Dovleac caramelizat la cuptor. Un desert de sezon foarte adorat

timpul de preparare
Timp de gătire: 1 oră
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Românească

Dovleacul copt și gutuile coapte fac parte dintre deserturile ce au marcat copilăria celor care au crescut la bunici. Nu era casă în care, toamna târziu, să nu dăinuie aroma celor două fructe, preparate pe plită, sau în cuptorul sobei cu lemne. În amintirea gustului copilăriei, îți oferim o rețetă de dovleac caramelizat la cuptor.

Publicat: 28 octombrie 2022, 06:00
Dovleac caramelizat la cuptor așezat într-o tigaie, alături de un borcan cu miere
Galerie foto

Galerie foto

Dovleacul copt poate fi servit simplu, sau poate fi inclus în creme pentru prăjituri / Shutterstock

Poate nu are chiar gustul dovleacului copt în spuza sobei bunicii, dar, cu siguranță, este delicios și sănătos. Aroma lui va reuși, cu succes, să treacă de ușa cuptorului și să inunde casa în mod plăcut. Îi vei surprinde astfel pe cei dragi cu parfumul incontestabil al toamnei minunate. Nu ai de parcurs decât doi pași în prepararea acestui desert natural, cu iz de copilărie: porționarea dovleacului și coacerea lui.

Citește și

În plus, te vei bucura de proprietățile dovleacului, mult benefice pentru sănătatea organismului. Deja se știe că dovleacul este bogat în substanțe nutritive, fiind o sursă extraordinară de vitamine, minerale, fibre și antioxidanți.

Dintre acestea amintim vitamina A și vitamina C, vitamina E, vitamine din complexul B, potasiu și magneziu. Asta nu e tot, dovleacul are puține calorii, deci nu ne temem de el ca de alte deserturi cum ar fi prăjiturile sau torturile. Poate fi inclus, cu succes, în dietele pentru slăbit.

Dacă vrei să te bucuri și tu de un astfel de desert delicios, sănătos și simplu de preparat, urmărește mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru prepararea lui.

Ingrediente

Mod de preparare

Începe prin a spăla bine dovleacul și prin a-l șterge. Este important acest pas pentru că prin tratamentul termic, impuritățile de pe coaja dovleacului pot afecta gustul acestuia.

Cum prepari dovleac caramelizat la cuptor

Pornește cuptorul la 220 de grade Celsius. După ce ai spălat și șters dovleacul, în funcție de mărimea acestuia, taie-l în jumătăți sau în sferturi. Așază bucățile de dovleac într-o tavă în care ai pus hârtie de copt. Este importantă hârtia de copt pentru a nu se lipi coaja dovleacului de tavă, în timpul coacerii. Este posibil ca dovleacul să fie suculent, iar sucul scurs direct în tavă se va arde și va degaja miros neplăcut.

După ce ai așezat bucățile de dovleac în tavă, presară zahăr brun amestecat cu scorțișoară peste ele. Pune tava la cuptor și coace dovleacul pentru 30 de minute la 220 de grade Celsius, sau până când formează o crustă la suprafață. Apoi, poți reduce temperatura la 200 de grade Celsius. Mai coace dovleacul și la această temperatură pentru alte 20-30 de minute.

Servește dovleacul copt cald, sau rece, după cum îți place. Dacă nu este suficient de dulce, îl mai poți glazura cu miere cât este cald. Pentru un plus de gust crocant, poți presăra și nuci tocate peste bucățile de dovleac. Iar dacă îți mai rămâne dovleac copt pentru a doua zi, îl poți reîncălzi la cuptorul cu microunde. Mai poți prepara din dovleacul copt, rămas nemâncat, creme pentru prăjituri sau torturi.

Îți oferim în acest scop o rețetă de tort cu cremă de dovleac copt și glazură de ciocolată.

 

Citește și
Bucăți de dovleac glazurate cu miere și presărate cu nuci

Galerie foto

O jumătate de dovleac într-o tigaie, alături de un borcan cu miere și o farfurie cu o bucată de dovleac și nuci
Dovleac copt servit cu miere și nuci alături de un cuțit și un borcan cu miere
Dovleac caramelizat la cuptor așezat într-o tigaie, alături de un borcan cu miere
+1
CELE MAI CITITE
Spaghete cu ton și sos de roșii, decorate cu măsline, capere și ceapă verde
Spaghete cu ton și sos de roșii. O rețetă simplă pentru o masă gustoasă
Spaghete cu ton și sos de roșii. O rețetă simplă pentru o masă gustoasă
Un platou mare și roz cu vanillekipferl pudrate cu mult zahăr
Vanillekipferl, prăjiturelele în formă de semilună. Desertul cu aromă puternică de vanilie
Vanillekipferl, prăjiturelele în formă de semilună. Desertul cu aromă puternică de vanilie
Pateu de năut cu ciuperci în borcan și pe felii de pâine
Pate de năut cu ciuperci. Un aperitiv de post, savuros
Pate de năut cu ciuperci. Un aperitiv de post, savuros
Tocăniță de dovlecei în bol negru cu lingură
Tocăniță de dovlecei. O rețetă de post, simplă și gustoasă
Tocăniță de dovlecei. O rețetă de post, simplă și gustoasă
Brioșe cu măr și fulgi de ovăz puse pe o masă albă
Brioșe cu măr și fulgi de ovăz. Un desert sănătos fără zahăr și făină
Brioșe cu măr și fulgi de ovăz. Un desert sănătos fără zahăr și făină
Te-ar mai putea interesa și
Salam de biscuiți cu nuci porționat pe un tocător de lemn, alături de o carafă albă
Galerie foto
Salam de biscuiți cu nuci. Desertul copilăriei în varianta de post
Salam de biscuiți cu nuci. Desertul copilăriei în varianta de post
Chec cu dovleac și glazură de lămâie, porționat pe o farfurie albă, alături de două căni cu ceai
Galerie foto
Chec cu dovleac și glazură de lămâie, perfect pentru momentele dulci
Chec cu dovleac și glazură de lămâie, perfect pentru momentele dulci
Prăjitură cu dovleac și nuci porționată pe un platou alb
Galerie foto
Prăjitură cu dovleac și nuci. Desert de toamnă delicios
Prăjitură cu dovleac și nuci. Desert de toamnă delicios
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Un bol cu lapte condensat aranjat pe o tavă de lemn alături de clătite
08:00
Ce este laptele condensat. Cum poți să folosești acest produs în bucătărie Ce este laptele condensat. Cum poți să folosești acest produs în bucătărie
Cartofi cu paprika și pătrunjel preparați la cuptor și serviți ăntr-un bol alb, alături de un bol cu sos de roșii
07:00
Cartofi cu paprika și pătrunjel la cuptor. O garnitură simplă și delicioasă Cartofi cu paprika și pătrunjel la cuptor. O garnitură simplă și delicioasă
Coroniță din carne tocată în foietaj porționată pe un platou rotund, alături de un bol cu sos
06:00
Coroniță din carne tocată în foietaj. Rețetă pentru masa de Crăciun Coroniță din carne tocată în foietaj. Rețetă pentru masa de Crăciun
Regele Charles al III-lea cu o înghețată în mână alături de soția sa, Regina Consort Camilla
8 decembrie, 08:00
5 alimente pe care Regele Charles al III-lea nu le mănâncă niciodată 5 alimente pe care Regele Charles al III-lea nu le mănâncă niciodată
Cozonac pe o hârtie de copt și un ștergar roșu cu buline albe, alături de un bol verde
8 decembrie, 07:00
Sfaturi și trucuri pentru reușita cozonacilor. Idei adunate de la bucătarii iscusiți Sfaturi și trucuri pentru reușita cozonacilor. Idei adunate de la bucătarii iscusiți
Ruladă din fleică de porc la cuptor, porționată pe o hârtie de copt așezată pe un tocător de lemn
8 decembrie, 06:00
Ruladă din fleică de porc la cuptor. Rețetă pentru masa de Crăciun Ruladă din fleică de porc la cuptor. Rețetă pentru masa de Crăciun
Un borcan de dulceață de ceapă roșie alături de o ceapă roșie
7 decembrie, 08:00
Dulceață de ceapă roșie, rețeta de care ai nevoie pentru preparate speciale Dulceață de ceapă roșie, rețeta de care ai nevoie pentru preparate speciale
Fursecuri limbi de pisică pe o farfurie alături de o ceașcă de ceai
7 decembrie, 07:00
Fursecuri limbi de pisică. Rețeta unui desert clasic, mereu la modă Fursecuri limbi de pisică. Rețeta unui desert clasic, mereu la modă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Brioșe cu măr și fulgi de ovăz puse pe o masă albă
1
Brioșe cu măr și fulgi de ovăz. Un desert sănătos fără zahăr și făină
Brioșe cu măr și fulgi de ovăz. Un desert sănătos fără zahăr și făină
O porție de brioșe cu măr și fulgi de ovăz este perfectă pentru toți membrii familiei. Brioșele nu au zahăr sau făină și cu toate acestea sunt suficient de dulci și...
Regele Charles al III-lea cu o înghețată în mână alături de soția sa, Regina Consort Camilla
2
5 alimente pe care Regele Charles al III-lea nu le mănâncă niciodată
5 alimente pe care Regele Charles al III-lea nu le mănâncă niciodată
Regele Charles al III-lea, la fel ca și mama lui Regina Elisabeta II, are câteva alimente pe care nu le mănâncă niciodată. Iată cinci alimente pe care Regele Charles al III-lea...
Ruladă din fleică de porc la cuptor, porționată pe o hârtie de copt așezată pe un tocător de lemn
3
Ruladă din fleică de porc la cuptor. Rețetă pentru masa de Crăciun
Ruladă din fleică de porc la cuptor. Rețetă pentru masa de Crăciun
Printre rețetele de friptură pe care ți-ai propus să le prepari pentru masa de Crăciun, mai trece pe listă și rețeta de ruladă din fleică de porc la cuptor. Fleica este...
Cozonac pe o hârtie de copt și un ștergar roșu cu buline albe, alături de un bol verde
4
Sfaturi și trucuri pentru reușita cozonacilor. Idei adunate de la bucătarii iscusiți
Sfaturi și trucuri pentru reușita cozonacilor. Idei adunate de la bucătarii iscusiți
Dacă ți-ai propus să prepari cozonac, dar îți este teamă că nu ți vor reuși așa cum ar trebui, avem pentru tine câteva sfaturi și trucuri pentru reușita cozonacilor. Sunt adunate...
Un platou mare și roz cu vanillekipferl pudrate cu mult zahăr
5
Vanillekipferl, prăjiturelele în formă de semilună. Desertul cu aromă puternică de vanilie
Vanillekipferl, prăjiturelele în formă de semilună. Desertul cu aromă puternică de vanilie
Vanillekipferl sunt prăjituri în formă de semilună. Sunt fragede și ți se topesc în gură. Aceste prăjituri au o aromă puternică de vanilie și sunt numai bune de servit dimineața la...
Parteneri
Top 5 cele mai frumoase cărți de Crăciun pentru copii

Top 5 cele mai frumoase cărți de Crăciun pentru copii

Top 5 cele mai frumoase cărți de Crăciun pentru copii
Antreprenorii români încep boicotul, după ce Austria a votat NU pentru Schengen. Nu vom mai lucra cu OMV Petrom niciodată

Antreprenorii români încep boicotul, după ce Austria a votat NU pentru Schengen. "Nu vom mai lucra cu OMV Petrom niciodată"

Antreprenorii români încep boicotul, după ce Austria a votat NU pentru Schengen. "Nu vom mai lucra cu OMV Petrom niciodată"
Anamaria Prodan a dezvăluit adevăratul motiv pentru care l-a lovit pe presupusul amant: „A început scandalul! amp;#8216;Băi, Ana, ce e cu ăsta?!'”

Anamaria Prodan a dezvăluit adevăratul motiv pentru care l-a lovit pe presupusul amant: „A început scandalul! amp;#8216;Băi, Ana, ce e cu ăsta?!'”

Anamaria Prodan a dezvăluit adevăratul motiv pentru care l-a lovit pe presupusul amant: „A început scandalul! amp;#8216;Băi, Ana, ce e cu ăsta?!'”
Andreea Bălan și-a adus fetițele, pentru prima oară, pe scenă. Cum au reacționat fiicele sale în fața publicului

Andreea Bălan și-a adus fetițele, pentru prima oară, pe scenă. Cum au reacționat fiicele sale în fața publicului

Andreea Bălan și-a adus fetițele, pentru prima oară, pe scenă. Cum au reacționat fiicele sale în fața publicului
Özge Özpirinççi petrece timp de calitate alături de partenerul său, Burak Yamantürk. Cei doi nu uită de momentele romantice împreună

Özge Özpirinççi petrece timp de calitate alături de partenerul său, Burak Yamantürk. Cei doi nu uită de momentele romantice împreună

Özge Özpirinççi petrece timp de calitate alături de partenerul său, Burak Yamantürk. Cei doi nu uită de momentele romantice împreună
Programul înfricoșător care ar putea înlocui Google în 2 ani. De ce e capabil ChatGPT

Programul „înfricoșător” care ar putea înlocui Google în 2 ani. De ce e capabil ChatGPT

Programul „înfricoșător” care ar putea înlocui Google în 2 ani. De ce e capabil ChatGPT
Biscuiți șprițați cu ciocolată

Biscuiți șprițați cu ciocolată

Biscuiți șprițați cu ciocolată
Celine Dion, anunț cu ochii-n lacrimi. Artista suferă de o boală incurabilă și nu știe dacă va mai urca pe scenă, vreodată

Celine Dion, anunț cu ochii-n lacrimi. Artista suferă de o boală incurabilă și nu știe dacă va mai urca pe scenă, vreodată

Celine Dion, anunț cu ochii-n lacrimi. Artista suferă de o boală incurabilă și nu știe dacă va mai urca pe scenă, vreodată
fresh
sos pentru marinarea cărnii de vită pus peste bucăți de carne de vită
Cea mai bună metodă pentru marinarea cărnii de vită, potrivit bucătarilor
Cea mai bună metodă pentru marinarea cărnii de vită, potrivit bucătarilor
Fursecuri limbi de pisică. Rețeta unui desert clasic, mereu la modă
Fursecuri limbi de pisică. Rețeta unui desert clasic, mereu la modă
Ruladă din fleică de porc la cuptor. Rețetă pentru masa de Crăciun
Ruladă din fleică de porc la cuptor. Rețetă pentru masa de Crăciun
Dulceață de ceapă roșie, rețeta de care ai nevoie pentru preparate speciale
Dulceață de ceapă roșie, rețeta de care ai nevoie pentru preparate speciale
Sfaturi și trucuri pentru reușita cozonacilor. Idei adunate de la bucătarii iscusiți
Sfaturi și trucuri pentru reușita cozonacilor. Idei adunate de la bucătarii iscusiți
închide