Dovleac caramelizat la cuptor. Un desert de sezon foarte adorat
Dovleacul copt și gutuile coapte fac parte dintre deserturile ce au marcat copilăria celor care au crescut la bunici. Nu era casă în care, toamna târziu, să nu dăinuie aroma celor două fructe, preparate pe plită, sau în cuptorul sobei cu lemne. În amintirea gustului copilăriei, îți oferim o rețetă de dovleac caramelizat la cuptor.
Galerie foto
Poate nu are chiar gustul dovleacului copt în spuza sobei bunicii, dar, cu siguranță, este delicios și sănătos. Aroma lui va reuși, cu succes, să treacă de ușa cuptorului și să inunde casa în mod plăcut. Îi vei surprinde astfel pe cei dragi cu parfumul incontestabil al toamnei minunate. Nu ai de parcurs decât doi pași în prepararea acestui desert natural, cu iz de copilărie: porționarea dovleacului și coacerea lui.
În plus, te vei bucura de proprietățile dovleacului, mult benefice pentru sănătatea organismului. Deja se știe că dovleacul este bogat în substanțe nutritive, fiind o sursă extraordinară de vitamine, minerale, fibre și antioxidanți.
Dintre acestea amintim vitamina A și vitamina C, vitamina E, vitamine din complexul B, potasiu și magneziu. Asta nu e tot, dovleacul are puține calorii, deci nu ne temem de el ca de alte deserturi cum ar fi prăjiturile sau torturile. Poate fi inclus, cu succes, în dietele pentru slăbit.
Dacă vrei să te bucuri și tu de un astfel de desert delicios, sănătos și simplu de preparat, urmărește mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru prepararea lui.
Ingrediente
Mod de preparare
Începe prin a spăla bine dovleacul și prin a-l șterge. Este important acest pas pentru că prin tratamentul termic, impuritățile de pe coaja dovleacului pot afecta gustul acestuia.
Cum prepari dovleac caramelizat la cuptor
Pornește cuptorul la 220 de grade Celsius. După ce ai spălat și șters dovleacul, în funcție de mărimea acestuia, taie-l în jumătăți sau în sferturi. Așază bucățile de dovleac într-o tavă în care ai pus hârtie de copt. Este importantă hârtia de copt pentru a nu se lipi coaja dovleacului de tavă, în timpul coacerii. Este posibil ca dovleacul să fie suculent, iar sucul scurs direct în tavă se va arde și va degaja miros neplăcut.
După ce ai așezat bucățile de dovleac în tavă, presară zahăr brun amestecat cu scorțișoară peste ele. Pune tava la cuptor și coace dovleacul pentru 30 de minute la 220 de grade Celsius, sau până când formează o crustă la suprafață. Apoi, poți reduce temperatura la 200 de grade Celsius. Mai coace dovleacul și la această temperatură pentru alte 20-30 de minute.
Servește dovleacul copt cald, sau rece, după cum îți place. Dacă nu este suficient de dulce, îl mai poți glazura cu miere cât este cald. Pentru un plus de gust crocant, poți presăra și nuci tocate peste bucățile de dovleac. Iar dacă îți mai rămâne dovleac copt pentru a doua zi, îl poți reîncălzi la cuptorul cu microunde. Mai poți prepara din dovleacul copt, rămas nemâncat, creme pentru prăjituri sau torturi.
Îți oferim în acest scop o rețetă de tort cu cremă de dovleac copt și glazură de ciocolată.
Galerie foto