Compot de struguri, simplu și rapid de preparat
Pentru că este sezonul strugurilor dulci și aromați, nu ezita să-i conservi și pentru mai târziu, pentru a te bucura de gustul lor delicios. Începe cu rețeta de compot de struguri, simplă și rapid de preparat.
Galerie foto
Compoturile reprezintă modul cel mai simplu de a conserva aroma fructelor la borcane pentru iarnă. Se prepară rapid și nu necesită decât 2-3 ingrediente în plus față de fructele folosite. Prin prepararea compoturilor păstrezi fructele întregi mult timp și te poți bucura de proprietățile acestora.
Strugurii fac parte dintre fructele cu cel mai mic indice glicemic, dar sunt și săraci în calorii. Pot fi introduși fără probleme în dieta zilnică, în plin sezon. Chiar dacă sunt săraci în calorii, aceștia conțin multe vitamine și minerale și aduc o mulțime de beneficii organismului.
Mai sunt bogați în antioxidanți și substanțe ce contribuie la detoxifierea colonului, a ficatului și a rinichilor. Au un conținut mare de apă și contribuie la hidratarea organismului, dar și la un tranzit intestinal sănătos. Chiar și strugurii din compot își mențin o parte din aceste proprietăți. Îți oferim în acest scop rețeta de preparare a compotului pentru a te bucura și mai târziu de beneficiile strugurilor.
Ingrediente
Mod de preparare
Înainte de a începe pregătirea ingredientelor pentru compot, pregătește borcanele. Spală bine borcanele și capacele și sterilizează-le înainte de folosire.
Îți oferim în acest scop un articol cu metode de sterilizate a sticlelor și borcanelor pentru conserve.
Cum prepari compot de struguri pentru iarnă
După ce ai pregătit borcanele și capacele aferente, poți pregăti strugurii și celelalte ingrediente pentru compot.
Spală bine strugurii, înainte de a desface boabele de pe ciorchini și lasă-i în site la scurs. După scurgere poți desface, cu atenție, boabele de struguri. Alege struguri copți, dar cu boabele mai ferme pentru a nu se sparge pe parcursul conservării. Alege struguri din cei cu cât mai puține semințe, pentru a-i putea folosi ulterior și la rețetele de deserturi.
Vezi aici și o rețetă de prăjitură cu struguri și ciocolată albă!
Umple borcanele cu boabe de struguri și îndeasă-le cu grijă să încapă cât mai multe. Dacă dorești compotul aromat, adaugă în borcane și câte un baton de vanilie sau de scorțișoară.
Pune câte două linguri de zahăr în borcanul de 800 de ml și o lingură în cel de 400 de ml. Poți adăuga sau reduce cantitatea de zahăr în funcție de cât de dulci sunt strugurii. Apoi completează cu apă rece până la umplerea borcanelor. Închide-le ermetic cu capacele din dotare. Așază un ștergar de bucătărie, curat, la baza unei cratițe cu pereți mai înalți. Adaugă borcanele cu compot de struguri în cratiță și toarnă apă până la gâtul borcanelor.
Așază cratița pe flacăra aragazului și fierbe borcanele pentru 20-25 de minute de când apa începe să fiarbă. După stingerea focului, lasă-le să se răcească lent în apa din cratiță. Apoi le ștergi, le etichetezi cu data preparării și le poți trece în cămară.
Te vei bucura la iarnă de gustul delicios al compotului, savurat la mic dejun. Poți folosi compotul și pentru rețete de deserturi cum ar fi clasica rețetă a tortului Diplomat.
Galerie foto