Cum să cureți tava de cuptor. 5 metode care nu dau greș
Tava de cuptor este obiectul de bucătărie cele mai versatil. O poți folosi pentru fripturi, legume, cartofi, dar și pentru a coace prăjituri și pâine. Cu puțină imaginație poți să gătești într-o singură tavă un întreg meniu pentru o familie. Hai să aflăm împreună cum să cureți tava de cuptor și care sunt cele dinci metode care nu dau niciodată greș
Dacă folosești tava de cuptor foarte des vei vedea că odată cu trecerea timpului capătă un aspect neplăcut. Mai ales pe margini și pe la colțuri, care încep să aibă pete negre de care nu poți scăpa indiferent cât de mult o freci.
De ce se înnegresc tăvile cuptorului?
Atunci când gătești carne sau folosești ulei în tava ta de cuptor, grăsimea din acestea polimerizează. La căldură, acizii grași reacționează cu metalul tăvii rezultând acea mâzgă închisă la culoare. Niciun detergent obișnuit cu va reuși să o elimine.
Pentru a scăpa de petele negre de pe tava de la cuptor va trebui să le răzuiești folosind și un pic de forță. În cele din urmă, tava va fi curată, însă în felul acesta o poți strica.
Cum să cureți tava de cuptor
Resturile de grăsime rămase pe la colțurile tăvii s-ar putea aducă un plus de gust preparatelor tale. Fursecurile și cartofii în mod cert se vor coace mai bine într-o tavă îndelung folosită decât într-una nouă.
Explicația este că având o culoare mai închisă atrage mai bine căldura. Dacă vrei să folosești tava și pentru alte preparate, îți oferim rețeta de dovleac caramelizat la cuptor.
În plus, stratul acela negru al tăvii o va transforma într-un vas non-aderent. Nu va mai trebui să folosești grăsime sau hârtie de copt pentru ca mâncarea, oricare ar fi ea, să nu se lipească.
Dacă totuși vrei să ai tăvi de cuptor strălucitoare și după ani de zile de folosință, iată ce poți face, potrivit TheEspruceEats.com:
Amoniac și saci de gunoi
Dacă tava ta nu are pereți înalți această metodă nu este potrivită. Umple tava cu amoniac pentru uz casnic și pune-o apoi într-un sac de gunoi, leagă-l la gură. Lasă tava acolo peste noapte.
După aceea, aruncă amoniacul, clătește cu apă și freacă cu un burete de sârmă. Spală apoi cu detergent de vase și clătește bine.
Ai grijă ca atunci când pui amoniacul în tavă să fii într-un spațiu foarte bine aerisit.
Bicarbonat de sodiu și oțet
Pune în tavă un strat generos de bicarbonat de sodiu, apoi toarnă oțet suficient cât să se formeze o pastă. Întinde compoziția în tavă și las-o peste noapte. Apoi, clătește bine și freacă tava cu un burete de sârmă. Clătește din nou, spală cu detergent de vase și lasă tava sub un jet puternic de apă.
Apă oxigenată și bicarbonat de sodiu
Procedura este aceeași ca la metoda de mai sus, doar că în loc de oțet folosești apă oxigentă. Rezultatul este la fel de bun dacă urmezi pașii cu atenție. Aceasta este o metodă utilă care îți explică cum să cureți tava de cuptor.
Soluție pentru curățat cuptorul
Soluțiile speciale pentru curățat cuptorul nu sunt făcute pentru a spăla tăvile sau oalele. Rolul lor este să dizolve grăsimea depusă în interiorul cuptorului după mai multe utilizări. Totuși, te pot ajuta să cureți și tăvile.
Toarnă soluție specială pentru cuptor în tavă și las-o să acționeze 30 de minute, apoi șterge-o cu un burete de vase. Ar trebui ca grăsimea să se ia fără prea mare efort. Asigură-te că apoi limpezești tava foarte bine.
Ketchup
Oricât ar părea de incredibil, ketchupul te poate ajuta să elimini grăsimea depusă pe tăvi datorită faptului că este acid. Nu trebuie decât să torni o cantitate suficientă de ketchup în tavă, în special în locurile în care este depusă mai multă grăsime, și să îl lași peste noapte să își facă treaba. Apoi șterge cu un burete de sârmă, spală cu detergent de vase și clătește foarte bine.