Se spală sau nu orezul înainte de gătire? Explicații științifice de la cercetători
Spălarea orezului înainte de gătire este o practică obișnuită în multe culturi și este subiectul unei dezbateri constante. Motivația principală pentru spălarea orezului este eliminarea excesului de amidon de pe boabe, îndepărtarea impurităților și a posibilelor reziduuri de praf sau murdărie. Descoperă dacă se spală sau nu orezul înainte de gătire? Iată câteva explicații științifice de la cercetători.
Clătirea orezului înseamnă expunerea boabelor la apă până când aceasta devine limpede, sarcină care necesită mai mult o spălare temeinică. La început, apa de la robinet va fi tulbure.
După un timp, își va pierde nuanța lăptoasă și va deveni limpede. Când acest lucru se întâmplă, ai terminat de clătit.
Se spală sau nu orezul înainte de gătire?
Spălarea orezului înlătură excesul de amidon de pe boabe, ceea ce poate împiedica ca orezul să se lipească sau să devină prea lipicios în timpul gătirii. Nu doar atât. Boabele de orez pot conține impurități, mici pietricele sau alte particule străine care trebuie înlăturate înainte de gătire, spun cei de la Delish.
Al doilea motiv pentru a spăla orezul este că devine ușor deshidratat în ambalaj. Clătirea pornește procesul de rehidratare, permițând cerealelor să înceapă să absoarbă apa, sporind constant o parte.
Mai recent, odată cu utilizarea intensă a materialelor plastice în lanțul de aprovizionare cu alimente, s-au găsit microplastice în alimente, inclusiv în orez. S-a demonstrat că procesul de spălare elimină până la 20% din materialele plastice din orezul negătit .
Același studiu a constatat că, indiferent de ambalajul (pungi de plastic sau de hârtie) în care cumperi orez, conține același nivel de microplastice.
Cercetătorii au arătat, de asemenea, că orezul instant (pregătit) conține de patru ori mai mult plastic decât cel nefiert. Dacă clătești în prealabil orezul instant, poți reduce cantitatea de particule de plastic cu 40%.
De asemenea, numeroase studii au arătat că orezul conține niveluri relativ ridicate de arsenic, datorită faptului că recolta absoarbe mai mult arsenic pe măsură ce crește.
S-a demonstrat că spălarea orezului elimină aproximativ 90% din arsenul bio-accesibil. În aceeași măsură elimină și o mare cantitate de alți nutrienți importanți pentru sănătatea noastră, inclusiv cuprul, fierul, zincul și vanadiul.
Sortimente de orez și necesitatea spălării
Un alt studiu a analizat și alte metale grele, plumb și cadmiu, pe lângă arsenic și a constatat că pre-spălarea a scăzut nivelul tuturor acestora de la 7-20%. Organizația Mondială a Sănătății a avertizat cu privire la riscul expunerii la arsenic din apă și alimente.
Orez alb
Majoritatea variantelor de orez alb necesită spălare. Acest tip de orez este adesea tratat cu talc sau alte substanțe pentru a-l menține uscat și pentru a preveni lipirea. Spălarea acestuia ajută la eliminarea acestor tratamente și a impurităților.
Orez brun
De obicei, orezul brun este mai puțin procesat și are o coajă exterioară care conține mai mulți nutrienți. Deși este recomandată spălarea acestuia, unii consideră că orezul brun nu necesită spălare pentru a păstra nutrienții suplimentari.
Cum se spală orezul
Pune orezul într-un sită sau într-un castron și clătește-l sub apă rece, amestecându-l ușor cu mâinile sau cu o lingură. Acest proces înlătură amidonul și alte impurități. Repetă până când apa devine mai limpede. Poți să agiți ușor orezul cu mâinile pentru a îndepărta mai bine amidonul în exces, scrie EatThis.
Nu există o regulă fixă în ceea ce privește numărul de clătiri necesare, însă se spală până când apa devine mai clară. Unele persoane preferă să clătească orezul de 2-3 ori, în timp ce altele pot clăti de mai multe ori.