Cum poți face brânză ricotta la tine acasă. Cea mai simplă rețetă
Procesul de preparare a brânzei ricotta este atât simplu, dar unic. În timp ce majoritatea tipurilor de brânză sunt făcute cu lapte integral, ricotta se face în mod tradițional prin gătirea din nou a zerului care a rămas de la prepararea celorlalte brânzeturi. Iată cum poți face brânză ricotta la tine acasă.
Pentru oricare alt tip de brânză obișnuit, laptele se coagulează cu cheag, o enzimă care transformă proteinele și le permite să se separe de zer. În acest stadiu, proteinele sunt încă blocate în zer, deoarece sunt solubile în apă. Dacă zerul este încălzit, iar aciditatea este corectă, proteinele din zer pot fi destabilizate. Cuvântul ricotta înseamnă „re-gătit” în italiană.
Ingrediente
Mod de preparare
Se pune laptele într-o cratiță și se aduce la punctul de fierbere. Se adaugă sarea și zeama de lămâie și se amestecă cu o lingură de lemn.
După câteva minute laptele va începe să se închege. Se oprește focul și se continuă fierberea. Se scurge printr-o strecurătoare, iar brânza rezultată se pune la frigider și se lasă minimum 3-4 ore înainte de consum.
Dacă te-am convins cu această rețetă de brânză te invităm să încerci să prepari și paste cu ricotta la cuptor. O rețetă delicioasă pentru o cină în familie.
Istoria brânzei ricotta
Hai să aflăm împreună care este istoria acestei brânze și cum poți face brânză ricotta la tine acasă. La încep, ricotta era preparată pentru a aduce o sursă suplimentară de venit și de hrană pentru fermierii de subzistență. Pe măsură ce brânza a devenit mai populară, producătorii au început să facă acest stil de brânză și cu lapte integral, pentru a satisface cererea.
Astăzi, poți găsi ricotta făcută cu zer (numită uneori „ricottone”), dar de obicei este amestecat cu puțin lapte integral sau smântână pentru a crește conținutul de grăsime și a da brânzei mai multă consistență și o textură mai cremoasă.
De asemenea, puteți găsi ricotta preparată din lapte integral sau degresat sau, adesea, dintr-un amestec între ele.
Termenul „ricotta cu lapte integral” acoperă orice brânză făcută cu cel puțin 8% grăsime, nu doar brânza făcută din lapte integral. Dacă te interesează acest tip de brânză, uite cum îl poți integra în niște chifle delicioase.
Tipuri de brânză ricotta și utilizările lor
Ca în cazul majorității tipurilor de brânză avem produse realizate de marile companii, în fabrici mari, dar și brânzeturi artizanale.
Ricotta produsă industrial
Există două tipuri principale de ricotta: robuste și cremoase. Cele mai accesibile tipuri de ricotta, de tipul pe care le cumperi într-un ambalaj de plastic, sunt produse de companii mari. Aceste tipuri sunt relativ dense, iar textura lor este aspră și granuloasă, deoarece au fost produse cu ajutorul mașinilor, care descompun cașul delicat.
Ricotta de acest tip este bună pentru lasagna, unde robustețea lor este utilă între straturile de paste și sos de roșii, dar textura lor granuloasă nu va afecta calitatea finală a felului de mâncare. Îți oferim și o rețetă de sos de roșii aromat.
Ricotta artizanală
Ricotta produsă în stil artizanal este mai pufoasă, adesea făcută prin netezirea brânzei pentru a elimina granulația. Uneori, producătorii adaugă și puțin zer sau smântână pentru a adăuga umiditate înapoi în caș.Acum poți afla cum poți face brânză ricotta la tine acasă.
Aceste brânzeturi sunt mai plăcute din punct de vedere al texturii, dar nu mai au o structură deosebit de fermă. Le poți folosi ca bază ușoară pentru umplutura de cannolli și alte dulciuri, pentru a face gnocchi sau în preparate în care brânza nu are nevoie de multă structură, cum ar fi pâinea prăjită cu ricotta.
Ce este ricotta salata
Ricotta salata este versiunea matură a ricottei proaspete. Pentru a face această brânză, producătorii adaugă sare la ricotta proaspătă, o formează într-o roată mică, apoi lasă la scurs și o îmbătrânesc timp de câteva luni. Rezultatul este dens, ferm și sfărâmicios. Seamănă cu o brânză feta mai uscată.
Ricotta salata este adesea folosită pentru a adăuga un pic de aromă sărată și o notă de cremoasă mâncărurilor finite. Este extrem de versatilă și poate fi rasă peste paste, adăugată în salate sau chiar mărunțită în tacos.