Crostata cu gem, desertul italian clasic care a cucerit întreaga lume

timpul de preparare
Timp de gătire: 40 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Italiană

Crostata cu gem este un desert clasic italian, apreciat pentru simplitatea și gustul său rafinat. Deși nu există o dată exactă a apariției sale, crostata se regăsește în tradiția culinară italiană de sute de ani, fiind un exemplu perfect de cum ingredientele simple pot crea un desert irezistibil.

crostata cu gem
Crostata se poate prepara cu orice fel de gem, în funcție de preferințe/ Shutterstock

Crostata cu gem se prepară dintr-un aluat moale, umplut cu gem de fructe. Popularitatea sa a făcut-o să fie pregătită în diverse forme și cu diferite arome, în funcție de regiunile Italiei. Este un desert versatil, care poate fi personalizat cu gem de caise, fructe de pădure sau chiar citrice, fiecare aducând o notă unică de savoare.

Citește și

Variantele de crostata cu gem includ uneori adăugarea unui strat de migdale sau alune de pădure tocate, pentru un plus de textură și savoare. De asemenea, se pot folosi diferite tipuri de gem, în funcție de preferințele personale sau de sezon.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Unele rețete pot include și un strop de lichior sau vanilie pentru a intensifica aromele. În ceea ce privește aluatul, există și variante în care untul poate fi înlocuit cu ulei sau margarină. Gemul poate fi preparat acasă din fructe proaspete, oferind un gust autentic și natural.

Cum se servește crostata cu gem

Crostata cu gem se servește de obicei la temperatura camerei sau puțin răcită, fiind perfectă pentru o gustare sau un desert după masă.

Este adesea însoțită de o băutură caldă, cum ar fi ceaiul sau cafeaua. Deși se poate păstra la temperatura camerei pentru câteva zile, este important ca aceasta să fie depozitată într-un recipient etanș pentru a preveni uscarea aluatului.

Pentru a-i păstra prospețimea, crostata poate fi, de asemenea, depozitată la frigider. Totuși trebuie lăsată să ajungă la temperatura camerei înainte de a fi servită. Un truc esențial este ca gemul să fie ales cu atenție, pentru a asigura un echilibru perfect între dulce și acrișor.

Aluatul să fie fraged și ușor crocant, fără a deveni prea gros sau prea subțire. Crostata cu gem rămâne un desert simplu, dar plin de tradiție, perfect pentru orice ocazie.

Ingrediente

Mod de preparare

Într-un bol mare, se pun făina, zahărul și un vârf de sare.

Cum prepari aluatul pentru crostata cu gem

Se adaugă untul rece tăiat cuburi. Se amestecă cu degetele sau cu un mixer de patiserie până când amestecul capătă o consistență nisipoasă. Apoi se adaugă oul, esența de vanilie și coaja de lămâie. Se amestecă până se formează un aluat omogen. Dacă aluatul este prea uscat, se poate adăuga o linguriță de apă rece. După aceea, se formează o bilă din aluat. Se împachetează în folie de plastic și se lasă la frigider pentru cel puțin 30 de minute.

După ce aluatul s-a odihnit, se scoate de la frigider și se întinde pe o suprafață ușor înfăinată, până când ajunge la o grosime de aproximativ 5 mm. Se așează într-o tavă rotundă (de preferat de 24 cm diametru) tapetată cu hârtie de copt, având grijă să se acopere și marginile formei. Se taie excesul de aluat de pe margini. Se lasă puțin mai mult pentru a crea o margine groasă, care va ține gemul.

Cum prepari umplutura și formezi crostata cu gem

Într-un bol mic, se pun gemul și o lingură de suc de lămâie. Se amestecă bine și se toarnă gemul uniform peste aluatul din tavă. Se lasă marginea aluatului liberă, astfel încât să se formeze o margine groasă care va cuprinde gemul. Deasupra gemului se pot adăuga fâșii de aluat pentru un aspect clasic de crostata.

Se preîncălzește cuptorul la 180°C. Se coace crostata timp de aproximativ 30-35 de minute sau până când aluatul devine auriu și gemul începe să fiarbă ușor pe margini. Dacă marginea crostatei se rumenește prea repede, se poate acoperi cu folie de aluminiu pentru a preveni arderea.

După ce s-a răcit complet, crostata poate fi decorată cu puțin zahăr pudră. Se taie felii și se servește ca desert sau gustare.

Citește și
CELE MAI CITITE
Cornulețe de post cu ciocolată și nuci
Cornulețe cu ciocolată și nuci. Desert fraged și delicios, de post
Cornulețe cu ciocolată și nuci. Desert fraged și delicios, de post
Plăcinte preparate la tigaie cu cartofi și mărar, una secționată și decorate cu mărar proaspăt
Plăcinte cu cartofi și mărar la tigaie. Rețetă de post
Plăcinte cu cartofi și mărar la tigaie. Rețetă de post
Mâncare de ardei copți cu roșii în bol și pe felie de pâine
Mâncare de ardei copți cu roșii. Rețetă simplă și ușoară, de post
Mâncare de ardei copți cu roșii. Rețetă simplă și ușoară, de post
Bol cu varză călită, ceapă verde, ceapă galbenă, varză tocată pe tocător cu cuțit
Varză călită cu morcovi și ceapă. Rețetă simplă și gustoasă, de post
Varză călită cu morcovi și ceapă. Rețetă simplă și gustoasă, de post
Cârnați de casă țărănești, din carne tocată cu barda, prăjiți
Cârnați de casă țărănești, din carne tocată cu barda
Cârnați de casă țărănești, din carne tocată cu barda
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
legume la cuptor
Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase
Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase
rețete cu sfeclă
Rețete cu sfeclă roșie. 5 moduri de a găti sfecla roșie ca fel principal
Rețete cu sfeclă roșie. 5 moduri de a găti sfecla roșie ca fel principal
Tocană de pui cu vinete năut și roșii
Tocănița de pui cu vinete și roșii. Rețeta mediteraneană pe care trebuie să o încerci
Tocănița de pui cu vinete și roșii. Rețeta mediteraneană pe care trebuie să o încerci
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie decorate cu biscuiți de turtă dulce
07:33
Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie - Gingerbread cupcakes Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie - Gingerbread cupcakes
carne de vită condimentată
06:10
Cele mai bune condimente pentru carnea de vită. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant Cele mai bune condimente pentru carnea de vită. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant
Makowiec secționat în două pe un tocător de lemn, o păstaie de vanilie și stafide
05:17
Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză
vinete parmigiana
2 decembrie, 05:52
Rețetă de vinete parmigiana sau cum transformi câteva vinete într-un festin italian Rețetă de vinete parmigiana sau cum transformi câteva vinete într-un festin italian
tartă cu pere și ciocolată
2 decembrie, 05:40
Tartă cu pere și ciocolată. 3 rețete diferite și rapide Tartă cu pere și ciocolată. 3 rețete diferite și rapide
Varză călită cu coaste de porc în bol
2 decembrie, 05:30
Varză călită cu coaste de porc. Rețetă tradițională românească Varză călită cu coaste de porc. Rețetă tradițională românească
salată de sfeclă
1 decembrie, 06:00
Salată cu sfeclă roșie. 3 rețete de salate cu sfeclă în combinații de gust surprinzătoare Salată cu sfeclă roșie. 3 rețete de salate cu sfeclă în combinații de gust surprinzătoare
Fasole cu ciolan afumat
1 decembrie, 05:18
Fasole cu ciolan afumat. Rețetă tradițională, gustoasă și sățioasă Fasole cu ciolan afumat. Rețetă tradițională, gustoasă și sățioasă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Rețeta tradițională de vin fiert, cu scorțișoară, cuișoare, citrice și miere
Rețeta tradițională de vin fiert, cu scorțișoară, cuișoare, citrice și miere
Rețeta tradițională de vin fiert, cu scorțișoară, cuișoare, citrice și miere
Avocată din Cluj, bănuită că a ajutat o rețea de traficanți să introducă droguri în penitenciare
Avocată din Cluj, bănuită că a ajutat o rețea de traficanți să introducă droguri în penitenciare
Avocată din Cluj, bănuită că a ajutat o rețea de traficanți să introducă droguri în penitenciare
Afacerea inedită în care Ciprian Tătăruşanu şi-a investit banii din fotbal. Îi găseşti produsele la supermarket
Afacerea inedită în care Ciprian Tătăruşanu şi-a investit banii din fotbal. Îi găseşti produsele la supermarket
Afacerea inedită în care Ciprian Tătăruşanu şi-a investit banii din fotbal. Îi găseşti produsele la supermarket
Mireasa, sezon 12. Iolanda a primit un cadou de ziua ei de la antrenorul lor de fitness. Cum a reacționat Alexandru când a aflat
Mireasa, sezon 12. Iolanda a primit un cadou de ziua ei de la antrenorul lor de fitness. Cum a reacționat Alexandru când a aflat
Mireasa, sezon 12. Iolanda a primit un cadou de ziua ei de la antrenorul lor de fitness. Cum a reacționat Alexandru când a aflat
Afra Saraçoğlu își sărbătorește ziua de naștere. Vedeta a fost surprinsă de prieteni
Afra Saraçoğlu își sărbătorește ziua de naștere. Vedeta a fost surprinsă de prieteni
Afra Saraçoğlu își sărbătorește ziua de naștere. Vedeta a fost surprinsă de prieteni
WhatsApp nu mai permite ChatGPT și Copilot pe platformă. Cum vor fi înlocuiți chatboții
WhatsApp nu mai permite ChatGPT și Copilot pe platformă. Cum vor fi înlocuiți chatboții
WhatsApp nu mai permite ChatGPT și Copilot pe platformă. Cum vor fi înlocuiți chatboții
(P) Mâncare tradițională la târgurile de Crăciun din România: gusturi care țin loc de amintiri
(P) Mâncare tradițională la târgurile de Crăciun din România: gusturi care țin loc de amintiri
(P) Mâncare tradițională la târgurile de Crăciun din România: gusturi care țin loc de amintiri
Ce spune aspectul burticii de gravidă despre bebelușul tău
Ce spune aspectul burticii de gravidă despre bebelușul tău
Ce spune aspectul burticii de gravidă despre bebelușul tău
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
De ce vine ciclul de 2 ori pe lună? Medic ginecolog: Nu e normal, mai ales dacă apar și anumite simptome
De ce vine ciclul de 2 ori pe lună? Medic ginecolog: „Nu e normal, mai ales dacă apar și anumite simptome”
De ce vine ciclul de 2 ori pe lună? Medic ginecolog: „Nu e normal, mai ales dacă apar și anumite simptome”
fresh
Fasole cu ciolan afumat. Rețetă tradițională, gustoasă și sățioasă

Fasole cu ciolan afumat. Rețetă tradițională, gustoasă și sățioasă

Fasole cu ciolan afumat. Rețetă tradițională, gustoasă și sățioasă

Cele mai bune rețete de gogoșari la borcan

Cele mai bune rețete de gogoșari la borcan

Salată cu sfeclă roșie. 3 rețete de salate cu sfeclă în combinații de gust surprinzătoare

Salată cu sfeclă roșie. 3 rețete de salate cu sfeclă în combinații de gust surprinzătoare

Varză călită cu coaste de porc. Rețetă tradițională românească

Varză călită cu coaste de porc. Rețetă tradițională românească

Rețetă de vinete parmigiana sau cum transformi câteva vinete într-un festin italian

Rețetă de vinete parmigiana sau cum transformi câteva vinete într-un festin italian
închide