De ce fermentează murăturile. Ce poți face ca să oprești acest proces

Legumele și fructele murate sunt cea mai veche metodă prin care oamenii au încercat să păstreze savoarea lor peste iarnă. Sunt apreciate atât pentru gustul lor, cât și pentru beneficiile pe care le au asupra sănătății. Dacă vrei să știi de ce fermentează murăturile și ce poți face ca să oprești acest proces, atunci poți să descoperi în rândurile de mai jos.

Oprirea fermentației la murături ilustrată cu ajutorul a trei borcane pline cu murături
Poți opri fermentația la murături expunându-le la frig / Shutterstock

Practica conservării prin fermentație a fost folosită de culturi din întreaga lume, inclusiv cele din Asia, Europa, Africa și America de Sud. Chiar și astăzi, murăturile rămân un element de bază în bucătăriile tradiționale, păstrând rețete și tehnici care au fost transmise din generație în generație.

Citește și

Murăturile fermentează datorită unui proces numit fermentație lactică, care implică microorganisme benefice, în special bacteriile lactice. Fermentația lactică este un proces natural care se desfășoară atunci când bacteriile lactice transformă zaharurile din alimente în acid lactic.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Acest proces are loc în absența oxigenului, ceea ce este tipic pentru murături, deoarece acestea sunt adesea acoperite cu apă sau saramură, creând un mediu anaerob.

De ce fermentează murăturile

Murăturile conțin bacterii lactice sau bacterii acid lactice, cum ar fi Lactobacillus și Pediococcus. Acestea sunt prezente în mod natural în mediul înconjurător și pot fi introduse în alimente prin contact cu fructe și legume proaspete sau prin adăugarea de culturi de bacterii lactice.

Un alt motiv pentru care fermentează murăturile este prezența zaharurilor naturale din legumele sau din saramură. Bacteriile lactice consumă aceste zaharuri și le transformă în acid lactic.

Pe măsură ce bacteriile lactice metabolizează zaharurile, ele produc acid lactic ca produs secundar. Acesta are un gust acru și contribuie la conservarea și gustul specific al murăturilor.

Fermentația lactică are loc într-un mediu fără oxigen, ceea ce este tipic pentru murături, deoarece sunt acoperite cu apă sau saramură și astfel izolate de oxigen.

Fermentația lactică ajută la conservarea corectă a murăturilor. Acidul lactic produs în timpul fermentației scade pH-ul mediului, ceea ce face dificilă dezvoltarea altor bacterii dăunătoare și conservă legumele pentru o perioadă mai lungă de timp.

Cum poți opri fermentația la murături

Dacă dorești să oprești procesul de fermentație murăturilor și să le păstrezi într-o stare mai stabilă sau să le oprești de tot poți să încerci câteva lucruri.

Un mod simplu de a încetini sau opri fermentația este să le pui în frigider. Temperaturile scăzute încetinesc activitatea bacteriilor lactice. Acest lucru va ajuta la menținerea murăturilor într-o stare mai stabilă, scrie Healthline.

Mai mult, pH-ul este un indicator important al fermentației. Dacă pH-ul murăturilor este sub 4,0, acesta poate ajuta la oprirea fermentației sau la menținerea murăturilor într-o stare stabilă. Dacă pH-ul este deja sub acest nivel, fermentația este probabil să se oprească în mod natural.

Dacă murăturile tale sunt prea fermentate și dorești să le oprești, poți să le scurgi de saramură, să le clătești bine și să le pui într-o saramură nouă cu conținut scăzut de sare. Acest lucru poate încetini sau opri fermentația.

Dacă vrei să oprești fermentația complet, poți folosi pasteurizarea. Acest proces implică încălzirea murăturilor la o temperatură ridicată (aproximativ 85-90°C) timp de câteva minute pentru a ucide bacteriile. După pasteurizare, conservele trebuie răcite rapid și depozitate într-un loc rece și întunecat.

Citește și
CELE MAI CITITE
Gem de mere în borcan cu lingură de lemn
Gem de mere. Rețeta simplă a celui mai aromat gem
Gem de mere. Rețeta simplă a celui mai aromat gem
Porții de ruladă cu ness
Ruladă cu ness. Rețeta unui desert rafinat și aromat
Ruladă cu ness. Rețeta unui desert rafinat și aromat
Galette cu pere și migdale porționată, alături de un bol cu miere, unul cu brânză și o jumătate de pară
Galette cu pere și migdale. Un desert de toamnă simplu și gustos
Galette cu pere și migdale. Un desert de toamnă simplu și gustos
Pastă de sardine în borcan și pe felii de pâine
Pastă de sardine. Rețetă simplă pentru o gustare delicioasă
Pastă de sardine. Rețetă simplă pentru o gustare delicioasă
Ciorbă de burtă pusă într-un castron alături de un ardei iute
Rețetă simplă de ciorbă de burtă. Ce să adaugi pentru a ieși perfectă
Rețetă simplă de ciorbă de burtă. Ce să adaugi pentru a ieși perfectă
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
plăcintă cu mere pe o farfurie
La ce temperatură se coace plăcinta cu mere. Secretul ca să iasă fragedă și aromată
La ce temperatură se coace plăcinta cu mere. Secretul ca să iasă fragedă și aromată
Un dovleac curățat și tăiat în cubulețe
Cum poți curăța dovleacul mai ușor. Sfaturi la îndemâna oricui
Cum poți curăța dovleacul mai ușor. Sfaturi la îndemâna oricui
un bol cu sos de soia pus pe o masă de lemn
Tot ce ai nevoie să știi despre sosul de soia. 10 lucruri pe care probabil nu le cunoșteai
Tot ce ai nevoie să știi despre sosul de soia. 10 lucruri pe care probabil nu le cunoșteai
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Două boluri cu Supă de conopidă cu multe legume pe o tavă, alături de pâine, două linguri și un bol cu condimente
09:17
Supă de conopidă cu multe legume, pentru un prânz hrănitor Supă de conopidă cu multe legume, pentru un prânz hrănitor
Borcan cu Compot de dovleac plăcintar, batoane de scorțișoară și felii de dovleac
06:10
Compot de dovleac plăcintar. Un deliciu pentru sezonul rece Compot de dovleac plăcintar. Un deliciu pentru sezonul rece
Salată de varză roșie cu morcovi, mere și nuci în bol
9 octombrie, 07:23
Salată de varză roșie cu morcovi, mere și nuci Salată de varză roșie cu morcovi, mere și nuci
Tort din ruladă cu fructe de pădure și cremă de mango secționat
9 octombrie, 06:19
Tort din ruladă cu fructe de pădure și cremă de mango Tort din ruladă cu fructe de pădure și cremă de mango
Cremă de vanilie cu unt în bol și două păstăi de vanilie alături
8 octombrie, 08:20
Cremă de vanilie cu unt. Rețeta cremei Mousseline Cremă de vanilie cu unt. Rețeta cremei Mousseline
Porție de tort Malakoff
8 octombrie, 06:28
Tort Malakoff. Rețetă tradițională din bucătăria austriacă Tort Malakoff. Rețetă tradițională din bucătăria austriacă
Imam bayildi servite pe o farfurie albă
7 octombrie, 08:40
Imam bayildi. Cum poți prepara acasă celebra rețetă turcească Imam bayildi. Cum poți prepara acasă celebra rețetă turcească
Un săculeț în care se află mai multe tipuri de nuci
7 octombrie, 06:36
Ce termen de valabilitate au nucile. Unde trebuie să le păstrezi ca să reziste mai mult Ce termen de valabilitate au nucile. Unde trebuie să le păstrezi ca să reziste mai mult
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Cartofi franțuzești. Rețetă de cartofi cu ouă fierte la cuptor
1
Cartofi franțuzești. Rețetă de cartofi cu ouă fierte la cuptor
Cartofi franțuzești. Rețetă de cartofi cu ouă fierte la cuptor
Dacă adori preparatele pe bază de cartofi, îți propunem pentru o masă delicioasă rețeta de cartofi franțuzești. Nu este o rețetă complexă, iar ingredientele folosite sunt simple și foarte accesibile. Poți...
Biscuiți din fulgi de cereale cu ciocolată, pentru micul dejun
2
Biscuiți din fulgi de cereale cu ciocolată, pentru micul dejun
Biscuiți din fulgi de cereale cu ciocolată, pentru micul dejun
Dacă obișnuiești să servești biscuiți la micul dejun sau ca gustare de-a lungul zilei, îți recomandăm să încerci rețeta de biscuiți din fulgi de cereale cu ciocolată. Rețeta este rapidă și...
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
3
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
Dacă vrei să aduni toată savoarea legumelor de vară și de toamnă la un loc, prepară rețeta de ghiveci de legume pentru iarnă. Nu este o rețetă complexă, dar necesită mai...
Musaca de vinete, gratinată cu cașcaval și parmezan
4
Musaca de vinete, gratinată cu cașcaval și parmezan
Musaca de vinete, gratinată cu cașcaval și parmezan
Rețeta de musaca de vinete, gratinată cu cașcaval și parmezan, este ideală pentru un prânz delicios și consistent. Rețeta este inspirată din bucătăriile grecești și turcești și este perfectă pentru mesele...
Vinete marinate cu usturoi, ideale ca garnitură sau ca aperitiv
5
Vinete marinate cu usturoi, ideale ca garnitură sau ca aperitiv
Vinete marinate cu usturoi, ideale ca garnitură sau ca aperitiv
Rețeta de vinete marinate cu usturoi poate fi preparată ca și gustare savuroasă și sănătoasă, sau pentru a fi servită ca aperitiv sau garnitură. Preparate astfel vinete sunt fragede, aromate și...
Parteneri
Cea mai norocoasă zi pentru fiecare zodie în parte. Vezi ce spun astrele în favoarea ta
Cea mai norocoasă zi pentru fiecare zodie în parte. Vezi ce spun astrele în favoarea ta
Cea mai norocoasă zi pentru fiecare zodie în parte. Vezi ce spun astrele în favoarea ta
PFA sau SRL? Unde plăteşti taxe mai mici la un venit anual de 45.000 de lei
PFA sau SRL? Unde plăteşti taxe mai mici la un venit anual de 45.000 de lei
PFA sau SRL? Unde plăteşti taxe mai mici la un venit anual de 45.000 de lei
Ieșit din azil, Irinel Columbeanu s-a prăbușit emoțional când a făcut o descoperire incredibilă. Gestul făcut de fostul milionar
Ieșit din azil, Irinel Columbeanu s-a prăbușit emoțional când a făcut o descoperire incredibilă. Gestul făcut de fostul milionar
Ieșit din azil, Irinel Columbeanu s-a prăbușit emoțional când a făcut o descoperire incredibilă. Gestul făcut de fostul milionar
Bărbații care se căsătoresc cu această tipologie de femei ajung să divorțeze. Care sunt semnalele
Bărbații care se căsătoresc cu această tipologie de femei ajung să divorțeze. Care sunt semnalele
Bărbații care se căsătoresc cu această tipologie de femei ajung să divorțeze. Care sunt semnalele
Călătoria faimoasei Hande Erçel de la începuturi și până astăzi. Cum s-a transformat de-a lungul timpului
Călătoria faimoasei Hande Erçel de la începuturi și până astăzi. Cum s-a transformat de-a lungul timpului
Călătoria faimoasei Hande Erçel de la începuturi și până astăzi. Cum s-a transformat de-a lungul timpului
De ce devine verde Antarctica. Experții sunt extrem de îngrijorați din cauza fenomenului
De ce devine verde Antarctica. Experții sunt extrem de îngrijorați din cauza fenomenului
De ce devine verde Antarctica. Experții sunt extrem de îngrijorați din cauza fenomenului
Pateuri cu mere și aluat foietaj de casă
Pateuri cu mere și aluat foietaj de casă
Pateuri cu mere și aluat foietaj de casă
Clătite cu dovleac. Un desert delicios pentru cei mici
Clătite cu dovleac. Un desert delicios pentru cei mici
Clătite cu dovleac. Un desert delicios pentru cei mici
RM de la BTS și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu ziua lansării noului său documentar. RM: Right People, Wrong Place va avea premiera în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Busan 2024 
RM de la BTS și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu ziua lansării noului său documentar. „RM: Right People, Wrong Place” va avea premiera în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Busan 2024 
RM de la BTS și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu ziua lansării noului său documentar. „RM: Right People, Wrong Place” va avea premiera în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Busan 2024 
Leacuri bătrânești pentru tusea seacă la adulți. Ce remedii naturale funcționează
Leacuri bătrânești pentru tusea seacă la adulți. Ce remedii naturale funcționează
Leacuri bătrânești pentru tusea seacă la adulți. Ce remedii naturale funcționează
fresh
Cremă de vanilie cu unt. Rețeta cremei Mousseline

Cremă de vanilie cu unt. Rețeta cremei Mousseline

Cremă de vanilie cu unt. Rețeta cremei Mousseline

Tort Malakoff. Rețetă tradițională din bucătăria austriacă

Tort Malakoff. Rețetă tradițională din bucătăria austriacă

Tort din ruladă cu fructe de pădure și cremă de mango

Tort din ruladă cu fructe de pădure și cremă de mango

Salată de varză roșie cu morcovi, mere și nuci

Salată de varză roșie cu morcovi, mere și nuci

Compot de dovleac plăcintar. Un deliciu pentru sezonul rece

Compot de dovleac plăcintar. Un deliciu pentru sezonul rece
închide