Cum să faci economie depozitând alimentele în mod corect

Românii aruncă anual aproximativ 2,5 milioane de tone de alimente, potrivit Ministerului Agriculturii. Acest lucru înseamnă că fiecare român aruncă în jur de 70 de kilograme de mâncare. Sunt bani risipiți cu care s-ar fi putut face alte lucruri. Iată cum să faci economie depozitând alimentele în mod corect. Sfaturi utile pentru orice gospodină.

Alimente depozitate în mod corect pentru a putea rezista mai mult timp
Depozitarea corectă poate crește durata de viață a alimentelor și cu câteva săptămâni / Shuterstock

Poate mergi la magazin înfometată și cumperi mâncare multă, poate ții cont mai multe de pofte decât de un meniu săptămânal sau poate, pur și simplu, supraevaluezi nevoile tale și ale familiei tale și cumperi prea multe alimente.

Cum faci să le crești durata de viață celor pe care nu apuci să le consumi în timp util află din articolul de mai jos.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum să faci economie depozitând alimentele

Unul dintre cele mai simple și eficiente moduri de a prelungi durata de viață a alimentelor este să le depozitezi corect. Unele dintre ele trebuie scoase din ambalajele în care sunt vândute pentru că acestea rețin condensul, dar și un gaz numit etilen care grăbește coacerea.

Unele fructe degajă mai mult gaz decât altele. Bananele sunt unele dintre cele mai bogate în etilen și de aceea este bine să să le ții separat și să le acoperi cozile cu folie de aluminiu. Ceapa este și ea în aceeași situație motiv pentru care trebuie să o depozitezi singură.

Cartofii ar trebui să stea în pungi de hârtie care va absorbi toată umiditatea. Camera în care stau trebuie să fie întunecată, foarte bine aerisită și rece.

În ceea ce privește legumele verzi trebuie să știi că ele au nevoie de aer. Nu trebuie în niciun caz să stea înghesuite, ci mai degrabă într-o zonă în care aerul să circule.

Le puți înfășura ușor într-un prosop de hârtie și apoi să le depozitezi în cutia special destinată legumelor din frigider. Ai grijă să schimbi prosopul ori de câte ori observi că este ud.

Singurele alimente pe care le poți lăsa în ambalajul lor original sunt cele care vin în pungi cu găuri. Unele ar trebui puse la rece, însă roșiile, de exemplu, pot sta foarte bine la temperatura camerei. Altele au nevoie să stea în apă.

Morcovii, țelina, ridichile și citricele le poți ține într-un castron cu apă rece. Broccoli are și el nevoie de apă, însă nu trebuie scufundat cu totul. Este suficient să îi pui doar capătul fără floare și va rezista mult mai mult.

Fructele de pădure sunt un caz aparte. Ele nu trebuie să atingă apa sub nicio formă înainte de a fi consumate. Umiditatea va ajuta la creșterea sporilor de mucegai mai repede decât te-ai imagina. Este suficient să le ții la rece și vor avea o viață destul de lungă.

Cum depozitezi carnea de pasăre

Carnea de pui nu trebuie ținută în ambalaj de plastic în frigider. Cel mai bine este să stea în prosop de hârtie pentru a putea respira. În cazul în care desfaci punga în care a fost vidat și carnea stă în contact cu propriile sucuri se va strica mult mai repede.

Dacă rămâne carne pe care vrei să o gătești a doua sau a treia zi, presar-o bine cu sare, las-o să stea 10 minute și apoi clătește-o cu apă. Apoi preseaz-o ușor cu hârtie și înfășoar-o într-un prosop de hârtie înainte de a pune la frigider.

Depozitarea pâinii și a produselor de patiserie

Pâinea va sta cel mai bine în frigider. Las-o la temperatura camerei doar dacă urmează să o consumi în aceeași zi. Poți chiar să o congelezi dacă vrei să o păstrezi o perioadă mai îndelungată.

Făina de grâu trebuie să stea în pungă de hârtie în cămară. Cele cu conținut ridicat de proteine, cum sunt cele integrale de grâu sau tărâțele trebuie depozitate la frigider pentru că pot râncezi.

Citește și
CELE MAI CITITE
TRei borcane pline cu rețete cu linte
5 rețete cu linte. Cea mai bună sursă de proteine vegetale
5 rețete cu linte. Cea mai bună sursă de proteine vegetale
Tartă cu afine și lămâie pe un blat gri
Tartă cu afine și lămâie, cel mai delicios desert pentru micul dejun
Tartă cu afine și lămâie, cel mai delicios desert pentru micul dejun
Porție de plăcintă cu iaurt și urdă, îmbogățită cu stafide și aromată cu lămâie
Plăcintă cu iaurt și urdă, îmbogățită cu stafide și aromată cu lămâie
Plăcintă cu iaurt și urdă, îmbogățită cu stafide și aromată cu lămâie
Trei sarmale servite pe o farfurie albă
Cât timp se pot păstra sarmalele la congelator. Termenul pe care e indicat să nu-l depășești
Cât timp se pot păstra sarmalele la congelator. Termenul pe care e indicat să nu-l depășești
rețete cu albușurile rămase
Ai folosit doar gălbenușurile? Iată 5 rețete cu albușurile rămase
Ai folosit doar gălbenușurile? Iată 5 rețete cu albușurile rămase
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
alimente pentru creierul copilului tău puse pe o masă
6 alimente recomandate pentru sănătatea creierului copilului tău, potrivit unui expert de la Harvard
6 alimente recomandate pentru sănătatea creierului copilului tău, potrivit unui expert de la Harvard
alimente cu data de expirare nelimitată
Unele alimente ar putea rezista zeci de ani după data de expirare. Iată care sunt acestea
Unele alimente ar putea rezista zeci de ani după data de expirare. Iată care sunt acestea
O imagine care arată cum poți păstra crema de brânza într-un bol alb
Cum poți păstra crema de brânză ca să reziste până la două luni
Cum poți păstra crema de brânză ca să reziste până la două luni
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Chec în trei culori pe un grătar negru și trei felii pe o farfurie, alături de o ceașcă cu ceai
06:47
Chec în trei culori. Rețeta unui chec pufos, delicios și spectaculos Chec în trei culori. Rețeta unui chec pufos, delicios și spectaculos
Porție de tartă cu banane și căpșuni pe o farfurie albă
06:24
Tartă cu banane și căpșuni. Un desert pe gustul tuturor Tartă cu banane și căpșuni. Un desert pe gustul tuturor
Colaj cu șef Sorin Gonțea și quiche cu praz și brânză.
28 mai, 09:24
Quiche franțuzesc cu praz și brânză, o rețetă clasică de tartă sărată Quiche franțuzesc cu praz și brânză, o rețetă clasică de tartă sărată
Cinci coșulețe aperitiv cu brânză și avocado
28 mai, 06:51
Coșulețe aperitiv cu brânză și avocado. Rețetă de gustări delicioase Coșulețe aperitiv cu brânză și avocado. Rețetă de gustări delicioase
ruladă de bezea și fructe de pădure servită pe un platou negru
28 mai, 06:39
Ruladă cu bezea și fructe de pădure. Pașii simpli pentru a obține un desert delicios Ruladă cu bezea și fructe de pădure. Pașii simpli pentru a obține un desert delicios
Două porții de plăcintă cu cartofi și șuncă pe o farfurie, alături de un bol cu mazăre
27 mai, 07:02
Plăcintă cu cartofi și șuncă. Rețetă de plăcintă sărată, pentru gustări zilnice Plăcintă cu cartofi și șuncă. Rețetă de plăcintă sărată, pentru gustări zilnice
Batoane pufoase cu gem pe un suport de lemn, un baton secționat la un capăt
27 mai, 06:07
Batoane pufoase cu gem. Rețetă simplă pentru deliciul copiilor Batoane pufoase cu gem. Rețetă simplă pentru deliciul copiilor
pâine pita puse într-un coșuleț
26 mai, 06:34
Pâine pita. Rețeta celor mai moi pâinici care formează buzunar pentru a fi umplute Pâine pita. Rețeta celor mai moi pâinici care formează buzunar pentru a fi umplute
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Batoane pufoase cu gem. Rețetă simplă pentru deliciul copiilor
1
Batoane pufoase cu gem. Rețetă simplă pentru deliciul copiilor
Batoane pufoase cu gem. Rețetă simplă pentru deliciul copiilor
Dacă nu mai știi ce să mai pui în pachețelul pentru școală al copilului, rețeta de batoane pufoase cu gem te poate scoate din impas. Este o rețetă simplă și cu...
Ai folosit doar gălbenușurile? Iată 5 rețete cu albușurile rămase
2
Ai folosit doar gălbenușurile? Iată 5 rețete cu albușurile rămase
Ai folosit doar gălbenușurile? Iată 5 rețete cu albușurile rămase
Multe rețete cer doar gălbenușuri, așa că se poate întâmpla să rămâi cu o mulțime de albușuri cu care nu știi ce să faci. Nu trebuie să le arunci. Există o...
Plăcintă cu cartofi și șuncă. Rețetă de plăcintă sărată, pentru gustări zilnice
3
Plăcintă cu cartofi și șuncă. Rețetă de plăcintă sărată, pentru gustări zilnice
Plăcintă cu cartofi și șuncă. Rețetă de plăcintă sărată, pentru gustări zilnice
Pentru una dintre gustările zilei, mai ales pentru pauza de masă de la birou, îți propunem să încerci rețeta de plăcintă cu cartofi și șuncă. Este gustoasă și foarte consistentă, îți...
Pâine pita. Rețeta celor mai moi pâinici care formează buzunar pentru a fi umplute
4
Pâine pita. Rețeta celor mai moi pâinici care formează buzunar pentru a fi umplute
Pâine pita. Rețeta celor mai moi pâinici care formează buzunar pentru a fi umplute
Tot ce ai nevoie pentru un mic dejun perfect sunt aceste pita cu textură moale și cu un exterior ușor crocant. Unse cu puțin unt simplu sau aromatizat cu usturoi sau...
Plăcintă cu iaurt și urdă, îmbogățită cu stafide și aromată cu lămâie
5
Plăcintă cu iaurt și urdă, îmbogățită cu stafide și aromată cu lămâie
Plăcintă cu iaurt și urdă, îmbogățită cu stafide și aromată cu lămâie
Pentru momentele dulci ale zilei, poți prepara o rețetă de plăcintă cu iaurt și urdă, îmbogățită cu stafide și aromată cu lămâie. Este o rețetă de desert simplu și ușor de...
Parteneri
20 de lucruri fascinante despre femeia Leu. Este cea mai loială într-o relație de iubire
20 de lucruri fascinante despre femeia Leu. Este cea mai loială într-o relație de iubire
20 de lucruri fascinante despre femeia Leu. Este cea mai loială într-o relație de iubire
Aproape toată ţara a intrat sub avertizare cod galben de ploi torențiale, grindină și vijelii. Vreme severă până la noapte
Aproape toată ţara a intrat sub avertizare cod galben de ploi torențiale, grindină și vijelii. Vreme severă până la noapte
Aproape toată ţara a intrat sub avertizare cod galben de ploi torențiale, grindină și vijelii. Vreme severă până la noapte
Cum a apărut, la 48 de ani, cea mai cunoscută amantă din România, ce a trăit 16 ani cu un milionar însurat! Imagini provocatoare
Cum a apărut, la 48 de ani, cea mai cunoscută amantă din România, ce a trăit 16 ani cu un milionar însurat! Imagini provocatoare
Cum a apărut, la 48 de ani, cea mai cunoscută amantă din România, ce a trăit 16 ani cu un milionar însurat! Imagini provocatoare
Cine sunt prezentatorii show-ului Splash! Vedete la apă, cel mai curajos show al verii. Noul sezon va avea premiera în curând
Cine sunt prezentatorii show-ului Splash! Vedete la apă, cel mai curajos show al verii. Noul sezon va avea premiera în curând
Cine sunt prezentatorii show-ului Splash! Vedete la apă, cel mai curajos show al verii. Noul sezon va avea premiera în curând
Irina Baeva și Emmanuel Palomares urmează să lucreze din nou împreună. Cei doi au format un cuplu în trecut
Irina Baeva și Emmanuel Palomares urmează să lucreze din nou împreună. Cei doi au format un cuplu în trecut
Irina Baeva și Emmanuel Palomares urmează să lucreze din nou împreună. Cei doi au format un cuplu în trecut
Țările în care se mută milionarii. Care sunt cele 6 state care atrag oamenii cu bani
Țările în care se mută milionarii. Care sunt cele 6 state care atrag oamenii cu bani
Țările în care se mută milionarii. Care sunt cele 6 state care atrag oamenii cu bani
Tortilla de patatas. Omletă spaniolă cu cartofi
Tortilla de patatas. Omletă spaniolă cu cartofi
Tortilla de patatas. Omletă spaniolă cu cartofi
Întoarcerea la muncă după concediul de creștere copil: ce trebui să știi
Întoarcerea la muncă după concediul de creștere copil: ce trebui să știi
Întoarcerea la muncă după concediul de creștere copil: ce trebui să știi
10 drame coreene subapreciate care merită vizionate. Iată de ce ar trebui să le dai o șansă
10 drame coreene subapreciate care merită vizionate. Iată de ce ar trebui să le dai o șansă
10 drame coreene subapreciate care merită vizionate. Iată de ce ar trebui să le dai o șansă
Legume pentru hidratare. De ce te pot ajuta să atingi aportul zilnic de lichide
Legume pentru hidratare. De ce te pot ajuta să atingi aportul zilnic de lichide
Legume pentru hidratare. De ce te pot ajuta să atingi aportul zilnic de lichide
fresh
Plăcintă cu cartofi și șuncă. Rețetă de plăcintă sărată, pentru gustări zilnice

Plăcintă cu cartofi și șuncă. Rețetă de plăcintă sărată, pentru gustări zilnice

Plăcintă cu cartofi și șuncă. Rețetă de plăcintă sărată, pentru gustări zilnice

Batoane pufoase cu gem. Rețetă simplă pentru deliciul copiilor

Batoane pufoase cu gem. Rețetă simplă pentru deliciul copiilor

Coșulețe aperitiv cu brânză și avocado. Rețetă de gustări delicioase

Coșulețe aperitiv cu brânză și avocado. Rețetă de gustări delicioase

Ruladă cu bezea și fructe de pădure. Pașii simpli pentru a obține un desert delicios

Ruladă cu bezea și fructe de pădure. Pașii simpli pentru a obține un desert delicios

Quiche franțuzesc cu praz și brânză, o rețetă clasică de tartă sărată

Quiche franțuzesc cu praz și brânză, o rețetă clasică de tartă sărată
închide