Sos Pesto. Rețeta simplă pe care o poți face în 5 minute

timpul de preparare
Timp de gătire: 00 ore și 10 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Sos
tipul bucătăriei
bucătăria: Italiană

Sos pesto este originar din Genova, regiunea Liguria din nordul Italiei. De-a lungul timpului au apărut și alte variante: pesto cu usturoi zdrobit, cu busuioc și muguri de pin amestecate cu ulei de măsline, brânză Parmigiano Reggiano și inclusiv pesto cu Fiore Sardo, o brânză din lapte de oaie.

Publicat: 28 iunie 2022, 09:11
Un bol cu sos pesto și un mojar alături
Sosul pesto este potrivit pentru paste, dar și pentru preparate din carne/ Profimedia Images

Solul bogat în minerale și clima temperată din Liguria pot fi secretul sosului pesto preparat în această regiune. Aici se întrunesc condițiile perfecte pentru cultivarea busuiocului. Dacă îți este teamă că vei greși, iată o listă cu 5 greșeli pe care le faci când prepari sosuri și află ce soluții sunt pentru a le repara.

Romanii foloseau sos pesto făcut în mojar

Numele de pesto vine de la cuvântul italian ”pestare” care înseamnă ”a zdrobi”. Sosul a fost preparat inițial cu un mojar de marmură și un pistil de lemn. Ingredientele erau zdrobite cu o mișcare circulară a pistilului în mojar.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

În cartea „Pesto Genovese: an Ageless Benchmark of Great Italian Cuisine” este menționat faptul că romanii mâncau o pastă numită ”moretum”, preparată prin zdrobirea brânzei și a usturoiului cu diverse ierburi.

Pentru că termenul pesto este un cuvânt generic pentru orice se face prin măcinare sau zdrobire, există mai multe modalități diferite de a pregăti sosul.

Pesto de nuci

Pesto de nuci este o crema delicioasă care nu dezamagește niciodată, perfectă pentru orice fel de mâncare, dar creată cu un scop anume: să completeze reteta de pansoti. Aceștia sunt ravioli specifici din Linguria cu forma tipică bombată, făcuți cu un amestec de apă, făină și vin alb. 

Umplutura este preboggion, un amestec tipic de ierburi sălbatice, ricotta și parmigiano. Sosul pesto de nuci este o cremă albă făcută din nucă zdrobită, ulei de măsline extravirgin, usturoi, sare și pâine înmuiată în lapte.

Ingrediente

Mod de preparare

Se pun toate ingredientele într-un robot de bucătărie, cu excepția uleiului. Se începe mixarea, adăugând ulei încet, pulsând până când ingredientele formează o pastă netedă.

Citește și

Alte variante pentru sos pesto

În regiunea Provence din Franța, sosul pesto se prepară fără a folosi muguri de pin, deoarece acolo nu cresc acești copaci. Uneori se folosesc migdale în loc de semințe de pin, iar frunzele de mentă sunt amestecate cu frunzele de busuioc. Unii au folosit chiar și spanac sau coriandru în loc de busuioc.

Utilizarea diferitelor tipuri de semințe, nuci sau ierburi depinde doar de gustul fiecăruia. 

Pesto alla genovese

Prezent în fiecare produs de patiserie italian, pesto alla genovese, este un condiment pentru paste care este folosit la rece și se pune direct deasupra pastelor fierte. Pentru a-l pregăti ai nevoie de o dexteritate bună. Trebuie să știi să te descurci cu mojarul de marmură și pistilul de lemn. Nu există altă metodă de preparare. 

Ingredientele de calitate sunt obligatorii: ulei de măsline extravirgin, busuioc, parmigiano, Fiore Sardo, nuci de pin, usturoi. Strămoșul străvechi al rețetei este moretumul roman, un amestec de ierburi, brânză pecorino, sare, ulei de măsline și oțet.

Primele dovezi scrise datează din secolul al XIX-lea, în volumul „Adevăratul bucătar genovez” de Emanuele Rossi. Acesta pomenește pentru prima dată de sos. Dar există și cei care cred că aceasta este o evoluție a sosului aggiada (cuvânt din dialectul genovez), făcut cu usturoi, pesmet, ulei de măsline, vin și oțet, folosit de obicei la pește. 

Pesto alla trapanese

Un alt pesto celebru este cel pe bază de roșii, tipic din Trapani. O rețetă străveche s-a născut în porturile Trapani, unde debarcau cândva nave genoveze din Orient, care transportau cu ele produse și preparate. 

Trapanienii au modificat rețeta de pesto a marinarilor liguri prin înlocuirea ingredientelor cu specialitățile de pe teritoriul lor. Ei foloseau roșii, migdale, brânză pecorino, usturoi roșu și busuioc. Toate erau zdrobite într-un mojar și folosite pentru a aroma ”busiate”. Acestea sunt o formă tipică de paste locale făcute cu apă și făină. Sunt un fel de spaghete perforate obținute prin rularea aluatului în jurul unei tije metalice speciale.

Pesto de rucola

O variantă verde alternativă la clasicul pesto de busuioc genovez este cea făcută cu rucola. Acesta are o aromă mai intensă și ușor amară. Originară din zona mediteraneană, rucola este o plantă folosită în bucătărie încă din cele mai vechi timpuri. A fost deosebit de apreciată de greci pentru proprietățile sale digestive. De asemenea, era considerată un puternic afrodisiac de romani. 

Legenda spune că în perioada Renașterii era interzisă cultivarea rucolei în preajma mănăstirilor. Se credea că monahii ar putea abandona jurământul de castitate după ce o gustau. 

Pesto cu rucola se face din rucola zdrobită în mojar cu ulei de măsline extravirgin, nuci de pin, Grana Padano, brânză Pecorino, sare și usturoi.

Citește și
CELE MAI CITITE
Cornulețe de post cu borș în aluat, umplute cu gem de căpșuni așezate pe un tocător de lemn, alături de un bol cu gem
Cornulețe de post cu borș în aluat și gem de căpșuni
Cornulețe de post cu borș în aluat și gem de căpșuni
Ou prăjit în pâine și decorat cu semințe pe o farfurie neagră, alături de felii de bacon crocante
Ouă prăjite în pâine. Rețetă pentru un mic dejun savuros
Ouă prăjite în pâine. Rețetă pentru un mic dejun savuros
mâncare de cartofi de post servită într-un castron alb
Mâncare de cartofi. O rețetă gustoasă pentru perioada postului
Mâncare de cartofi. O rețetă gustoasă pentru perioada postului
Focaccia cu rozmarin și roșii uscate
Focaccia cu rozmarin și roșii uscate. Rețetă de pâine italiană
Focaccia cu rozmarin și roșii uscate. Rețetă de pâine italiană
compoturi de fructe pe un fundal alb
Top 6 cele mai bune compoturi de fructe. Ce recomandă specialiștii să ai mereu în cămară
Top 6 cele mai bune compoturi de fructe. Ce recomandă specialiștii să ai mereu în cămară
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
cele mai bune sosuri din lume în boluri
Cele mai bune sosuri din lume. Ce sos românesc este în top 10
Cele mai bune sosuri din lume. Ce sos românesc este în top 10
ketchup de casă pus într-un borcan, alături de o lingură cu boabe de piper, roșii și ardei iute
Galerie foto
Rețete de ketchup de casă. 4 variante pentru toate gusturile
Rețete de ketchup de casă. 4 variante pentru toate gusturile
sos de miere și lămâie în borcan
Sos de miere și lămâie, cel mai simplu sos pentru salate
Sos de miere și lămâie, cel mai simplu sos pentru salate
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
lapte de migdale pus într-un pahar alături de un bol plin cu migdale
09:18
Ce este laptele de migdale. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta Ce este laptele de migdale. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta
Dutch Baby sau clătită uriașă preparată la cuptor, în tigaie de fontă
08:03
Dutch Baby. Clătită uriașă preparată la cuptor Dutch Baby. Clătită uriașă preparată la cuptor
Cartofi aurii în crustă de mălai pe un platou negru, alături de un bol cu sos de roșii
07:56
Cartofi aurii în crustă de mălai. Rețetă simplă și delicioasă, de post Cartofi aurii în crustă de mălai. Rețetă simplă și delicioasă, de post
Ciorbă de ștevie cu zeamă de varză în bol rustic, alături de felii de pâine
05:35
Ciorbă de ștevie cu zeamă de varză, mai gustoasă și mai sănătoasă Ciorbă de ștevie cu zeamă de varză, mai gustoasă și mai sănătoasă
Sparanghel pus pe o farfurie albă
28 martie, 06:03
5 rețete cu sparanghel pentru toate gusturile. Te vei bucura de ele primăvara aceasta 5 rețete cu sparanghel pentru toate gusturile. Te vei bucura de ele primăvara aceasta
nucile puse într-un castronel de lemn
28 martie, 05:34
Beneficiile consumului de nuci. De ce e recomandat să le incluzi în dieta ta Beneficiile consumului de nuci. De ce e recomandat să le incluzi în dieta ta
Cinci baghete crocante cu miez pufos
28 martie, 04:45
Baghete crocante cu miez pufos. Rețetă din bucătăria franțuzească Baghete crocante cu miez pufos. Rețetă din bucătăria franțuzească
Pogăcele cu brânză și unt pe un platou alb cu picior
28 martie, 03:42
Pogăcele cu brânză și unt. Rețetă pentru gustări delicioase Pogăcele cu brânză și unt. Rețetă pentru gustări delicioase
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Baghete crocante cu miez pufos. Rețetă din bucătăria franțuzească
1
Baghete crocante cu miez pufos. Rețetă din bucătăria franțuzească
Baghete crocante cu miez pufos. Rețetă din bucătăria franțuzească
Dacă vrei să încerci o rețetă de pâine cu care să cucerești gustul întregii familii, încearcă rețeta de baghete crocante cu miez pufos. Este o rețetă simplă, inspirată din bucătăria franțuzească....
Profiterol cu vanilie și ciocolată. Rețetă de cofetărie
2
Profiterol cu vanilie și ciocolată. Rețetă de cofetărie
Profiterol cu vanilie și ciocolată. Rețetă de cofetărie
Dacă ești nostalgică după deserturile copilăriei și ești în căutare de rețete savuroase, trece pe lista ta și rețeta de profiterol cu vanilie și ciocolată. Chiar dacă vei petrece puțin mai...
Biscuiți Sablé. Rețetă de fursecuri franțuzești cu unt
3
Biscuiți Sablé. Rețetă de fursecuri franțuzești cu unt
Biscuiți Sablé. Rețetă de fursecuri franțuzești cu unt
Pentru răsfățul de la micul dejun sau pentru atunci când stai la povești cu familia, poți prepara rețeta de biscuiți Sablé. Este o rețetă cunoscută și ca fursecuri franțuzești cu unt....
Mâncare de cartofi cu cârnați. O rețetă delicioasă ca la restaurant
4
Mâncare de cartofi cu cârnați. O rețetă delicioasă ca la restaurant
Mâncare de cartofi cu cârnați. O rețetă delicioasă ca la restaurant
Combinația de cartofi și cârnați este una clasică, deosebit de savuroasă și iubită. Dacă cele două ingrediente sunt legate între ele de ceapă călită, usturoi și roșii atunci rezultatul este unul...
3 rețete pentru cină inspirate din dieta mediteraneană. Sunt low carb și delicioase
5
3 rețete pentru cină inspirate din dieta mediteraneană. Sunt low carb și delicioase
3 rețete pentru cină inspirate din dieta mediteraneană. Sunt low carb și delicioase
Dacă ți-ai propus să mănânci sănătos poți încerca să te inspiri din stilul de viață mediteranean. Acesta se bazează pe consumul de legume, grăsimi sănătoase și cereale integrale. Descoperă și tu...
Parteneri
Horoscopul dragostei pentru luna aprilie 2024. Balanțele își regăsesc liniștea în relațiile de cuplu
Horoscopul dragostei pentru luna aprilie 2024. Balanțele își regăsesc liniștea în relațiile de cuplu
Horoscopul dragostei pentru luna aprilie 2024. Balanțele își regăsesc liniștea în relațiile de cuplu
Românii ar putea beneficia de un nou tip de concendiu medical plătit. Se vor putea acorda maxim 45 de zile într-un an
Românii ar putea beneficia de un nou tip de concendiu medical plătit. Se vor putea acorda maxim 45 de zile într-un an
Românii ar putea beneficia de un nou tip de concendiu medical plătit. Se vor putea acorda maxim 45 de zile într-un an
Andreea Sasu este însărcinată. Tatăl copilului este un celebru milionar, cu care s-a împăcat după ce i-a iertat infidelităţile
Andreea Sasu este însărcinată. Tatăl copilului este un celebru milionar, cu care s-a împăcat după ce i-a iertat infidelităţile
Andreea Sasu este însărcinată. Tatăl copilului este un celebru milionar, cu care s-a împăcat după ce i-a iertat infidelităţile
Enrique Iglesias a publicat pe pagina sa oficială de Facebook un clip video cu Ramona Olaru și cu magicianul Robert Tudor
Enrique Iglesias a publicat pe pagina sa oficială de Facebook un clip video cu Ramona Olaru și cu magicianul Robert Tudor
Enrique Iglesias a publicat pe pagina sa oficială de Facebook un clip video cu Ramona Olaru și cu magicianul Robert Tudor
Özge Gürel răspunde celor mai arzătoare întrebări. Vedeta care și-a dorit să devină arheolog, dar a ajuns actriță
Özge Gürel răspunde celor mai arzătoare întrebări. Vedeta care și-a dorit să devină arheolog, dar a ajuns actriță
Özge Gürel răspunde celor mai arzătoare întrebări. Vedeta care și-a dorit să devină arheolog, dar a ajuns actriță
Ce înseamnă Wi-Fi, de fapt. Puțini știu de unde vine denumirea
Ce înseamnă Wi-Fi, de fapt. Puțini știu de unde vine denumirea
Ce înseamnă Wi-Fi, de fapt. Puțini știu de unde vine denumirea
Cornulețe umplute cu prune uscate
Cornulețe umplute cu prune uscate
Cornulețe umplute cu prune uscate
Beneficiile masajului la bebeluși: cum îl ajută în dezvoltare
Beneficiile masajului la bebeluși: cum îl ajută în dezvoltare
Beneficiile masajului la bebeluși: cum îl ajută în dezvoltare
Cardi B a întâmpinat dificultăți în a găsi ținute care să se potrivească formelor ei voluptuoase: Acest corp nu este făcut pentru mărimea 2
Cardi B a întâmpinat dificultăți în a găsi ținute care să se potrivească formelor ei voluptuoase: „Acest corp nu este făcut pentru mărimea 2”
Cardi B a întâmpinat dificultăți în a găsi ținute care să se potrivească formelor ei voluptuoase: „Acest corp nu este făcut pentru mărimea 2”
Ce beneficii pentru sănătate are ginsengul. Proprietățile medicinale pe care le ascunde această plantă
Ce beneficii pentru sănătate are ginsengul. Proprietățile medicinale pe care le ascunde această plantă
Ce beneficii pentru sănătate are ginsengul. Proprietățile medicinale pe care le ascunde această plantă
fresh
Biscuiți Sablé. Rețetă de fursecuri franțuzești cu unt

Biscuiți Sablé. Rețetă de fursecuri franțuzești cu unt

Biscuiți Sablé. Rețetă de fursecuri franțuzești cu unt

Baghete crocante cu miez pufos. Rețetă din bucătăria franțuzească

Baghete crocante cu miez pufos. Rețetă din bucătăria franțuzească

Fulgi de ovăz cu fructe de pădure la cuptor. Rețetă pentru un mic dejun sănătos

Fulgi de ovăz cu fructe de pădure la cuptor. Rețetă pentru un mic dejun sănătos

Pogăcele cu brânză și unt. Rețetă pentru gustări delicioase

Pogăcele cu brânză și unt. Rețetă pentru gustări delicioase

Cum să marinezi carnea de porc pentru o friptură cu gust irezistibil

Cum să marinezi carnea de porc pentru o friptură cu gust irezistibil
închide