Cum poți face brânză ricotta la tine acasă. Cea mai simplă rețetă

timpul de preparare
Timp de gătire: 30 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Mic dejun
tipul bucătăriei
bucătăria: Italiană

Procesul de preparare a brânzei ricotta este atât simplu, dar unic. În timp ce majoritatea tipurilor de brânză sunt făcute cu lapte integral, ricotta se face în mod tradițional prin gătirea din nou a zerului care a rămas de la prepararea celorlalte brânzeturi. Iată cum poți face brânză ricotta la tine acasă.

Publicat: 31 octombrie 2022, 07:00
Brânză ricotta pe un tocător de lemn
Pentru a face brânză ricotta ai nevoie doar de lapte, sare și suc de lămâie / Shutterstock

Pentru oricare alt tip de brânză obișnuit, laptele se coagulează cu cheag, o enzimă care transformă proteinele și le permite să se separe de zer. În acest stadiu, proteinele sunt încă blocate în zer, deoarece sunt solubile în apă. Dacă zerul este încălzit, iar aciditatea este corectă, proteinele din zer pot fi destabilizate. Cuvântul ricotta înseamnă „re-gătit” în italiană.

Ingrediente

Mod de preparare

Se pune laptele într-o cratiță și se aduce la punctul de fierbere. Se adaugă sarea și zeama de lămâie și se amestecă cu o lingură de lemn.

După câteva minute laptele va începe să se închege. Se oprește focul și se continuă fierberea. Se scurge printr-o strecurătoare, iar brânza rezultată se pune la frigider și se lasă minimum 3-4 ore înainte de consum.

Dacă te-am convins cu această rețetă de brânză te invităm să încerci să prepari și paste cu ricotta la cuptor. O rețetă delicioasă pentru o cină în familie.

 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Istoria brânzei ricotta

Hai să aflăm împreună care este istoria acestei brânze și cum poți face brânză ricotta la tine acasă. La încep, ricotta era preparată pentru a aduce o sursă suplimentară de venit și de hrană pentru fermierii de subzistență. Pe măsură ce brânza a devenit mai populară, producătorii au început să facă acest stil de brânză și cu lapte integral, pentru a satisface cererea.

Astăzi, poți găsi ricotta făcută cu zer (numită uneori „ricottone”), dar de obicei este amestecat cu puțin lapte integral sau smântână pentru a crește conținutul de grăsime și a da brânzei mai multă consistență și o textură mai cremoasă.

Citește și

De asemenea, puteți găsi ricotta preparată din lapte integral sau degresat sau, adesea, dintr-un amestec între ele.

Termenul „ricotta cu lapte integral” acoperă orice brânză făcută cu cel puțin 8% grăsime, nu doar brânza făcută din lapte integral. Dacă te interesează acest tip de brânză, uite cum îl poți integra în niște chifle delicioase.

Tipuri de brânză ricotta și utilizările lor

Ca în cazul majorității tipurilor de brânză avem produse realizate de marile companii, în fabrici mari, dar și brânzeturi artizanale.

Ricotta produsă industrial

Există două tipuri principale de ricotta: robuste și cremoase. Cele mai accesibile tipuri de ricotta, de tipul pe care le cumperi într-un ambalaj de plastic, sunt produse de companii mari. Aceste tipuri sunt relativ dense, iar textura lor este aspră și granuloasă, deoarece au fost produse cu ajutorul mașinilor, care descompun cașul delicat.

Ricotta de acest tip este bună pentru lasagna, unde robustețea lor este utilă între straturile de paste și sos de roșii, dar textura lor granuloasă nu va afecta calitatea finală a felului de mâncare. Îți oferim și o rețetă de sos de roșii aromat.

Ricotta artizanală

Ricotta produsă în stil artizanal este mai pufoasă, adesea făcută prin netezirea brânzei pentru a elimina granulația. Uneori, producătorii adaugă și puțin zer sau smântână pentru a adăuga umiditate înapoi în caș.Acum poți afla cum poți face brânză ricotta la tine acasă.

Aceste brânzeturi sunt mai plăcute din punct de vedere al texturii, dar nu mai au o structură deosebit de fermă. Le poți folosi ca bază ușoară pentru umplutura de cannolli și alte dulciuri, pentru a face gnocchi sau în preparate în care brânza nu are nevoie de multă structură, cum ar fi pâinea prăjită cu ricotta. 

Ce este ricotta salata

Ricotta salata este versiunea matură a ricottei proaspete. Pentru a face această brânză, producătorii adaugă sare la ricotta proaspătă, o formează într-o roată mică, apoi lasă la scurs și o îmbătrânesc timp de câteva luni. Rezultatul este dens, ferm și sfărâmicios. Seamănă cu o brânză feta mai uscată.

Ricotta salata este adesea folosită pentru a adăuga un pic de aromă sărată și o notă de cremoasă mâncărurilor finite. Este extrem de versatilă și poate fi rasă peste paste, adăugată în salate sau chiar mărunțită în tacos. 

Citește și
CELE MAI CITITE
mini-tarte cu fructe, așezate pe un fundal albastru deschis
Deserturi de vară rapide și ușoare. Idei de dulciuri delicioase ideale în sezonul estival
Deserturi de vară rapide și ușoare. Idei de dulciuri delicioase ideale în sezonul estival
Cobbler cu caise în vas alb cu lingură
Cobbler cu caise. Desert rustic cu fructe coapte și aluat auriu
Cobbler cu caise. Desert rustic cu fructe coapte și aluat auriu
Borcan cu castraveți în saramură
Castraveți în saramură. Rețeta tradițională, naturală, pentru iarnă
Castraveți în saramură. Rețeta tradițională, naturală, pentru iarnă
Patru porții de negresă cu ciocolată și jeleu de caise
Negresă cu ciocolată și jeleu de caise. O combinație de nerefuzat
Negresă cu ciocolată și jeleu de caise. O combinație de nerefuzat
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine porționat, alături de o ceașcă și un ștergar
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine. Un desert dulce-acrișor și răcoritor
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine. Un desert dulce-acrișor și răcoritor
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Prăjitură cu iaurt și vișine porționată
06:50
Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor
Merdenele pe un tocător de lemn
06:32
Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză
Écrasé de cartofi în bol
27 iunie, 06:11
Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble, secționată
27 iunie, 05:41
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble
Un desert de vară colorat și sănătos
26 iunie, 17:48
(P) Top 5 deserturi de vară care aduc gust și beneficii pentru sănătate (P) Top 5 deserturi de vară care aduc gust și beneficii pentru sănătate
Ouă poșate cu sparanghel sotat și parmezan ras pe două farfurii
26 iunie, 07:00
Ouă poșate cu sparanghel sotat. Delicatețe, texturi și savoare pură Ouă poșate cu sparanghel sotat. Delicatețe, texturi și savoare pură
Chec cu vișine porționat pe două platouri de lemn
26 iunie, 06:33
Chec cu vișine. Rețetă clasică, cu aluat pufos Chec cu vișine. Rețetă clasică, cu aluat pufos
Piure de mazăre cu mentă în farfurie, decorat cu boabe de mazăre și frunze de mentă
25 iunie, 06:55
Piure de mazăre cu mentă. O rețetă rafinată și revigorantă Piure de mazăre cu mentă. O rețetă rafinată și revigorantă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Jeff Bezos și Lauren Sánchez s-au căsătorit. Ce rochie a ales mireasa pentru marele eveniment
Jeff Bezos și Lauren Sánchez s-au căsătorit. Ce rochie a ales mireasa pentru marele eveniment
Jeff Bezos și Lauren Sánchez s-au căsătorit. Ce rochie a ales mireasa pentru marele eveniment
Zonele lovite de vânt cu forţa unui uragan. Temperaturile scad drastic şi vin furtunile
Zonele lovite de vânt cu forţa unui uragan. Temperaturile scad drastic şi vin furtunile
Zonele lovite de vânt cu forţa unui uragan. Temperaturile scad drastic şi vin furtunile
Amănuntul neştiut despre milionarul român cu 3 pensii! Cu ce ajunsese să se ocupe: amp;#8220;Pe ce pun mâna, ridic”
Amănuntul neştiut despre milionarul român cu 3 pensii! Cu ce ajunsese să se ocupe: amp;#8220;Pe ce pun mâna, ridic”
Amănuntul neştiut despre milionarul român cu 3 pensii! Cu ce ajunsese să se ocupe: amp;#8220;Pe ce pun mâna, ridic”
O celebră cântăreață a învins cancerul după ce a trecut printr-o intervenție chirurgicală de extirpare a sânilor. Cum se simte acum și cum descrie întreaga experiență: A dispărut tot!
O celebră cântăreață a învins cancerul după ce a trecut printr-o intervenție chirurgicală de extirpare a sânilor. Cum se simte acum și cum descrie întreaga experiență: „A dispărut tot!”
O celebră cântăreață a învins cancerul după ce a trecut printr-o intervenție chirurgicală de extirpare a sânilor. Cum se simte acum și cum descrie întreaga experiență: „A dispărut tot!”
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Rulouri de dovlecei cu brânză și roșii
Rulouri de dovlecei cu brânză și roșii
Rulouri de dovlecei cu brânză și roșii
Respirație dificilă la începutul sarcinii? De ce apare?
Respirație dificilă la începutul sarcinii? De ce apare?
Respirație dificilă la începutul sarcinii? De ce apare?
Jessie J a publicat imagini emoționante din timpul unei intervenții chirurgicale. Vedeta a fost diagnosticată cu cancer mamar
Jessie J a publicat imagini emoționante din timpul unei intervenții chirurgicale. Vedeta a fost diagnosticată cu cancer mamar
Jessie J a publicat imagini emoționante din timpul unei intervenții chirurgicale. Vedeta a fost diagnosticată cu cancer mamar
Amidonul rezistent: ce beneficii are și ce alimente îl conțin
Amidonul rezistent: ce beneficii are și ce alimente îl conțin
Amidonul rezistent: ce beneficii are și ce alimente îl conțin
fresh
Chec cu vișine. Rețetă clasică, cu aluat pufos

Chec cu vișine. Rețetă clasică, cu aluat pufos

Chec cu vișine. Rețetă clasică, cu aluat pufos

Ouă poșate cu sparanghel sotat. Delicatețe, texturi și savoare pură

Ouă poșate cu sparanghel sotat. Delicatețe, texturi și savoare pură

(P) Top 5 deserturi de vară care aduc gust și beneficii pentru sănătate

(P) Top 5 deserturi de vară care aduc gust și beneficii pentru sănătate

Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble

Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble

Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească

Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească
închide