Compot de gutui pentru iarnă. Rețetă fără conservanți
Pentru a te bucura și mai târziu de gustul și aroma gutuilor, dar și de proprietățile lor, prepară rețeta de compot de gutui pentru iarnă.
Galerie foto
Rețetele de compot reprezintă cele mai simple moduri de a conserva fructele pentru iarnă. Nu necesită ingrediente multe și nici metode laborioase de preparare. În plus, nu îți răpesc nici prea mult timp pentru a le pregăti. Petreci mai mult timp spălând fructele și secționându-le decât preparând compotul.
Compoturile pot fi servite la masa de mic dejun, dar si pe parcursul zilei, atunci când simți nevoia de hidratare. Fructele din compot mai pot fi adăugate și în rețete de prăjituri sau torturi. Le poți adăuga ca atare, sau le poți transforma în creme și jeleuri. Nici siropul din compot nu rămâne mai prejos. Poți însiropa cu el blaturile de tort sau blaturile de prăjituri.
Una dintre cele mai apreciate rețete de tort în care pot fi adăugate fructe din compot este rețeta de tort diplomat cu fructe și frișcă. Așadar, ai toate motivele să prepari cât mai multe rețete de compot, iar una dintre acestea ți-o oferim mai jos cu listă de ingrediente și mod de preparare pas cu pas.
Ingrediente
Mod de preparare
Începe cu pregătirea borcanelor care necesită spălare și sterilizare, înainte de folosire. Acest aspect este foarte important pentru reușita rețetelor de conserve pentru iarnă.
Vezi aici mai multe metode pentru sterilizarea corectă a borcanelor pentru conserve.
Cum prepari compot de gutui pentru iarnă
După ce ai terminat de sterilizat borcanele, te poți ocupa de gutui. Spală bine gutuile cu buretele de vase folosind partea abrazivă a acestuia. Astfel vei îndepărta tot puful de pe gutui. Pune un vas cu 2-3 litri de apă rece și stoarce sucul de la o lămâie în apă. Amestecă pentru omogenizare.
Taie gutuile mai întâi în sferturi și îndepărtează cotoarele. Apoi, fiecare sfert de gutuie taie-l în cuburi. Adaugă cuburile de gutui în apa rece cu suc de lămâie. Astfel, nu vor avea timp să oxideze. După ce ai terminat toate gutuile pune cuburile acestora în borcane. Dacă folosești borcane de 400 de grame, adaugă în ele 2 linguri de zahăr. Dacă folosești de 800 de grame, adaugă 4 linguri de zahăr.
Apoi adaugă în fiecare borcan câte o steluță de anason sau un baton de scorțișoară. Sunt opționale aceste ingrediente, le adaugi doar dacă dorești compotul foarte aromat. Toarnă în borcane apa cu sucul de lămâie în care ai ținut cuburile de gutui. Închide bine borcanele cu capacele din dotare.
Pune un ștergar la baza unei cratițe cu diametrul mai mare și așază borcanele peste ștergar. Toarnă apă în cratiță până la gâtul borcanelor. Apoi fierbe borcanele cu compot de gutui pentru iarnă timp de 30 de minute, de când apa începe să clocotească. Lasă borcanele să se răcească în cratița cu apă pentru a asigura o conservare perfectă a compotului.
Și pentru că, încă mai găsești struguri în piață, îți oferim și o rețetă de compot de struguri, simplu și rapid de preparat.
Galerie foto