Cum poți face brânză ricotta la tine acasă. Cea mai simplă rețetă

timpul de preparare
Timp de gătire: 30 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Mic dejun
tipul bucătăriei
bucătăria: Italiană

Procesul de preparare a brânzei ricotta este atât simplu, dar unic. În timp ce majoritatea tipurilor de brânză sunt făcute cu lapte integral, ricotta se face în mod tradițional prin gătirea din nou a zerului care a rămas de la prepararea celorlalte brânzeturi. Iată cum poți face brânză ricotta la tine acasă.

Publicat: 31 octombrie 2022, 07:00
Brânză ricotta pe un tocător de lemn
Pentru a face brânză ricotta ai nevoie doar de lapte, sare și suc de lămâie / Shutterstock

Pentru oricare alt tip de brânză obișnuit, laptele se coagulează cu cheag, o enzimă care transformă proteinele și le permite să se separe de zer. În acest stadiu, proteinele sunt încă blocate în zer, deoarece sunt solubile în apă. Dacă zerul este încălzit, iar aciditatea este corectă, proteinele din zer pot fi destabilizate. Cuvântul ricotta înseamnă „re-gătit” în italiană.

Ingrediente

Mod de preparare

Se pune laptele într-o cratiță și se aduce la punctul de fierbere. Se adaugă sarea și zeama de lămâie și se amestecă cu o lingură de lemn.

După câteva minute laptele va începe să se închege. Se oprește focul și se continuă fierberea. Se scurge printr-o strecurătoare, iar brânza rezultată se pune la frigider și se lasă minimum 3-4 ore înainte de consum.

Dacă te-am convins cu această rețetă de brânză te invităm să încerci să prepari și paste cu ricotta la cuptor. O rețetă delicioasă pentru o cină în familie.

 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Istoria brânzei ricotta

Hai să aflăm împreună care este istoria acestei brânze și cum poți face brânză ricotta la tine acasă. La încep, ricotta era preparată pentru a aduce o sursă suplimentară de venit și de hrană pentru fermierii de subzistență. Pe măsură ce brânza a devenit mai populară, producătorii au început să facă acest stil de brânză și cu lapte integral, pentru a satisface cererea.

Astăzi, poți găsi ricotta făcută cu zer (numită uneori „ricottone”), dar de obicei este amestecat cu puțin lapte integral sau smântână pentru a crește conținutul de grăsime și a da brânzei mai multă consistență și o textură mai cremoasă.

Citește și

De asemenea, puteți găsi ricotta preparată din lapte integral sau degresat sau, adesea, dintr-un amestec între ele.

Termenul „ricotta cu lapte integral” acoperă orice brânză făcută cu cel puțin 8% grăsime, nu doar brânza făcută din lapte integral. Dacă te interesează acest tip de brânză, uite cum îl poți integra în niște chifle delicioase.

Tipuri de brânză ricotta și utilizările lor

Ca în cazul majorității tipurilor de brânză avem produse realizate de marile companii, în fabrici mari, dar și brânzeturi artizanale.

Ricotta produsă industrial

Există două tipuri principale de ricotta: robuste și cremoase. Cele mai accesibile tipuri de ricotta, de tipul pe care le cumperi într-un ambalaj de plastic, sunt produse de companii mari. Aceste tipuri sunt relativ dense, iar textura lor este aspră și granuloasă, deoarece au fost produse cu ajutorul mașinilor, care descompun cașul delicat.

Ricotta de acest tip este bună pentru lasagna, unde robustețea lor este utilă între straturile de paste și sos de roșii, dar textura lor granuloasă nu va afecta calitatea finală a felului de mâncare. Îți oferim și o rețetă de sos de roșii aromat.

Ricotta artizanală

Ricotta produsă în stil artizanal este mai pufoasă, adesea făcută prin netezirea brânzei pentru a elimina granulația. Uneori, producătorii adaugă și puțin zer sau smântână pentru a adăuga umiditate înapoi în caș.Acum poți afla cum poți face brânză ricotta la tine acasă.

Aceste brânzeturi sunt mai plăcute din punct de vedere al texturii, dar nu mai au o structură deosebit de fermă. Le poți folosi ca bază ușoară pentru umplutura de cannolli și alte dulciuri, pentru a face gnocchi sau în preparate în care brânza nu are nevoie de multă structură, cum ar fi pâinea prăjită cu ricotta. 

Ce este ricotta salata

Ricotta salata este versiunea matură a ricottei proaspete. Pentru a face această brânză, producătorii adaugă sare la ricotta proaspătă, o formează într-o roată mică, apoi lasă la scurs și o îmbătrânesc timp de câteva luni. Rezultatul este dens, ferm și sfărâmicios. Seamănă cu o brânză feta mai uscată.

Ricotta salata este adesea folosită pentru a adăuga un pic de aromă sărată și o notă de cremoasă mâncărurilor finite. Este extrem de versatilă și poate fi rasă peste paste, adăugată în salate sau chiar mărunțită în tacos. 

Citește și
CELE MAI CITITE
Prăjitură de post cu mere cuburi, porționată pe un platou
Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate
Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate
maioneză de post de la mănăstire
Rețetă de maioneză de post de la mănăstirea Chiroiu. Cum o prepară măicuța Alexandra
Rețetă de maioneză de post de la mănăstirea Chiroiu. Cum o prepară măicuța Alexandra
Cornulețe de post cu ciocolată și nuci
Cornulețe cu ciocolată și nuci. Desert fraged și delicios, de post
Cornulețe cu ciocolată și nuci. Desert fraged și delicios, de post
Plăcinte preparate la tigaie cu cartofi și mărar, una secționată și decorate cu mărar proaspăt
Plăcinte cu cartofi și mărar la tigaie. Rețetă de post
Plăcinte cu cartofi și mărar la tigaie. Rețetă de post
Tocană de pui cu vinete năut și roșii
Tocănița de pui cu vinete și roșii. Rețeta mediteraneană pe care trebuie să o încerci
Tocănița de pui cu vinete și roșii. Rețeta mediteraneană pe care trebuie să o încerci
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
vinete parmigiana
05:52
Rețetă de vinete parmigiana sau cum transformi câteva vinete într-un festin italian Rețetă de vinete parmigiana sau cum transformi câteva vinete într-un festin italian
tartă cu pere și ciocolată
05:40
Tartă cu pere și ciocolată. 3 rețete diferite și rapide Tartă cu pere și ciocolată. 3 rețete diferite și rapide
Varză călită cu coaste de porc în bol
05:30
Varză călită cu coaste de porc. Rețetă tradițională românească Varză călită cu coaste de porc. Rețetă tradițională românească
salată de sfeclă
1 decembrie, 06:00
Salată cu sfeclă roșie. 3 rețete de salate cu sfeclă în combinații de gust surprinzătoare Salată cu sfeclă roșie. 3 rețete de salate cu sfeclă în combinații de gust surprinzătoare
Fasole cu ciolan afumat
1 decembrie, 05:18
Fasole cu ciolan afumat. Rețetă tradițională, gustoasă și sățioasă Fasole cu ciolan afumat. Rețetă tradițională, gustoasă și sățioasă
Cele mai bune rețete de gogoșari la borcan
1 decembrie, 05:04
Cele mai bune rețete de gogoșari la borcan Cele mai bune rețete de gogoșari la borcan
legume la cuptor
30 noiembrie, 06:56
Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase
rețete cu sfeclă
30 noiembrie, 05:55
Rețete cu sfeclă roșie. 5 moduri de a găti sfecla roșie ca fel principal Rețete cu sfeclă roșie. 5 moduri de a găti sfecla roșie ca fel principal
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Fashion Awards 2025 s-a transformat într-un podium al ținutelor excentrice. Ce vedete au fost judecate pe covorul roșu
Fashion Awards 2025 s-a transformat într-un podium al ținutelor excentrice. Ce vedete au fost judecate pe covorul roșu
Fashion Awards 2025 s-a transformat într-un podium al ținutelor excentrice. Ce vedete au fost judecate pe covorul roșu
Oraşul italian pe care românii au început să îl părăsească. Peste 5.000 de cetăţeni s-au întors deja acasă
Oraşul italian pe care românii au început să îl părăsească. Peste 5.000 de cetăţeni s-au întors deja acasă
Oraşul italian pe care românii au început să îl părăsească. Peste 5.000 de cetăţeni s-au întors deja acasă
Cine este Adi Vasile, noul prezentator Survivor, Faimoşi vs Războinici
Cine este Adi Vasile, noul prezentator Survivor, Faimoşi vs Războinici
Cine este Adi Vasile, noul prezentator Survivor, Faimoşi vs Războinici
Medicii trag semnale de alarmă de sărbători pentru cei care folosesc injecții de slăbit. Ce avertizează în privința alcoolului
Medicii trag semnale de alarmă de sărbători pentru cei care folosesc injecții de slăbit. Ce avertizează în privința alcoolului
Medicii trag semnale de alarmă de sărbători pentru cei care folosesc injecții de slăbit. Ce avertizează în privința alcoolului
Afra Saraçoğlu își sărbătorește ziua de naștere. Vedeta a fost surprinsă de prieteni
Afra Saraçoğlu își sărbătorește ziua de naștere. Vedeta a fost surprinsă de prieteni
Afra Saraçoğlu își sărbătorește ziua de naștere. Vedeta a fost surprinsă de prieteni
WhatsApp nu mai permite ChatGPT și Copilot pe platformă. Cum vor fi înlocuiți chatboții
WhatsApp nu mai permite ChatGPT și Copilot pe platformă. Cum vor fi înlocuiți chatboții
WhatsApp nu mai permite ChatGPT și Copilot pe platformă. Cum vor fi înlocuiți chatboții
(P) Mâncare tradițională la târgurile de Crăciun din România: gusturi care țin loc de amintiri
(P) Mâncare tradițională la târgurile de Crăciun din România: gusturi care țin loc de amintiri
(P) Mâncare tradițională la târgurile de Crăciun din România: gusturi care țin loc de amintiri
Ce spune aspectul burticii de gravidă despre bebelușul tău
Ce spune aspectul burticii de gravidă despre bebelușul tău
Ce spune aspectul burticii de gravidă despre bebelușul tău
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
De ce vine ciclul de 2 ori pe lună? Medic ginecolog: Nu e normal, mai ales dacă apar și anumite simptome
De ce vine ciclul de 2 ori pe lună? Medic ginecolog: „Nu e normal, mai ales dacă apar și anumite simptome”
De ce vine ciclul de 2 ori pe lună? Medic ginecolog: „Nu e normal, mai ales dacă apar și anumite simptome”
fresh
Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase

Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase

Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase

Rețete cu sfeclă roșie. 5 moduri de a găti sfecla roșie ca fel principal

Rețete cu sfeclă roșie. 5 moduri de a găti sfecla roșie ca fel principal

Rețetă cu multe prune și aluat subțire. Augsburger Zwetschgendatschi, un deliciu bavarez

Rețetă cu multe prune și aluat subțire. Augsburger Zwetschgendatschi, un deliciu bavarez

Fasole cu ciolan afumat. Rețetă tradițională, gustoasă și sățioasă

Fasole cu ciolan afumat. Rețetă tradițională, gustoasă și sățioasă

Cele mai bune rețete de gogoșari la borcan

Cele mai bune rețete de gogoșari la borcan
închide