Sos Pesto. Rețeta simplă pe care o poți face în 5 minute

timpul de preparare
Timp de gătire: 00 ore și 10 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Sos
tipul bucătăriei
bucătăria: Italiană

Sos pesto este originar din Genova, regiunea Liguria din nordul Italiei. De-a lungul timpului au apărut și alte variante: pesto cu usturoi zdrobit, cu busuioc și muguri de pin amestecate cu ulei de măsline, brânză Parmigiano Reggiano și inclusiv pesto cu Fiore Sardo, o brânză din lapte de oaie.

Publicat: 28 iunie 2022, 09:11
Un bol cu sos pesto și un mojar alături
Sosul pesto este potrivit pentru paste, dar și pentru preparate din carne/ Profimedia Images

Solul bogat în minerale și clima temperată din Liguria pot fi secretul sosului pesto preparat în această regiune. Aici se întrunesc condițiile perfecte pentru cultivarea busuiocului. Dacă îți este teamă că vei greși, iată o listă cu 5 greșeli pe care le faci când prepari sosuri și află ce soluții sunt pentru a le repara.

Romanii foloseau sos pesto făcut în mojar

Numele de pesto vine de la cuvântul italian ”pestare” care înseamnă ”a zdrobi”. Sosul a fost preparat inițial cu un mojar de marmură și un pistil de lemn. Ingredientele erau zdrobite cu o mișcare circulară a pistilului în mojar.

În cartea „Pesto Genovese: an Ageless Benchmark of Great Italian Cuisine” este menționat faptul că romanii mâncau o pastă numită ”moretum”, preparată prin zdrobirea brânzei și a usturoiului cu diverse ierburi.

Pentru că termenul pesto este un cuvânt generic pentru orice se face prin măcinare sau zdrobire, există mai multe modalități diferite de a pregăti sosul.

Pesto de nuci

Pesto de nuci este o crema delicioasă care nu dezamagește niciodată, perfectă pentru orice fel de mâncare, dar creată cu un scop anume: să completeze reteta de pansoti. Aceștia sunt ravioli specifici din Linguria cu forma tipică bombată, făcuți cu un amestec de apă, făină și vin alb. 

Umplutura este preboggion, un amestec tipic de ierburi sălbatice, ricotta și parmigiano. Sosul pesto de nuci este o cremă albă făcută din nucă zdrobită, ulei de măsline extravirgin, usturoi, sare și pâine înmuiată în lapte.

Ingrediente

Mod de preparare

Se pun toate ingredientele într-un robot de bucătărie, cu excepția uleiului. Se începe mixarea, adăugând ulei încet, pulsând până când ingredientele formează o pastă netedă.

Citește și

Alte variante pentru sos pesto

În regiunea Provence din Franța, sosul pesto se prepară fără a folosi muguri de pin, deoarece acolo nu cresc acești copaci. Uneori se folosesc migdale în loc de semințe de pin, iar frunzele de mentă sunt amestecate cu frunzele de busuioc. Unii au folosit chiar și spanac sau coriandru în loc de busuioc.

Utilizarea diferitelor tipuri de semințe, nuci sau ierburi depinde doar de gustul fiecăruia. 

Pesto alla genovese

Prezent în fiecare produs de patiserie italian, pesto alla genovese, este un condiment pentru paste care este folosit la rece și se pune direct deasupra pastelor fierte. Pentru a-l pregăti ai nevoie de o dexteritate bună. Trebuie să știi să te descurci cu mojarul de marmură și pistilul de lemn. Nu există altă metodă de preparare. 

Ingredientele de calitate sunt obligatorii: ulei de măsline extravirgin, busuioc, parmigiano, Fiore Sardo, nuci de pin, usturoi. Strămoșul străvechi al rețetei este moretumul roman, un amestec de ierburi, brânză pecorino, sare, ulei de măsline și oțet.

Primele dovezi scrise datează din secolul al XIX-lea, în volumul „Adevăratul bucătar genovez” de Emanuele Rossi. Acesta pomenește pentru prima dată de sos. Dar există și cei care cred că aceasta este o evoluție a sosului aggiada (cuvânt din dialectul genovez), făcut cu usturoi, pesmet, ulei de măsline, vin și oțet, folosit de obicei la pește. 

Pesto alla trapanese

Un alt pesto celebru este cel pe bază de roșii, tipic din Trapani. O rețetă străveche s-a născut în porturile Trapani, unde debarcau cândva nave genoveze din Orient, care transportau cu ele produse și preparate. 

Trapanienii au modificat rețeta de pesto a marinarilor liguri prin înlocuirea ingredientelor cu specialitățile de pe teritoriul lor. Ei foloseau roșii, migdale, brânză pecorino, usturoi roșu și busuioc. Toate erau zdrobite într-un mojar și folosite pentru a aroma ”busiate”. Acestea sunt o formă tipică de paste locale făcute cu apă și făină. Sunt un fel de spaghete perforate obținute prin rularea aluatului în jurul unei tije metalice speciale.

Pesto de rucola

O variantă verde alternativă la clasicul pesto de busuioc genovez este cea făcută cu rucola. Acesta are o aromă mai intensă și ușor amară. Originară din zona mediteraneană, rucola este o plantă folosită în bucătărie încă din cele mai vechi timpuri. A fost deosebit de apreciată de greci pentru proprietățile sale digestive. De asemenea, era considerată un puternic afrodisiac de romani. 

Legenda spune că în perioada Renașterii era interzisă cultivarea rucolei în preajma mănăstirilor. Se credea că monahii ar putea abandona jurământul de castitate după ce o gustau. 

Pesto cu rucola se face din rucola zdrobită în mojar cu ulei de măsline extravirgin, nuci de pin, Grana Padano, brânză Pecorino, sare și usturoi.

Citește și
CELE MAI CITITE
oi papanași fierți glazurați cu smântână și dulceață pe un platou alb, dreptunghiular
Papanași fierți. Rețetă tradițională de papanași muntenești
Papanași fierți. Rețetă tradițională de papanași muntenești
Pahare cu supă rece de dovlecei cu castravete
Supă rece de dovlecei. Rețeta de care ai nevoie vara aceasta
Supă rece de dovlecei. Rețeta de care ai nevoie vara aceasta
Tartă cu cireșe și cremă de mascarpone porționată pe platou și pe farfurie, alături de o vază cu flori și un bol cu cireșe
Tartă cu cireșe și cremă de mascarpone. Un desert de vară delicios
Tartă cu cireșe și cremă de mascarpone. Un desert de vară delicios
Banane într-un coș de cumpărături pentru a ilustra beneficiile acestora și motivul pentru care sunt considerate ieftine
Beneficiile consumului de banane. Motivul pentru care fac parte din categoria fructelor ieftine
Beneficiile consumului de banane. Motivul pentru care fac parte din categoria fructelor ieftine
Două pahare de ice coffee preparate acasă
Cum să faci cea mai bună rețetă de ice coffee la tine acasă. Pașii simpli și metoda de preparare
Cum să faci cea mai bună rețetă de ice coffee la tine acasă. Pașii simpli și metoda de preparare
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
ketchup de casă pus într-un borcan, alături de o lingură cu boabe de piper, roșii și ardei iute
Galerie foto
Rețete de ketchup de casă. 4 variante pentru toate gusturile
Rețete de ketchup de casă. 4 variante pentru toate gusturile
sos de miere și lămâie în borcan
Sos de miere și lămâie, cel mai simplu sos pentru salate
Sos de miere și lămâie, cel mai simplu sos pentru salate
Sriracha
Sriracha, cel mai picant sos. Rețeta clasică
Sriracha, cel mai picant sos. Rețeta clasică
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Mai multe tipuri de sarepuse în boluri în formă de inimioară
08:00
Tipuri de sare. Ce recomandă specialiștii să ai mereu în bucătărie Tipuri de sare. Ce recomandă specialiștii să ai mereu în bucătărie
Gustări la borcan alături de mai multe legume tocate
07:00
5 gustări la borcan. Rețete rapide pentru prânzul la birou 5 gustări la borcan. Rețete rapide pentru prânzul la birou
Mai multe gustări sănătoase servite în boluri pe o masă
06:00
Idei de gustări sănătoase. Ce poți consuma între micul dejun și masa de prânz Idei de gustări sănătoase. Ce poți consuma între micul dejun și masa de prânz
Salată de ouă servită în borcan
4 iunie, 08:00
7 ingrediente pe care nu e recomandat să le pui într-o salată de ouă 7 ingrediente pe care nu e recomandat să le pui într-o salată de ouă
Preparate tradiționale din Dubai pe o masă festivă
4 iunie, 07:00
Preparate tradiționale din Dubai. Ce să comanzi dacă mergi în vacanță în Emiratele Arabe Unite Preparate tradiționale din Dubai. Ce să comanzi dacă mergi în vacanță în Emiratele Arabe Unite
Iaurt grecesc într-un bol care este alături de jumătăți de lămâie și castraveți
4 iunie, 06:00
Tot ce trebuie să știi despre iaurtul grecesc. Nutriționiștii îl recomandă în dieta zilnică Tot ce trebuie să știi despre iaurtul grecesc. Nutriționiștii îl recomandă în dieta zilnică
O tânără care pune o oală cu mâncare fierbinte în frigider
3 iunie, 08:00
Ce se întâmplă dacă pui mâncarea fierbinte în frigider. Sfaturi pe care e recomandat să nu le ignori Ce se întâmplă dacă pui mâncarea fierbinte în frigider. Sfaturi pe care e recomandat să nu le ignori
Cum se servesc corect brânzeturile ilustrat cu ajutorul unui platou plin cu diferite feluri de brânzeturi
3 iunie, 06:00
Cum se servesc corect brânzeturile. Regulile aplicate la mesele din Franța Cum se servesc corect brânzeturile. Regulile aplicate la mesele din Franța
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Iaurt grecesc într-un bol care este alături de jumătăți de lămâie și castraveți
1
Tot ce trebuie să știi despre iaurtul grecesc. Nutriționiștii îl recomandă în dieta zilnică
Tot ce trebuie să știi despre iaurtul grecesc. Nutriționiștii îl recomandă în dieta zilnică
Iaurtul grecesc este o excelentă sursă de proteine cu o mulțime de utilizări culinare. A fost consumat din cele mai vechi timpuri. De fapt, grecii au fost primii care au documentat utilizarea...
O tânără care pune o oală cu mâncare fierbinte în frigider
2
Ce se întâmplă dacă pui mâncarea fierbinte în frigider. Sfaturi pe care e recomandat să nu le ignori
Ce se întâmplă dacă pui mâncarea fierbinte în frigider. Sfaturi pe care e recomandat să nu le ignori
Faci parte din categoria celor care pun mâncarea rămasă în caserolă imediat după ce se termină masa sau mai stai câteva ore până se răcește și de-abia apoi te ocupi de...
Rețete de limonadă preparate și servite în mai multe pahare cu limonadă
3
10 rețete de limonadă care îți vor face vara mai frumoasă
10 rețete de limonadă care îți vor face vara mai frumoasă
Poți face limonadă doar amestecând suc de lămâie proaspătă, cu apă și zahăr sau miere sau poți să alegi dintre câteva rețete de limonadă cu adevărat delicioase. Poți să amesteci limonada...
Pahare cu supă rece de avocado
4
Supă rece de avocado. Rețeta care te va salva vara aceasta
Supă rece de avocado. Rețeta care te va salva vara aceasta
Prepară o supă rece de avocado. Rețeta este cremoasă și delicioasă. Este perfectă într-o zi fierbinte de vară pentru că este răcoritoare și sățioasă în același timp. Cea mai bună parte este că...
Banane într-un coș de cumpărături pentru a ilustra beneficiile acestora și motivul pentru care sunt considerate ieftine
5
Beneficiile consumului de banane. Motivul pentru care fac parte din categoria fructelor ieftine
Beneficiile consumului de banane. Motivul pentru care fac parte din categoria fructelor ieftine
Un singur fruct costă câțiva lei și este hrănitor, consistent, cu o textură cremoasă. Beneficiile asupra sănătății sunt nenumărate dacă consumi zilnic cel mai ieftin fruct: banana. Descoperă în cele ce...
Parteneri
Alimente care susțin sănătatea orală. Acestea te ajută să ai dinți puternici și un zâmbet frumos

Alimente care susțin sănătatea orală. Acestea te ajută să ai dinți puternici și un zâmbet frumos

Alimente care susțin sănătatea orală. Acestea te ajută să ai dinți puternici și un zâmbet frumos
Turişti filmaţi cum dansează în valuri şi sfideză steagul roşu arborat pe litoral. Unii au intrat în mare şi cu copiii

Turişti filmaţi cum dansează în valuri şi sfideză steagul roşu arborat pe litoral. Unii au intrat în mare şi cu copiii

Turişti filmaţi cum dansează în valuri şi sfideză steagul roşu arborat pe litoral. Unii au intrat în mare şi cu copiii
„Ivana Knoll de România” a făcut senzaţie pe plaja din Mamaia: „La probat costume de baie!”

„Ivana Knoll de România” a făcut senzaţie pe plaja din Mamaia: „La probat costume de baie!”

„Ivana Knoll de România” a făcut senzaţie pe plaja din Mamaia: „La probat costume de baie!”
Nuntă mare în fotbal! Cristi Manea de la CFR Cluj s-a căsătorit cu Irina Deaconescu. Ce locație de nuntă luxoasă au ales 

Nuntă mare în fotbal! Cristi Manea de la CFR Cluj s-a căsătorit cu Irina Deaconescu. Ce locație de nuntă luxoasă au ales 

Nuntă mare în fotbal! Cristi Manea de la CFR Cluj s-a căsătorit cu Irina Deaconescu. Ce locație de nuntă luxoasă au ales 
Sebastián Rulli își prezintă 4 ținute diferite într-o singură postare în mediul online. Și-a rugat fanii să realizeze un top al preferințelor

Sebastián Rulli își prezintă 4 ținute diferite într-o singură postare în mediul online. Și-a rugat fanii să realizeze un top al preferințelor

Sebastián Rulli își prezintă 4 ținute diferite într-o singură postare în mediul online. Și-a rugat fanii să realizeze un top al preferințelor
Experții au descoperit un mega-oraș ascuns sub pământ. Nu a fost construit de oameni

Experții au descoperit un „mega-oraș” ascuns sub pământ. Nu a fost construit de oameni

Experții au descoperit un „mega-oraș” ascuns sub pământ. Nu a fost construit de oameni
Înghețată de mentă cu ciocolată

Înghețată de mentă cu ciocolată

Înghețată de mentă cu ciocolată
Jennifer Lopez și Ben Affleck au cumpărat o casă de 60 de milioane de dolari. Cuplul a căutat doi ani după reședința perfectă

Jennifer Lopez și Ben Affleck au cumpărat o casă de 60 de milioane de dolari. Cuplul a căutat doi ani după reședința perfectă

Jennifer Lopez și Ben Affleck au cumpărat o casă de 60 de milioane de dolari. Cuplul a căutat doi ani după reședința perfectă
fresh
O tânără care pune o oală cu mâncare fierbinte în frigider
Ce se întâmplă dacă pui mâncarea fierbinte în frigider. Sfaturi pe care e recomandat să nu le ignori
Ce se întâmplă dacă pui mâncarea fierbinte în frigider. Sfaturi pe care e recomandat să nu le ignori
Clafoutis, desert tipic franțuzesc. 5 rețete dulci și sărate pentru răsfățul tău
Clafoutis, desert tipic franțuzesc. 5 rețete dulci și sărate pentru răsfățul tău
Tot ce trebuie să știi despre iaurtul grecesc. Nutriționiștii îl recomandă în dieta zilnică
Tot ce trebuie să știi despre iaurtul grecesc. Nutriționiștii îl recomandă în dieta zilnică
Cum se servesc corect brânzeturile. Regulile aplicate la mesele din Franța
Cum se servesc corect brânzeturile. Regulile aplicate la mesele din Franța
7 ingrediente pe care nu e recomandat să le pui într-o salată de ouă
7 ingrediente pe care nu e recomandat să le pui într-o salată de ouă
închide