Sos Pesto. Rețeta simplă pe care o poți face în 5 minute

timpul de preparare
Timp de gătire: 00 ore și 10 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Sos
tipul bucătăriei
bucătăria: Italiană

Sos pesto este originar din Genova, regiunea Liguria din nordul Italiei. De-a lungul timpului au apărut și alte variante: pesto cu usturoi zdrobit, cu busuioc și muguri de pin amestecate cu ulei de măsline, brânză Parmigiano Reggiano și inclusiv pesto cu Fiore Sardo, o brânză din lapte de oaie.

Publicat: 28 iunie 2022, 09:11
Un bol cu sos pesto și un mojar alături
Sosul pesto este potrivit pentru paste, dar și pentru preparate din carne/ Profimedia Images

Solul bogat în minerale și clima temperată din Liguria pot fi secretul sosului pesto preparat în această regiune. Aici se întrunesc condițiile perfecte pentru cultivarea busuiocului. Dacă îți este teamă că vei greși, iată o listă cu 5 greșeli pe care le faci când prepari sosuri și află ce soluții sunt pentru a le repara.

Romanii foloseau sos pesto făcut în mojar

Numele de pesto vine de la cuvântul italian ”pestare” care înseamnă ”a zdrobi”. Sosul a fost preparat inițial cu un mojar de marmură și un pistil de lemn. Ingredientele erau zdrobite cu o mișcare circulară a pistilului în mojar.

În cartea „Pesto Genovese: an Ageless Benchmark of Great Italian Cuisine” este menționat faptul că romanii mâncau o pastă numită ”moretum”, preparată prin zdrobirea brânzei și a usturoiului cu diverse ierburi.

Pentru că termenul pesto este un cuvânt generic pentru orice se face prin măcinare sau zdrobire, există mai multe modalități diferite de a pregăti sosul.

Pesto de nuci

Pesto de nuci este o crema delicioasă care nu dezamagește niciodată, perfectă pentru orice fel de mâncare, dar creată cu un scop anume: să completeze reteta de pansoti. Aceștia sunt ravioli specifici din Linguria cu forma tipică bombată, făcuți cu un amestec de apă, făină și vin alb. 

Umplutura este preboggion, un amestec tipic de ierburi sălbatice, ricotta și parmigiano. Sosul pesto de nuci este o cremă albă făcută din nucă zdrobită, ulei de măsline extravirgin, usturoi, sare și pâine înmuiată în lapte.

Ingrediente

Mod de preparare

Se pun toate ingredientele într-un robot de bucătărie, cu excepția uleiului. Se începe mixarea, adăugând ulei încet, pulsând până când ingredientele formează o pastă netedă.

Citește și

Alte variante pentru sos pesto

În regiunea Provence din Franța, sosul pesto se prepară fără a folosi muguri de pin, deoarece acolo nu cresc acești copaci. Uneori se folosesc migdale în loc de semințe de pin, iar frunzele de mentă sunt amestecate cu frunzele de busuioc. Unii au folosit chiar și spanac sau coriandru în loc de busuioc.

Utilizarea diferitelor tipuri de semințe, nuci sau ierburi depinde doar de gustul fiecăruia. 

Pesto alla genovese

Prezent în fiecare produs de patiserie italian, pesto alla genovese, este un condiment pentru paste care este folosit la rece și se pune direct deasupra pastelor fierte. Pentru a-l pregăti ai nevoie de o dexteritate bună. Trebuie să știi să te descurci cu mojarul de marmură și pistilul de lemn. Nu există altă metodă de preparare. 

Ingredientele de calitate sunt obligatorii: ulei de măsline extravirgin, busuioc, parmigiano, Fiore Sardo, nuci de pin, usturoi. Strămoșul străvechi al rețetei este moretumul roman, un amestec de ierburi, brânză pecorino, sare, ulei de măsline și oțet.

Primele dovezi scrise datează din secolul al XIX-lea, în volumul „Adevăratul bucătar genovez” de Emanuele Rossi. Acesta pomenește pentru prima dată de sos. Dar există și cei care cred că aceasta este o evoluție a sosului aggiada (cuvânt din dialectul genovez), făcut cu usturoi, pesmet, ulei de măsline, vin și oțet, folosit de obicei la pește. 

Pesto alla trapanese

Un alt pesto celebru este cel pe bază de roșii, tipic din Trapani. O rețetă străveche s-a născut în porturile Trapani, unde debarcau cândva nave genoveze din Orient, care transportau cu ele produse și preparate. 

Trapanienii au modificat rețeta de pesto a marinarilor liguri prin înlocuirea ingredientelor cu specialitățile de pe teritoriul lor. Ei foloseau roșii, migdale, brânză pecorino, usturoi roșu și busuioc. Toate erau zdrobite într-un mojar și folosite pentru a aroma ”busiate”. Acestea sunt o formă tipică de paste locale făcute cu apă și făină. Sunt un fel de spaghete perforate obținute prin rularea aluatului în jurul unei tije metalice speciale.

Pesto de rucola

O variantă verde alternativă la clasicul pesto de busuioc genovez este cea făcută cu rucola. Acesta are o aromă mai intensă și ușor amară. Originară din zona mediteraneană, rucola este o plantă folosită în bucătărie încă din cele mai vechi timpuri. A fost deosebit de apreciată de greci pentru proprietățile sale digestive. De asemenea, era considerată un puternic afrodisiac de romani. 

Legenda spune că în perioada Renașterii era interzisă cultivarea rucolei în preajma mănăstirilor. Se credea că monahii ar putea abandona jurământul de castitate după ce o gustau. 

Pesto cu rucola se face din rucola zdrobită în mojar cu ulei de măsline extravirgin, nuci de pin, Grana Padano, brânză Pecorino, sare și usturoi.

Citește și
CELE MAI CITITE
Porție de varză murată cu ciolan afumat pe o tavă de lemn, alături de ardei iuți și un bol negru cu sos de roșii
Varză murată cu ciolan afumat, preparată la cuptor
Varză murată cu ciolan afumat, preparată la cuptor
Porție de musaca de cartofi cu carne tocată, ca la mama acasă
Musaca de cartofi cu carne tocată, ca la mama acasă
Musaca de cartofi cu carne tocată, ca la mama acasă
Porții de ruladă cu ciuperci și ardei în aluat de cartofi
Ruladă cu ciuperci și ardei în aluat de cartofi
Ruladă cu ciuperci și ardei în aluat de cartofi
Chec din albușuri cu mac și aromă de lămâie porționat pe un tocător de lemn, alături de două felii de lămâie
Chec din albușuri cu mac și aromă de lămâie. Un desert gustos și spectaculos
Chec din albușuri cu mac și aromă de lămâie. Un desert gustos și spectaculos
Un blat de lemn pe care se află mai multe ouă umplute
Cele mai bune umpluturi pentru ouă. 8 rețete perfecte pentru orice petrecere
Cele mai bune umpluturi pentru ouă. 8 rețete perfecte pentru orice petrecere
Te-ar mai putea interesa și
ketchup de casă pus într-un borcan, alături de o lingură cu boabe de piper, roșii și ardei iute
Galerie foto
Rețete de ketchup de casă. 4 variante pentru toate gusturile
Rețete de ketchup de casă. 4 variante pentru toate gusturile
sos de miere și lămâie în borcan
Sos de miere și lămâie, cel mai simplu sos pentru salate
Sos de miere și lămâie, cel mai simplu sos pentru salate
Sriracha
Sriracha, cel mai picant sos. Rețeta clasică
Sriracha, cel mai picant sos. Rețeta clasică
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
înlocuitori ai amidonului de porumb aranjați pe un blat gri
08:00
5 înlocuitori ai amidonului de porumb care te salvează din impas 5 înlocuitori ai amidonului de porumb care te salvează din impas
Porție de tartă rustică cu mere și crumble cu migdale pe o farfurie albă
07:00
Tartă rustică cu mere și crumble cu migdale. Desert simplu și ușor de preparat Tartă rustică cu mere și crumble cu migdale. Desert simplu și ușor de preparat
Tocană de ardei copți cu piept de pui în bol alb așezat pe o farfurie roșie, alături de un ștergar
06:00
Tocană de ardei copți cu piept de pui. Rețetă simplă și gustoasă Tocană de ardei copți cu piept de pui. Rețetă simplă și gustoasă
Fructele physalis aranjate pe un blat mare negru
25 ianuarie, 08:00
Physalis, fructele de aur cu aromă unică Physalis, fructele de aur cu aromă unică
Friptură de pui în sos picant de roșii în bol alb cu albastru
25 ianuarie, 07:00
Friptură de pui în sos picant de roșii, pentru un prânz delicios Friptură de pui în sos picant de roșii, pentru un prânz delicios
Bomboane Raffaello alături de o jumătate de nucă de cocos
25 ianuarie, 06:00
Bomboane Raffaello. Rețetă de bomboane cu cocos și migdale Bomboane Raffaello. Rețetă de bomboane cu cocos și migdale
Mai multe fructe jackfruit în copac alături de mai multe frunze
24 ianuarie, 08:00
Jackfruit, fructul care poate hrăni toată planeta Jackfruit, fructul care poate hrăni toată planeta
Rețete de plăcinte cu carne unde sunt ilustrate patru plăcinte cu carne de vită pe o masă de lemn
24 ianuarie, 07:00
4 rețete de plăcinte cu carne. Preparate cu adevărat delicioase 4 rețete de plăcinte cu carne. Preparate cu adevărat delicioase
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Mai multe fructe jackfruit în copac alături de mai multe frunze
1
Jackfruit, fructul care poate hrăni toată planeta
Jackfruit, fructul care poate hrăni toată planeta
Jackfruit este un copac ce poate produce până la trei tone de fructe de dimensiuni imense. Este o sursă de hrană miraculoasă pentru oamenii care trăiesc în țările tropicale. Jackfruit-ul nu este foarte...
Un blat de lemn pe care se află mai multe ouă umplute
2
Cele mai bune umpluturi pentru ouă. 8 rețete perfecte pentru orice petrecere
Cele mai bune umpluturi pentru ouă. 8 rețete perfecte pentru orice petrecere
Ouăle umplute pot fi cel mai simplu și mai apetisant aperitiv. Cu cât ai mai multe umpluturi pentru ouă, cu atât platourile tale vor arăta mai bine, iar fiecare dintre oaspeți...
Porție de kartoffelsalat în bol negru, alături de o halbă cu bere și două solnițe
3
Kartoffelsalat. Rețetă de salată nemțească din cartofi cu bacon
Kartoffelsalat. Rețetă de salată nemțească din cartofi cu bacon
Dacă adori salatele simple dar consistente pe care le poți servi la una dintre mesele principale ale zilei, îți oferim o rețetă de salată nemțească din cartofi cu bacon, denumită Kartoffelsalat....
Friptură de pui în sos picant de roșii în bol alb cu albastru
4
Friptură de pui în sos picant de roșii, pentru un prânz delicios
Friptură de pui în sos picant de roșii, pentru un prânz delicios
Dacă nu mai știi ce să prepari pentru un prânz delicios și hrănitor, încearcă o rețetă de friptură de pui în sos picant de roșii. Friptura din carne de pui este...
Bomboane Raffaello alături de o jumătate de nucă de cocos
5
Bomboane Raffaello. Rețetă de bomboane cu cocos și migdale
Bomboane Raffaello. Rețetă de bomboane cu cocos și migdale
Dacă adori delicioasele bomboane Raffaello, cu nucă de cocos și alune sau migdale, frumos ambalate în coșulețe de hârtie și cutii frumos colorate, să știi că le poți prepara și acasă....
Parteneri
Cum te poți bucura de cea mai bună aromă a legumelor: sfaturi simple de gătit

Cum te poți bucura de cea mai bună aromă a legumelor: sfaturi simple de gătit

Cum te poți bucura de cea mai bună aromă a legumelor: sfaturi simple de gătit
Afacerea de 7.500 de euro pe care Vlăduţ a închis-o după 5 ani. Acum, s-a angajat la un restaurant

Afacerea de 7.500 de euro pe care Vlăduţ a închis-o după 5 ani. Acum, s-a angajat la un restaurant

Afacerea de 7.500 de euro pe care Vlăduţ a închis-o după 5 ani. Acum, s-a angajat la un restaurant
„Eşti nevasta mea imaginară!” Una dintre fiicele Anamariei Prodan, apariţie uluitoare. Un bărbat a cedat instant

„Eşti nevasta mea imaginară!” Una dintre fiicele Anamariei Prodan, apariţie uluitoare. Un bărbat a cedat instant

„Eşti nevasta mea imaginară!” Una dintre fiicele Anamariei Prodan, apariţie uluitoare. Un bărbat a cedat instant
Fenomen bizar, surprins de camerele de supraveghere din casă. Femeia s-a speriat când a văzut ce merge noaptea prin cameră

Fenomen bizar, surprins de camerele de supraveghere din casă. Femeia s-a speriat când a văzut ce merge noaptea prin cameră

Fenomen bizar, surprins de camerele de supraveghere din casă. Femeia s-a speriat când a văzut ce merge noaptea prin cameră
Ozge Gurel, actrița care a jucat alături de Can Yaman în Mr. Wrong, bifează o apariție specială pe rețelele de socializare. Cum s-a fotografiat

Ozge Gurel, actrița care a jucat alături de Can Yaman în Mr. Wrong, bifează o apariție specială pe rețelele de socializare. Cum s-a fotografiat

Ozge Gurel, actrița care a jucat alături de Can Yaman în Mr. Wrong, bifează o apariție specială pe rețelele de socializare. Cum s-a fotografiat
Familia Avatar din viața reală. De ce aveau rudele piele de culoare albastră

„Familia Avatar” din viața reală. De ce aveau rudele piele de culoare albastră

„Familia Avatar” din viața reală. De ce aveau rudele piele de culoare albastră
Coaste de porc dulci-picante preparate la cuptor

Coaste de porc dulci-picante preparate la cuptor

Coaste de porc dulci-picante preparate la cuptor
Chrissy Teigen a postat prima imagine cu fiica ei, Maxine. Fanii au copleșit-o cu like-uri

Chrissy Teigen a postat prima imagine cu fiica ei, Maxine. Fanii au copleșit-o cu like-uri

Chrissy Teigen a postat prima imagine cu fiica ei, Maxine. Fanii au copleșit-o cu like-uri
fresh
Porție de kartoffelsalat în bol negru, alături de o halbă cu bere și două solnițe
Kartoffelsalat. Rețetă de salată nemțească din cartofi cu bacon
Kartoffelsalat. Rețetă de salată nemțească din cartofi cu bacon
Jackfruit, fructul care poate hrăni toată planeta
Jackfruit, fructul care poate hrăni toată planeta
Bomboane Raffaello. Rețetă de bomboane cu cocos și migdale
Bomboane Raffaello. Rețetă de bomboane cu cocos și migdale
Friptură de pui în sos picant de roșii, pentru un prânz delicios
Friptură de pui în sos picant de roșii, pentru un prânz delicios
4 rețete de plăcinte cu carne. Preparate cu adevărat delicioase
4 rețete de plăcinte cu carne. Preparate cu adevărat delicioase
închide