Compot de dovleac plăcintar. Un deliciu pentru sezonul rece
Ca și alte legume sau fructe și dovleacul plăcintar are sezonul lui de coacere, după care dispare de pe piață. Dacă vrei să te bucuri și mai târziu de aroma lui, poți prepara rețeta de compot de dovleac plăcintar. Va fi ideal de savurat la micul dejun sau inclus în diferite deserturi.

Galerie foto
Dovleacul plăcintar este un aliment versatil și foarte apreciat, datorită gustului său dulce și aromei delicate. Se potrivește perfect în ambele tipuri de preparate, dulci sau sărate. Oferă acestora o dulceață naturală care completează aromele sărate și oferă profunzime deserturilor. În plus, dovleacul este o sursă excelentă de beneficii pentru sănătatea organismului. Conține vitamina A, esențială pentru sănătatea ochilor și a pielii, precum și pentru funcționarea sistemului imunitar. Mai conține vitamina C, un antioxidant puternic care ajută la întărirea imunității. Este bogat în fibre alimentare benefice pentru digestie și menținerea senzației de sațietate. Iar dintre minerale conține potasiu, important pentru sănătatea inimii și pentru reglarea tensiunii arteriale, dar și magneziu și acid folic, necesare pentru buna funcționare a organismului.
Dovleacul plăcintar poate fi gătit copt, fiert sau caramelizat. Este ideal pentru plăcinte și tarte, dar și pentru creme de prăjituri și torturi. Dintre preparatele sărate cu dovleac, foarte apreciată este supa cremă de dovleac.
Descoperă și o rețetă de tort, cu compot de dovleac și blat marmorat cu mac. Te va cuceri combinația de arome și texturi. Iar în continuare poți urmări rețeta detaliată, pentru a prepara și tu compot de dovleac plăcintar.
Ingrediente
Mod de preparare
Începe cu pasul de curățare a dovleacului. Secționează dovleacul în jumătăți și îndepărtează cu o lingură semințele. Taie dovleacul în felii, decojește-le și porționează-le în cuburi mai mari.
Cum prepari compot de dovleac plăcintar
Așază o cratiță pe flacăra aragazului și adaugă în ea apa cu zahărul, dar și toate aromele. Adaugă aromele după propriul gust. Poți pune aproximativ 2-3 batoane de scorțișoară rupte în bucăți mai mici, 3-4 steluțe de anason și 3-4 cuișoare. Fierbe siropul de zahăr împreună cu mirodeniile pentru 10-2 minute, amestecând constant până la dizolvarea completă a zahărului. Adaugă zahăr în funcție de propriul gust sau în funcție de cât de dulce este dovleacul.
După dizolvarea zahărului poți adăuga cuburile de dovleac în siropul fierbinte. Continuă fierberea ingredientelor pentru aproximativ 5-6 minute, după care poți stinge focul. Stoarce bine sucul de la o lămâie în cratița cu compot și amestecă pentru a-l distribui uniform. Așază un capac peste cratiță și lasă cuburile de dovleac să se întrepătrundă cu aromele din sirop timp de 15 minute.
Între timp ocupă-te de pregătirea borcanelor pe care le speli bine, le scurgi și le sterilizezi.
Descoperă aici mai multe metode de sterilizare a sticlelor și borcanelor pentru conserve.
După ce ai pregătit borcanele și cuburile de dovleac au stat suficient la infuzat, scurge-le din sirop într-o sită. Adaugă-le în borcane. Pune din nou cratița cu sirop pe foc și mai fierbe siropul pentru 2-3 clocote. Apoi toarnă-l în borcane peste cuburile de dovleac. Sigilează ermetic borcanele cu capacele din dotare și acoperă-le cu o pătură.
Lasă borcanele cu compot de dovleac plăcintar să se răcească lent sub pătură pentru a asigura o conservare perfectă. Etichetează-le și depozitează-le în cămară.
Descoperă și o rețetă de dovleac plăcintar răzuit, la borcan, pentru plăcinte și prăjituri.

Galerie foto


