Cum cureți eficient grăsimea arsă de pe vasele termorezistente: tips&tricks
Vasele de sticlă termorezistente capătă pete arse de grăsime. Aacest lucru se întâmplă indiferent cât de mult le ții în cuptor sau de ce gătești în ele. Cum faci să le dai strălucirea de altă dată fără să le zgârii? Află câteva sfaturi despre cum cureți eficient grăsimea arsă de pe vasele termorezistente.
Dacă ai terminat de mâncat și vasul tău termorezistent are urme negre de arsură, cea mai simplă metodă să îl cureți este să îl scufunzi în apă și să îl lași câteva ore să se înmoaie. Urmele de mâncare se vor lua ușor, fără să fie nevoie să îl freci și să-l zgârii. Acesta este scenariul ideal. De multe ori însă se întâmplă să nu consumi toată mâncarea și să treacă ceva timp din momentul în care ai scos vasul din cuptor până ajungi la momentul spălării lui.
Cum elimini grăsimea arsă de pe vasele termorezistente
Bicarbonatul de sodiu și oțetul sunt cele mai eficiente substanțe care te pot ajuta să cureți vasele termorezistente pe care au rămas urme negre de grăsime, potrivit Mashed.com. Pune apă în vasul murdar, pune-l pe foc și când apa fierbe adaugă două linguri de bicarbonat de sodiu. Lasă să fiarbă câteva minute și apoi aruncă apa. Șterge cu partea abrazivă a unui burete de vase.
Dacă nu ai bicarbonat de sodiu, poți pune oțet în apa care fierbe. După 5-7 minute iei vasul de pe foc, arunci apa și ștergi cu un burete de vase.
În cazul în care nu ai nici bicarbonat de sodiu, nici oțet, aruncă o privire în dulapul cu medicamente. Poți folosi tablete de aspirină efervescentă. Cu ajutorul lor poți curăța aproape orice. Pune 6 tablete în vasul termorezistent și lasă-le timp de o oră să își facă efectul. Clătește apoi cu apă din abundență.
Cum poți să previi grăsimea arsă
Oricât ești de atentă, grăsimea se depune pe pereții vaselor în care gătești. Dacă aceasta nu este curățată la timp, îndepărtarea ei este greoaie și de multe ori ajungi să înlocuiești obiectele. Pentru a evita o astfel de situație și pentru a face economie în buget, iată ce poți face ca să previi depunerea grăsimii atât de greu de îndepărtat.
Un prim pas pentru a nu avea un vas termorezistent pătat este să nu îl lași în cuptor prea mult timp. Ideal este să îl poziționezi în mijlocul cuptorului. E important să setezi alarma, astfel încât să știi când s-a scurs timpul de gătire.
Dacă folosești vasul termorezistent direct pe flacăra aragazului este mai simplu să previi apariția petelor arse de grăsime. Folosește focul la nivelul mediu și amestecă constant pentru ca mâncarea să nu se prindă de fundul vasului. Înainte de a pune ingredientele în vas poți să îi aplici și un strat de grăsime, la fel cum ungi tăvile pentru prăjituri. În felul acesta previi lipirea mâncării.
Ustensilele din bucătărie trebuie să fie mereu curate și igienizate. Acest lucru este important atât pentru gustul mâncării, dar și pentru a evita dezvoltarea de bacterii dărunătoare sănătății.