Cum poți curăța dovleacul mai ușor. Sfaturi la îndemâna oricui
Dovleacul plăcintar este perfect pentru a da savoare atât mâncărurilor dulci, cât și sărate pe toată perioada sezonului rece. De cele mai multe ori îl găsești în piață sau în magazin întreg, ceea ce înseamnă că trebuie să te ocupi tu de el acasă. Iată cum poți curăța dovleacul plăcintar fără să te rănești. Aceste sfaturi la îndemâna oricui.
Din dovleac poți face plăcinte, tarte, brioșe sau alte prăjituri, supe, poate fi garnitură pentru preparate din carne, poate fi un ingredient aromat în salate sau poate fi consumat pur și simplu copt.
Este atât de versatil încât merită efortul de a-l curăța de coajă și da prin răzătoare, dacă rețeta o cere. Ai nevoie de un cuțit foarte bine ascuțit și de răbdare, pentru că este un proces anevoios.
Cum poți curăța dovleacul mai ușor
În primul rând, atunci când încerci să tai un dovleac mare trebuie să îl poziționezi pe o suprafață foarte stabilă pentru a preveni alunecarea.
Eventual pune sub el un prosop de hârtie umed sau un covor de cauciuc. În felul acesta dovleacul nu se mișcă în timp ce îl tai. Orice mișcare greșită poate duce la accidente, care pot fi grave.
Alege un cuțit cu lama foarte lungă și foarte ascuțită. De fapt, cuțitul trebuie să fie mai lung decât lățimea dovleacului.
Acest lucru te va ajuta să tai mai ușor dovleacul în jumătate și vei evita blocarea acestuia. Dacă vrei să verifici cât de ascuțit este lama cuțitului ține partea superioară a unei bucăți de hârtie de imprimantă ferm de margine, plasează lama cuțitului perpendicular pe marginea hârtiei și tăiați în jos hârtia, spun cei de la Parade.
Un cuțit ascuțit corespunzător va tăia hârtia fără efort, fără a o rupe.
Începe procesul de tăiere a dovleacului așezând dovleacul pe o parte și ridicând cuțitul la 7-10 cm deasupra dovleacului.
Apoi, înfige-l în coajă și folosind cealaltă mână, apasă pe partea superioară a lamei și tăie până la capăt. Trebuie să așezi dovleacul cât mai stabil înainte de a-l tăia, pentru a nu se balansa înainte și înapoi.
Cum se ține dovleacul
Dacă nu ai suficientă forță în mâini pentru a tăia dovleacul este recomandat să apelezi la ajutor, din motive de siguranță.
Ține ferm mânerul cuțitului, cât mai aproape de lamă, pentru a crește forța pe care o exerciți asupra acestuia. Prinde ferm dovleacul cu mâna nedominantă pentru a-l stabiliza.
Când tăi, apăsă ferm cu ambele mâini. Pentru mai multă stabilitate poți chiar să tai puțin din partea de jos a dovleacul pentru a-i face o bază fixă, recomandă cei de la EatThis.
După ce ai secționat dovlecelul în jumătate va fi mai ușor să îl cureți. Dacă coaja pare prea dură pentru a fi îndepărtată, înțeap-o de câteva ori cu o furculiță și pune dovleacul la microunde timp de aproximativ trei minute.
Apoi lasă-l să se răcească până când este sigur de manevrat și continuă să îl cureți. Primul pas este să îi scoți semințele cu ajutorul unei linguri. Apoi, taie dovleacul în bucăți mai mici, urmând forma naturală a acestuia.
În funcție de rețeta pe care o prepari, poți chiar să gătești bucățile de dovleac cu tot cu coajă și să o îndepărtezi apoi.
Poți face acest lucru cu condiția să speli foarte bine dovleacul înainte, folosind chiar partea abrazivă a unui burete de vase sau o perie.