Cum prepari acasă pad thai, celebrul preparat thailandez

timpul de preparare
Timp de gătire: 1 oră
tipul preparatului
tipul preparatului: Prânz
tipul bucătăriei
bucătăria: Asiatică

Pad thai, unul dintre cele mai emblematice feluri de mâncare thailandeze, reprezintă o explozie de arome și texturi care combină perfect dulce, sărat, acrișor și picant. Își are originile în Thailanda anilor 1930-1940. Atunci guvernul a promovat consumul de tăieței de orez ca parte a unei campanii naționale de economie alimentară.

pad thai
Phad thai se servește cald, imediat ce este preparat/ Shutterstock

Pad thai se bazează pe tăieței de orez care sunt sotați rapid într-un wo. Li se adaugă ouă, tofu, creveți sau pui, și o combinație de legume. Aroma unică a preparatului provine dintr-un sos distinctiv realizat din tamarind, sos de pește, zahăr de palmier și ardei iute.

În felul acesta se creează echilibrul specific bucătăriei thailandeze. La final, mâncarea este garnisită cu arahide zdrobite, ceapă verde și o felie de limetă, care adaugă prospețime și o ușoară notă citrică.

Unul dintre motivele pentru care pad thai este atât de popular constă în versatilitatea sa. Poate fi adaptat cu ușurință pentru vegetarieni. Sosul se pește se înlocuiește cu sos de soia și a proteinelor animale cu tofu sau legume suplimentare. Există și variante cu carne de vită, porc sau pește, care îmbogățesc paleta de gusturi.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Citește și

Ingrediente

Mod de preparare

Se pun la înmuiat tăiețeii în apă călduță timp de 15 minute, până când devin flexibili. Într-o tigaie se prăjesc și se macină grosier alunele. Se toacă usturoiul, șalota și napul conservat. Se taie 15 cm din vârful arpagicului chinezesc. Restul se taie în bucăți de 2,5 cm. Se taie floarea de banană în sferturi pe lungime și se freacă bucățile cu suc de lămâie pentru a nu oxida.

Cum prepari rețeta de pad thai

Se va pune pe foc un wok și se adaugă uleiul. Se pun șalota și usturoiul tocate și  se amestecă timp de jumătate de minut, după care se pun napul conservat și tofu. Se amestecă timp de un minut până când tofu se rumenește.

Între timp se taie tăiețeii mai scurt și se mărunțește ardeiul iute uscat. Cele două ingrediente se amestecă între ele și apoi cu sosul de pește, zahărul și pasta de tamarind și se pun în wok. Apoi, se adaugă creveții uscați și se amestecă constant astfel încât aromele să se îmbine bine împreună cu tăiețeii. Se gustă și dacă mai este nevoie se mai adaugă condimente.

După această etapă, când tăiețeii sunt gătiți, se împing în lateral și se adaugă la mijloc oul. Se amestecă până când oul este gătit. Apoi, se adaugă jumătate din cantitatea de muguri de fasole și arpagicul chinezesc, amestecând în același timp totul rapid.

Se așează pe o farfurie și se presară cu piper măcinat și alune tocate. Se decorează cu restul de muguri de fasole, arpagic chinezesc și o bucată de limetă și se servește cu zahăr, sos de pește și piper măcinat uscat alături.

 

Din Thailanda, în toată lumea

Pad thai a devenit un simbol al Thailandei în gastronomia mondială. Restaurantele thailandeze din întreaga lume îl includ aproape invariabil în meniurile lor. Mâncarea stradală din Bangkok este incompletă fără tarabele care îl prepară proaspăt. În plus, popularitatea acestui fel de mâncare a dus la apariția versiunilor instant, pentru a fi gătit rapid acasă.

Mai mult decât un simplu fel de mâncare, pad thai reflectă filosofia bucătăriei thailandeze: armonia gusturilor, respectul pentru ingrediente și importanța tradiției. Fie că este savurat pe o plajă exotică sau în propria bucătărie, pad thai rămâne un ambasador al artei culinare thailandeze.

Citește și
CELE MAI CITITE
Chec festiv pentru masa de Crăciun porționat
Chec festiv pentru masa de Crăciun. Rețetă de chec cu fructe confiate, nuci și aromă de citrice
Chec festiv pentru masa de Crăciun. Rețetă de chec cu fructe confiate, nuci și aromă de citrice
Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone
Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone
Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone
Prăjitură răsturnată cu ananas și cireșe confiate, porționată pe platou și o porție pe farfurie
Prăjitură răsturnată cu ananas și cireșe confiate, delicioasă și cu aspect cuceritor
Prăjitură răsturnată cu ananas și cireșe confiate, delicioasă și cu aspect cuceritor
Cozonac spiralat cu umplutură de mac porționat pe o farfurie, alături de batoane de scorțișoare, anason stelat și portocale
Cozonac spiralat cu umplutură de mac. Un cozonac cu umplutură generoasă și aspect frumos la secțiune
Cozonac spiralat cu umplutură de mac. Un cozonac cu umplutură generoasă și aspect frumos la secțiune
Porție de cremșnit duo cu vanilie și frișcă
Cremșnit duo cu vanilie și frișcă. Rețeta clasică, stratificată
Cremșnit duo cu vanilie și frișcă. Rețeta clasică, stratificată
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
panna cotta cu rodie
Panna cotta cu rodie. Desertul cremos cu echilibrul perfect între dulce și acrișor
Panna cotta cu rodie. Desertul cremos cu echilibrul perfect între dulce și acrișor
cel mai bun punch
Vrei să faci cel mai bun punch acasă? Iată tot ce ai nevoie
Vrei să faci cel mai bun punch acasă? Iată tot ce ai nevoie
cele mai bune sarmale
Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare
Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
panna cotta cu rodie
06:41
Panna cotta cu rodie. Desertul cremos cu echilibrul perfect între dulce și acrișor Panna cotta cu rodie. Desertul cremos cu echilibrul perfect între dulce și acrișor
Cât timp se ţin alimentele la congelator
05:34
Cât timp se ţin alimentele la congelator. Ce trebuie să știi despre mâncarea gătită, legumele sau fructele depozitate aici Cât timp se ţin alimentele la congelator. Ce trebuie să știi despre mâncarea gătită, legumele sau fructele depozitate aici
Locuri murdare din bucătărie
05:24
3 locuri din bucătărie unde se strâng mai multe bacterii decât îți imaginezi 3 locuri din bucătărie unde se strâng mai multe bacterii decât îți imaginezi
cel mai bun punch
25 decembrie, 10:25
Vrei să faci cel mai bun punch acasă? Iată tot ce ai nevoie Vrei să faci cel mai bun punch acasă? Iată tot ce ai nevoie
Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon pe un platou, alături de roșii cherry, frunze de busuioc și un bol cu ketchup
25 decembrie, 06:21
Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară
Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară pe un platou
25 decembrie, 05:04
Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente
Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao porționat într-o tavă de lemn
24 decembrie, 05:57
Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao
cele mai bune sarmale
24 decembrie, 05:28
Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Modalități simple de a evita balonarea după mesele de sărbători. Ce arată specialiștii
Modalități simple de a evita balonarea după mesele de sărbători. Ce arată specialiștii
Modalități simple de a evita balonarea după mesele de sărbători. Ce arată specialiștii
Ce se întâmplă cu vremea după Crăciun. Val de ger şi viscol în unele zone. Prognoza pentru luna ianuarie
Ce se întâmplă cu vremea după Crăciun. Val de ger şi viscol în unele zone. Prognoza pentru luna ianuarie
Ce se întâmplă cu vremea după Crăciun. Val de ger şi viscol în unele zone. Prognoza pentru luna ianuarie
Momentul în care milionarul a venit cu un răspuns devastator după ce a fost umilit doar pentru că este român
Momentul în care milionarul a venit cu un răspuns devastator după ce a fost umilit doar pentru că este român
Momentul în care milionarul a venit cu un răspuns devastator după ce a fost umilit doar pentru că este român
Mesaje de La mulți ani de Sfântul Ștefan 2025: Urări creștine și felicitări cu imagini pentru sărbătoriții zilei
Mesaje de „La mulți ani” de Sfântul Ștefan 2025: Urări creștine și felicitări cu imagini pentru sărbătoriții zilei
Mesaje de „La mulți ani” de Sfântul Ștefan 2025: Urări creștine și felicitări cu imagini pentru sărbătoriții zilei
Scarlet Ortiz și Yul Bürkle s-au logodit după 26 de ani de relație. Cei doi actori au o fiică împreună
Scarlet Ortiz și Yul Bürkle s-au logodit după 26 de ani de relație. Cei doi actori au o fiică împreună
Scarlet Ortiz și Yul Bürkle s-au logodit după 26 de ani de relație. Cei doi actori au o fiică împreună
Mașina electrică în care te poți juca pe PS5 în timp ce ești pe drum. Cum arată autoturismul creat de Sony și Honda
Mașina electrică în care te poți juca pe PS5 în timp ce ești pe drum. Cum arată autoturismul creat de Sony și Honda
Mașina electrică în care te poți juca pe PS5 în timp ce ești pe drum. Cum arată autoturismul creat de Sony și Honda
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Care este cea mai bună diferență de vârstă dintre copii
Care este cea mai bună diferență de vârstă dintre copii
Care este cea mai bună diferență de vârstă dintre copii
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
fresh
Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț

Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț

Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț

Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao

Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao

Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare

Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare

Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară

Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară

Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente

Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente
închide