Cum să faci economie depozitând alimentele în mod corect

Românii aruncă anual aproximativ 2,5 milioane de tone de alimente, potrivit Ministerului Agriculturii. Acest lucru înseamnă că fiecare român aruncă în jur de 70 de kilograme de mâncare. Sunt bani risipiți cu care s-ar fi putut face alte lucruri. Iată cum să faci economie depozitând alimentele în mod corect. Sfaturi utile pentru orice gospodină.

Alimente depozitate în mod corect pentru a putea rezista mai mult timp
Depozitarea corectă poate crește durata de viață a alimentelor și cu câteva săptămâni / Shuterstock

Poate mergi la magazin înfometată și cumperi mâncare multă, poate ții cont mai multe de pofte decât de un meniu săptămânal sau poate, pur și simplu, supraevaluezi nevoile tale și ale familiei tale și cumperi prea multe alimente.

Cum faci să le crești durata de viață celor pe care nu apuci să le consumi în timp util află din articolul de mai jos.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum să faci economie depozitând alimentele

Unul dintre cele mai simple și eficiente moduri de a prelungi durata de viață a alimentelor este să le depozitezi corect. Unele dintre ele trebuie scoase din ambalajele în care sunt vândute pentru că acestea rețin condensul, dar și un gaz numit etilen care grăbește coacerea.

Unele fructe degajă mai mult gaz decât altele. Bananele sunt unele dintre cele mai bogate în etilen și de aceea este bine să să le ții separat și să le acoperi cozile cu folie de aluminiu. Ceapa este și ea în aceeași situație motiv pentru care trebuie să o depozitezi singură.

Cartofii ar trebui să stea în pungi de hârtie care va absorbi toată umiditatea. Camera în care stau trebuie să fie întunecată, foarte bine aerisită și rece.

În ceea ce privește legumele verzi trebuie să știi că ele au nevoie de aer. Nu trebuie în niciun caz să stea înghesuite, ci mai degrabă într-o zonă în care aerul să circule.

Le puți înfășura ușor într-un prosop de hârtie și apoi să le depozitezi în cutia special destinată legumelor din frigider. Ai grijă să schimbi prosopul ori de câte ori observi că este ud.

Singurele alimente pe care le poți lăsa în ambalajul lor original sunt cele care vin în pungi cu găuri. Unele ar trebui puse la rece, însă roșiile, de exemplu, pot sta foarte bine la temperatura camerei. Altele au nevoie să stea în apă.

Morcovii, țelina, ridichile și citricele le poți ține într-un castron cu apă rece. Broccoli are și el nevoie de apă, însă nu trebuie scufundat cu totul. Este suficient să îi pui doar capătul fără floare și va rezista mult mai mult.

Fructele de pădure sunt un caz aparte. Ele nu trebuie să atingă apa sub nicio formă înainte de a fi consumate. Umiditatea va ajuta la creșterea sporilor de mucegai mai repede decât te-ai imagina. Este suficient să le ții la rece și vor avea o viață destul de lungă.

Cum depozitezi carnea de pasăre

Carnea de pui nu trebuie ținută în ambalaj de plastic în frigider. Cel mai bine este să stea în prosop de hârtie pentru a putea respira. În cazul în care desfaci punga în care a fost vidat și carnea stă în contact cu propriile sucuri se va strica mult mai repede.

Dacă rămâne carne pe care vrei să o gătești a doua sau a treia zi, presar-o bine cu sare, las-o să stea 10 minute și apoi clătește-o cu apă. Apoi preseaz-o ușor cu hârtie și înfășoar-o într-un prosop de hârtie înainte de a pune la frigider.

Depozitarea pâinii și a produselor de patiserie

Pâinea va sta cel mai bine în frigider. Las-o la temperatura camerei doar dacă urmează să o consumi în aceeași zi. Poți chiar să o congelezi dacă vrei să o păstrezi o perioadă mai îndelungată.

Făina de grâu trebuie să stea în pungă de hârtie în cămară. Cele cu conținut ridicat de proteine, cum sunt cele integrale de grâu sau tărâțele trebuie depozitate la frigider pentru că pot râncezi.

Citește și
CELE MAI CITITE
Chec aperitiv cu cașcaval, șuncă și măsline, porționat
Chec aperitiv cu cașcaval, șuncă și măsline, pentru gustări zilnice
Chec aperitiv cu cașcaval, șuncă și măsline, pentru gustări zilnice
brașovence
Brașovence. Rețeta de clătite umplute cu carne pe care o vei adora
Brașovence. Rețeta de clătite umplute cu carne pe care o vei adora
Pâine cu ceapă feliată pe o hârtie albă
Pâine cu ceapă. O rețetă rustică, dar simplă și ușoară
Pâine cu ceapă. O rețetă rustică, dar simplă și ușoară
ketchupul la frigider
Se ține ketchupul la frigider? Iată ce trebuie să știi despre cel mai popular sos
Se ține ketchupul la frigider? Iată ce trebuie să știi despre cel mai popular sos
ciorbă de burtă ardelenească
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
un bol cu fructe care nu se țin în frigider, așezat pe o masă
Fructe pe care nu ar trebui să le ții niciodată în frigider. Cum să reduci risipa alimentelor
Fructe pe care nu ar trebui să le ții niciodată în frigider. Cum să reduci risipa alimentelor
Mai multe timpuri de ciuperci puse pe un platou alb
Unde se depozitează corect ciupercile. Cât timp se pot păstra
Unde se depozitează corect ciupercile. Cât timp se pot păstra
De câte ori se poate refolosi uleiul
De câte ori se poate refolosi uleiul pentru prăjit. Sfaturi pentru a nu deveni rânced
De câte ori se poate refolosi uleiul pentru prăjit. Sfaturi pentru a nu deveni rânced
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Clafoutis cu pere evantai și migdale pe o farfurie, alături de furculițe
06:15
Clafoutis cu pere evantai și migdale. Un desert simplu și cuceritor Clafoutis cu pere evantai și migdale. Un desert simplu și cuceritor
Paste cremoase cu ciuperci, nuci și parmezan în două farfurii
05:25
Paste cremoase cu ciuperci, nuci și parmezan, pentru prânz sau cină Paste cremoase cu ciuperci, nuci și parmezan, pentru prânz sau cină
Porție de cheesecake cu pere caramelizate pe o spatulă de tort
12 septembrie, 07:03
Cheesecake cu pere caramelizate. Un desert fin și elegant Cheesecake cu pere caramelizate. Un desert fin și elegant
Tocană de vită cu dovleac și vin roșu în bol rustic
12 septembrie, 05:03
Tocană de vită cu dovleac și vin roșu. Rețetă gătită lent Tocană de vită cu dovleac și vin roșu. Rețetă gătită lent
Pandișpan cu pere și ciocolată, îmbogățit cu alune de pădure, porționat pe un platou, alături de pere proaspete
11 septembrie, 09:47
Pandișpan cu pere și ciocolată, îmbogățit cu alune de pădure Pandișpan cu pere și ciocolată, îmbogățit cu alune de pădure
Prăjitură fragedă cu prune și scorțișoară porționată, alături de un ceainic alb și prune
11 septembrie, 05:01
Prăjitură fragedă cu prune și scorțișoară. Un desert simplu, de toamnă Prăjitură fragedă cu prune și scorțișoară. Un desert simplu, de toamnă
Brioșe sărate cu dovleac, brânză și rozmarin
10 septembrie, 08:48
Brioșe sărate cu dovleac, brânză și rozmarin. O gustare delicioasă, de toamnă Brioșe sărate cu dovleac, brânză și rozmarin. O gustare delicioasă, de toamnă
Tocană de pui cu ceapă caramelizată și vin alb, decorată cu verdeață
10 septembrie, 08:24
Tocană de pui cu ceapă caramelizată și vin alb Tocană de pui cu ceapă caramelizată și vin alb
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Ce se întâmplă cu inima ta când bei un pahar de vin, potrivit experților
Ce se întâmplă cu inima ta când bei un pahar de vin, potrivit experților
Ce se întâmplă cu inima ta când bei un pahar de vin, potrivit experților
Filmul morţii lui Răzvan, băiatul de 13 ani care s-a stins pe treptele şcolii, în timp ce îşi aştepta mama
Filmul morţii lui Răzvan, băiatul de 13 ani care s-a stins pe treptele şcolii, în timp ce îşi aştepta mama
Filmul morţii lui Răzvan, băiatul de 13 ani care s-a stins pe treptele şcolii, în timp ce îşi aştepta mama
Interdicţia care l-a adus pe Valentin Ceauşescu la Steaua: amp;#8220;Nu ajungea să câştige Cupa Campionilor”
Interdicţia care l-a adus pe Valentin Ceauşescu la Steaua: amp;#8220;Nu ajungea să câştige Cupa Campionilor”
Interdicţia care l-a adus pe Valentin Ceauşescu la Steaua: amp;#8220;Nu ajungea să câştige Cupa Campionilor”
Andreea Antonescu se mută din România. Unde se va stabili și planuri are alături de fiicele ei
Andreea Antonescu se mută din România. Unde se va stabili și planuri are alături de fiicele ei
Andreea Antonescu se mută din România. Unde se va stabili și planuri are alături de fiicele ei
Michelle Vieth surprinde cu o schimbare drastică de look. Cum arată în prezent vedeta
Michelle Vieth surprinde cu o schimbare drastică de look. Cum arată în prezent vedeta
Michelle Vieth surprinde cu o schimbare drastică de look. Cum arată în prezent vedeta
Apple a dezvăluit cel mai subțire iPhone de până acum. Ce preț are și cum arată noul smartphone
Apple a dezvăluit cel mai subțire iPhone de până acum. Ce preț are și cum arată noul smartphone
Apple a dezvăluit cel mai subțire iPhone de până acum. Ce preț are și cum arată noul smartphone
Cheesecake candy bar cu dovleac și glazură de ciocolată
Cheesecake candy bar cu dovleac și glazură de ciocolată
Cheesecake candy bar cu dovleac și glazură de ciocolată
Ceașca emoțiilor“ în cazul copiilor. Ce se întâmplă când se golește și cum o poți reumple
„Ceașca emoțiilor“ în cazul copiilor. Ce se întâmplă când se golește și cum o poți reumple
„Ceașca emoțiilor“ în cazul copiilor. Ce se întâmplă când se golește și cum o poți reumple
Lorde a vorbit despre motivul pentru care și-a acoperit pieptul cu bandă adezivă în piesa Man of the Year: Simțeam că lucrurile ies la suprafață
Lorde a vorbit despre motivul pentru care și-a acoperit pieptul cu bandă adezivă în piesa „Man of the Year”: „Simțeam că lucrurile ies la suprafață”
Lorde a vorbit despre motivul pentru care și-a acoperit pieptul cu bandă adezivă în piesa „Man of the Year”: „Simțeam că lucrurile ies la suprafață”
Remediul rapid pentru tusea persistentă. Acționează imediat și are efecte dovedite
Remediul rapid pentru tusea persistentă. Acționează imediat și are efecte dovedite
Remediul rapid pentru tusea persistentă. Acționează imediat și are efecte dovedite
fresh
Prăjitură fragedă cu prune și scorțișoară. Un desert simplu, de toamnă

Prăjitură fragedă cu prune și scorțișoară. Un desert simplu, de toamnă

Prăjitură fragedă cu prune și scorțișoară. Un desert simplu, de toamnă

Pandișpan cu pere și ciocolată, îmbogățit cu alune de pădure

Pandișpan cu pere și ciocolată, îmbogățit cu alune de pădure

Cheesecake cu pere caramelizate. Un desert fin și elegant

Cheesecake cu pere caramelizate. Un desert fin și elegant

Tocană de vită cu dovleac și vin roșu. Rețetă gătită lent

Tocană de vită cu dovleac și vin roșu. Rețetă gătită lent

Clafoutis cu pere evantai și migdale. Un desert simplu și cuceritor

Clafoutis cu pere evantai și migdale. Un desert simplu și cuceritor
închide