Cum să faci economie depozitând alimentele în mod corect
Românii aruncă anual aproximativ 2,5 milioane de tone de alimente, potrivit Ministerului Agriculturii. Acest lucru înseamnă că fiecare român aruncă în jur de 70 de kilograme de mâncare. Sunt bani risipiți cu care s-ar fi putut face alte lucruri. Iată cum să faci economie depozitând alimentele în mod corect. Sfaturi utile pentru orice gospodină.
Poate mergi la magazin înfometată și cumperi mâncare multă, poate ții cont mai multe de pofte decât de un meniu săptămânal sau poate, pur și simplu, supraevaluezi nevoile tale și ale familiei tale și cumperi prea multe alimente.
Cum faci să le crești durata de viață celor pe care nu apuci să le consumi în timp util află din articolul de mai jos.
Cum să faci economie depozitând alimentele
Unul dintre cele mai simple și eficiente moduri de a prelungi durata de viață a alimentelor este să le depozitezi corect. Unele dintre ele trebuie scoase din ambalajele în care sunt vândute pentru că acestea rețin condensul, dar și un gaz numit etilen care grăbește coacerea.
Unele fructe degajă mai mult gaz decât altele. Bananele sunt unele dintre cele mai bogate în etilen și de aceea este bine să să le ții separat și să le acoperi cozile cu folie de aluminiu. Ceapa este și ea în aceeași situație motiv pentru care trebuie să o depozitezi singură.
Cartofii ar trebui să stea în pungi de hârtie care va absorbi toată umiditatea. Camera în care stau trebuie să fie întunecată, foarte bine aerisită și rece.
În ceea ce privește legumele verzi trebuie să știi că ele au nevoie de aer. Nu trebuie în niciun caz să stea înghesuite, ci mai degrabă într-o zonă în care aerul să circule.
Le puți înfășura ușor într-un prosop de hârtie și apoi să le depozitezi în cutia special destinată legumelor din frigider. Ai grijă să schimbi prosopul ori de câte ori observi că este ud.
Singurele alimente pe care le poți lăsa în ambalajul lor original sunt cele care vin în pungi cu găuri. Unele ar trebui puse la rece, însă roșiile, de exemplu, pot sta foarte bine la temperatura camerei. Altele au nevoie să stea în apă.
Morcovii, țelina, ridichile și citricele le poți ține într-un castron cu apă rece. Broccoli are și el nevoie de apă, însă nu trebuie scufundat cu totul. Este suficient să îi pui doar capătul fără floare și va rezista mult mai mult.
Fructele de pădure sunt un caz aparte. Ele nu trebuie să atingă apa sub nicio formă înainte de a fi consumate. Umiditatea va ajuta la creșterea sporilor de mucegai mai repede decât te-ai imagina. Este suficient să le ții la rece și vor avea o viață destul de lungă.
Cum depozitezi carnea de pasăre
Carnea de pui nu trebuie ținută în ambalaj de plastic în frigider. Cel mai bine este să stea în prosop de hârtie pentru a putea respira. În cazul în care desfaci punga în care a fost vidat și carnea stă în contact cu propriile sucuri se va strica mult mai repede.
Dacă rămâne carne pe care vrei să o gătești a doua sau a treia zi, presar-o bine cu sare, las-o să stea 10 minute și apoi clătește-o cu apă. Apoi preseaz-o ușor cu hârtie și înfășoar-o într-un prosop de hârtie înainte de a pune la frigider.
Depozitarea pâinii și a produselor de patiserie
Pâinea va sta cel mai bine în frigider. Las-o la temperatura camerei doar dacă urmează să o consumi în aceeași zi. Poți chiar să o congelezi dacă vrei să o păstrezi o perioadă mai îndelungată.
Făina de grâu trebuie să stea în pungă de hârtie în cămară. Cele cu conținut ridicat de proteine, cum sunt cele integrale de grâu sau tărâțele trebuie depozitate la frigider pentru că pot râncezi.