Dovleac caramelizat la cuptor. Un desert de sezon foarte adorat

timpul de preparare
Timp de gătire: 1 oră
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Românească

Dovleacul copt și gutuile coapte fac parte dintre deserturile ce au marcat copilăria celor care au crescut la bunici. Nu era casă în care, toamna târziu, să nu dăinuie aroma celor două fructe, preparate pe plită, sau în cuptorul sobei cu lemne. În amintirea gustului copilăriei, îți oferim o rețetă de dovleac caramelizat la cuptor.

Publicat: 28 octombrie 2022, 06:00
Dovleac caramelizat la cuptor așezat într-o tigaie, alături de un borcan cu miere
Galerie foto

Galerie foto

Dovleacul copt poate fi servit simplu, sau poate fi inclus în creme pentru prăjituri / Shutterstock

Poate nu are chiar gustul dovleacului copt în spuza sobei bunicii, dar, cu siguranță, este delicios și sănătos. Aroma lui va reuși, cu succes, să treacă de ușa cuptorului și să inunde casa în mod plăcut. Îi vei surprinde astfel pe cei dragi cu parfumul incontestabil al toamnei minunate. Nu ai de parcurs decât doi pași în prepararea acestui desert natural, cu iz de copilărie: porționarea dovleacului și coacerea lui.

Citește și

În plus, te vei bucura de proprietățile dovleacului, mult benefice pentru sănătatea organismului. Deja se știe că dovleacul este bogat în substanțe nutritive, fiind o sursă extraordinară de vitamine, minerale, fibre și antioxidanți.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Dintre acestea amintim vitamina A și vitamina C, vitamina E, vitamine din complexul B, potasiu și magneziu. Asta nu e tot, dovleacul are puține calorii, deci nu ne temem de el ca de alte deserturi cum ar fi prăjiturile sau torturile. Poate fi inclus, cu succes, în dietele pentru slăbit.

Dacă vrei să te bucuri și tu de un astfel de desert delicios, sănătos și simplu de preparat, urmărește mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru prepararea lui.

Ingrediente

Mod de preparare

Începe prin a spăla bine dovleacul și prin a-l șterge. Este important acest pas pentru că prin tratamentul termic, impuritățile de pe coaja dovleacului pot afecta gustul acestuia.

Cum prepari dovleac caramelizat la cuptor

Pornește cuptorul la 220 de grade Celsius. După ce ai spălat și șters dovleacul, în funcție de mărimea acestuia, taie-l în jumătăți sau în sferturi. Așază bucățile de dovleac într-o tavă în care ai pus hârtie de copt. Este importantă hârtia de copt pentru a nu se lipi coaja dovleacului de tavă, în timpul coacerii. Este posibil ca dovleacul să fie suculent, iar sucul scurs direct în tavă se va arde și va degaja miros neplăcut.

După ce ai așezat bucățile de dovleac în tavă, presară zahăr brun amestecat cu scorțișoară peste ele. Pune tava la cuptor și coace dovleacul pentru 30 de minute la 220 de grade Celsius, sau până când formează o crustă la suprafață. Apoi, poți reduce temperatura la 200 de grade Celsius. Mai coace dovleacul și la această temperatură pentru alte 20-30 de minute.

Servește dovleacul copt cald, sau rece, după cum îți place. Dacă nu este suficient de dulce, îl mai poți glazura cu miere cât este cald. Pentru un plus de gust crocant, poți presăra și nuci tocate peste bucățile de dovleac. Iar dacă îți mai rămâne dovleac copt pentru a doua zi, îl poți reîncălzi la cuptorul cu microunde. Mai poți prepara din dovleacul copt, rămas nemâncat, creme pentru prăjituri sau torturi.

Îți oferim în acest scop o rețetă de tort cu cremă de dovleac copt și glazură de ciocolată.

 

Citește și
Bucăți de dovleac glazurate cu miere și presărate cu nuci
Galerie foto

Galerie foto

O jumătate de dovleac într-o tigaie, alături de un borcan cu miere și o farfurie cu o bucată de dovleac și nuci
Dovleac copt servit cu miere și nuci alături de un cuțit și un borcan cu miere
Dovleac caramelizat la cuptor așezat într-o tigaie, alături de un borcan cu miere
+1
CELE MAI CITITE
Porții de turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată
Turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată. Prăjitura iernilor de altădată
Turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată. Prăjitura iernilor de altădată
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt pe un tocător de lemn rotund și două cutii de cadouri
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt
Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor în bol alb , trei căpățâni de usturoi și un bol cu condimente
Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor
Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor
Chec festiv pentru masa de Crăciun porționat
Chec festiv pentru masa de Crăciun. Rețetă de chec cu fructe confiate, nuci și aromă de citrice
Chec festiv pentru masa de Crăciun. Rețetă de chec cu fructe confiate, nuci și aromă de citrice
Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone
Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone
Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
plăcintă de dovleac în stil american
Plăcintă cu dovleac în stil american, rețeta clasică
Plăcintă cu dovleac în stil american, rețeta clasică
Gogoși pufoase cu dovleac copt, una secționată
Galerie foto
Gogoși pufoase cu dovleac copt. Un desert cu arome de toamnă
Gogoși pufoase cu dovleac copt. Un desert cu arome de toamnă
Porții de ciocolată de casă în foi de napolitană într-o cupă de înghețată
Ciocolată de casă în foi de napolitană – Rețetă clasică
Ciocolată de casă în foi de napolitană – Rețetă clasică
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
cel mai bun punch
10:25
Vrei să faci cel mai bun punch acasă? Iată tot ce ai nevoie Vrei să faci cel mai bun punch acasă? Iată tot ce ai nevoie
Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon pe un platou, alături de roșii cherry, frunze de busuioc și un bol cu ketchup
06:21
Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară
Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară pe un platou
05:04
Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente
Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao porționat într-o tavă de lemn
24 decembrie, 05:57
Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao
cele mai bune sarmale
24 decembrie, 05:28
Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare
Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț pe un platou
24 decembrie, 05:07
Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț
cârnați de porc de casă
23 decembrie, 05:27
Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională
fursecuri pentru Crăciun
23 decembrie, 05:22
6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv 6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Modalități simple de a evita balonarea după mesele de sărbători. Ce arată specialiștii
Modalități simple de a evita balonarea după mesele de sărbători. Ce arată specialiștii
Modalități simple de a evita balonarea după mesele de sărbători. Ce arată specialiștii
Vreme severă de Crăciun în Europa și SUA: fenomene extreme și avertizări oficiale
Vreme severă de Crăciun în Europa și SUA: fenomene extreme și avertizări oficiale
Vreme severă de Crăciun în Europa și SUA: fenomene extreme și avertizări oficiale
Unde petrece Crăciunul Ioana Țiriac. Fiica miliardarului român a ales o destinație exotică
Unde petrece Crăciunul Ioana Țiriac. Fiica miliardarului român a ales o destinație exotică
Unde petrece Crăciunul Ioana Țiriac. Fiica miliardarului român a ales o destinație exotică
Interviu Luca Zvaleni. Ce va face câștigătorul sezonului 16 Chefi la cuțite cu marele premiu: Am plănuit multe
Interviu Luca Zvaleni. Ce va face câștigătorul sezonului 16 Chefi la cuțite cu marele premiu: „Am plănuit multe”
Interviu Luca Zvaleni. Ce va face câștigătorul sezonului 16 Chefi la cuțite cu marele premiu: „Am plănuit multe”
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. Îmi amintește despre iubirile imposibile
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile”
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile”
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Care este cea mai bună diferență de vârstă dintre copii
Care este cea mai bună diferență de vârstă dintre copii
Care este cea mai bună diferență de vârstă dintre copii
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
fresh
Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională

Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională

Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională

6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv

6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv

Turtă dulce, după rețeta bunicii. Desertul delicios pe care merită să-l încerci

Turtă dulce, după rețeta bunicii. Desertul delicios pe care merită să-l încerci

Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț

Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț

Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao

Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao
închide