriac: „Gratis! Nu ştiu de ce nu am luat două!”
„Cât a costat?!” Aroganţa uriaşă de aproape un milion de euro a lui Ion Ţiriac: „Gratis! Nu ştiu de ce nu am luat două!”
„Cât a costat?!” Aroganţa uriaşă de aproape un milion de euro a lui Ion Ţiriac: „Gratis! Nu ştiu de ce nu am luat două!”
Ce decizie a luat Laura Cosoi chiar înainte de a aduce pe lume cel de-al patrulea copil: Ca să fiu mai liniștită
Ce decizie a luat Laura Cosoi chiar înainte de a aduce pe lume cel de-al patrulea copil: „Ca să fiu mai liniștită”
Ce decizie a luat Laura Cosoi chiar înainte de a aduce pe lume cel de-al patrulea copil: „Ca să fiu mai liniștită”
Irina Baeva și Gabriel Soto au anunțat oficial că s-au despărțit. Ce mesaj a distribuit actorul de telenovele
Irina Baeva și Gabriel Soto au anunțat oficial că s-au despărțit. Ce mesaj a distribuit actorul de telenovele
Irina Baeva și Gabriel Soto au anunțat oficial că s-au despărțit. Ce mesaj a distribuit actorul de telenovele
De ce sunt temperaturile atât de ridicate în această perioadă. Fenomenul care afectează și România
De ce sunt temperaturile atât de ridicate în această perioadă. Fenomenul care afectează și România
De ce sunt temperaturile atât de ridicate în această perioadă. Fenomenul care afectează și România
Tort de înghețată Tiramisu. Desert delicios și răcoros
Tort de înghețată Tiramisu. Desert delicios și răcoros
Tort de înghețată Tiramisu. Desert delicios și răcoros
Cum îl ajuți pe copil să-și dezvolte abilitățile motorii. Jocurile pe care cei mici le vor adora
Cum îl ajuți pe copil să-și dezvolte abilitățile motorii. Jocurile pe care cei mici le vor adora
Cum îl ajuți pe copil să-și dezvolte abilitățile motorii. Jocurile pe care cei mici le vor adora
Woozi din trupa SEVENTEEN a negat afirmațiile conform cărora grupul a folosit Inteligența Artificială pentru a scrie melodii: Scrise și compuse de creatori umani
Woozi din trupa SEVENTEEN a negat afirmațiile conform cărora grupul a folosit Inteligența Artificială pentru a scrie melodii: „Scrise și compuse de creatori umani”
Woozi din trupa SEVENTEEN a negat afirmațiile conform cărora grupul a folosit Inteligența Artificială pentru a scrie melodii: „Scrise și compuse de creatori umani”
Efectele ceaiului verde asupra sănătății inimii. Ce modificări poate produce în acest organ
Efectele ceaiului verde asupra sănătății inimii. Ce modificări poate produce în acest organ
Efectele ceaiului verde asupra sănătății inimii. Ce modificări poate produce în acest organ
fresh
Tartă cu caise proaspete și gem de caise. Desert plin de savoare și culoare

Tartă cu caise proaspete și gem de caise. Desert plin de savoare și culoare

Tartă cu caise proaspete și gem de caise. Desert plin de savoare și culoare

Semifreddo cu zmeură și fistic. Rețeta unui desert răcoros și delicat

Semifreddo cu zmeură și fistic. Rețeta unui desert răcoros și delicat

Pui umplut cu ficăței și bacon afumat, pentru un prânz savuros

Pui umplut cu ficăței și bacon afumat, pentru un prânz savuros

Tort cu ciocolată și zmeură. O armonie de arome și culori

Tort cu ciocolată și zmeură. O armonie de arome și culori

Înghețată de vanilie cu afine, pentru porția de răcoare

Înghețată de vanilie cu afine, pentru porția de răcoare
închide