Dovleac caramelizat la cuptor. Un desert de sezon foarte adorat

timpul de preparare
Timp de gătire: 1 oră
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Românească

Dovleacul copt și gutuile coapte fac parte dintre deserturile ce au marcat copilăria celor care au crescut la bunici. Nu era casă în care, toamna târziu, să nu dăinuie aroma celor două fructe, preparate pe plită, sau în cuptorul sobei cu lemne. În amintirea gustului copilăriei, îți oferim o rețetă de dovleac caramelizat la cuptor.

Publicat: 28 octombrie 2022, 06:00
Dovleac caramelizat la cuptor așezat într-o tigaie, alături de un borcan cu miere
Galerie foto

Galerie foto

Dovleacul copt poate fi servit simplu, sau poate fi inclus în creme pentru prăjituri / Shutterstock

Poate nu are chiar gustul dovleacului copt în spuza sobei bunicii, dar, cu siguranță, este delicios și sănătos. Aroma lui va reuși, cu succes, să treacă de ușa cuptorului și să inunde casa în mod plăcut. Îi vei surprinde astfel pe cei dragi cu parfumul incontestabil al toamnei minunate. Nu ai de parcurs decât doi pași în prepararea acestui desert natural, cu iz de copilărie: porționarea dovleacului și coacerea lui.

Citește și

În plus, te vei bucura de proprietățile dovleacului, mult benefice pentru sănătatea organismului. Deja se știe că dovleacul este bogat în substanțe nutritive, fiind o sursă extraordinară de vitamine, minerale, fibre și antioxidanți.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Dintre acestea amintim vitamina A și vitamina C, vitamina E, vitamine din complexul B, potasiu și magneziu. Asta nu e tot, dovleacul are puține calorii, deci nu ne temem de el ca de alte deserturi cum ar fi prăjiturile sau torturile. Poate fi inclus, cu succes, în dietele pentru slăbit.

Dacă vrei să te bucuri și tu de un astfel de desert delicios, sănătos și simplu de preparat, urmărește mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru prepararea lui.

Ingrediente

Mod de preparare

Începe prin a spăla bine dovleacul și prin a-l șterge. Este important acest pas pentru că prin tratamentul termic, impuritățile de pe coaja dovleacului pot afecta gustul acestuia.

Cum prepari dovleac caramelizat la cuptor

Pornește cuptorul la 220 de grade Celsius. După ce ai spălat și șters dovleacul, în funcție de mărimea acestuia, taie-l în jumătăți sau în sferturi. Așază bucățile de dovleac într-o tavă în care ai pus hârtie de copt. Este importantă hârtia de copt pentru a nu se lipi coaja dovleacului de tavă, în timpul coacerii. Este posibil ca dovleacul să fie suculent, iar sucul scurs direct în tavă se va arde și va degaja miros neplăcut.

După ce ai așezat bucățile de dovleac în tavă, presară zahăr brun amestecat cu scorțișoară peste ele. Pune tava la cuptor și coace dovleacul pentru 30 de minute la 220 de grade Celsius, sau până când formează o crustă la suprafață. Apoi, poți reduce temperatura la 200 de grade Celsius. Mai coace dovleacul și la această temperatură pentru alte 20-30 de minute.

Servește dovleacul copt cald, sau rece, după cum îți place. Dacă nu este suficient de dulce, îl mai poți glazura cu miere cât este cald. Pentru un plus de gust crocant, poți presăra și nuci tocate peste bucățile de dovleac. Iar dacă îți mai rămâne dovleac copt pentru a doua zi, îl poți reîncălzi la cuptorul cu microunde. Mai poți prepara din dovleacul copt, rămas nemâncat, creme pentru prăjituri sau torturi.

Îți oferim în acest scop o rețetă de tort cu cremă de dovleac copt și glazură de ciocolată.

 

Citește și
Bucăți de dovleac glazurate cu miere și presărate cu nuci
Galerie foto

Galerie foto

O jumătate de dovleac într-o tigaie, alături de un borcan cu miere și o farfurie cu o bucată de dovleac și nuci
Dovleac copt servit cu miere și nuci alături de un cuțit și un borcan cu miere
Dovleac caramelizat la cuptor așezat într-o tigaie, alături de un borcan cu miere
+21
CELE MAI CITITE
Patru porții din prăjitura cu foi fragede și cremă caramel pe o farfurie
Prăjitura cu foi fragede și cremă caramel, fină și delicată
Prăjitura cu foi fragede și cremă caramel, fină și delicată
Mini tarte cu mousse de ton
Mousse de ton. Un aperitiv fin, cu textură catifelată și gust rafinat
Mousse de ton. Un aperitiv fin, cu textură catifelată și gust rafinat
Cremă de lămâie cu ananas pe o farfurie cu felii de lămâie și frunze de mentă
Cremă de lămâie cu ananas. Un echilibru perfect între acrișor și exotic
Cremă de lămâie cu ananas. Un echilibru perfect între acrișor și exotic
Panna Cotta cu mentă și glazură de ciocolată, decorată cu frunze de mentă
Panna Cotta cu mentă și glazură de ciocolată. Desert fin și răcoros
Panna Cotta cu mentă și glazură de ciocolată. Desert fin și răcoros
Două bucăți de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Porții de ciocolată de casă în foi de napolitană într-o cupă de înghețată
Ciocolată de casă în foi de napolitană – Rețetă clasică
Ciocolată de casă în foi de napolitană – Rețetă clasică
Trei porții din prăjitura Cartof
Galerie foto
Prăjitura Cartof. Rețeta unui desert clasic, din copilărie
Prăjitura Cartof. Rețeta unui desert clasic, din copilărie
Paste cremoase cu sos de dovleac
Paste cremoase cu sos de dovleac. Rețeta delicioasă pe care să o încerci în anotimpul rece
Paste cremoase cu sos de dovleac. Rețeta delicioasă pe care să o încerci în anotimpul rece
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Gogoși pufoase cu cartofi în aluat, decorate cu zahăr pudră, alături de o sită cu zahăr
09:59
Gogoși pufoase cu cartofi în aluat, delicioase și consistente Gogoși pufoase cu cartofi în aluat, delicioase și consistente
Cassata Siciliană porționată pe o farfurie și pe platou
26 aprilie, 15:06
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Sirop de mentă în pahar și în sticle, alături de frunze de mentă
25 aprilie, 05:53
Sirop de mentă. Un elixir natural, parfumat și revigorant Sirop de mentă. Un elixir natural, parfumat și revigorant
Cremă de lămâie cu ananas pe o farfurie cu felii de lămâie și frunze de mentă
24 aprilie, 05:40
Cremă de lămâie cu ananas. Un echilibru perfect între acrișor și exotic Cremă de lămâie cu ananas. Un echilibru perfect între acrișor și exotic
Panna Cotta cu mentă și glazură de ciocolată, decorată cu frunze de mentă
23 aprilie, 09:24
Panna Cotta cu mentă și glazură de ciocolată. Desert fin și răcoros Panna Cotta cu mentă și glazură de ciocolată. Desert fin și răcoros
Patru porții din prăjitura cu foi fragede și cremă caramel pe o farfurie
22 aprilie, 06:57
Prăjitura cu foi fragede și cremă caramel, fină și delicată Prăjitura cu foi fragede și cremă caramel, fină și delicată
Două bucăți de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel
21 aprilie, 05:08
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Mini tarte cu mousse de ton
20 aprilie, 05:14
Mousse de ton. Un aperitiv fin, cu textură catifelată și gust rafinat Mousse de ton. Un aperitiv fin, cu textură catifelată și gust rafinat
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
1
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Dacă nu ai preparat încă, în propria bucătărie delicioasele pârjoale moldovenești, îți oferim mai jos rețeta detaliată pas cu pas. Mai prepari un piure de cartofi cremos, iar deliciul mesei de...
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
2
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
Probabil ai văzut în supermarketuri mesaje de avertizare legate de coaja lămâilor. Te-ai întrebat de ce nu este recomandat să le consumi. Motivul este că au pesticide care ți-ar putea afecta...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
3
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
4
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsurile de cartofi preparate la air fryer reprezintă o inovație culinară care combină gustul autentic al tradiționalelor chipsuri prăjite cu beneficiile unui stil de viață mai sănătos. Prin utilizarea aerului fierbinte...
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
5
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Această rețetă tradițională, reinterpretată, de mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi o explozie de arome și texturi reconfortante. Rețeta aduce împreună două elemente de bază ale bucătăriei: mămăliga...
Parteneri
3 semne zodiacale pun capăt ghinionului în luna mai 2025. Află dacă te numeri printre ele
3 semne zodiacale pun capăt ghinionului în luna mai 2025. Află dacă te numeri printre ele
3 semne zodiacale pun capăt ghinionului în luna mai 2025. Află dacă te numeri printre ele
Cea mai scumpă staţiune pentru vacanţa de 1 Mai. Turist: Aici e doar pentru bogaţi
Cea mai scumpă staţiune pentru vacanţa de 1 Mai. Turist: "Aici e doar pentru bogaţi"
Cea mai scumpă staţiune pentru vacanţa de 1 Mai. Turist: "Aici e doar pentru bogaţi"
Milionarul care a renunţat la cetăţenia română, aroganţă alături de iubita cu 24 de ani mai tânără
Milionarul care a renunţat la cetăţenia română, aroganţă alături de iubita cu 24 de ani mai tânără
Milionarul care a renunţat la cetăţenia română, aroganţă alături de iubita cu 24 de ani mai tânără
Horoscopul săptămânal 28 aprilie - 4 mai 2025. Ce ți-au pregătit astrele pentru săptămâna viitoare
Horoscopul săptămânal 28 aprilie - 4 mai 2025. Ce ți-au pregătit astrele pentru săptămâna viitoare
Horoscopul săptămânal 28 aprilie - 4 mai 2025. Ce ți-au pregătit astrele pentru săptămâna viitoare
Suhaib Meshah, fostul concurent de la Burlăcița, a fost declarat mort. Unde a fost localizat telefonul lui ultima oară
Suhaib Meshah, fostul concurent de la „Burlăcița”, a fost declarat mort. Unde a fost localizat telefonul lui ultima oară
Suhaib Meshah, fostul concurent de la „Burlăcița”, a fost declarat mort. Unde a fost localizat telefonul lui ultima oară
Google a pierdut un proces antitrust important în SUA. Ce nu mai poate face gigantul tech de acum
Google a pierdut un proces antitrust important în SUA. Ce nu mai poate face gigantul tech de acum
Google a pierdut un proces antitrust important în SUA. Ce nu mai poate face gigantul tech de acum
Ciorbă de ștevie cu franjuri de ouă
Ciorbă de ștevie cu franjuri de ouă
Ciorbă de ștevie cu franjuri de ouă
Lecțiile pe care tații ar trebuie să le predea fiilor lor
Lecțiile pe care tații ar trebuie să le predea fiilor lor
Lecțiile pe care tații ar trebuie să le predea fiilor lor
Rita Ora și-a făcut o schimbare radicală de look. Cum arată cu părul negru și breton
Rita Ora și-a făcut o schimbare radicală de look. Cum arată cu părul negru și breton
Rita Ora și-a făcut o schimbare radicală de look. Cum arată cu părul negru și breton
Cum îți poți organiza dieta pentru a preveni balonarea. Ce alimente pot provoca acest simptom digestiv
Cum îți poți organiza dieta pentru a preveni balonarea. Ce alimente pot provoca acest simptom digestiv
Cum îți poți organiza dieta pentru a preveni balonarea. Ce alimente pot provoca acest simptom digestiv
fresh
Sirop de mentă. Un elixir natural, parfumat și revigorant

Sirop de mentă. Un elixir natural, parfumat și revigorant

Sirop de mentă. Un elixir natural, parfumat și revigorant

Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene

Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene

Gogoși pufoase cu cartofi în aluat, delicioase și consistente

Gogoși pufoase cu cartofi în aluat, delicioase și consistente
închide