Mazăre în saramură la borcan, naturală, simplă și cu gust ca din grădină

timpul de preparare
Timp de gătire: 45 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Conserve
tipul bucătăriei
bucătăria: Românească

Conservarea legumelor în saramură este o metodă tradițională și naturală de a păstra boabele fragede și gustul intact pentru iarnă, fără conservanți artificiali. Un exemplu îl poți descoperi în această rețetă de mazăre în saramură la borcan, pe care ți-o oferim detaliată mai jos.

Mazăre în saramură la borcan, alături de usturoi și condimente
Mazărea la borcan își păstrează acel gust specific – dulceag, cu o ușoară notă de nucă crudă, inconfundabil / Shutterstock

Această conservă simplă, fără aditivi, îți aduce în mijlocul iernii parfumul verii și savoarea dulce a boabelor de mazăre proaspăt culese.

Este o metodă clasică, rustică, dar elegantă în simplitatea ei. Rețeta care leagă de grădinile bunicilor și de cămările de altădată, pline cu borcane ordonate după anotimpuri.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Dacă e pregătită cu grijă, mazărea opărită scurt rămâne ușor crocantă, dar plină, nu apoasă sau moale.

Blanșarea o stabilizează, păstrându-i o culoare verde vibrantă. Iar șocul termic în apă cu gheață oprește procesul de gătire exact la momentul ideal. Boabele nu se sfărâmă, ci se păstrează întregi și suculente.

Descoperă și o rețetă de fasole verde la borcan, iar în rândurile de mai jos vei descoperi lista de ingrediente și modul de preparare al rețetei de mazăre în saramură la borcan.

Ingrediente

Mod de preparare

Începe cu pregătirea boabelor de mazăre. Alege boabele de mazăre proaspete, fragede, de mărime medie sau mică. Curăță păstăile, clătește boabele bine în apă rece și lasă-le la scurs.

Cum prepari mazăre în saramură la borcan

Fierbe o oală mare cu apă simplă. Când apa clocotește, adaugă mazărea și las-o să fiarbă 2–3 minute (nu mai mult!).

Scoate mazărea cu spumiera și pune-o imediat într-un bol cu apă rece cu gheață – pentru a opri gătirea și a păstra culoarea verde intensă.

Urmează umplerea borcanelor.

Sterilizează borcanele și capacele (în cuptor sau apă fierbinte). Pune mazărea bine scursă în borcane, până la 2-3 cm sub buza borcanului.

Pentru prepararea saramurii fierbe apă cu sare respectând proporția de 1 lingură cu vârf de sare grunjoasă la 1 litru de apă. Amestecă până când sarea se dizolvă complet.

Toarnă saramura fierbinte peste mazărea din borcane, acoperind complet, dar fără să dea pe dinafară.

Închide borcanele cu capacele strânse bine. Așază-le într-o oală largă, cu un prosop pe fund, și acoperă-le cu apă până la nivelul capacelor.

Fierbe boabele de mazăre în saramură la borcan la bain-marie 30–40 minute din momentul în care apa începe să clocotească.

Scoate borcanele și lasă-le să se răcească lent, învelite într-o pătură sau prosop gros, până a doua zi. Verifică dacă s-au sigilat (capacele nu trebuie să mai joace).

Depozitează-le într-un loc răcoros, întunecat (cămară, pivniță).

Sfaturi pentru mazăre în saramură reușită

  • Pentru a folosi mazărea în saramură, aceasta se scoate din borcan și se clătește rapid cu apă rece (pentru a elimina excesul de sare). Se folosește la ciorbe de legume sau de pui, la mâncare de mazăre cu ceapă, morcovi și sos de roșii garnituri rapide cu unt și verdețuri, salate de boeuf sau orientale.
  • Mazărea foarte matură nu este potrivită – devine făinoasă și prea tare.
  • Nu adăuga conservanți (salicilat, aspirină) – sterilizarea corectă este suficientă.
  • Dacă dorești un gust mai dulce, poți adăuga 1 linguriță de zahăr la fiecare litru de saramură, opțional.

Descoperă și o rețetă de ghiveci de legume pentru iarnă.

Citește și
CELE MAI CITITE
Tartă rustică cu pere și nuci caramelizate, alături de o lingură de miere spiralată și nuci
Tartă rustică cu pere și nuci caramelizate. O poveste parfumată de toamnă
Tartă rustică cu pere și nuci caramelizate. O poveste parfumată de toamnă
Pandișpan cu gutui și mac porționat pe o hârtie de copt și o porție pe spatulă
Pandișpan cu gutui și mac. Desert pufos cu note fine de toamnă
Pandișpan cu gutui și mac. Desert pufos cu note fine de toamnă
Tartă cu dovleac, brânză și măsline verzi, în aluat foietaj de casă porționată, alături de un dovleac secționat, o bucată de brânză și un dovleac turcesc
Tartă cu dovleac, brânză și măsline verzi, în aluat foietaj de casă
Tartă cu dovleac, brânză și măsline verzi, în aluat foietaj de casă
plăcinte la tigaie cu iaurt
Rețetă de plăcinte la tigaie cu iaurt. Ce să mai adaugi pentru un gust extraordinar
Rețetă de plăcinte la tigaie cu iaurt. Ce să mai adaugi pentru un gust extraordinar
Chec cu morcovi și nuci porționat
Chec cu morcovi și nuci. Un desert rustic, parfumat și reconfortant
Chec cu morcovi și nuci. Un desert rustic, parfumat și reconfortant
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Ardei iuți umpluți cu brânză la borcan și în bol
Ardei iuți umpluți cu brânză la borcan, conservați pentru iarnă
Ardei iuți umpluți cu brânză la borcan, conservați pentru iarnă
Salată asortată de legume în oțet, la borcane
Salată asortată de legume în oțet, la borcan. Rețetă de conservă pentru iarnă
Salată asortată de legume în oțet, la borcan. Rețetă de conservă pentru iarnă
Zacuscă de fasole boabe pe felie de pâine și în bol cu lingură de lemn
Zacuscă de fasole boabe. Rețetă tradițională
Zacuscă de fasole boabe. Rețetă tradițională
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
souvlaki
09:59
Souvlaki. Gustul autentic al Greciei, într-o frigăruie delicioasă Souvlaki. Gustul autentic al Greciei, într-o frigăruie delicioasă
Spaghetti cu lămâie
06:59
Spaghetti cu lămâie, usturoi și parmezan. Cea mai simplă, dar gustoasă rețetă de paste Spaghetti cu lămâie, usturoi și parmezan. Cea mai simplă, dar gustoasă rețetă de paste
rețetă muștar de casă
05:04
Cum faci muștar de casă. Rețeta simplă, fără conservanți Cum faci muștar de casă. Rețeta simplă, fără conservanți
File de porc cu pere caramelizate în vin roșu pe o farfurie albă
14 octombrie, 06:53
File de porc cu pere caramelizate în vin roșu. Rețetă pentru o masă elegantă File de porc cu pere caramelizate în vin roșu. Rețetă pentru o masă elegantă
Chimichangas de pui
14 octombrie, 05:47
Chimichangas de pui. Cele mai gustoase pachețele mexicane cu tortilla și carne Chimichangas de pui. Cele mai gustoase pachețele mexicane cu tortilla și carne
Tartă cu pere, brânză Camembert, nuci și fulgi de migdale, în aluat foietaj
14 octombrie, 05:10
Tartă cu pere și brânză Camembert, în aluat foietaj Tartă cu pere și brânză Camembert, în aluat foietaj
arsura de congelator
13 octombrie, 06:40
5 alimente pe care e recomandat să le arunci imediat din congelatorul tău pentru a nu te îmbolnăvi 5 alimente pe care e recomandat să le arunci imediat din congelatorul tău pentru a nu te îmbolnăvi
Salata tabbouleh
13 octombrie, 05:31
Salata tabbouleh. Cum să faci acasă cea mai populară salată libaneză Salata tabbouleh. Cum să faci acasă cea mai populară salată libaneză
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Persoanele născute în aceste zile au cele mai mari șanse să rămână singure. Ce arată astrele
Persoanele născute în aceste zile au cele mai mari șanse să rămână singure. Ce arată astrele
Persoanele născute în aceste zile au cele mai mari șanse să rămână singure. Ce arată astrele
Schimbări în Codul Rutier: amenda nu mai vine prin poștă, ci sub forma unui autocolant pe parbriz
Schimbări în Codul Rutier: amenda nu mai vine prin poștă, ci sub forma unui autocolant pe parbriz
Schimbări în Codul Rutier: amenda nu mai vine prin poștă, ci sub forma unui autocolant pe parbriz
Pasiunea secretă a lui Victor Piţurcă. De la ce nu se poate abţine: amp;#8220;N-am cum să lipsesc”
Pasiunea secretă a lui Victor Piţurcă. De la ce nu se poate abţine: amp;#8220;N-am cum să lipsesc”
Pasiunea secretă a lui Victor Piţurcă. De la ce nu se poate abţine: amp;#8220;N-am cum să lipsesc”
Câți ani are, de fapt, Olga Barcari, concurenta Asia Express - Drumul Eroilor. Nimeni nu i-ar fi ghicit vârsta
Câți ani are, de fapt, Olga Barcari, concurenta Asia Express - Drumul Eroilor. Nimeni nu i-ar fi ghicit vârsta
Câți ani are, de fapt, Olga Barcari, concurenta Asia Express - Drumul Eroilor. Nimeni nu i-ar fi ghicit vârsta
Nurgül Yeşilçay are un obicei ciudat despre care nimeni nu știa până acum. Ce a dezvăluit vedeta despre viața personală
Nurgül Yeşilçay are un obicei ciudat despre care nimeni nu știa până acum. Ce a dezvăluit vedeta despre viața personală
Nurgül Yeşilçay are un obicei ciudat despre care nimeni nu știa până acum. Ce a dezvăluit vedeta despre viața personală
Avertisment urgent pentru milioane de utilizatori Windows 10. Ce se va întâmpla de mâine cu sistemul de operare
Avertisment urgent pentru milioane de utilizatori Windows 10. Ce se va întâmpla de mâine cu sistemul de operare
Avertisment urgent pentru milioane de utilizatori Windows 10. Ce se va întâmpla de mâine cu sistemul de operare
Supă cremă de dovleac cu morcovi și năut
Supă cremă de dovleac cu morcovi și năut
Supă cremă de dovleac cu morcovi și năut
Întârzierea vorbirii la copii: cauze, simptome și tratament
Întârzierea vorbirii la copii: cauze, simptome și tratament
Întârzierea vorbirii la copii: cauze, simptome și tratament
Noul film al lui Paul Mescal a fost bine primit de critici, dar și de public. Hamnet, lăudat ca fiind sublim și demn de un Oscar
Noul film al lui Paul Mescal a fost bine primit de critici, dar și de public. „Hamnet”, lăudat ca fiind „sublim” și demn de un Oscar
Noul film al lui Paul Mescal a fost bine primit de critici, dar și de public. „Hamnet”, lăudat ca fiind „sublim” și demn de un Oscar
Remedii naturale pentru afte bucale. Cum poți trata infecțiile orale
Remedii naturale pentru afte bucale. Cum poți trata infecțiile orale
Remedii naturale pentru afte bucale. Cum poți trata infecțiile orale
fresh
Peka, cea mai fragedă friptură după o rețetă din Croația

Peka, cea mai fragedă friptură după o rețetă din Croația

Peka, cea mai fragedă friptură după o rețetă din Croația

Salata tabbouleh. Cum să faci acasă cea mai populară salată libaneză

Salata tabbouleh. Cum să faci acasă cea mai populară salată libaneză

5 alimente pe care e recomandat să le arunci imediat din congelatorul tău pentru a nu te îmbolnăvi

5 alimente pe care e recomandat să le arunci imediat din congelatorul tău pentru a nu te îmbolnăvi

Tartă cu pere și brânză Camembert, în aluat foietaj

Tartă cu pere și brânză Camembert, în aluat foietaj

Chimichangas de pui. Cele mai gustoase pachețele mexicane cu tortilla și carne

Chimichangas de pui. Cele mai gustoase pachețele mexicane cu tortilla și carne
închide